Reklama

Reklama

Jako první se odpoutal od zemské přitažlivosti a otevřel lidstvu dveře do vesmíru... Lidstvo dosáhlo oběžné dráhy země 12. dubna 1961. Z dnešního pohledu je však těžko představitelné, o jak přelomový let šlo. Jurij Gagarin vzlétl do vesmíru jen tři a půl roku po vypuštění umělé družice Sputnik 1 a jen necelý rok poté, co se z oběžné dráhy úspěšně vrátili první živý tvorové, fenky Bělka a Strelka. Lety do vesmíru doprovázela obrovská nejistota a řada vědeckých kapacit navíc pochybovala, zda může člověk pobyt v kosmickém prostoru vůbec přežít. Ruský životopisný film od Pavla Parchomenka se tak vrací právě k atmosféře velkého neznáma během vyostřených vesmírných závodů mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. Příběh ovšem ponechává studenoválečné soupeření převážně na pozadí a na první let do vesmíru se dívá jednak očima kosmonautů a jejich rodin s Gagarinem v čele (Jaroslav Žalnin) a pak také skrze postavu Sergeje Koroljova (Michail Filippov), raketového inženýra a faktického otce sovětského vesmírného programu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (140)

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale kosmonautika byla vždycky moje. Po nějaké době, kdy jsem tento film odkládal, jsem se k němu konečně dostal a nelituji. Byl skvělý. Ono jak dobře natočit první let do vesmíru. To je spíš na nějaký hraný dokument. A přesto se to podle mě zdařile podařilo. Gagarin je tu zpodobněn jako obyčejný člověk. Jenom je škoda, že neukázali i to, co bylo po tom. Jenom pár dobových záběrů. A přitom by to bylo neméně zajímavé. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Vzpomínáte?-Celý svět slyšel tu zprávu TASSU, celý svět zanechal hovoru, celý svět vyskočil od rozhlasu, a zvedl zraky své nahoru! Dobrý den, majore Gagarine, tak jsme se přece jen dočkali.....píseň, co druhý den po startu ovládla republiku:-) Shlédla jsem velmi povedený film, v němž byly retrospektivy z Gagarinova dětství, výcviku a následoval let. Z absolutně chudých podmínek až tam...Žalnin má skutečně úsměv Gagarina, jak už bylo přede mnou uvedeno, sledovali jsme zodpovědnou postavu Koroljova, který nikdy neměl v životě na růžích ustláno a lidstvo se skutečně prvně dotklo hvězd. Emotivní závěr mne donutil dát plný počet. ()

Reklama

Honzek 

všechny recenze uživatele

Může, jménem Gagarin, by měl dnes znát každý. Pokud se ještě najde někdo, kdo nezná člověka, který byl první ve vesmíru, bude pro něj tento životopisný film tím prvním, co by měl vidět. Proč? Neskutečné herecké výkony, upřímný patriotismus, hrdost, láska, štěstí a vlastně i výborná ukázka historie, by vás měli přesvědčit, když už to neudělá samotný kosmonaut. Vynikající a místy dechberoucí příběh, který takhle skvěle může natočit skutečně jen Rusko, protože Jura je jejich poklad a tohle si prostě zasloužil. 5/5 - pokud máte srdce na pravém místě a nějaké ty city, zajímá vás historie a baví vás životopisy, je to film stvořený pro vás, stejně jako pro mě. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Byl to tehdy největší propagandistický úspěch Sovětského svazu...a zjevně je dnes i Ruska. Taková plakátová propaganda. Film óčeň mnógo patetyčnyj. A ta hudba! Z ní patos přímo kape. Plus komplex prvního člověka v kosmu: Gagarin to měl blbý. Obletěl celej svět a přistál zase do Ruska...tedy pardon, Sovětského svazu... ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Myslím si o Gagarinovi zhruba to samé, co napsal Gretzky o Treťjakovi: "Larionov a ostatní teď berou v NHL obrovské peníze, kdežto Treťjak, největší sovětský hokejista všech dob, nikdy nevydělal ani niklák." Čili tu máme filmísek o možná největší sovětské bublině všech dob, kdežto Korolev, skutečný génius a pravý strůjce tamnějších spacerace úspěchů, hrdina veřejně pohřbený do útrob Kremelské zdi, upadá pomalu v zapomenutí. Mimochodem, film je velmi průměrnej - ve všech ohledech. Žádná seznace z Rus se nekoná ani přibližně. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (8)

  • Součástí závěrečných titulků jsou autentické fotografie. (SniperG1)
  • Ak sa pri štarte pozriete na raketu, tak dym, ktorý vychádza z rakety, nie je vidieť všade a počas scény sa neprirodzene posúva. (rexino)

Reklama

Reklama