Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (50)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 55 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby dosáhly 43,5 milionu amerických dolarů, celosvětové 203,4 mil. (NIRO)
  • Šerpa Ang Dorje (ve filmu Ang Phula Sherpa) vylezl na Everest celkem sedmnáctkrát. (JardaBauer)
  • Jon Krakauer (ve filmu Michael Kelly) o událostech napsal oceňovanou knihu "Peklo blízko nebe" ("Into Thin Air: A Personal Account of the Mt. Everest Disaster"). (JardaBauer)
  • Šerpa Ang Dorje (ve filmu Ang Phula Sherpa) přijel na premiéru filmu na benátském festivalu. (PatrikP4)
  • Všechny rozhovory přes vysílačku, které mířily ze základního tábora od Helen Wiltonové (ve filmu Emily Watson), nebo směřovaly k ní, jsou autentické a slova jsou přesně stejná jako v roce 1996. Helen si všechny rozhovory nahrávala. (PatrikP4)
  • Dobrodruzi, kteří se chtěli vydat na Everest v roce 1996, platili svým průvodcům (vůdcům) 65,000 dolarů (v přepočtu necelé dva miliony korun), aby je dostali až na vrchol. (PatrikP4)
  • Seaborn Beck Weathers (ve filmu Josh Brolin) měl takové omzrliny, že mu byla amputována částečně pravá ruka, prsty na levé ruce, části obou nohou a nos. (PatrikP4)
  • Anatolij Bukrejev (ve filmu IIngvar Eggert Sigurðsson) dokázal 18x vylézt na hory převyšující 8000 metrů (Mount Everest 4x). V roce 1989 dokázal na hoře Kančendženga přechod přes 4 vrcholy - byl prvním, komu se to povedlo. Vytvořil rychlostní rekordy na horách Dhaulágirí a Lhotse. Pravděpodobně zemřel pod lavinou roku 1997, při pokusu o zdolání jižní stěny Annapurny. Jeho tělo nebylo nalezeno. (PatrikP4)
  • Natáčení probíhalo i přímo v Himaláji, např. scény s klášterem nebo jaky. (hippyman)
  • Nátáčeno bylo v chronologickém pořadí. (hippyman)
  • Natáčení bylo velmi náročné. Někdy museli členové štábu vstávat ve 4 hodiny ráno a tři hodiny někam lézt, aby se dostali na plac ve výšce 4200m n.m., před východem slunce. (hippyman)
  • "Mount Everest" takto pojmenoval Sir Andrew Waugh, britský armádní důstojník a hlavní zeměměřič této země pro Indii, v roce 1865. Sir George Everest, po němž nese název, ji identifikoval jako nejvyšší horu na světě v roce 1820. Její původní tibetský název je "Qomolangma" (existují různé verze a transkripce), což znamená "Matka světa". Je vysoká 29 002 stop, neboli 8 848 metrů. (Maulincio)
  • Dne 18. dubna 2014 lavina na Everestu zabila 16 lidí, což je více, než katastrofa z roku 1996, na které je tento film založen. Většina mrtvých byli Šerpové připravující se na nadcházející horolezeckou sezónu. (Maulincio)
  • Vrtulník, který přiletí do města Lukla (výchozí bod výprav směřujících na Mount Everest), je středně těžký víceúčelový Mil Mi-8, jeden z nejrozšířenějších vrtulníků na světě. Do Lukly totiž nevedou žádné silnice a z Káthmándú se sem dá dostat pouze vzduchem. Místní letiště je jednou z nejnebezpečnějších přistávacích ploch na světě - kvůli extrémně proměnlivému počasí a poloze mezi vysokými horskými štíty, kde je málo manévrovacího prostoru. (Maulincio)
  • Ve snímku zazní odkaz na legendární větu jednoho z prvních horolezců, kteří se na Everestu dostali do výšky nad osm tisíc metrů, George Malloryho. Když při diskusi v základním táboře padne otázka, proč lézt na Everest, všichni sborově odpoví: "Protože tam je." Mnozí se stále domnívají, že právě Mallory a Andrew Irvine stanuli roku 1924 jako první lidé na vrcholu. (Platom)
  • Dexametazon, látka, kterou si píchá Scott Fischer (Jake Gyllenhaal), je steroidní hormonální látka, která má dlouhodobý účinek a je pětadvacetkrát účinnější než přirozený lidský hormon kortisol, produkovaný kůrou nadledvinek. Dexametazon nezlepšuje ani neurychluje aklimatizaci, jen zmírňuje - až potlačuje - příznaky AHN (akutní horské nemoci)  a VOM (výškového otoku mozku). Mechanismus jeho účinku nebyl dosud úplně objasněn. (Charpy)
  • Nejvypjatější scény filmu se natáčely ve studiu. Postavila se věrná replika himalájského vrcholu a ta se celá obklopila zeleným plátnem, do kterého byly v postprodukci dodělány veškeré digitální triky. (CatcherBlock)
  • Další člen expedice, Šerpa Lopsang (Pemba Sherpa), zemřel jen o několik měsíců později na jiné expedici na Everest. Osudnou se mu stala lavina. (Charpy)
  • Maximální autenticity dosáhli tvůrci mimo jiné tím, že do lokací, kde se natáčelo, zařadili kromě Alp a Islandu také základní tábor na úpatí Everestu. „Všichni tihle slavní herci poznali na vlastní kůži, jaké to je být v základním táboře, zažívat ukrutnou zimu, fyzicky náročné výšlapy a ve finále stanout tváří v tvář hoře. Každý z nich přiznával, že z tohoto zážitku při natáčení dost čerpal," říká režisér Kormákur. (jecmen2)

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama