Reklama

Reklama

Národní bezpečnost

(festivalový název)
  • Jižní Korea Namyeong-dong 1985 (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Aktivista Kim Geun-tae byl v roce 1985 před očima své rodiny unesen a dvaadvacet dní mučen. Neblahá kapitola korejské historie se v tomto tísnivém a sugestivně zahraném filmu před očima odvíjí ve vší bolestnosti a vedle otevřeného odhalování brutálních policejních praktik vyzdvihuje též sílu vůle. (MFF Karlovy Vary)

Videa (1)

Trailer

Recenze (13)

Zed70 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mě vyděsilo, že tohle, co u nás dělali komunisti v padesátých letech, se v Jižní Korei odehrávalo v roce 1985 a jen o tři roky později tam proběhly 24. Letní olympijské hry. Ať mi nikdo neříká, že vedení tehdejší junty nebylo nijak spjato s následující vládou a nebylo napojeno na už tehdy velké firmy jako například SAMSUNG. Myslím si dokonce, že bývalí diktátoři nebo jejich spolupracovníci či rodinní příslušníck jsou dodnes ve vedení těchto firem. Jenže geopolitická mapa světa říká, že Jižní Korea je strategické místo, navíc na severu velký Kim, takže USA nad lecčíms zamhouřily oči. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to mierne nadpriemerná thrillerovo ladená dráma. Má pomerne dobrý príbeh o aktivistovi pre demokraciu, ktorý je počas prísneho režimu unesený tajnou službou a v jej zariadení podrobený dlhému a krutému mučeniu, aby sa priznal k spolupráci s komunistami. Spracovanie nie je zlé, ale nie som s ním až tak moc spokojný. Táto téma je nepochybne veľmi vážna, dokonca aj pomerne čerstvá, pričom niečo podobné sa deje stále, ale toto prevedenie mi až tak dobre nesadlo. Pri podobnej zápletke by som ocenil, keby veľký priestor malo vykreslenie samotnej politickej situácie a rovnako hlavný hrdina by mal byť dostatočne predstavený, aby sa dal k nemu vytvoriť lepší vzťah, ale tvorcovia si v tomto prípade vybrali iný a podľa mňa nie práve ideálny spôsob. Dej je až príliš jednotvárny, jednoducho len väčšinu času skupina vyššie a nižšie postavených členov tajne služby vypočúva a mučí človeka rozmanitými spôsobmi, aby ho zlomila a odohráva sa to snáď len v dvoch miestnostiach, takže je to dosť stereotypné, ale aspoň je to dostatočne kvalitne zvládnuté a hlavne skupina vyšetrovateľov je zložená z celkom zaujímavých postáv, pričom ma zaujal ten ich neosobne pracovný a občas aj celkom priateľský prístup, takže aj na toto sa dá bez problémov pozerať. Neskôr sa síce dej trochu posunie, ale aj tak to film výraznejšie nezlepší a tak tú mierne nadpriemernú úroveň si to udrží prakticky až do konca. Inak celkom ma aj prekvapilo, že samotné mučenie tu pôsobí až prekvapivo surovo, samozrejme sa to nemôže porovnávať so samoúčelnými hororomi, ale aj tak je ho tu plno, je rozmanité a skutočné obete si toho nepochybne museli vytrpieť viac než dosť. Herecké obsadenie nie je zlé, jedine hlavný hrdina mi nepríde moc výrazný, ale ako som spomínal, vedľajšie postavy mi sadli a poteší hlavne charizmatický Lee Kyoung-Young, ktorý nemôže chýbať v žiadnom podobnom filme. Réžia a technická stránka sú na tom veľmi dobre, toto je viditeľne kvalitne zvládnuté po všetkých stránkach. Takže skutočne škoda toho jednotvárneho scenára, kvôli čomu si to už znovu pravdepodobne nepozriem, ale svoje kvality to rozhodne má a navyše som sa nenudil, takže nemám dôvod byť zbytočne kritický, len to mohlo byť aj podstatne lepšie. 56% ()

Reklama

Philcze 

všechny recenze uživatele

Brilantně zrežírované drama. Odehrává se sice výhradně mezi dvěma místnostmi, přesto je ale každá další sugestivní scéna mučení díky Jeongově režijnímu umu naprosto pohlcující. Vězeňská dramata s důrazem na utrpení vězňů obvykle ztrácejí dech po první hodině, Národní bezpečnost ale díky (některým) komickým vedlejších charakterům a snovým sekvencím drží trumfy v rukávu po celou dobu. A to jsem ani nezmínil to upřímně poselství. 90% (KVIFF 2013) ()

integer 

všechny recenze uživatele

V podstatě se můžu podepsat pod to co napsal Vilg. Problémem tohoto filmy je jeho ubíjející monotematičnost a kdyby tvůrci zkrátili mučení na polovinu a více se soustředili na minulost hlavní postavy, rodinu, případně pozadí popisované vojenské diktatury jistě by se to pozitivně podepsalo na zábavnosti filmu. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Postavy v tomto politickém filmu o mučení působí bohužel dosti karikaturním dojmem - buď jde o jasné klaďasy (hlavní hrdina), jasné zloduchy (Funebrák a další šéfové) nebo o komické postavičky (stále usínající strážce tlusťoch, jiný strážce, co má permanentní potíže s holkou atd.). S absencí hlubší psychologie postav tak bohužel bere věrohodnost děje za své. To vše prolnuto s kýčovitými snovými výjevy z hrdinovy idylické minulosti a neustálou slzopudnou hudbou, která podkresluje i scény fyzického násilí, dává v kontrastu vzpomenout na zdařilejší filmy s obdobným tématem - včetně Costa-Gavrasova Doznání. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama