Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (CinemArt)

(více)

Recenze (993)

Houston1 

všechny recenze uživatele

Depresivne...lebo ked si uz tam a nieco sa stane tak si v poriadnej prdeli,lebo to chceli proste dať,ALE..Kormakur je frajer,u mna plny pocet ()

afrikovsky 

všechny recenze uživatele

Jednou jsem v 3800 metrů v alpách a musím uznat, že už jsem měl respekt jak malé dítě po 5 ve škole a mám rád tyhle borce, co se pustí do nejvyšší hory na naši modré planetě. Film je natočen civilně nepatetický a bez hollywoodského balastu. Připadalo my to jako retro styl filmu z té doby, kdy se vlastně příběh odehrává a to trefit je umění. ()

clive3 

všechny recenze uživatele

Neuveritelny film o neuveritelnem nebezpečí, do kterého se dobrovolne vydavaji nekteri lide. Uplne nechapu proc ale jejich volba. Skoda je, ze kvůli nim to pak dopada tak jak to dopadlo v tom filmu. První hodinu se nic nedeje a pribeh se rozviji nacez clovek do konce filmu uz jen zira na obrazovku a zmoula si palce (když nevi o pribehu podle kterého se film tocil) v domeni, ze se podari zachranit ty kterym to preje. Za me palec nahoru hlavene za kvalitni pribeh a k tomu pekne zfilmovany. ()

PORTER44 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý drama,začátek trochu pomalejší než se začalo něco dít,ale po výstupu na vrchol a následné bouře napětí stouplo strmě na horu ,pak se objevily i nějaké mrtvoly a emoční scény a bylo to koukatelný,s hereckými výkony spokojenost. ()

jimilala 

všechny recenze uživatele

jedním slovem bomba...nic na tom nemění fakt, že jsem byl v kině sám, takže o atmosféře sálu nemůže být moc řeč. Super herci, trochu překvapivý výběr hlavních rolí....všichni hezky uvěřitelní a těžko najdete postavu, které byste nefandili. Příjemná stopáž se super koncem a o nádherách záběrů kolem Everestu asi ani nemusím mluvit. Super! ()

JBBerethor 

všechny recenze uživatele

Rozhodně spokojený ! Po traileru sem nevěděl co čekat, a miluju ten pocit když mám touhu si film pouštět znovu kvůli tomu že je něčím zajímaví, a tenhle určitě je, bez debat. záleží na člověku jaký je a jak to vezme, napětí parádní a herecký výkon taktéž, velká obliba Jasona Clarka který ztvárnil Roba Hall, a překvapil i Jake ve vedlejší roli , který ztvárnil šílence hor Scotta Fishera, doporučuji shlédnout, pokud máte srdce na pravém místě. ()

Jimyk 

všechny recenze uživatele

Další film patřící do rodiny Cliffhangerů a Vertikálních limitů. Ale tentokráte vážněji a podloženo opravdovým příběhem, který dává ukázat jaké bláznostvo je vydávat se někam, kde lidem běžně není souzeno. Film začíná přesně tak jak má! Sám to znám, je to plánování, úžasné těšení se na to co přijde a na to co se člověk chystá dosáhnout a užít si to. Prvotní cesta do prvních táborů je nádherným dobrodružstvím, seznamováním se s okolím a s ostatním týmem. Pak ale přichází na řadu ta dřina a důkaz toho, že tohle nebude zadarmo! První nesnáze také vytřídí ty, kteří na to mají a na ty , kteří pochopí , že tohle je na ně opravdu moc. Bohužel film nakonec ukáže, že i ti nejvíc připravení nedokážou čelit všem situacím, které mohou nastat a bohužel se za některé takové situace tady platí životem. Film malinko kazí občasná viditelnost uměla, které je s přihlédnutím na bezpečí herců logické. Tím malinko ukrajuje z uvěřitelnosti, kterou ale naopak herci opět vrací na pravou míru a právě herecké obsazeni je opravdu povedené. Nebudu nikoho vyzdvyhovat ani hanit. Celá parta funguje parádně a já se u filmu opravdu bavil a konečné fotografie opravdových aktérů dá filmu a příběhu tu reálnou tvář. ()

Ekdahl 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy za dobrý záběry z Nepálu. Zbytek nestojí za řeč: šedá, klišoidní filmařina zhusta zalejvaná smrdutou hollywoodskou dojímavou omáčkou (nechybí těhotná manželka jednoho z horolezců apod.). Jinak dle wiki se točilo v základním táboře, kam se doštrachali i herci, a něco, čemu říkaj "second crew", točila v 2. táboře, t.j. pod úpatím Lhotse, nad ledopádem Khumbu - tam už podle mě bez herců. Vše ostatní, tedy valná část, se točila v ateliérech a v Alpách. - Jakej smysl má točit v ateliérech chabě udělaný drama odehrávající se jakože na Everestu, v době, kdy existuje x autentických a dobrých dokumentů přímo z Everestu? Odpověď: žádnej. ()

kratajirka 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí Everestu si člověk uvědomí, že na světě přeci jen existují dobří lidé. Co je přeci lepšího než touha splnit někomu sen a přitom riskovat svůj život, který nakonec přeci jen ztratí? Nic. Horolezectví na takovéhle úrovni mi přijde tak trochu jak fanatičnost - za každou cenu musíte a musíte ten vrchol zdolat. Film se opírá o poutavý skutečný příběh a hlavně kvalitně podané výkony jak Brolina tak Clarkea. Hodnotím vysoko :) ()

Monasul 

všechny recenze uživatele

V Traileru jsou snad všechny napínavé scény, proto pro mě byl film lehké zklamání. Nemůžu popřít nádherné scenérie Himalájí nebo výborné herecké výkony, bohužel jsem ale čekal víc. Film pro mě byl nakonec spíše dokumentem, jak to vlastně chodí, když chcete zdolat nejvyšší horu světa, než dobrodružné drama ()

Macik1 

všechny recenze uživatele

Pro horolezce a milovníky dobrodružství je to film o statečných, odvážných a obětavých lidech, pro ostatní ale zároveň o masochistických šílencích bez špetky zodpovědnosti za rodinu, bezdůvodně hazardujících se zdravím a životy. Obojí je pravda. Skvělý film, i když jsem se místy neorientovala v postavách… ()

KlarkaSY 

všechny recenze uživatele

Bez diskuzí úžasný film po všech stránkách. Atmosféra v kině by se dala krájet, musím říct, že po dlouhé době vážně věc, co stála za to! ()

cotti 

všechny recenze uživatele

Záběry hezký (to ale každý BBC dokument hravě překoná), ale jinak debilní film. Nikomu nefandíte, zvlášť ne horskému vůdci, který jednomu blbečkovi pomáhá dokázat nemožné, Beck ze sebe udělá totálního mrzáka...aspoň že Anatolij někomu pomohl...dojemné scény milionkrát viděné...horolezci jsou ještě blbější, avšak samostatnější (a o to sobě nebezpečnější) než sportovci, masové výstupy ohavná věc - dávaj leda hovadskou práci šerpům...ubohé peníze za hovadsky nebezpečnou práci ()

DavidAAAA 

všechny recenze uživatele

V druhé půlce filmu jsem si téměř umačkal palce, jak moc jsem přál těm troubům, kteří si zaplatili za to, aby je někdo na tu střechu světa vyvlekl, aby přežili. A film si nehraje na nic. Tragédie zde jsou podávány jaksi mimochodem, ale přitom silně. Záběry na hory jsou úchvatné, boj o přežití uvěřitelný. A sebemenší chyby se nepromíjí. A i když většina z nich těch chyb naseká hodně, jejich tragédie jsou zobrazeny lidsky, mile a s důrazem na snahu ostatních pomoci, i když marně. Emocionálně velice silný film. ()

vojta... 

všechny recenze uživatele

Fantastické scenérie, žádné neuvěřitelné akční scény á la spiderman a celkově docela realistické zpracování. Teda až na to, že to co skupině trvá ujít za týden zvládne horský vůdce za den, někdo si tam pendloval mezi táborem a zamrzajícíma lidmi jak kdyby se nechumelilo a přitom to byla trasa třeba na 10 hodin. To mě tak trochu nutilo přemýšlet, jestli to tak opravdu funguje. Jinak jako smrt Dougieho a Harolda byla hodně krutá, velice prostá, ale nechala ve mě silný zážitek. Vrávorat v nějakých 8.500 metrech na římse nejištěnej, to je pěkné pobrnkání na nervy. Trochu přehnané bylo zmrtvýchvstání Becka, který se jak sněženka po zimě jednoduše oklepal a do tábora došel po svých. Kolem a kolem docela slušný film, ale nevím, něco mi na něm prostě chybělo. Znova bych ho vidět nemusel. ()

omega_SK 

všechny recenze uživatele

Vobec, ale VOBEC ma to nedokazalo vtiahnut do deja. Jedina hviezda za krasnu prirodu. Inak fakt nechapem tunajsie premrstene hodnotenie. Samozrejme je smutne za tam tolko ludi chciplo, ale ruku na srdce, vykoledovali si. Blbe na tom je ze kvoli idiotom umieraju zachranari. ()

r3musko 

všechny recenze uživatele

Tento komentár bude obsahovať spoilery, tak si ho pred pozeraním filmu radšej ani nečítajte. Neviem do akej miery je film podľa skutočných udalostí a do akej miery to je fikcia scenáristov. V prvom rade je hlavný hrdina Rob vykresľovaný ako priveľký dobrák. Skúsený horolez, čo si ale nechá skákať po hlave, nezáleží mu na peniazoch a obetuje sa pre dobro ostatných (čo sa mu stane aj osudným). V druhom rade jeho srdervúce rozhovory s milujúcou ženou, neviem či by niečo také bolo možné, a či to nie je iba hra na city. A nakoniec kamarát, ktorý sa preňho vrátil, aj keď vedel, že pravdepodobne obaja zomrú? Takéto veci sú možné iba vo filme a ako jediné degradujú inak veľmi dobre spracovaný film. Všetko ostatné - atmosféra, exteriéry, vizuál sú parádne. OPRAVA: niečo som si na túto tému prečítal a zdá sa, že minimálne telefonát domov bol reálny. ()

Lazy87 

všechny recenze uživatele

Pravda, že to hodně smrdí hollywoodem. Ale mám slabost pro přírodopisné filmy. Zvlášť takové to skákání po horách je fajn. Jo na konci už to byl až moc doják. ()

mudo1982 

všechny recenze uživatele

Takéto filmy môžem stále. Jake Gyllenhaal trestuhodne nevyužitý. K dokonalosti proste niečo chýba, zatiaľ stále vedie Nordwand. ()

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama