Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh krále Artuše z Camelotu má mnoho podob a tento příběh je jednou z nich. Vše začalo uprostřed divoké války, kdy do země rozdělené svárem stoupenců bohyně Avalonu a přívrženců křesťanství vtrhli sasští barbaři a bez milosti zabíjeli jedny i druhé. Bylo nutno najít silného vladaře, kterého by uznali jak stoupenci Avalonu, tak stoupenci Krista, krále, který by dokázal sjednotit zemi dřív, než ji ovládnou barbaři. To je důvod, proč se spojí Vivian, nejvyšší kněžka pohanské bohyně vládnoucí odnepaměti ostrovu, s kouzelníkem Merlinem a obrátí se na Igraine, vévodkyni z Cornwallu, která, jak bylo zjeveno, se má stát matkou vyvoleného krále. Jeho otcem však nemá být její manžel Gorlois, ale muž se znamením draka, rytíř Uther, kterého jí Gorlois představí na zasedání rady a ten se také nakonec opravdu s pomocí intrik a kouzel stane otcem malého Artuše. Chlapec se i se svou starší nevlastní sestrou Morginou stane nejdůležitější postavou ve hře Vivian a Merlina. Ještě jako děti jsou odvedeni od rodičů a zatímco Vivian vychovává Morgiane jako svou nástupkyni, Merlin připravuje Artuše pro roli budoucího krále. Když je Morgiana o několik let později přijata mezi kněžky Bohyně, seznámí se se synem nejvyšší kněžky, rytířem Lancelotem, jenž přijel matku požádat o pomoc v boji proti Sasům, kteří opět vtrhli na ostrov, a později také s Guinever, dcerou krále Loedegranse, která byla předurčena stát se Artušovou ženou. Po Utherově smrti se Artuš stane králem, když přísahá věrnost bohyni Avalonu a získá nejen podporu bohyně, ale i magický meč Excalibur, s jehož pomocí rozhodujícím způsobem zasáhne do bitvy proti Sasům a zvrátí její výsledek na stranu Britů. Při korunovaci slíbí věrnost Avalonu i Bohu a vezme si za ženu křesťanskou princeznu Guinever. Lid je nadšen a zdá se, že nastává nová éra. Do té však osudově zasáhne lidská zloba, když žárlivá Morgausa použije kouzla a prokleje Guinever, láska, když se do sebe zamilují Lancelot a Guinever a také intriky mocné Vivien. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (94)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Na televizi jde o vcelku zajímavý počin, se zajímavou atmosférou a skvělou hudbou Lee Holdridge. Co se týče zpracování legendy o Artušovi, tak se tady przní, co se dá. Půlka věcí je změněná, slovo dostává paní z jezera (která ovšem nemá na starost Excalibur, ten patří Bohyni) a vůbec ženské postavy (Guinever je pěkná potvora, naopak Morgiana neudělá v podstatě jedinou podlou nebo nepochopitelnou věc atd.). Takže nutnou věcí ke sledování je buď neznat legendu vůbec, nebo počítat s tím, že je prostě spousta věcí jinak. Sám o sobě není scénář špatný, navíc herečky jsou víc než dobré, ale nějak tomu prostě chybí o něco lepší režie, aby příběh podpořila a vyzdvihla. Takhle jen poctivých televizních 60%. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Skutečně velmi ženské pojetí legendy o Avalonu. Nezapamatoval jsem si jediného mužského herce:) Zato ústřední trojice ženských rolí je opravdu úchvatná, není nad to se přesvědčit, že už tehdy byly ženské pěkné bestie:) Ale vážně - Mlhy Avalonu nejsou tak temné jako jiná zpracování, a jsou dalším článkem v řetězu mýtických imaginací na dané téma, z kterého vybočuje jen jistý takřka komediální kousek s Clivem Owenem, který je založen na historických podkladech (haha). Výjimečně se nad průměr povznesl i skladatel Lee Holdridge, jeho hudba lehce napodobující keltské motivy a Enyu zní ve vhodnou dobu s vhodnou intenzitou, i když je to pořád béčko:) Výsledné hodnocení drží na čtyřech hvězdách Anjelica Hustonová a především Julianna Marguliesová, nejkrásnější a nejmilejší Morgaina ze všech. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptácia objemného fantasy románu M. Z. Bradleyovej. Možno najzaujímavejšie podanie artušovskej legendy, aké kedy bolo natočené, na jednej strane realistické, na druhej strane so zachovaním mystických prvkov, a hlavne osolené ženským pohľadom na vec. Atmosférické, na televízny film skutočne výpravné, s dobrými bojovými scénami a hlavne výbornými hereckými výkonmi v hlavných ženských úlohách. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Vždy sme to vedeli a HMLY AVALONU nám to len potvrdili: ženy ovládajú svet a mužom prenechávajú len toľko rozhodnutí, koľko je potrebných k tomu, aby mali pocit, že sú pánmi planéty. Anjelica bola ako vždy dobrá, ale viac ma zaujala švédska trojka. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Předchozí znalost knihy je jako obvykle spíš na škodu, protože se divák ošívá a vzteká nad tím, co všechno vynechali a co všechno díky tomu nedává smysl, případně že takhle si postavy nepředstavoval. Když od toho ale odhlédnu a vykašlu se na to, že z původně krásných a okouzlujících Igraine a Gwenhvyfar udělali v prvním případě nevýraznou myš a v druhém cosi připomínající víc selku než královnu, zatímco původně ne až tak krásná Morgaine je kočka k pohledání, tak to je slušný exemplář historické fantasy. Další problém je stárnutí herců - Artuš a spol. vypadají během těch desetiletí v podstatě pořád stejně, ale to je slabé místo většiny filmů, které se odehrávají během delšího časového úseku. Jinak po všech stránkách koukatelný snímek, který se na artušovskou legendu dívá zase z trochu jiné strany a prozrazuje odvěké tajemství, že my ženy jsme odnepaměti intrikánské potvory. A komu se to přesto nelíbí: hele, je snad nějaký jiný film, kde se setkáte s Artušem, Lancelotem a Gueneverou coby součástí švédské trojky? ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

4,5 *. Rušili ma iba drobnosti, skôr technické nedostatky a neduhy televíznych spracovaní. Ale tých bolo primálo, aby zatienili originálny a po všetkých ostatných stránkach vynikajúco spracovaný príbeh. Tento film je skutočne ženskejší ako iné filmy, ale v tej najpozitívnejšej podobe... ktorú však pochopia asi tiež iba ženy (a chce to trochu múdrosti a skúsenosti). A prečo sa tu prevažne muži znechutene oháňajú "feministickým" spracovaním? Pretože kto nechápe zložitejšie zákruty ľudskej duše a nestratil aspoň polovicu detských ilúzií, nepochopí ani tento príbeh. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Průměr. TV produkce se nezapře, škoda, že je ten film tak sadisticky dlouhý. Několik vypečených scén se najde, ale spíš kvůli fantastické hudbě od Lee Holdridgeho. Taková skladba A Night of Love je neskutečný počin. Jinak těžká nuda. A ta feminoidní složka mi taky nezlepšila dojem. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Na první shlédnutí to bylo úžasné (já prostě Bradleyovou miluju), napodruhé už to tak skvělé nebylo. Nicméně "královská švédská trojka"... ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že "umělci" cítí potřebu se stále dokola předhánět, kdo zpracuje artušovskou legendu nejvíc temně, naturalisticky a tak nějak nemorálně. Edel navíc kdoví proč cítí úctu ke knížce Zimmer-Bradleyové (jako když z neznámého důvodu nechá Morganu vdát, což vyšumí během pár minut do prázdna). Celkově lepší než Král Artuš a horší než Merlin (1998) nebo Excalibur. Za chvíli začnu nesnášet Artuše i s celou jeho rodinou. ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Kniha Mlhy Avalonu od Marion Zimmer Bradley patří mezi mé vůbec nejoblíbenější knihy, a to zejména díky ženskému pohledu, feministickému pojetí, zobrazení pohanských zvyků, absenci jakýchkoli bojů a vykreslení myšlenek a pocitů ženských postav tak, že jsem jejich jednání byla schopna pochopit. Navíc se zde neobjevuje typické rozdělení postav na ty „zlé“ a „hodné“. Ve filmu se mi toho bohužel nedostalo. Ve filmu je celý ten příběh zmatený, nedokáži se ztotožnit s žádnou postavou (dokonce byly mnohdy zobrazeny jinak než v knize a ani obsazení se mi nelíbí) a přijde mi, že zde dali nevýznamné scény a ty, které mne zaujaly v knize, vypustili. Nicméně film se mi nelíbí asi z toho důvodu, že jsem si dříve přečetla knihu a očekávala jsem něco zcela jiného. ()

Reklama

Reklama