Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh krále Artuše z Camelotu má mnoho podob a tento příběh je jednou z nich. Vše začalo uprostřed divoké války, kdy do země rozdělené svárem stoupenců bohyně Avalonu a přívrženců křesťanství vtrhli sasští barbaři a bez milosti zabíjeli jedny i druhé. Bylo nutno najít silného vladaře, kterého by uznali jak stoupenci Avalonu, tak stoupenci Krista, krále, který by dokázal sjednotit zemi dřív, než ji ovládnou barbaři. To je důvod, proč se spojí Vivian, nejvyšší kněžka pohanské bohyně vládnoucí odnepaměti ostrovu, s kouzelníkem Merlinem a obrátí se na Igraine, vévodkyni z Cornwallu, která, jak bylo zjeveno, se má stát matkou vyvoleného krále. Jeho otcem však nemá být její manžel Gorlois, ale muž se znamením draka, rytíř Uther, kterého jí Gorlois představí na zasedání rady a ten se také nakonec opravdu s pomocí intrik a kouzel stane otcem malého Artuše. Chlapec se i se svou starší nevlastní sestrou Morginou stane nejdůležitější postavou ve hře Vivian a Merlina. Ještě jako děti jsou odvedeni od rodičů a zatímco Vivian vychovává Morgiane jako svou nástupkyni, Merlin připravuje Artuše pro roli budoucího krále. Když je Morgiana o několik let později přijata mezi kněžky Bohyně, seznámí se se synem nejvyšší kněžky, rytířem Lancelotem, jenž přijel matku požádat o pomoc v boji proti Sasům, kteří opět vtrhli na ostrov, a později také s Guinever, dcerou krále Loedegranse, která byla předurčena stát se Artušovou ženou. Po Utherově smrti se Artuš stane králem, když přísahá věrnost bohyni Avalonu a získá nejen podporu bohyně, ale i magický meč Excalibur, s jehož pomocí rozhodujícím způsobem zasáhne do bitvy proti Sasům a zvrátí její výsledek na stranu Britů. Při korunovaci slíbí věrnost Avalonu i Bohu a vezme si za ženu křesťanskou princeznu Guinever. Lid je nadšen a zdá se, že nastává nová éra. Do té však osudově zasáhne lidská zloba, když žárlivá Morgausa použije kouzla a prokleje Guinever, láska, když se do sebe zamilují Lancelot a Guinever a také intriky mocné Vivien. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (94)

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Co všechno museli hlavní postavy udělat proti své vůli a nakonec to bylo všechno úplně k ničemu. Knižní předlohu jsem nečetla, proto se mi film docela líbí. ()

willis 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od výborné knížky nuda a šeď. Když to srovnám s jiným TV zpracováním stejné legendy Merlin(1998) tak Mlhy Avalonu nemají co nabídnout. ()

Jeržik odpad!

všechny recenze uživatele

Tři příšerné herecké hybridy se snaží o něco na co nemají a vyloženě jim to nejde. Důkazem budiž to, že mě ani nebavilo se jim smát. České exteriéry nepomohly. 0 pérsent. ()

Bucounit 

všechny recenze uživatele

Aj keď je to televízny film tak je to najlepšie zfilmovaný Král Artuš zo super fantasy atmosférou, kvalitnou výpravou, hercami a slušnými bitkami. ()

alenka 

všechny recenze uživatele

trosku extremni zazitek. nektere sceny se mi zarily do pameti, ale rekla bych, ze to nebude tak uplne pozitivni vec. i pres komplikovany mi prislo, ze postavy se chovaj dost iracionalne, a premira mystiky muze skodit. nebylo to spatny, ale znova tenhle opus videt nechci. ()

Kochanski 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší než Excalibur. Ale myslím, že artušovská legenda stále čeká na své lepší zfilmování... Nechtěl byste se toho ujmout, pane Jacksone?? ()

tuwanakha 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší příběh o Artušovi, přestože námět je vynikající. Jak je to možné pane Edele? Asi jste prostě mizerný režisér a nezachrání vás ani Anjelika s Joan... ()

Mortishka 

všechny recenze uživatele

TV spracovanie legendy o Artušovi. Krásne prostredie, skvelá fantasy atmosféra hlavne čo sa týka Avalonu a úvodná pasáž na lodke v hmle tá je priam fascinujúca a k tomu nádherná hudba od Loreeny McKennitt ktorá pohladí dušu plus skvelý výber hercov obvzlášť herečiek ako Julianna Margulies,Joan Allen a Samantha Mathis táto trojka bola priam úchvatná zato výber mužského obsadenia ma dosť sklamal. Len mi troška dokonalý dojem kazilo TV spracovanie ale inak som v podstate spokojná. ()

verlit 

všechny recenze uživatele

Není to špatný nápad - obrátit legendu a vyprávět ji z ženského pohledu. Ale někde se něco nepovedlo. Hrdinky jsou unylé (kromě skvělé Anjelicy, která ale jako obvykle hraje stejnou postavu, jako v 90% svých filmů), dialogy jsou rozvláčné a filozofující, atomosféra nijaká. Druhou hvězdičku přidávám jen za Kláru Issovou, křičící v opuštěném kamenném kruhu. ()

Cruchot 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné zpracování Artušovské legendy se zajímavým hereckým obsazením, výbornou hudbou, atmosférou a na televizní projekt i kvalitní výpravou. Žádný problém zkouknout celé 3 hodiny na jeden zátah, nenudil jsem se ani chvilku, i když je rozdíl vidět film v televizi s dabingem na Nově a v originále.... ()

SiMMaS 

všechny recenze uživatele

Písně Loreeny McKennett se do této atmosférovky hodí. Každopádně se jedná o poměrně dlouhý film. Některé pasáže dlouhé byly, ale vydržet se to dalo... Zajímavé pojetí. ()

Doomer odpad!

všechny recenze uživatele

hodnotit toto lze jen jako pokus zprznit legendu o artusovi s navazanim gender politicke korektnosti,feminismus a kult wicca ()

megan017 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkný filmový zážitek, ale takový průměr, ač se mi velmi líbí. Pohled na celou legendu o Artušovi, který vypráví "nevinná" Morgana..Sice takové zkomolení, máloco se podobá tomu, co známe, ale není vůbec zlé. Za 4 hvězdičky. ()

Quendi 

všechny recenze uživatele

Poměrně originální pojetí legendy o Artušovi + krásná a výborná Julianna Margulies. Jen ty české kulisy tomu nějak nedodávají nádech mystické Anglie. Představte si Avalon v Jižních Čechách...to prostě nefachá. ()

Reklama

Reklama