Reklama

Reklama

Omar

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladého pekaře Omara dělí od jeho tajné lásky Nadji zeď, která přetíná území Palestiny. Kvůli práci, rodině či lásce ji denně přelézají stovky mužů. Stejně jako Omar přitom často uhýbají kulkám dozorců. Na Západním břehu neexistují jednoznačné situace ani jednoduchá rozhodnutí, a tak i Omar brzy čelí bolestné volbě. Po atentátu na izraelského vojáka padne do zajetí a vojenská policie ho donutí hrát hru na kočku a myš. Ve vztahu se svými komplici a kamarády z dětství Tarekem a Amjadem čelí Omar podezření ze zrady. Omarovo nitro je rozpolceno stejně jako palestinská krajina. Brzy se však ukáže, že všechno, co dělá, dělá pro Nadju. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (80)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Slusny film o velkej laske /hetero aby bolo jasne on + ona/ a o preliezani murov, nielen tych realnych, ale casto aj tych vnutornych. Trochu psychologie neuskodi, dialogy su take normalne, zo zivota. Skoda len tuctovosti pribehu, takychto pribehov sa odohrali uz desiatky milonov, a skoda toho stredu filmu, teda myslim tak, ze tam bola velka nuda nic sa nedialo : 56 % ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Každodenní život i obraz silně romantického vztahu, jenž ve finále naplňuje tragické atributy krajiny, ve které se vše odehrává, je zrežírován skutečně velmi slušně. Nicméně určitá tuctovost až kýčovitost děje, měnící zdařilou akci i přetěžká rozhodnutí hlavních postav v pravou chvíli v klasicky zamotanou palestinskou telenovelu s revolučně laděným pozadím, mě k vyššímu hodnocení jednoduše nepustí. Láska, vlastenecká čest i lidská hrdost...zrada. V mých očích zbytečně žánrově přehlcené. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

S velmi přihmouřenýma očima se nakonec přikláním k vyššímu hodnocení, protože na poměry festivalu je Omar docela zajímavě zamotaný, atmosferický, místy až napínavý thriller, který je schopen nabídnout jak akci (vzdálená inspirace Bournovým ultimátem se nezapře), tak náhled do místní kultury. Samozřejmě nevýhodou je citelná nekonzistence snímku a nevyrovnané tempo, ale slušná kamera a nikoli odporní herci vám to vynahradí... 7/10 ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dramatické osudy mladého Palestince aneb Jak se chytají v Africe opice. 1) Za thriller ani romantický bych film neoznačil. Omar stráví s Nadiou jen několik filmových minut a jinak očividně žije jinými problémy. Ale drama odpovídá._____ 2) Film přes své propagandistické zaměření působí neobyčejně autenticky. Věřím všem postavám, věřím zobrazovaným událostem, věřím i tomu, že jsou typické pro místo a dobu. Nikdo není bez viny._____ 3) Spletitý příběh má strhující závěr, dost, myslím, příznačný pro způsob uvažování místních obyvatel._____ 4) 52letý scenárista a režisér Hany Abu-Assad se narodil v Nazarethu a je držitelem izraelského a holandského pasu. Do Holandska emigroval ve 20 letech, svůj první krátký film natočil ve 41 letech a celovečerní ve 47. Námět, jak říká, vymyslel za noc, osnovu napsal za 4 hodiny a scénář posléze za 8 dní._____ 5) Pro 25letého izraelského Araba Adama Bakriho (pekař Omar) je to celovečerní filmový debut stejně jako pro 25letého Eyada Houraniho (Tarek) či 17letého Samera Bisharata (střelec Amjad)._____ 6) Natáčelo se v Náblusu v Předjordánsku a v uprchlickém táboře Far'a. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Film mi doslova vystřelil mozek z hlavy při závěrečné scéně. Netušil jsem ani, kolik emocí Palestina nese sama o sobě jako epická krajina. Příběh protkanou zradou, chutí bojovat, přátelstvím a láskou. Byla to hodně silná káva, kterou divák musí vypít. Emoce se překlápějí ze strany zamilovaného příběhu do útěku o přežití přes beznadějné snůšky lží a zrady. Ode zdi ke zdi. Když lidi moc chodí ode zdi ke zdi, koberec aspoň není tolik sešlapaný uprostřed. Viď? ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Jedná se o první palestinský film plně financován Palestinci. Rozpočet dosáhl 2 milionů amerických dolarů. (morgos)
  • Keď Omar (Adam Bakri) večeria so svojou rodinou, jeho mladší súrodenci preberajú striedania futbalistov. Jedná sa o španielsky klub Real Madrid a ich trénera José Mourinha, ktorý tím viedol v rokoch 2010 až 2013. (Sticks)
  • Jedná se o 3. palestinský film nominovaný na Oscara. (morgos)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama