Reklama

Reklama

Jako první se odpoutal od zemské přitažlivosti a otevřel lidstvu dveře do vesmíru... Lidstvo dosáhlo oběžné dráhy země 12. dubna 1961. Z dnešního pohledu je však těžko představitelné, o jak přelomový let šlo. Jurij Gagarin vzlétl do vesmíru jen tři a půl roku po vypuštění umělé družice Sputnik 1 a jen necelý rok poté, co se z oběžné dráhy úspěšně vrátili první živý tvorové, fenky Bělka a Strelka. Lety do vesmíru doprovázela obrovská nejistota a řada vědeckých kapacit navíc pochybovala, zda může člověk pobyt v kosmickém prostoru vůbec přežít. Ruský životopisný film od Pavla Parchomenka se tak vrací právě k atmosféře velkého neznáma během vyostřených vesmírných závodů mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. Příběh ovšem ponechává studenoválečné soupeření převážně na pozadí a na první let do vesmíru se dívá jednak očima kosmonautů a jejich rodin s Gagarinem v čele (Jaroslav Žalnin) a pak také skrze postavu Sergeje Koroljova (Michail Filippov), raketového inženýra a faktického otce sovětského vesmírného programu. (Česká televize)

(více)

Recenze (140)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vezmeme toho nejchudšího kluka z nejchudší části Ruska a uděláme z něj kosmonauta, který jako první vyletí do vesmíru. Ryzí sovětský příběh z éry sovětského lidu. Bohužel ani ty záběry z Vesmíru nepůsobily tak, jak by si Gagarin zasloužil. Patetické, klasicky rusky velikášské, ale vlastně ne moc zajímavé. Ty sociální témata ruským filmařům jdou lépe než ódy na Sovětský svaz. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Byl to tehdy největší propagandistický úspěch Sovětského svazu...a zjevně je dnes i Ruska. Taková plakátová propaganda. Film óčeň mnógo patetyčnyj. A ta hudba! Z ní patos přímo kape. Plus komplex prvního člověka v kosmu: Gagarin to měl blbý. Obletěl celej svět a přistál zase do Ruska...tedy pardon, Sovětského svazu... ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Je smutné, že jeden z největší technologický pokroků světa a brilantních mozků sovětských inženýrů, byl zastíněn politikou a propagandou SSSR. Na druhou stranu nebýt studené války a vzájemného soupeření dvou super velmocí, by jsme možná nikdy do vesmíru neletěli. Film o letcích a ne o propagandě, za to jsem rád i když to beru s rezervou. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tu a tam je propojení obrazu s hudbou tak patetické, že by i Michael Bay jen skromně pošlapával vzadu, Gagarinův švitořivý optimismus ala Lister leckterému Rimmerovi poleze na nervy, ale stejně se mi to líbilo. Bez výhrady výborné jsou všechny Koroljovovy scény. Ty měly výborně napsané dialogy a skvěle zobrazovaly dilemata otce sovětského vesmírného programu, který doslova vydupal ze země. Je na hranici splnění svého snu, zároveň se musí vypořádat s tím, že kosmonauti letí skutečně do neznáma. Jak bude reagovat jejich organismus, jejich psychika? A co technika, její spolehlivost není zdaleka stoprocentní. Někdy bych si skoro přál vidět film právě o Koroljovovi. Stejně tak výborné byly scény s Gagarinovým otcem, které zase obsahovaly lidské hledisko, emoce, strach, jistou míru pýchy a vnitřní boj. Představitel Gagarinova otce Viktor Proskurin je ve své roli fantastický, takové to opravdové evropské herectví, kde výrazy tváře jsou silnější než slova. Navíc měl jednu ze dvou nejlepších hlášek ve filmu. "Hele, do kosmu prej vyletěl nějakej major Gagarin, je to tvůj syn?" - "Ne, můj je jenom nadporučík, to se ještě bude muset něco napochodovat po buzerplace, než ho povýšej." Slabší naopak byly scény s manželkou, to byla taková povinná vata ve stylu "musíme tam dát něco ze zázemí, že má doma ženu, která na něj myslí". V porovnání se scénami s otcem maximálně průměr. chybělo mi i víc scén z výcviku a s kolegy adepty na let (což ale dohnala jedna výborná Koroljovova scéna končící slovy "už je čas skončit se stalinským náhledem na svět"). Obraz a kamera výborné, některé záběry vypadají takřka umělecky, taky se mi líbilo hlavně v závěru užití dokumentárních záběrů z oslav (které nikdo nemusel organizovat, tehdy byla radost na světě opravdu spontánní). Hudba místy taková trochu moc "bayovská", jak už jsem zmínil, ale nic rušivého. Snad jen to možná chtělo víc zdůraznit ten předěl "před letem/po letu", i když závěrečné shrnutí je docela trefné. Tak za mě spokojenost, není to dokonalé, ale slušné to ano. Jo, když jsme zmínil jednu ze dvou hlášek ve filmu, ještě musím tu druhou, ta byla ve scéně s Chruščovem: "Tohle je model nového výzkumného města. Tohle nové univerzity." - "A tohle?" - "To jsou talíře." Update 11.4.2020: čistě proto, že pro některé borce je zřejmě propagandou čistě ten samotný fakt, že Gagarin si drze dovolil být první, s čímž se velký bratr Amerika a všichni její řiťolezci, navzdory pozdějším nesporným úspěchům herr von Brauna nedokážou dodnes porovnat, posunu hodnocení výš. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

12 apríla 1961 sa navždy zmenili názory ľudí na dosiahnutie nemožného. V ranných hodinách o 6:07 "údajne" vyletel na rakete "Vostok 1" prvý človek do vesmíru. Nebol nim "údajne" nikto iný ako z chudobných pomerov pochádzajúci nadporučík Jurij Alexejevič Gagarin. Kým obletel celú zem a bezpečne pristál, ubehlo 108 minút. Toto je "jeho" príbeh. Veľmi pekný film. Miestami by si to síce želalo vyvolanie väčšieho pocitu napätia pre diváka ( nakoľko predsa len išlo o prvý let človeka do vesmíru ), ale tak budiš. Až som prekvapený, že všetko prebehlo tak "ľahko". ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Patos nemůžu Rusům v případě tohoto příběhu vyčítat - natočili si ho velkolepě tak, jak si zasloužil, protože vesmírné prvenství Gagarinovi nikdo nesebral a v učebnicích skončil naprosto oprávněně. Kdyby jako první letěl Američan, Francouz, Brit nebo bůhvíkdo jiný, vypadalo by to podobně. Přes všechnu tu hřmící hudbu a heroické záběry je ale Gagarin naopak příjemně umírněný, dobře zahraný a působivý přesně v těch scénách, kdy má působivý být (start, let, přistání, prostřihy do minulosti, snad všechny scény Sergeje Koroljova). Samozřejmě to není žádná hlubinná sonda do kosmonautovy duše jako třeba První člověk a chyba by byla čekat i nějakou kontroverzi, protože o tom to být nemělo. Je to oslava, pokud můžu soudit docela věrně se držící skutečnosti a povedená. Ale kdyby mě něčím překvapila, byla by ještě lepší. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi, že jeho životopisné pojetí v zidealizované podobě má poněkud konveční děj. Vznikl tu jen jakýsi časový idylický úsek jeho života let 1934 až 1961, kolem nějž se soustřeďoval děj. Neobyčejná osobnost Gagarina je vykreslena nesporně sugestivně s rysy fajn kluka, což se mi líbilo. A pokud jde o způsob vyprávění? Slušně zjednodušeno bez hlubokomyslných úvah. Tak výtku mám pouze k tomu, že film pominul dalších epizody jeho života. Rozhodně pro mne nebyl film zklamáním. Let do vesmíru byl hodně působivý. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Pri pohľade na komentáre mám pocit, že pri filme o Gagarinovi sa hodnotí toto všetko: invázia do Československa v roku 1968, vojna na Donbase či väznenie Alexeja Navaľného. Tak neviem, ja som videla strhujúci a zaujímavý film o obyčajnom človeku z núdznych pomerov, ktorý sa stal legendou. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Po tebe môžu letieť do vesmíru tisíce ďalších, ale pamätať si budú prvého..." Na Gagarina ma upozornil užívateľ Big Bear, inak by mi trvalo podstatne dlhšie, než by som sa k nemu dostal (alebo do jeho recenzie, že?). Presne tento typ filmov vyhľadávam a Gagarin, ako prvý človek vo vesmíre je dosť slávna a zaujímavá osobnosť, o ktorej stojí za to natočiť film. Rusi to zobrali vážne a film môžme smelo porovnať s tým najlepším z USA. Úplná dokonalosť to nie je, pretože osobne mi tam chýbalo trochu viac detstva, dospievania, ale hlavne jeho život po veľkolepom návrate, ktorý sa neskôr skončil tragicky. Práve na tú tragickú časť som sa "tešil" pretože som myslel, že mi povie a ukáže niečo viac ako viem. Napriek tomu príprava kozmonautov a Gagarinov let sú tak úžasné scény, že už len kvôli nim treba dať filmu šancu. Poniektorí tu vyčítajú silne patriotickú hudbu, ale myslím, že bola skvelá a snímky z USA sú na tom s hudbou podobne. Hlavný predstaviteľ bol vybraný celkom dobre, osobne by som ho trochu vykŕmil, aby nepôsobil tak štíhlo, ale istá podoba a hlavne talent tu je. Skvelá pocta človeku, ktorý si to zaslúži. Dosvidania, Jurij alexejevič Gagarin! 80%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Ta retrospektivna struktura vobec nefunguje. Az som mal podozrenie, ze tradicny linearny dej bol v ramci filmu uplny trapas, tak to vyriesili na poslednu chvilu takto. Fakt som nemyslel, ze z takto fascinujucej temy moze vzniknut takto nevzrusivy a nudny film. A pritom Spacewalker bol vynikajuci, takze Rusi evidentne vedia tocit divacky strhujucu propaandu. Skoda. 5/10 ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Fakticky vcelku i správný životopisný film o Gagarinovi, který ale Rusové již tradičně vyplnili hromadou patosu a povrchní agitky. V tomto případě se jim to asi dá i akceptovat, protože Gagarin byl bezesporu jejich jediným vítězstvím, které nebylo vyváženo mrtvolama, tak proč jim to nenechat. Mrzí mě jedna věc, a tou je absence (snad krom závěrečných titulků) jakýchkoli autentických záběrů, které by dle mého názoru vtiskly filmu příjemný dokumentaristický nádech a které by i posloužily k ohodnocení věrohodnosti ruské filmařiny. Nemám tuchu o rozpočtu filmu, ale práce Parchomenka se zdá být dostatečná, pominu-li otřesnou hudbu. Hodnotím za 3,5* jako 69%, ale mám pocit, že Wikipedie poslouží za účelem ušetření času lépe než tento filmek. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jaroslav Žalnin má skoro stejně krásný úsměv jako měl Gagarin. Což mu možná pomohlo mě přesvědčit, že jsem spolu s Jurijem Alexandrovičem prožívala jeho let. Spolu jsme byli nadšení, že to dokázal. A spolu jsme se stali prvními dobyvateli vesmíru. Film o hrdinovi musí být hrdinský epos, což Parčomenko ví. A nejen že to ví, umí to i prosadit na plátno. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Predstavte si, že počas Apolla 13 sledujete napínavé scény záchrany a do toho príde zrazu strih a 5 minúť sa musíte pozerať na to, ako sa jeden člen posádky v minulosti rozpráva so svojou ženou. Napríklad. Trochu preháňam, pretože Gagarin mal síce hore problémy, ale o nich nevedel, pretože mu ich neoznámili. Rozhodnutia scenáristov ale nechápem, kde mohol byť film skutočne napínavý, tam je párve prerušený nezaujímavou retrospektívou. Navyše počúvame vzletné reči o dobývaní hviezd, pričom každý žiak druhého stupňa chápe, čo to znamená byť pár kilometrov nad atmosférou Zeme a kde sú hviezdy. Film tak pôsobí ako zo šesťdesiatych rokov. Vyťahujú ho hore ale úžasné zábery obletu Zeme a samotná príprava v centre. Herci sú tiež sympatickí a ani "stranícke moguly" nie sú ako z hororu. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Brutální ruská mašinerie mozku. Nevím posoudit, jestli už člověk tak nevnímá USA patos, protože je nejspíš všude přítomny, no tady ta CCCP tlačenka. 5/10 ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Mám kladný vzťah ku kozmonautike, nakoľko na základnej škole sme boli pioniersky oddiel Vladimíra Remeka. Ale teraz vážne - celkom slušné na Rusov, Gagarin vyzeral ako skutočný Gagarin, bavilo ma to, nič ma extra nerušilo, to spomínanie na minulosť počas letu sa mi celkom pozdávalo a hudba slušná. Silné tri hviezdy. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Já mám s těma rusákama prostě problém a ty jejich propagandistické filmy přetvořené na velkolepé bijáky, mi nesedí. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem na České televizi. Hlavně mě zajímaly historické souvislosti a průběh přípravy a letu je vypravěčsky výborný. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Od potvrzení tvrzení, že Země je kulatá, považuji lety do vesmíru (krom těch, co mi umožňují být on-line a čučet na bednu) za zbytečnou kratochvíli, zatíženou astronomickými výdaji, jejichž smysluplnější využití by lidstvu pomohlo v pevnějším stoji na zemi a tímto bych kosmický prostor přenechala mimozemšťanům, kteří jsou přeci jen lépe technicky i biologicky vybaveni, že... Nicméně, u Gagarinova pokusného výletu ke hvězdám se zcela vzdávám výhrad, ač nebyl úplně prvním, ale vzhledem k tomu, že si Lajka coby nedobrovolný astronaut své vesmírné dobrodružství naprosto neužila, budiž Jurimu přáno... například záživnější formu hrané oslavy jeho odvahy, které je propíraná heroická hudba ještě malá. Hojně zmiňovaného patosu bylo tak poskrovnu, že jsem ho málem přehlídla, víc mi vadil Gagarinův "švitořivý optimismus", jak trefně podotknul flanker.27 a tak nějak učebnicově strnulé, suchopárné podání - bez napětí v přípravách, bez emocí na orbitu - které si toto zasloužené prvenství určitě nezasloužilo. Škoda, no. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

"Je modrá, je kulatá, je krásná!" A film je taky moc pěkně natočený. Člověk se, zvláště při pohledu na rodiče, neubrání dojetí. Propaganda je pro některé diváky problém? Jak by to vypadalo, kdyby ji tvůrci ve filmu obešli? Na můj vkus byli konkrétně v tomto počinu v tomto směru ještě umírnění, dobře si pamatuji, v čem jsme žili a jaké debiloviny naše žití provázely. Konkrétně Gagarina jsme museli malovat ve výtvarce každý duben, jen kvůli odstupu cca pětatřiceti let od základních lavic, jsem se na film podívala, jinak pachuť hnusu na patře. Tahle sebevražedná mise rusákům dopadla a ono je to fajn. Každá cesta ke hvězdám totiž není o ničem jiném. Čísla a štěstí. Velké štěstí. Tehdejší euforii už dnes chápu. ()

Reklama

Reklama