Reklama

Reklama

Německý lékař Wakolda

(festivalový název)
  • Česko Německý lékař (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Wakolda je pravdivým příběhem rodiny, která poskytla přístřeší nacistovi Josefu Mengelemu, aniž by znala jeho pravou totožnost, a dívky, která se bezmezně zamilovala do jednoho z největších zločinců historie přezdívanému "anděl smrti". (Nataliaoreiro.cz)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (14)

POMO 

všechny recenze uživatele

Nesmiete čakať thrillerovú žánrovku. Wakolda má argentínsku filmovú optiku, t.j. tichú a “prázdnu", bez napätia a zvratov. Ani nie je thrillerom, je skôr drámou bez jedinej tragédie, ktorá iba niečo naznačí. Nie je ani mrazivá, postava Mengeleho nedesí, typologicky je to taký tajuplnejší, pohľadný Franco Nero. Znepokojenie a mierny hnev (bezmoc a nespravodlivosť), ktoré v divákovi film vytvorí, prichádzajú až po jej skončení a vstrebaní filmu. Každopádne som rád, že tento unikátny námet konečne niekto sfilmoval a som zvedavý na (veľmi pravdepodobný) americký remake. Už je to traplne ohraný názor, ale ano, opäť by to chcelo Finchera - a pekne po staru, a lá Se7en. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film má zvláštny druh napätia, kde vieme o koho ide a on je viditeľný očami dievčaťa, ako ho ona chápe a vníma. Nie je veľa filmov natočených o živote Josefa Mengeleho. Film nastoľuje otázku, čo viedlo argentínsku vládu prijať týchto nacistov vo svojej krajine po 2. svetovej vojne? Nedáva na ňu odpoveď, ale snaží sa riešiť túto veľmi háklivú tému. Film zachycuje pravdivý príbeh utečenca doktora Josefa Mengeleho, ktorý časť svojho života sa ukrýval práve v Argentíne. Tu aj naďalej pokračoval v genetickom výskume. Veď pracoval vo farmaceutickom priemysle. V marci v roku 1959 utiekol z Argentíny do Paraguaja, potom ako bol varovaný, že ho objavili lovci nacistov. Zomrel v roku 1979 kedy ho ranila mŕtvica, keď plával v oceáne a utopil sa. Napriek medzinárodnej snahe chytiť ho, nebol nikdy objavený a 35 rokov žil skrytý pod rôznymi prezývkami. 6. júna 1985 sa našlo jeho telo a vďaka DNA jeho syna Rudolfa, ho identifikovali v roku 1992. ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Strýček Mengele bohužel trochu v jiném pojetí, než jaké bylo k vidění třeba zde. Příběh o jedné z největších zrůd z osvětimského pekla by měl dle mě být zmapován jako vyostřený thriller, leč režisérka se rozhodla pro suchou drámu. Postava Mengeleho nemrazí, nevyvolává žádné pocity a jeho osud je divákovi lhostejný. Několik napínavých momentů tu je, ovšem z hlediska filmového i historického se jedná o pouhý průměr. 60% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Maratónec, Hoši z Brazílie a nyní Německý lékař. Aneb vynikající kapitola ze života doktora Josefa Mengele na útěku po roce 1949. Pokusy s růstovým hormonem, experimenty na dvojčatech a skutečnost, že v roce 1960 měl před sebou ještě dalších "pěkných" 19 let na svobodě. Skvělá volba španělsko-německých dialogů a paralela s vírou k vytvoření dokonalého člověka a mechanické hračky. #cineargentino ()

ragnar1 

všechny recenze uživatele

Film jsem si pustil nejen proto, že jsem byl zvědavý na "divokého anděla" Natalii Oreiro. Především mě zaujal námět, který je dodnes předmětem sporů a neustálých spekulací. Téma denacifikace a přesídlení představitelů i "obyčejných" příslušníků Třetí říše do států Latinské Ameriky je zajímavou historickou skutečností, o kterém se ne vždy plně informovalo a diskutovalo. Při pohledu na celou krajinu kolem Bariloche není divu, že se skutečně na toto místo uchylovali nacisti, nebot příroda velmi připomíná známé německé scenérie a všichni Němci si tak při výhledu na místní Alpy připadali jako doma. To věděl i Beppo, který se sem skrytě vydal na lodi plující z Janova. Ve filmu je nic netušící rodina vydána napospas experimentujícímu doktorovi, jenž proslul zločiny proti lidskosti, a kterého zároven hledají nejen kluci z MOSADu. Herec A. Brendemühl se vcítil do role Anděla smrti velmi autenticky. Charisma z něj vyřazovalo takovým způsobem, že nejeden divák mohl mít pocit, že osoba Mengeleho je tak trochu polidštěna a chvílemi až idealizována. Možná to lze přičíst záměru autorů. Nesmíme zapomenout, že pobyt nacistů v Argentině je do dnešních dob hodnocen různou optikou. At tak či tak, Německý lékař Wakolda (festivalový název) splnil skoro všechna moje očekávání, jen bych v závěru emocionálně více eskaloval konfrontaci svědomí matky, spolu s odpovídajícími flashbacky Mengeleho zločinů. I tak, celý film je dosti mrazivý, když si uvědomíme, že Mengele mohl i po konci druhé světové války pokračovat v tvorbě svých nedokončených zrůdností. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (10)

  • Světová premiéra filmu se uskutečnila v květnu 2013 na 66. Cannes Film Festival ve Francii. (JOhanka.1412)
  • Natáčení mělo začít v říjnu 2011. Kvůli těhotenství Natalie Oreiro se ale začátek natáčení posunul na polovinu roku 2012. (JOhanka.1412)
  • Lucía Puenzo napsala knihu, na které je tento film založen. Kromě toho napsala i scénář, film režírovala a nakonec se postarala i o produkci. (Cheeker)

Související novinky

Festival argentinské kultury

Festival argentinské kultury

31.10.2014

Palác Lucerna v Praze ve spolupráci s Velvyslanectvím Argentinské republiky v Praze představují Festival argentinské kultury, který se koná v Paláci Lucerna při příležitosti 90. výročí navázaní… (více)

Reklama

Reklama