Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Unést dceru milionáře? To není pro rodinu gangsterů žádný problém. Ten nastává, až když se do ní jeden z nich zamiluje... Horko k zalknutí, vyprahlá země a otravné mouchy – taková umí být americká Missouri, kde se v gangsterském příběhu zasazeném do 30. let rozhodne banda drobných kriminálníků okrást Barbaru Blandishovou (Kim Darbyová), dceru kansaského milionáře. Akce se zločincům ale zkomplikuje a jsou nuceni slečnu unést. Druhý den ráno k jejich úkrytu dorazí rodinný gang Grissomových, co únosce zabije a Barbaru si odváží sebou. Hlavou tohoto klanu je Gladys „Matka“ Grissomova (Irene Dailey) a její plán je prostý – chce za dívku výkupné jeden milion dolarů. Vězněná Barbara je vystavena psychickému i fyzickému trýznění, a k tomu všemu se do ní zamiluje přihlouplý a psychopatický člen rodiny Slim (Scott Wilson), co se jí zcela hnusí. Po nějakém čase jí neustále odmítaný a rozrušený Slim prozradí, že kdyby nebylo jeho, jako jejího ochránce, byla by již dávno mrtvá. Pro rodinu totiž představovala hrozbu a nikdy ji neměli v plánu vydat. Barbara rázem pochopí, že jedině Slim je její nadějí jak zůstat naživu, a tak se mu podvolí. Na stopě únoscům je ale soukromý detektiv Dave Lenner (Robert Lansing)… (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Kniha Jamese Hadleyho Chase No Orchids for Miss Blandish z roku 1939 je drsná, temná, syrová až šokující gangsterka. Jinými slovy nezapomenutelná klasika. Tenhle film, který se jí volně drží, bohužel není nic z toho. I kdybych se zkusil oprostit od znalosti výborné předlohy a hodnotil pouze filmové kvality snímku, hned se do mysli vkradou o čtyři roky starší Bonnie a Clyde a Grissomovci zase spláčou nad výdělkem. Začátek mají sice hodně nadějný, ale pak už to s nimi jde jenom z kopce. Přestřelky a jiné vypjatější scény mají sestupnou úroveň, příběh drží jakž takž pohromadě jen díky špatně poslepovaným útržkům Chaseovy předlohy a samotný konec má k překvapivému finále jeho Orchidejí hodně daleko. Do téhle Aldrichovy gangsterky jsem šel bez vědomí toho, na jaké motivy byla spáchána, a nebyl jsem předem nijak zaujatý. Popravdě jsem jí docela fandil. Výsledek však nemohu vnímat jinak než jako promarněnou šanci, ať už to beru z kteréhokoli úhlu pohledu. Ten film selhává jak coby adaptace literární klasiky, tak jako konkurence klasiky filmové. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k absenci jakýchkoliv slavných herců jsem od toho moc nečekal, ale Aldrich mě překvapil a natočil výbornou retrogangsterku. Banda druhořadých gangsterů zpacká přepadení a unese arogantní milionářskou dcerku, ale sami padnou za oběť rodinnému klanu Grissomů. Ti chtějí za holku milion dolarů, hodlají se ji rychle zbavit, jenže psychopatický a trošku jednodušší syn Slim se do ní zamiluje a nechce ji nechat ublížit. Je to špinavé, hnusné, atmosféra se místy blíží vidláckým hororům, vedlejší postavy občas nečekaně zařvou a sprostými slovy se nešetří. A ve finále odpálí režisér opravdu říznou, krvavou akci a překvapí nečekanou romancí. A taky "otcem roku" který je větší zrůda než všichni ti mafiáni dohromady. Výborná Kim Darby ve všech polohách od arogantního rozmazleného fracka, přes k smrti vyděšenou ženu až po nečekané vzplanutí a poznání že ji nikdo dosud takhle nemiloval. A výborný film na 4*. ()

Reklama

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Vcelku kvalitně natočená gangsterka s romantizující pointou. Není ale úplně příjemné dívat se dvě hodiny na odpudivé bandity a místy i na neméně odpudivého milionáře. Poněkud nepravděpodobné je i předání výkupného, kdy si policie nedokázala pohlídat zároveň předání rukojmí, i když konkrétní způsob zde není vůbec zmíněn a to mi v tomto příběhu i dost chybí. To, že se oběť může zamilovat do svého trýznitele naopak nevybočuje z reality. Ovšem ani oběť zde příliš velké sympatie nevzbuzuje a nevím ani, zda bylo opravdu nutné, aby se většina postav v jednom kuse nechutně potila. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Karle, zase meles dve na tri a hovna. Rok 1971 uz su 70. roky /len tak mimochodom vysiel aj kultovy Dirty Harry s VychodnymLesom, to ale tu nepatri/. Takze 60. roky uz boli nenavratne v prdeli, teda pardon, ja som pochopitelne chcel napisat, ze boli prec, ze bolo po nich. Westerny sa tiez po 60s inflacii prestali tocit, zacalo sa darit gangsterkam. Tu je jedna vyborna v plnej krase- sice na Kmotra nema, ale v ramci gangsteriek je to ovela lepsie nez povedzme mnoho novodobe diela. Dost dlho trva, kym sa film rozbehne, ale potom to uz jede, tempo nepolavi, takze filmovy diviak je v permanentnom napati, co sa bude diat. A nuda sa neobjavila ani v strede filmu - fakt sa mi malokedy stalo, ze ma film pohtlil, a ze som bol v napati az do konca. Herecky boli vyborne, vsimol som si aj Tony Musanteho /Anonimo veneziano/, no a reziser Aldrich dokazal zase svoj talent. Zaverecna akcna cast - to uz je ciry masaker, fakt perfektna podivana . 88 % ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Kniha Jamesa Hadleyho Chaseho je vynikajúca. Užívateľovi Mr. Apachemu to potvrdzujem a súhlasím s ním. Zároveň som, na rozdiel od neho, rád, že sa Robert Aldrich pri filmovej adaptácii románovej predlohy nedržal otrocky knižnej predlohy, ale išiel vlastnou cestou. Pretože verná adaptácia románu je väčšinou púhe dialógové karaoke. V šťastnejších prípadoch s vhodne, či netradične zvoleným obrazovým ozvláštnením. Tu sa podarilo oboje: vhodne pozmenený dej aj obraz. A najmä: Banda hrdlorezov pod vedením nenávistnej stareny nemá chybu! ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Film vychází z knihy Jamese Hadleyho Chaseho z roku 1939 „No Orchids for Miss Blandish“ („Žádné orchideje pro slečnu Blandishovou“ – kniha vyšla i v ČR). (Zetwenka)

Reklama

Reklama