Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (50)

  • Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) byl ve skutečnosti o necelých 5 let starší než Rob Hall (Jason Clarke), přitom jeho představitel Jake Gyllenhaal je oproti Jasonu Clarkovi mladší o 11 let. (Ediebalboa)
  • Štáb byl během natáčení rozdělen na dvě skupiny. První natáčela exteriéry v Itálii a zahrnovala i herce. Druhá skupina byla tvořena pouze kameramany a horolezci, kteří natáčeli v Nepálu.  Dále se filmovalo ve Velké Británii. (Pria)
  • Podrobným priebehom samotnej expedície a reťazcom zlých rozhodnutí a ďalších okolností, ktoré viedli k jej neúspechu, sa zaoberá seriál Sekundy pred katastrofou (od r. 2004), konkrétne epizóda Into The Death Zone (2012). (ČSFD)
  • V rámci prípravy pre film vyšli herci Jason Clarke (Rob Hall) a Martin Henderson (Andy "Harold" Harris) na škótsky Ben Nevis a novozélandský Tasman Glacier. (Astonko)
  • Záchrana Becka Weathersa (Josh Brolin) bola najvyšším letom, aký kedy dosiahol pilot vrtuľníka. Nikto neveril, že sa to dá zvládnuť. Film vynechal príhodu, keď sa Weathers, ktorý bol vážne chorý, vzdal svojho miesta vo vrtuľníku ďalšiemu horolezcovi, ktorý bol v ešte horšom stave ako on. Weathers netušil, či by sa vrtuľník po neho mohol vrátiť a vedel, že ak sa nevráti, zomrie. Vyjadril sa, že sa mu zdalo správne urobiť to. (Astonko)
  • "Smrtiaca búrka" bola v deň tragédie sprevádzaná rýchlosťou vetra 120 km/h pri teplote -40 stupňov.
    (Bruce0659)
  • Najvyššia hora sveta si vyžiadala už viac ako 250 životov pri pokuse o jej zdolanie. (Bruce0659)
  • Nepálsky pilot helikoptéry Vijay Lama (Madan) je v skutočnosti naozaj pilotom, a to dokonca jedným z najlepších a najskúsenejších vo svojej krajine. (MikaelSVK)
  • Všetci herci si na 10 minút vyskúšali pobyt v simulátore nadmorskej výšky 9 000 metrov. Jake Gyllenhaal (Scott Fischer) s Joshom Brolinom (Beck Weathers) sa doberali, že vydržia dlhšie. Nakoniec mali veľký problém vydržať tých desať minút. (kacer4)
  • Pri nakrúcaní filmu pomáhalo 11 skutočných Šerpov. (kacer4)
  • Scény, kde hercov bičuje prírodný živel, sa natáčali uprostred najmodernejšieho ateliéru, kde bol sneh nahradený mletou soľou. Herci tak išli proti obrovským haldám soli, ktoré leteli rýchlosťou 120 km za hodinu priamo na ich tváre. (classic)
  • Scény z Everestu sa v skutočnosti nakrúcali v talianskych Dolomitoch. V rímskych štúdiách Cinecittà vznikol základný tábor, kde sa nakrútilo veľa dialógových scén. (classic)

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama