Reklama

Reklama

Para Elisa je desivý príbeh založený na jednoduchej, nevinnej detskej hre. Niečo, čo vyzerá naivne a neškodne, sa zrazu premení v najhoršiu nočnú moru. Začne sa boj, v ktorom sa obeť snaží uniknúť očakávanému tragickému koncu a vyhnúť sa tak nevýslovnej hrôze. (misterz)

Recenze (29)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem průměrnou horror-light jednohubku, ale nakonec (vlastně vcelku brzo) se z Para Elisa vyklubalo docela parádní psychopatické exploitation na španělský způsob. Originality sice zas až tolik nepobralo (inspirace například Misery nelze popřít), ale nebudu lhát, že minimálně v jednom momentu mě film vývojem děje i překvapil. Sympatické hlavní hrdince jsem pak vážně nezáviděl. Škoda jen narychlo useklého konce, mohlo to klidně ještě 15 minut pokračovat. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Chujovina, a pekelně uřvaná ("Ma-ma, béééé béééé, mama, bééééé!"). A navíc taky ne příliš šťastně natočená, protože když už došlo k nějakýmu násilnýmu konfliktu, nebylo nikdy nic vidět. Čim že jí ta svině třískla? Bylo to rukou, nebo kladivem? O co se ta druhá bouchla, že má v hlavě díru? Všechno se tu prostě děje tak nějak ledabyle, ve tmě a hlavně mimo kameru. A to zkrátka ruší, vzhledem k některým scénám to může dokonce nasrat. Můj nešťastný výběr z loňské či předloňské úrody Španělů (Deranged, Dictado, Insensibles) tak vesele pokračuje. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Umný a navrch s triezvou minutážou podaný španielsky pokrm, ktorý môže smelo fungovať ako polnočné prekvapenie. Študentka umenia si obnáša svoje finančné suchoty v službách dementnej máminy, ktorá je schopná obetovať nie len svoju, ale aj ktorúkoľvek dušu a telo svojej im(bec)obilnej dcére.Faynové od castu až po celkový záznam. Záverečná "vyrovnávačka " bola lahodnou bodkou za touto kvalitne vyformátovanou terror skratkou a to bez absencie žánrovo tak obľubenej červene. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Tým úbohým študentkám sa v hororoch zásadne neoplatí privyrábať si ako opatrovateľky. Pokiaľ si ich nevyhliadne miestny psychoš, tak sa môžu stať – ako v tomto prípade – obeťou svojho zamestnávateľa. A komu by sa už len dobrovoľne chcelo byť ľudskou bábikou, že? Španielsko malo niekoľko rokov silnú hororovú formu, ktorú však už dávnejšie stratilo, čoho ďalším dôkazom je aj "For Elise". Tá sa snaží, napína, atmosfearuje a hysteričí, no nemá v sebe dostatok potenciálu, aby vyprodukovala niečo špeciálne / pôsobivé. Časom sa tým pádom dostavia nevyhnutné explo-scénky a musím povedať, že už dávno na mňa v nejakom vážnom horore nepôsobili tak silene, až úsmevne. Takže nakoniec je z toho ledva rutinná žánrovka; opozeraná, miestami až nudná, síce nie vyložene zlá, ale rozhodne nie dobrá. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ana, študentka umenia v poslednom ročníku, nutne potrebuje brigádu na pár týždňov. Na jednom zo stĺpov pred budovou školy nachádza ručne napísaný oznam, kde jedna z miestnych rodín, hľadá opatrovateľku pre svoju dcéru. Už na prvom pohovore si rýchlo uvedomí, že reagovať na tento inzerát, bolo obrovskou chybou. Šialená matka hľadá pre svoju dcéru živú bábiku na hranie! Španieli sú fantastickí herci. Ich hororové príbehy takmer nikdy nesklamú. Rovnako ako pri "Para Elisa", ktorý mi prišiel skôr ako psychologický thriller než horor v pravom slova zmysle. Nápad zaujímavý, potenciál nevyužitý, aj keď nemôžem tvrdiť, že by ma film, aj vďaka krátkej stopáži vyslovene nebavil. Záverečné rozuzlenie potešilo najviac. Bohužiaľ, smutne musím dodať, že tu jeho pozitíva končia. Keď som tento film objavil, bol v "červených políčkach". Teraz som v presvedčení, že jeho hodnotenie v % bude mať len klesajúcu tendenciu. Neviem ako ostatní užívatelia, ale mňa si tento, miestami monotónne pôsobiaci snímok, takmer bez hororových prvkov, nijak mimoriadne nezískal. Ozaj som sa veľmi tešil. Až mi je z toho smutno, že musím udeliť len úbohých - 60%. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po hodně dlouhé době mě španělský film příjemně překvapil. Komorní, úsporné a bezvýchodné. Když se dostanete do spárů dementní matky, co má dementní dceru, pak nemůžete očekávat mnoho štěstí. V jistém okamžiku se snímek promění v Misery nechce zemřít, ovšem ne na dlouho. Ana příliš o život nebojovala. Jenže proč? Protože byla omámená...a to jsem si musel celou dobu připomínat. Jo bylinky jsou svinstvo. Nejen že po nich můžete oněmět, dokonce vás i pěkně oblbnou. Absence otevřených gore scén tentokrát nevadila. Dal bych spíše 3*, jenže konec si prostě hvězdu navíc zaslouží! ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Já teda zklamaný nejsem. Zápletka je dostatečně creepy, stopáž je (možná až moc) kraťoučká, takže když si Elisu představím jako hororovou povídku, nemám sebemenšího důvodu být nespokojený. Potenciál zůstal trochu nevyužit, to nebudu okecávat, demence postav je taky místy až příliš vysoká, ale pokud jsem dal této Balaguerově povídce čtyřhvězdu, tak tady by bylo blbý konat jinak. 70% ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Od tý doby co jedu tyhle malý a neznámý horory především od Krufa jsem se více či méně nespálil až do teď.K tomuhle filmu nemám moc co říct, snad jen, že ten scénář bych napsal asi za deset minut než bych vypil první Budvar a mnohem líp.Nudná a hodně blbě zahraná fraška, kde se všichni postavy chovají jako debilní idioti a hlavní hrdinka je sice krásná, ale úplně vypatlaná (spoiler) a chcípnout si prostě zasloužila.Mizerná hudba, nahovno atmosféra i herci, nudná zívačka kterou by natočil každý druhý divadelní ochotník.20%. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se na tento španělský kousek těšil, protože je nejčastěji přirovnáván k australskému The Loved Ones, jenže jak se ukázalo, nešahá mu ani po kotníky. Stále častěji mi začíná připadat, že španělská tvorba začíná v poslední době lehce upadat na úkor kupříkladu té francouzské. Jaume Balagueró je samozřejmě číslo jedna, ale většina ostatních se jej snaží jen napodobovat a moc se jim to nedaří. Juanra Fernández je ve svém oboru teprve začátečníkem, ale pokud na sobě nezačne víc makat, stane se jeho další tvorba jen průměrným patosem a brzy upadne v zapomnění. Tento obyčejný thriller je toho jasným důkazem. Pokud totiž někdo láká na psychický teror, tak je potřeba mu jej i slušně naservírovat a ne že zůstane jen u tuctového náznaku a jedinou věcí, kterou se dá „teror“ nazvat je řev jedné z hereček, při kterém vás začnou bolet ušní bubínky. Oceňuji, že si Fernández napsal i scénář, jenže v něm zůstalo tolik děr, že ani výrobci ementálu by se nemuseli stydět. Potenciál filmu zůstal z poloviny nevyužit, spousta věcí je nedotažených do konce, většina zajímavého mimo záběr kamery a stopáž mohla být klidně delší, protože useknutý konec mě pěkně nasral. Když k tomu přidám i „klasické“ nelogické chování a situace, nejsem schopný tomuto filmu dát prostě víc než obyčejný průměr. Po jeho zhlédnutí však začínám vážně uvažovat, že si v práci posbírám pár mašliček z hroznového vína a svážu s nimi svojí starou, abych si vyzkoušel, jestli to vážně funguje. To si samozřejmě dělám prdel, stejně jako si jí ze mě dělal sám režisér. Slabých 50% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Možné spoilery. Děvče si potřebuje přivydělat a tak skočí po první nabídce, která se jí dostane pod ruku. Průšvih je, že nemá dělat chůvu, jak se zprvu zdálo, ale má posloužit jako panenka na hraní pro psychopatickou dceru neméně psychopatické matky. Zase docela slušný nápad, ale bohužel poněkud zprasený. Atmosféra veskrze nulová, že by dcerka své "panence" dávala záhul, který by diváka vystřelil z ponožek, to se také říct nedá. Dva tři dobré momenty tu byly, představitelka oběti byla docela sympatická, ale stejně jde o sakra promrhaný potenciál. Alespoň že režie neobtěžovala dlouhou stopáží. Především za téma 30%. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Sklamanie, bohužiaľ, film s tak pekným menom, a oni ho pokazia tým, že s, pomerne originálnej zápletky spravia nezáživnú survivor volovinu, prepálenú svojou nelogickosťou. Ale zaujalo ma to tým, že film nešiel podľa štandartných klišé, v podstate spracovanie aj myšlienka, boli originálne, ale neprišlo mi to nejaké nápadité, mohli s toho vyťažiť viac. Vybrané Španielske horrory sú priam úchvatné, či už novšieho alebo staršieho dátumu, mal som zatiaľ šťastie na dobrý výber a ani tento, Pre Elišku, nebol vyslovene zlý, ale niečo tomu chýbalo. Už ste sa niekedy zamýšľali nad tým, prečo sa tak neskutočne ubližuje v horroroch študentkám? Či už idú na výlet, či sú doma alebo na nejakej zábave, vždy to s nimi skončí veľmi zle. Aj tu a to dokonca v práci. Jedna chudobnejšia študentka potrebuje 1000 eur na školský výlet, končí vysokú školu a toto by zakončilo zo svojim spolužiakmi celé štúdium, tak si potrebuje zarobiť, rodičia bohužiaľ nemajú toľko peňazí a tak si nájde brigádu ako babysitterka. Príde na pohovor k jednej staršej tajomnej dáme. Je klaviristka a potrebuje aby na jej dcérku dával niekto pozor. Teta je milá, navrhne jej, nech sa zaobstará podľa svojho rozvrhu atď. Nasledovne ju predstaví svojej dcére. V peknej izbičke plnej bábík sa stretne s dievčatkom, ktoré má vyše 20 rokov. Už začne cítiť problém ale po čaju plného jedu odpadáva. Takto sa stane unesenou a živou bábikou pre toto dievča menom Eliška. . Priviazaná o stoličku a z ochromenými hlasivkami zisťuje, že táto staršia žena takto na inzeráty loví mladé dievčatá pre svoju dcéru. Je teraz živá bábika a keď sa pokazí a opotrebuje, vymení je za inú. Ono to mohlo byť v pohodový teror na psychiku, ktorý by mučil ženskú nevinnosť ale má to iba zopár minút cez hodinu, takže sa tam toho nakoniec, ani tak veľa neudeje. Na konci sa to zmení na nezáživný masaker a idiotský koniec, tomu zabije posledný pomyselný klinec do rakvy. Škoda, malo to potenciál. ()

peiton 

všechny recenze uživatele

Dievča prichádzajúce do rodiny za účelom postarať sa o ,,dieťa",sa razom mení na boj o život.Nevedela som do čoho idem a ked som v okamihu zistila,že ide o život,zbystrila som náhle pozornosť a moja nedôverčivosť ku snímku sa zmenila na hrôzostrašné prekvapenie s veľmi nepríjemne-príjemným pocitom.Z tak diétnej a jednoduchej témy dokázali španieli vytrieskať tak veľa.A stačili im na to 2-3 osoby,ponurá atmosféra domu a 75 minút.Ak máte chuť na psychicky nezdravé osoby,tak táto záležitosť je pre Vás dostatočnou zárukou. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Zase jsem se nechala nachytat. Dřív patřila španělská hororová kinematografie k těm nejlepším, ale poslední dobou jsou všechny filmy zmatečné, spletité, překombinované a nesympatické. Para Elisa paradoxně není ani jedno. Naopak, příběh snad už ani jednodušší být nemůže. Otevírá proto tedy další negativní faktory, pro které se mi tento snímek nesledoval dobře. Pro mě to bylo suché a nezajímavé. Čerpá to od všudy jinud a já jsem jen ráda, že byla únosně krátká stopáž. Možná by stačilo přesunout děj jen do jiných prostor a zapojit trochu hlavičku pro zajímavější scénář. ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Tyhle filmy co se odehrávaj na jednom místě mam rád a tohle mi dost připomnělo Misery, ale škoda že to mělo tak krátkou stopáž ikdyž co se týče kvality tak je Misery někde úplně jinde.. jako film od kterýho jsem vůbec nic nečekal to však bylo v pohodě.. ()

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

Jestliže náleží tomuto filmu větší hodnocení, než je 20 % chci vědět proč. Para Elisa nemá vůbec žádnou pointu, nevím, proč a z jakého důvodu se dělo, to co se dělo a myslím, že to vůbec nebyl ani záměr, dát pár věcí dohromady,. Kdyby alespoň jedna minuta dávala nějaký smysluplný smysl, ale bohužel. Pár náznaků, které skočily u náznaků. A samozřejmě jeden z těch nejhloupějších a nejsnadnějších závěrů vůbec, tomuto filmu dodal hlavu bez koruny. ()

Silviaxx 

všechny recenze uživatele

Tak toto ma vzhľadom na španielsku produkciu zarazilo - škoda, že v negatívnom slova zmysle. Hlavná "hrdinka" teda Ana bola strašne amatérska a nesympatická trubka, ktorú pravdepodobne akýkoľvek pud sebazáchovy minul míľovým krokom. Hrozivo a psycho tam pôsobila akurát stará dáma, ktorá filmu dodáva aký-taký šmrnc. Ani Elisa nebola najhoršia a psycho dievčatko zahrala celkom fajn, len keby toľko nebľačala. Nájde sa tu niekoľko lepších scén, avšak tie nedokážu zachrániť scény, pri ktorých som sa chytala za hlavu - odpália mi hlasivky a ja volám frajerovi o pomoc (nemôžem rozprávať) namiesto toho, aby som napísala sms, mám pri nohách kladivo, ktorým sa môžem brániť, ale odignorujem ho.. Para Elisa mi príde ako nejaký experimentálny výkrik do tmy v zmysle "skúsime, čo to spraví". Nevyšlo. ()

Reklama

Reklama