Reklama

Reklama

Omar

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladého pekaře Omara dělí od jeho tajné lásky Nadji zeď, která přetíná území Palestiny. Kvůli práci, rodině či lásce ji denně přelézají stovky mužů. Stejně jako Omar přitom často uhýbají kulkám dozorců. Na Západním břehu neexistují jednoznačné situace ani jednoduchá rozhodnutí, a tak i Omar brzy čelí bolestné volbě. Po atentátu na izraelského vojáka padne do zajetí a vojenská policie ho donutí hrát hru na kočku a myš. Ve vztahu se svými komplici a kamarády z dětství Tarekem a Amjadem čelí Omar podezření ze zrady. Omarovo nitro je rozpolceno stejně jako palestinská krajina. Brzy se však ukáže, že všechno, co dělá, dělá pro Nadju. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (80)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Omar je zaujímavým filmom s ojedinelým pohľadom do územia Palestíny, ktorá je rozdelená múrom. Atraktívny príbeh o láske, priateľstve a zrade nedá divákovi veľa dôvodov k nespokojnosti. Mučením zajatcov sa dá dosiahnuť veľa, no niekedy viac než je potrebné...Myslím, že film z Palestíny som ešte nevidel, ale Omar je jednoducho stávka na istotu. 80%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Začíná to jako romantika mezi zdí dvou nerozlučných táborů a končí to jako dost brutální odpověď na to, co člověku válka na území Palestiny přináší. Zahrnuje totální syrovost a brutalitu, bez které se žádný takový dramatický příběh neobejde. Pro mě osobně šok, na který budu hodně dlouho myslet. Hlavně na ten závěr. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,POKUD CHCEŠ OSVOBODIT NAŠI ZEMI, JE TU CENA, KTEROU MUSÍŠ ZAPLATIT. NESTĚŽUJ SI, NEBREČ. JE TO VOLBA, O KTERÉ SI VĚDĚL....“ /// Tak rozhodně nečekejte sladkou Love Story! Jen film vo tom, že při boji za svobodu si vobčas musíte vybrat mezi životem a zradou. Ještě taky, že se můžete pokusit zahrávat si s Mossadem. A že hovno při tom všem záleží na tom, jestli jste zrovna zamilovanej. Další zajímavej pohled za ,,druhej“ břeh Jordánu. Tentokrát Hany Abu-Assad neřeší mučedníky, ale jen tak mimochodem mezi bojovníky za svobodu vrhne ženskou ,,návnadu“. A jelikož tyhle končiny moc romantice nepřejou… no Alláh by čuměl! Dobrej příběh, nevokoukaný prostředí, celkem překvapivej námět a ten konec… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chci se naučit střílet, abych mohla osvobodit přítele. 2.) Tak tenhle mě vždycky dostane: Jdou muži za mudrcem a ptají se: "Pokud osvobodíme Jeruzalém, můžeme si dělat s ženami nepřátel co chceme?" A on odpoví: "Jestliže osvobodíte Jeruzalém, můžete si dělat co chcete i se mnou!" 3.) Thx za titule ,,eMPiko“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Můj první čistokrevný palestinský film a já konstatuji, že jsem byla příjemně překvapená. Tak tohle je jeden z těch povedených studií lidské duše, která se ocitne v tak silně vyhrocené a psychicky náročné situaci, že jsem se takovému vyústění i když byl šokující v konečném důsledku nedivila a dokonce ho i chápala . Fuj, to bylo dilema, vůbec se nedivím vnitřně rozervanému Omarovi, že se zachoval takovým způsobem a to mu bylo ještě navíc vyhrožováno, že si bude přát, aby se vůbec nenarodil, když zklame. To bylo v jeho očích ale asi to nejmenší, co ho trápilo. Láska, přátelství a do toho ta hnusná palestinsko-izraelská zeď. Připadala jsem si, jako bych tam byla osobně (to bych si ovšem neodpustila trochu proklepnout Nadiu) s nimi a za to určitě patří dík i kameramanovi. Víte, jak se chytají opice v Africe? Tak tuhle otázku si budu hodně dlouho pamatovat. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

S velmi přihmouřenýma očima se nakonec přikláním k vyššímu hodnocení, protože na poměry festivalu je Omar docela zajímavě zamotaný, atmosferický, místy až napínavý thriller, který je schopen nabídnout jak akci (vzdálená inspirace Bournovým ultimátem se nezapře), tak náhled do místní kultury. Samozřejmě nevýhodou je citelná nekonzistence snímku a nevyrovnané tempo, ale slušná kamera a nikoli odporní herci vám to vynahradí... 7/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

No... těžko se hodnotí. Měl bych k tomu spoustu výtek, ale tak jednou za čas se na ně vykašlu a tohle drama ocením. Ono to v podstatě není dějově moc zvláštní, ale má to jakýsi punc autenticity, který mě nutí vše ve filmu jednoduše přijmout. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že od Ráje hned teď se režisér Hany Abu-Assad posunul o poznání dál a jeho drama snese i ta nejpřesnější měřítka a srovnání se zahraničními vzory. Navíc je zřejmé, že je odkojený evropskou kinematografií a tamnímu publiku také přizpůsobuje tempo a styl svého vyprávění. Výrazně oceňuji pocit autenticity. Hany Abu-Assad v Palestině vyrůstal a umí přesvědčivě a poutavě vykreslit tamní reálie. Po herecké stránce rovněž nenacházím slabiny, které by stály za zmínku. Snad jen poznamenám - Omar je politické drama, které má (nezbytně) i propagandistický rozměr. Palestina má tu smůlu, že se o ni přou dvě etnika, a tudíž existují dva radikálně odlišné výklady její moderní historie. Divák s tím, že snímek po svém bojuje za prosazení "palestinské věci", musí počítat a brát Omarův příběh s určitou rezervou a vědomím, že problém je (mnohem) složitější. Kdyby se Palestinci, kteří jsou momentálně mocensky v nevýhodě, ocitli v roli hegemona, nedělal bych si o osudu židovské populace ani nejmenší iluze. Celkový dojem: 80 %. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Festivalová brožurka nabízela srovnání s Romeem a Julií, já bych, mám-li ve filmu hledat nějaké paralely s dílem Williama Shakespeara, spíše poukazovala směrem k Othellovi. Omar sice vypráví příběh lásky dvou mladých lidí, ten je nicméně více než dvěma znepřátelenými stranami ovlivněn nedůvěřivostí, žárlivostí a vidinou potenciálního milostného trojúhelníku. Připravte se však, že to vše zasazeno do prostředí okupované Palestiny, kde jsou útěky před policií a pobyty ve vězení běžnou náplní života člověka, jež chce politickou situaci ve své zemi změnit. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Režisér Omara, dvaapadesátiletý Hany Abu-Assad proslavený ceněným thrillerem Ráj hned teď (Paradise Now, 2005), sám otevřeně přiznává, že své nejnovější dílo chápe jakou součást boje za palestinskou emancipaci. Tuto funkci nakonec snímek naplňuje už z produkčního hlediska, neboť se jedná o vůbec první celovečerní film, jehož výroba i financování byly v čistě palestinských rukou3. Tato skutečnost zřejmě přispěla k tomu, že oproti předchozím palestinským snímkům vzniklým skrze složité koprodukce s evropskými zeměmi, má Omar mnohem více společného se svojskou poetikou arabských kinematografií. Právě způsobem, jakým Omar do globalizovaného festivalového hávu balí konvence arabských vztahových melodramat, je jistě daleko zajímavější, než v recenzích často vyzdvihovaným zprostředkováním palestinského pohledu na blízkovýchodní problematiku. Více v recenzi. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je super a odehrávat se kdekoliv jinde, neměl bych s ním problém. V případě Izraele totiž slovo okupace má trochu jiný podtón, než jak je okupace všeobecně chápána. Věřím totiž, že kdyby Omar veškerou svou píli věnoval pekařství a veškerou svoji touhu Nadje a ne Tarekovi, mohl žít jiný život. A vezmu li tento model pro celý Západní břeh Jordánu, věřím v klid a mír. Bohužel Palestinci dál a dál provokují Izrael. Každý den čteme ve zprávách jak ten a ten Palestinec či Palestinci z podobné buňky jako měl Omar, Tarek a Amjad podporované Hizballáhem zaútočili tam a tam. Nejsou to však vojenská stanoviště a patroly, ale autobusové zastávky s cvivilisty, obchody atd... Co Omar čekal, když napadli izraelský checkpoint? To je asi jediné proč jsem z filmu neplesal, protože to byl film o teroristech. A terorista u mne hrdinou nikdy nebude stejně jako nacista nebo komanč. I kdyby byl zahrán sebelepším hercem. Z filmařského hlediska nemám slov. Prostředí bylo vybráno dokonale a exteriéry ve starověkých uličkách a dvorcích i podél zemi dělící zdi byly úžasné. Úplně jsem cítil na kůži ten večerní teplý vítr od pouště i cvrkot cikád, ve dne zas ten slunečný žár a pískot rorýsů v oblacích. Skvělé byly i honička v uličkách a tam je to tedy skutečný parkour. Smekám před policií jak se v těch křivolakých uličkách a slepených domečcích vyzná! Omar byl sympaťák (na rozdíl Tareka) a představitelka Nadji byla opravdu krásná dívka. A velmi mi seděl i filmový záporák (z palestinského hlediska ovšem) Waleed Zuaiter - izraelský agent. Dokonalé bylo i ztvárnění izraelských hlídek a vskutku okamžitých protiakcí po jakémkoliv rušivém incidentu ze strany Palestinců. Izrael má za to můj obdiv a já se opravdu divím těm provokacím a protiútokům Palestinců,, které jen provokují špičkově vycvičeného a vyzbrojeného protivníka s takovou technologickou převahou, že je sebevraždou jej jakkoliv prudit. Pak se však Palestinci diví, když vyjedou Merkavy a udělají jim z jejich území desítky hektarů betonového recyklátu... Tenhle film rozhodně stojí za vidění. Čtyři placky. * * * * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Každodenní život i obraz silně romantického vztahu, jenž ve finále naplňuje tragické atributy krajiny, ve které se vše odehrává, je zrežírován skutečně velmi slušně. Nicméně určitá tuctovost až kýčovitost děje, měnící zdařilou akci i přetěžká rozhodnutí hlavních postav v pravou chvíli v klasicky zamotanou palestinskou telenovelu s revolučně laděným pozadím, mě k vyššímu hodnocení jednoduše nepustí. Láska, vlastenecká čest i lidská hrdost...zrada. V mých očích zbytečně žánrově přehlcené. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Smutně plynoucí příběh o manipulaci snad každého s každým, kdo se před kamerou jen mihl. A pak přijde krásný závěr. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

V druhej minúte a tridsiatej sekunde napodobní chlapík Marlona Branda tak, že by to nedokázal lepšie ani sám Marlon Brando! Skoro ma jeblo od smiechu.... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Spočiatku napínavo vyzerajúci triler sa postupne mení vo vážnu drámu, čo nemusí znamenať, že to takýmto spôsobom nemôže fungovať. Omar je akýsi utlmený triler, kde máme všetko vrátane väzeňského mučenia, naháňačiek a preskakovačiek po strechách, tajná polícia je obzvlášť cool vďaka jej najvyššiemu bossovi a samozrejme ženu, kvôli ktorej by ste urobili čokoľvek. Assad z toho však vyťažil viac, ako by jeden čakal. Spoveď nie len o súčasnej Palestíne, ale posolstvo všeobecne aplikovateľné na medziľudské vzťahy kdekoľvek na svete, kde nemusíte byť pod neustálym dozorom niekoho, koho nazývate okupantom. Herci skvelí, kamera znova ako v prípade RHT zachytáva presne, čo má a najmä realisticky, takže aj malé mesto na Západnom brehu môže vyzerať malebne. Vyznenie filmu je menej doslovné, ako v prípade Assadovej oscarovky a najmä v žiadnom prípade čiernobiele. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný film z Palestíny. Technicky na úrovni, výpoveďou o panujúcich pomeroch autentický, hereckými výkonmi brilantný. Filmu vlastne vyčítam iba dva nedostatky. Predovšetkým by tvorcovia nemali predpokladať, že diváci na celom svete sú dokonale oboznámení so všetkými peripetiami po ktorých si vinie izraelsko-arabský konflikt prerušovaný krátkymi obdobiami zdanlivého mieru. Dosť dlho mi trvalo, než som sa zorientoval kto je kto a kde sa práve nachádza. A druhá výčitka smeruje k malej objektívnosti. Aj keď je film palestínsky, nemal by chvíľami nadobúdať charakter palestínskej oslobodeneckej agitky. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Občas sa človek stretne s niečim novým a rozhodne sa na to pozrieť. Napríklad ja som nikdy nevidel predtým film z Palestíny. A preto som bol zvedavý na to, čo nám "Omar" prinesie. A musím spokojne povedať, že rozhodne tu máme zaujímavý thriller v kombinácii s drámou, ktorý človeka nepustí a má veľmi dobré tempo. A v mnohom zvláda svoju prácu rozpovedania zaujímavého príbehu veľmi dobre. Máme tu aj trošku romantiky a trošku tam možno zachádzame do klišé, no minimálne poviem, že sú to zaujímavým spôsobom podané momentky, ktoré rozhodne stoja za to vidieť. Postavy ma zaujali a boli veci, ktoré som vedel odhadnúť, no súčasne tu boli momenty, ktoré veľmi človeka prekvapili. V závere najmä až v poslednej minúte môžeme tušiť ako to celé dopadne, no rozhodne je ešte lepšie spravené to, že film nám neodpovie úplne na všetko. A to je to najlepšie, čo môžeme dostať. Lebo si človek môže všetko domyslieť a predstaviť sám. Film určite stojí za to vidieť, má skvelé momentky a rozhodne neľutujem. Hodnotenie: A- ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Začínalo to jako romance přes zeď, ale tak jednoduchý tento film není. Filmový Omar totiž není smířený s izraelskou okupací a koná. Následky na sebe nenechají čekat a ústí to až v paranoidní thriller, ve kterém nikdo neví, kdo je zrádce. Navíc má celkem údernou pointu. Zřejmě nejlepší palestinský film, co jsem viděl. ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama