Reklama

Reklama

Zlatá klec

(festivalový název)
  • Mexiko La jaula de oro (více)
Trailer

Obsahy(1)

Na hřbetě „Bestie", nákladního vlaku smrti, se odehrává dramatická cesta adolescentů Juana, Sáry a Chauka, prchajících do USA za svým „zlatým snem". Koleje ale vedou lidskou džunglí, v níž si na ně brousí zuby kriminální gangy, zkorumpovaní úředníci a armáda... (MFF Karlovy Vary)

Recenze (15)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Kultivované a nepodbízivé, nicméně zdaleka ne nezaujaté, tvrdé a oproštěné od melodramatu (nadbytečný motiv sněhu, lyrické záběry z vlaku, nadužívání jímavé hudby, nenápadná adorace pospolité komunity běženců). Spíš to připomíná šikovně natočený kompilát několika podobně laděných snímků. Nikdy to ale nemá takovou intenzitu a syrovost, aby to diváka vyškoleného úspornými středoamerickými snímky kouslo příliš hluboko. Quemada-Diez je každopádně šikovný filmař a jeho debut sympaticky připomene Fukunagovo Sin Nombre. V porovnání s ním tu sice chybí uměle budovaná příběhová linie, ale Zlatá klec se dotýká velmi podobného humanistického étosu. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dokonalý příklad festivalové artovky, tedy toho typu filmu, jakého jsem se před odjezdem do Karlových Varů bál. Nekonečná road-movie, minimum slov, repetitivní děj. Sestřih záběrů z čela vlaku skrze různé krajiny je úžasný, zbytek je o přemlouvání se z filmu neodejít. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Vieme ako dopadol Juan, a aj Chauk, a bohvie ako dopadla Sára. Všetky tie facky od života brali tie deti bez najmenšieho zaváhania, zašomrania, sťažovania. Celá táto road movie nemala v sebe ani štipku optimizmu a nádeje. Pôsobilo to veľmi skutočne, a tie posledné zábery v tej fabrike ... fakt sila. Z blata do zlatej klietky, pardon do kaluže. Videné v rámci Tour po Amerike 2016 ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Já jsem byl celkem spokojený i když by filmu slušela možná o trošičku kratší stopáž. Ke konci se to už dost táhlo. Každopádně to byla celkem zajímavá sonda do života uprchlíků, ze všech konců světa, kteří jsou ochotni pro svůj vysněný cíl podstoupit cokoliv. A na tom samozřejmě profitují úplně všichni možní i nemožní, kteří stojí v jejich cestě do vytoužené Ameriky. Počínaje policií, která neváhá brát uprchlíkům pro stížení i boty, přes gangy, které je okradou a ženy unesou na práci v nevěstincích v lepším případě do všemožných fabrik (a to jsem se divil, proč se jedna z nich, před cestou stříhá a stahuje si hrudník obinadlem) až po pašeráky na hranicích, kdy pokud se na ně usměje štěstí a do svého cíle dorazí, tak ještě nikdo nezaručí to, že je kousek za čarou nezastřelí pomatený nacionalista, případně člen ku-klux klanu, který za likvidací nežádoucích migrantů, vidí svoji občanskou povinnost. Viděno jako 21 film v pořadí v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Téměř dokumentárně natočený snímek o útěku z rodné Guatemaly přes Mexiko za pás v americkém masokombinátu aneb jak být všude zneužívaným. Viděno v rámci Challenge Tour 2015. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Ďalší zo snov o americkom sne, ktorý sa zmenil skôr na nočnú moru, v mnohých prípadoch ešte skôr ako sa vôbec sen mohol začať. Celé to pôsobilo dosť realisticky, no najmä depresívne. Takto snívať o lepšom živote a napokon sa k nemu ani nedostať, tak to je naozaj smutné. Po dejovej stránke často dosť nevyvážené a často statické, ale aspoň tých zlomov tam bolo viacero. Mne osobne bolo najviac ľúto v okamihu, keď Sara "zmizla". Taká škoda, že na jej ďalší osud sa už príbeh nezameral a všetko sa to koncentrovalo napokon na Juana a Chauka. Mňa by veru dosť zaujímalo čo bolo ďalej so Sarou. To ma mrzí asi na celom spracovaní príbehu najviac... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, jo, Z USA prudi kopa ludi do vysnenej Guatemaly ci Mexika - to viem. Jaj, sakra co som to zase tresol za koninu, ono je to pochopitelne naopak. Jazda vlakom a ukazky z prace v tovarni za vyrobnym pasom vsak na kvalitny film nestacia : 50 % ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Středoamerická "road movie" o třech dospívajících (dětech), kteří se snaží ze států střední Ameriky proniknout do USA – do oné "zlaté klece". Motiv sněhu v dimenzích realita – sen, motiv sněhu ve vyprahlé středoamerické krajině. Odpovídá realitu snu? ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Na co si stěžuju? Na co si, do prdele, stěžuju? Jak to udělat, aby mi podobný filmy utkvěly v hlavě a vynořily se pokaždé, když se budu chtít politovat za nějakou další trivialitu. Ve své krutosti je to krásnej film. Nelze nesrovnávat se Sin Nombre, Zlatá klec za mě jednoznačně lepší. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Vynikající "road movie". Syrová, bez amerických cingrlátek, bez líbivých záběrů, nevedoucí za ruku a neříkající nám, jak se máme cítit a jak film vnímat (i když žádná velká intelektuálština to pravda - naštěstí - není). Během filmu jsem si mockrát říkala, jaké to mám štěstí, že jsem se narodila tam, kde jsem se narodila. Ostatně, to, v čem žijeme, jaké to je, jaké jsou naše sny a jaká je realita, když sny proměníme ve skutečnost, zda-li jsou naše očekávání splněné, to je otázka, která navíc zůstává viset v pozadí. ()

kostej_ 

všechny recenze uživatele

Genialita tohoto filmu spočívá v tom, že začíná jako klasické dobrodružné road movie, aby následně divák během filmu dostal několik ran kladivem do hlavy a zjistil, že skutečná realita je poněkud méně melodramatická. ()

Zed70 

všechny recenze uživatele

Takové hodně hodně roztahané. Navíc jsem film s podobným tématem už viděl a byl takový svižnější. Jenom si sakra nemůžu vzpomenout jak se to jmenovalo. Každý režisér by měl mít vedle sebe někoho kdo mu bude vyhazovat z filmů nesmysly a zkracovat záběry. Občas mám u takových filmů pocit, že se autor málo hádal se střihačem. ()

acervena 

všechny recenze uživatele

tohle tedy bylo krutý, skutečně žádný happyend, nejdřív si k jednotlivým protagonistům vytvoříte vztah a pak vám je- spoiler- naprosto prozaicky a bez dalšího vysvětlování seberou.. no bez příkras, výborný ()

Googooplexer 

všechny recenze uživatele

Výborné to nie je, musel som to pozrieť rozseknuté nadvakrát, inak by som to asi nedopozeral. Ale nakoniec som rád, že som to videl a ako mi to zo začiatku pripadalo zdĺhavé, ku koncu som si stále viac želal, aby to pokračovalo. ()

Reklama

Reklama