Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Laborantka Olina pátrá po příčinách autohavárie, která jí zasáhla do života... Laborantce Olině (D. Batulková) zemře při silniční nehodě bratr s manželkou a dvěma malými dětmi. Při práci ve fotolaboratoři se jí dostanou do ruky fotografie z neštěstí, které pořídil fotoamatér Petr (P. Kříž) z balkonu nedalekého domu. Jsou na nich zachyceny automobily, projíždějící kolem nehody, aniž by řidiči zastavili! V nemocnici se Olina dozví, že děti bylo možno zachránit, kdyby jim byla včas poskytnuta první pomoc. Nešťastná dívka se snaží vypátrat, co je to za lidi, kteří jsou k utrpení ostatních tak lhostejní... (Česká televize)

(více)

Recenze (32)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Pane doktore víte že neposkytnutí pomoci je trestné? Vím, ale strašně špatně se to dokazuje... ''. ---- Ačkoliv šlo o silné téma, bylo to celé zpracování velmi mdlé, jakoby bez emocí a že tam pro ně prostoru bylo sakra dost. Film na celkem jednoduché, ale o to závažnější zápletce tepe do lidské lhostejnosti a nechuti pomoci druhému v nouzi a to z rozličných důvodů. Tehdy za socíku to byla navíc samá černá jízda, různé čórky, melouchy v pracovní době a to se pak blbě zastavuje u nehody aby se zjistilo, že jste ten den vůbec tudy neměli jet, nebo, že máte auto plný bedýnek podpultových mandarinek... No a o milenkách ani nemluvím, to je nadčasová záležitost. Připočteme-li k tomu maloměsto, kde se všichni znají a 4 těžce zraněné ve vraku auta (z toho 2 malé děti) z nichž někdo mohl přežít pokud by se mu dostalo náležité pomoci, máme tu solidní drama. Bohužel na mně to bylo lehce překombinované i když tu bezmoc a vztek mladíčké Batulkové bych chápal. Ale už jen to jak se s Batulkovou každý v klidu vybavuje... Dnes by asi tvrdě narazila hned někde na call centru či sekretariátu s tím ať nechá vzkaz. Dnes ale také naštěstí není problém k nehodě přivolat pomoc a dokonce s operátorkou přes mobil základní pomoc poskytovat bez jakýchkoliv zkušeností do příjezdu profesionálů. A ti jsou dnes na místě také velmi rychle. Jinak tato TV hra nevybočuje z tvorby té doby a už jen z flétnového hudebního doprovodu na vás dýchnou studiové TV inscenace osmdesátých let. Výhodou těchto věcí je často husté obsazení skvělých herců, dnes již většinou nežijících legend čs filmu. Dávám tedy za 3 balíky fotopapíru. * * * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Stejně, jako v dokonalé slovenské inscenaci Sedem svedkov, je základem tohoto TV filmu hledání odpovědi na jednoduchou otázku "Proč...?" A výsledek? Lži a neblahé důsledky. Důsledky jsou ovšem relativní, někdo ztratí pověst, někdo pár stovek na výplatě, někdo rodinu. Mistr podobných inscenací či seriálů zvolil skvělé herecké obsazení, do kterého, naštěstí pro film, zapadají i mladíčci Dana s Pavlem. Skvělý kontrast povah v nastalé situaci a silný i dobře zpracovaný, stále aktuální námět, to jsou základy mého hodnocení. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být silnější, nebýt neautentické mluvy a hlavně odhalování některých "dobrých důvodů" jako lživých. Navíc tajemné spiknutí proti hrdince sice dává dobrý smysl, ale posouvá to trochu jinam. Celkové povedení trochu chabé, ale herecky dobré (zejm. Batulková, Vala, Menšík, Němec, Řanda, Kříž - přičemž kvalitní herecký výkon jistých postav je pro tuto inscenaci klíčový). Tři hvězdy jsou možná moc, ale někdy možu být štědřejší. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Inscenace o lidském nezájmu a soběstřednosti, která jakoby z oka vypadla dnešní době. Batulková překvapivě nebyla špatná, ale jednoznačným vítězem v soutěži hereckého umění byl Čestmír Řanda. Jeho slizký advokát byl zcela k zulíbání. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vynikající psychologická studie lidské lhostejnosti a pokrytectví. Z bohaté galerie hereckých výkonů musím vyzdvihnout alespoň Vladimíra Menšíka, Čestmíra Řandu a Františka Němce, jejichž bezpáteřní oportunisté jsou ukázkovými typy morálního bahna lidské společnosti. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"A jak k tomu přijde ten, kterej nic nezavinil ??" Třeba Menšík s Řandou, kteří si tradičně odehráli svůj vysoký standard.. Zato režisér Filip se utopil v kaluži motivů v Měšťanově slaboučké variaci Karvašových Sedmi svedkov.. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdičky si to úplně nezaslouží, protože celkové pojetí je takové komunální a nijak nevyčnívající z dobové tvorby Československé televize. Ale námět je nadčasovej, univerzální, výbornej a zasloužil by si víc. Chtělo by to pozměnit charakter hlavní hrdinky (aby s ní jako tady každej nezametal) i některých dalších zúčastněných (kupříkladu celkem nevěrohodný rozšafný zelinář Vladimíra Menšíka pronášející moudra jako ostřílenej právník). Pak by to chtělo změnit prostředí, svižnější režii, hodit na velký plátno a byl by z toho thriller jako prase. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Když pominu mdlý, nevýrazný projev hlavní představitelky, musím přiznat, že mne zaujalo jak téma, tak i jeho zpracovaní. Nabízí se otázka: Jak bych zareagovala já? Popravdě řečeno - pokusila bych se pomoci, ale asi bych se bála, jestli situaci i svůj vlastní stres dokážu zvládnout. Nemám - bohudíky - s poskytováním první pomoci žádné zkušenosti. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Neměl by spíše lékař říct pozůstalému člověku, že jeho příbuzní netrpěli a že to všechno přišlo rychle, než aby rozebíral různá zranění a příčiny a pak řekl, že mohli přežít a pak jí ještě řekne, že jí setra dá leky na uklidnění? To je pak úplně jasné, že v tom začne šťourat. Osobně takovou věc vědět nechci. Nikdy. Téma příběhu je aktuální a aktuální bude pořád. Stačí se podívat na ulici kolem sebe. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Psychologická inscenace zaobírající se tématem zodpovědnosti a lhostejnosti charakterů lidí, kteří projížděli kolem vážné havárie a ani jeden z šesti řidičů nezastavil a neposkytl zraněným lidem pomoc. Dvacetiletá Olina (neodraditelná Dana Batulková), které při té nehodě v autě zemřel bratr, švagrová a jejich dvě děti, sama podle fotografií zachycených aut u místa nehody pátrá po jejich řidičích a pokládá jim jednoduchou otázku : "PROČ" nezastavili a z místa nehody odjeli. Jejich výmluvy a výmysly jsou vrcholem ignoranství. Důsledky jejích činů však díky Olině nezůstávají bez odezvy. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Z nevyrovnaného snímku se nakonec vyklube docela zajímavá inscenace. 1) Zajímavý námět shazuje unyle neohrabaná režie, jakou bych od 51letého Františka Filipa tedy nečekal a neuvěřitelná naivita dialogů i zpracování._____ 2) Zaujal mě zelinář, který hovoří o humánním podtextu svého konání. Inu, jak pravil profesor Hrbolek ve filmu Marečku, podejte mi pero, i skladník si může číst Vergília v originále._____ 3) No, soudruzi, moc pěkný obrázek socialistického člověka to nedává. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Chodící svědomí slečny Oliny. Po slovech pronesených primářem Radovana Lukavského se rozehrál celkem zajímavý příběh jedné rodinné tragéde. Vyprávění o jejích důsledcích kazí vnucující se otázka. Dlouho jsem se sám sebe ptal, zda v roce 1981 existoval trestný čin neposkytnutí pomoci. Tuto otázku mi zodpověděl přímo právník ke konci filmu. Tím pádem byl celý film poměrně zbytečný, protože důkazy a svědek existovaly, čili VB by měla lehkou práci. Kvůli konání hlavní hrdinky ji ale bohužel ani mít nemohla. Všichni v tomto filmu konají nesprávně, navíc film v podstatě ani nijak nedopadne. Na druhou stranu chválím vynikající obsazení, především skvělého zelináře a právníka. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dobry namet o lidske lhostejnosti. Bylo zajimave sledovat vymluvy zucastnenych, hlavne zelinar Mensik si s tim umel poradit. Z postavy Batulkove jsem mel ale smisene pocity. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

"Proč jste nezastavil?" Dana Batulková přišla o celou rodinu z bratrovy starny při autohavárii. Šest lidí projelo kolem nehody a nezastavilo a neposkytlo pomoc. Děti by mohly žít. Naše hrdinka se rozhodne provinilce najít a zeptat se jit na důvody jejich pochybení. Naráží na nepochopení a hlavně spoustu lží, zjišťuje, že ti lidi nezastavili z mnohdy banálních, ale pro ně samé důležitých příčin, vleze jim do života a nevratně je poznamená. To je na filmu nejzajímavější. Batulkové postava je jinak "zralá na ránu", je naivní až běda a těžko se na to kouká. Naopak ti lidé, kteří nezastavili, jsou nejlepší herci své generace, a jsou výborní. Přesto mi to celé prišlo trošku povrchní...60% ()

sator 

všechny recenze uživatele

Drsný i v detailech... Události jsou neodvratné, kdyby nebyli nestali by se... Menšík v negativní roli... ()

Svata 

všechny recenze uživatele

Přesně pořád stejně točená inscenační dramata jako přes kopírák, když se nemohla řešit politika, tak se útočilo do běžné lidské duše. A bylo to docela laciné. ()

Vercinix 

všechny recenze uživatele

Zpracování i většina hereckých výkonů v čele s režií stojí za zlámanou grešli, ale zas se tu řeší něco opravdu důležitého a hlubšího než ve většině podobných snímků. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Strasidelnej Kriz, mladice Batulkova uz lepsi, a za nimi v zadech par nestoru cs herectvi jako Mensik, Randa, Nemec, Vala, Lukavsky, Moucka atd. Pribeh je hodne temny, a jaksi casove univerzalni... 3+ ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Zdařilý psychologický tv film. Menšík, Řanda i Němec jsou dostatečně věrohodní. Právě kvůli jejich výkonům si říkám jak bych asi zareagoval já. A lepší o tom přemýšlet teď než potom vymýšlet proč jsem nepomohl. ()

Reklama

Reklama