Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh krále Artuše z Camelotu má mnoho podob a tento příběh je jednou z nich. Vše začalo uprostřed divoké války, kdy do země rozdělené svárem stoupenců bohyně Avalonu a přívrženců křesťanství vtrhli sasští barbaři a bez milosti zabíjeli jedny i druhé. Bylo nutno najít silného vladaře, kterého by uznali jak stoupenci Avalonu, tak stoupenci Krista, krále, který by dokázal sjednotit zemi dřív, než ji ovládnou barbaři. To je důvod, proč se spojí Vivian, nejvyšší kněžka pohanské bohyně vládnoucí odnepaměti ostrovu, s kouzelníkem Merlinem a obrátí se na Igraine, vévodkyni z Cornwallu, která, jak bylo zjeveno, se má stát matkou vyvoleného krále. Jeho otcem však nemá být její manžel Gorlois, ale muž se znamením draka, rytíř Uther, kterého jí Gorlois představí na zasedání rady a ten se také nakonec opravdu s pomocí intrik a kouzel stane otcem malého Artuše. Chlapec se i se svou starší nevlastní sestrou Morginou stane nejdůležitější postavou ve hře Vivian a Merlina. Ještě jako děti jsou odvedeni od rodičů a zatímco Vivian vychovává Morgiane jako svou nástupkyni, Merlin připravuje Artuše pro roli budoucího krále. Když je Morgiana o několik let později přijata mezi kněžky Bohyně, seznámí se se synem nejvyšší kněžky, rytířem Lancelotem, jenž přijel matku požádat o pomoc v boji proti Sasům, kteří opět vtrhli na ostrov, a později také s Guinever, dcerou krále Loedegranse, která byla předurčena stát se Artušovou ženou. Po Utherově smrti se Artuš stane králem, když přísahá věrnost bohyni Avalonu a získá nejen podporu bohyně, ale i magický meč Excalibur, s jehož pomocí rozhodujícím způsobem zasáhne do bitvy proti Sasům a zvrátí její výsledek na stranu Britů. Při korunovaci slíbí věrnost Avalonu i Bohu a vezme si za ženu křesťanskou princeznu Guinever. Lid je nadšen a zdá se, že nastává nová éra. Do té však osudově zasáhne lidská zloba, když žárlivá Morgausa použije kouzla a prokleje Guinever, láska, když se do sebe zamilují Lancelot a Guinever a také intriky mocné Vivien. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (94)

Turiec 

všechny recenze uživatele

Dvojdielny televízny film podáva artušovskú povesť tentoraz z ženského uhla pohľadu. Príbeh totiž rozpráva Morgana, sestra kráľa Artuša. Pomaly rozvíjaný dej je ťažko porovnať s ostatnými spracovaniami zvestovania o Svätom Grále, pretože každé je úplne iné. Je menej krvavý a temný ako Excalibur, menej magický ako Merlin a komplexnejší ako Prvý rytier. Chýba však podobne ako v ostatných spracovaniach to najdôležitejšie: duchovné posolstvo Grálu. Tvorcovia sa viac zamerali na romantiku, ľsti a intrigy lásky. Nechýbajú ani bojové scény a čary. Snímka je podkreslená magickou hudbou Kanaďanky Loreeny McKennitt. Pre našinca je zaujímavým zistenie, že v záverečných titulkoch si môžeme prečítať mnoho českých mien, pretože film sa natáčal v ČR. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec. Podle mě zdaleka nejpovedenější a nejzajímavější zpracování legendy o králi Artuši a rytířích kulatého stolu. Navíc s úžasnou muzikou, zejména úvodní pasáž s loďkou v mlze doprovázená hudbou od Loreeny McKennitt je nezapomenutelná. ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Velmi silný film, který mě dojímá. Asi nejlepší zpracování artušovské legendy. Atmosféra doby je zachycena výborně, zejména napětí mezi novým a starým náboženstvím je dramaticky vykresleno a na konci filmu ukápla nejedna slza. To, co na filmu cením, a co si z něj pamatuji, jsou myšlenky a jeho duch, který zastiňuje i možné chybky po dějové stránce. Ženské charaktery jsou opravdu silné a výborně zahrané. Ve filmu se také objeví česká krajina, čeští šermíři, kteří hrají nepřátelské Sasy. Např. hrad Točník, který je obklopen mořem, mě docela pobavil. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Spracovanie sice fajn, ale videl som uz aj lepsie spracovanie artusovskej legendy. A ze Anjelica Huston je krasna samica, dam 66 % ()

Desgenais 

všechny recenze uživatele

ženské pojetí artušovské legendy. ačkoliv jsem muž, líbí se mi toto zprcování snad nejvíc. Jen úvod je trochu slabší a i dál je občas vidět teleiznost filmu. Jinak ale nadprůměrné fantasy ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Postavy boli jasné a odvážne a herecké výkony boli jednoducho úžasné, takmer vždy Shakespearovské vo svojej intenzite. Kamera a scenérie jednoducho ohromujúce, ako človeku so záujmom o históriu a legendy sa mi príbehová línia zdala dosť pozoruhodná a možno najlepšie prerozprávanie artušovských legiend, s ktorými som sa stretol. 6/10 ()

Hermione 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu se mi libí, že se vůbec nedrží stále dokola používanou stejnou legendou.Je prostě sám za sebe a to je dobře. Takhle se mi příběh O Artušovy líbí mnohem víc. Nevidím jediný důvod, proč by se filmaři měli držet zastaraká legendy, což tomuto žánru neskutečně pomohlo. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další notně upravené (téměř bych řekl až nově převyprávěné) zpracování artušovské legendy bez Artuše - téměř. Na televizní film je to opravdu dobré, s báječnou atmosférou, výpravou i hereckými výkony. I ten příběh je zpracovaný docela zajímavě, takže to za ty tři hodiny nestihne nudit, ale na Merlina se Samem Neilem to samozřejmě nemá (na něj nemá skoro nic). Velký prostor je věnován ženám - bohužel ale Morgana není ani trochu zlá (naopak je to ta nejsympatičtější a nejhodnější holka pod sluncem), Guinevere zlá je, Vivien nemá s Excaliburem vůbec nic společného a někoho by tyhle změny mohly docela nasrat, já o nich naštěstí věděl dopředu, takže jsem se nasrání vyhnul. Ale i s těmito "drobnými" úpravami je to fajn film, který je překvapivě mnohem víc "historický", než fantasy. 70%. ()

Tomasso001 

všechny recenze uživatele

Každá legenda má mnoho vyprávění a toto zpracování, které je postaveno na kultu ženství, který kdysi dávno vládlo není vůbec špatné. Na Samothráce se tento kult uctíval snad nejdéle. Originální pojetí a dobře natočený film, podepřený podmanivou hudbou. Jen se obávám, že všechny obřady, rituály i samotný kult bohyně matky zanikly ještě před Artušem, ale kdoví... ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Nejvyšší kněžka Avalonu, Vivian (Anjelica Houston) a stoupenec křesťanství, kouzelník Merlin (Michael Byrne) se spojí, aby zachovali pokračování královského rodu, které by dále podporovalo obě náboženství. Za pomoci intrik a kouzel spojí Igraine (Caroline Goodall) a rytíře Uthera (Mark Lewis Jones), a z jejich spojení vzejde malý chlapec - Artuš. Ten je již od malička předurčen stát se králem Anglie. Ale intriky neustávají - aby byla nadále posílena moc Avalonu, Vivian zajistí, že Arthur stráví noc se svojí sestrou Morgaine - aniž by to o sobě věděli. A jí se narodí Modred, který může být spásou, ale i zhoubou celé Anglie... Legendu o Artušovi mám docela dost rád, ale nejsem do ní natolik zahleděný, že by mi vadilo její "prznění" různými filmovými tvůrci. A tak mi ani moc nevadí televizní zpracování Mlhy Avalonu - právě naopak. Na to, že má film skoro tři hodiny, tak se člověk tak nějak ani nestihne nudit - stále se něco děje, stále je na co koukat. Trochu mi vadila přemíra feminismu, ale o tom to asi mělo být (navíc to hezky napsal tron - ženy ovládajú svet a mužom prenechávajú len toľko rozhodnutí, koľko je potrebných k tomu, aby mali pocit, že sú pánmi planéty). I po herecké stránce film odpovídá svému televiznímu zpracování - i přes pár známých jmen (Anjelica Houston, Joan Allen) nic extra, a navíc dámy úplně zastínily své mužské protějšky (to není stížnost, jen konstatování)... ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Z těch adaptací které znám, a které se zabývají Artušovskou legendou, jde na to tato asi zatím nejvíce nezvykle co se týče hlavního námětu a rozložení samotných postav. Velký prostor zde dostává víra, kontrast starých náboženství a nových, což je taková paralela k době, kdy se měli Artušovské legendy reálně odehrávat. Římské impérium a jejich bohové, příchod křesťanství, do toho kmenové legendy...Pokud se podíváme na děj jako takový, tak Morgana je najednou vesměs kladná postava, což je nezvyk. Paní Jezera se tu míchá s bohyní. Artuš je mnohdy spíš takový arogantní ňouma, stejně tak jeho rytíři. Pokud se ale odprostítě od těchto nezvyklostí, tak to jinak poměrně solidně odsejpá, jako bonus jsou tu i našinské reálie, ačkoliv mnohdy změněné, aby odpovídali Britskému prostředí. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Netradičně odvykládaný legendární příběh, ze kterého jsou trochu cítit finančně omezené realizační možnosti tvůrců. Příběh svou délkou zavání nudou a bohužel bere jakoby sám sebe příliš vážně, což je nejvíc patrné na někdy k uzoufání fádních dialozích. Co si ovšem zaslouží velikou pochvalu, je vynikající hudba... ()

Kaja 

všechny recenze uživatele

Dobrý film o Artušovi, i když zrovna v tomto filmu je to jeho sestra, která hraje první housle..feministické??I kdyby, máme na to alespoň jednou právo. Krásná hudba od Loreeny McKennitt a skvělí herci Anjelica Huston a Michael Vartan. ()

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Příběh krále Artuše můžu v jakékoliv podobě a ono to na televizní zpracování nebylo zlé. Hercká sestava taková nijaká, nevýrazná, ale mohlo být i hůře. ()

Merkin 

všechny recenze uživatele

Tak dlouho jsem čekala, kdy se něco započne, až snímek slavnostně skončil. Hudba skvělá, o tom žádná, herecké výkony kupodivu obstojné, ale nato, co všechno artušovská látka nabízí, se vůbec nic nedělo. To, že se scénáristé legendy nedrželi, to je mně celkem jedno, přece jen, jde o Avalon a ne o dokonale zmapovaný příběh, takže se jím může někdo jen inspirovat, ale v těchto Mlhách se mnozí opravdu ztratili a clonu nudy ne a ne rozprostřít. Mimojiné Artuš si žádnou extrémní roli nestřihl, ono jako by nikdo neměl hlavní slovo. Slušná oddechovka pro čtvrteční večer, ale žádný EXtraKalibr:) ()

Cassandra 

všechny recenze uživatele

Mně se film hodně líbil, především díky skvělým hereckým výkonům. Ovšem vztahuje se to na originální znění, dabingem vznikl úplně jiný a horší film. Četla jsem i knihu, která je ucelenější a má trochu odlišné zápletky, přesto si myslím, že jejího ducha se filmu podařilo zachovat (opět díky hercům). ()

Reklama

Reklama