Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh krále Artuše z Camelotu má mnoho podob a tento příběh je jednou z nich. Vše začalo uprostřed divoké války, kdy do země rozdělené svárem stoupenců bohyně Avalonu a přívrženců křesťanství vtrhli sasští barbaři a bez milosti zabíjeli jedny i druhé. Bylo nutno najít silného vladaře, kterého by uznali jak stoupenci Avalonu, tak stoupenci Krista, krále, který by dokázal sjednotit zemi dřív, než ji ovládnou barbaři. To je důvod, proč se spojí Vivian, nejvyšší kněžka pohanské bohyně vládnoucí odnepaměti ostrovu, s kouzelníkem Merlinem a obrátí se na Igraine, vévodkyni z Cornwallu, která, jak bylo zjeveno, se má stát matkou vyvoleného krále. Jeho otcem však nemá být její manžel Gorlois, ale muž se znamením draka, rytíř Uther, kterého jí Gorlois představí na zasedání rady a ten se také nakonec opravdu s pomocí intrik a kouzel stane otcem malého Artuše. Chlapec se i se svou starší nevlastní sestrou Morginou stane nejdůležitější postavou ve hře Vivian a Merlina. Ještě jako děti jsou odvedeni od rodičů a zatímco Vivian vychovává Morgiane jako svou nástupkyni, Merlin připravuje Artuše pro roli budoucího krále. Když je Morgiana o několik let později přijata mezi kněžky Bohyně, seznámí se se synem nejvyšší kněžky, rytířem Lancelotem, jenž přijel matku požádat o pomoc v boji proti Sasům, kteří opět vtrhli na ostrov, a později také s Guinever, dcerou krále Loedegranse, která byla předurčena stát se Artušovou ženou. Po Utherově smrti se Artuš stane králem, když přísahá věrnost bohyni Avalonu a získá nejen podporu bohyně, ale i magický meč Excalibur, s jehož pomocí rozhodujícím způsobem zasáhne do bitvy proti Sasům a zvrátí její výsledek na stranu Britů. Při korunovaci slíbí věrnost Avalonu i Bohu a vezme si za ženu křesťanskou princeznu Guinever. Lid je nadšen a zdá se, že nastává nová éra. Do té však osudově zasáhne lidská zloba, když žárlivá Morgausa použije kouzla a prokleje Guinever, láska, když se do sebe zamilují Lancelot a Guinever a také intriky mocné Vivien. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (94)

tartan 

všechny recenze uživatele

Veľmi netradičné, ale zato nadpriemerne kvalitné a nečakane zaujímavé (literárnu predlohu som predtým nepoznal) spracovanie artušovského mýtu -a asi najsympatickejšie podanie (inak vždy zlej) Morgany, inak celkovo tu dominujú ženy - čo by len potvrdzovalo to staré známe "cherchez la femme" :-)). ()

Squib 

všechny recenze uživatele

Trochu mi vadí ten feminismus, který je zde prezentován, nicméně ze zpracování artušovské legendy mi Mlhy Avalonu příjdou nejpoetičtější a nejzajímavější, už jenom proto, že způsob převyprávění notoricky známého příběhu je jiný, než ty ostatní. ()

Heretique 

všechny recenze uživatele

Středověk tomuhle filmu opravdu věřím, jak kostýmy, tak líčením i archaickou řečí. Není to taková uhlazená fantasy jako např. Merlin (i kdiž toho mám hodně rád). Oceňuji obraz toho, jak pomalu a nenápadně křesťanství zatlačilo pohanství. Mimochodem je to další film Edela, u kterého registruju zaujetí v pohanských božstvech a naznačení plíživého procesu podsouvání křesťanského náboženství pohanům (jak u Království Prstenu, tak tady jsou křesťani ale trošku trubkoidní - tady Guenevera, v KP zase milenka králova bratra - to je mi nějakým způsobem sympatické). Pěkné bylo i ztvárnění pohanských svátků (Beltane, Lugnasadh) a prďácký byl hypnokolovrat a čarostudna jako komunikační prostředky, takový nádech tajemna a přitom nenásilný. Celkově se navíc jedná o dosti originální převyprávění příběhu o Artušovi a Morganě. Pěkný filmek. ()

Dave_ff 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání! Sice jsem nečekal nic světoborného, ale to, co jsem viděl mě opravdu zklamalo. Příběh mi připadal stupidní, herci nevýrazní a celkově jsem se nudil. ()

Gwilwen 

všechny recenze uživatele

Film podle románu Marion Zimmer Bradley nás zavádí do dob krále Artuše. Nejde však o klasické pojetí této legendy, neboť do popředí se nám kupodivu dostávají ženy - kněžky z bájného Avalonu. Morgiana zde není zobrazena jako zlá čarodějnice, ale jako žena, která souhrou nešťastných náhod skončí v náručí vlastního bratra a počne s tím toho, kdo nakonec krále Artuše zničí. Natáčeno i v českých luzích a hájích. Velmi povedené! ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Nečetl jsem knižní předlohu, ale vyprávění s pohledu tradiční čarodějnice a záporné postavy mne zaujalo. Triky, výprava a scénář odpovídají televizní produkci, i herecké výkony ujdou (až na Artuše; kdy už konečně někdo překoná výkon S. Conneryho?). Každopádně největší lahůdkou je pohrávání si s náboženskými symboly a podařené ztvárnění prolínání dvou odlišných kultur. ()

Ruadek 

všechny recenze uživatele

Na televizní film hodně nadprůměrná výprava, kulisy, hudba a vlastně celkové pojetí. Pokud se tu někdo pozastavuje nad tím, jak si film vykládá tuto známou legendu, měl také vědět, že je to zfilmované dílo feministického bestselleru Marion Zimmer Bradley. Tímto se není až tak čemu divit - pak už nejde až tak o hodnocení filmu jako o hodnocení této předlohy, kterou tu ovšem skoro nikdo nezná. Příběh je tu totiž to zásadní, o co kráčí a pokud se vám nezalíbí jeho zcela nové převyprávění, máte smůlu. Co se týká filmu, je to na televizní počin překvapivě velkolepé a líbivé. Herecké výkony výborné ( nevím, kdo by co chtěl ještě víc ), hudba dokonce velmi dobrá. Toto dílo vyšlo v roce Společenství Prstenu a je škoda, že se hodně schovalo v jeho stínu. Rozhodně za to stojí. **** 12.4.2011 ()

paddy35 

všechny recenze uživatele

Nic moc. Herecké obsazení se nepovedlo, herci mi do rolí příliš nesedí, příběh je na slušné úrovni, ale místy je film opravdu nesmyslně ztřeštěný a pomatený. Film má nehorázně dlouhou dobu, po 90 minutách začne být otravný a nudit ()

aannemer 

všechny recenze uživatele

Artušovská legenda zcela z jiného pohledu. Milovníci Excalibru asi skřípou zubama, ale jelikož o historických faktech Artuše a spol toho mnoho s naprostou jistotou nevíme, beru tento příběh jako další hezkou pohádku. Hlavní představitelky jsou velice charismatické herečky a jejich výkony se mi zdály výborné. 4,5. ()

kojot.name 

všechny recenze uživatele

Mýtické motivy se objevují znovu a znovu v nových spojeních, souvislostech, interpretacích. Pokud může být artušovský mýtus interpretován křesťansky, proč by nemohl být interpretován i wicccansky? Mně se to líbilo a vůbec mi to nepřipadlo jako "prznění", to by pak byl przněním každý mýtický příběh. Film se mi líbil, byla v něm hloubka i atmosféra... Jen mohli lépe maskérsky ztvárnit stárnutí postav. ()

azulka 

všechny recenze uživatele

Film sice udělal dojem ale to je vše.Legenda se sice dá do nějakých měřítek přepsat a přetvořit ale tohle bylo přeměněno na můj vkus až moc a že by Morgiana jen tak nechala svého syna nějaké potrhlé ženě co smrděla hned od začátku se mi taky nezdá.. ()

demovka 

všechny recenze uživatele

Popsala bych ho jako historický, dobrodružný, romantický film pro dámské publikum s nepříliš dobrým koncem. Opět ho znám jen v angličtině a musím říct, že každá věta v češtině mi trhá uši. Film má atmosféru. výborné jsou lokace, výprava a hudba. Všichni herečtí představitelé, myslím, odvádějí dobrou práci. Potěšila mě přítomnost Kláry Issové. Jsou cítit silné ženské postavy a slabší mužské postavy. Král Artuš měl být silný král sjednotitel, a ne sužovaná figurka na hráčském poli žen, kněžek. I Merlin není silná postava. Nejmužnější postava je král Uter, ale ten je tam opravdu jen chvíli. To dokládá fakt, že celá legenda je mocně a mockrát poposunuta někam jinam. Poslední mužská důležitá postava, syn Artuše a Morgiany, je tak zaslepený nenávistí a zlobou, že pochybujete, že se měl vůbec narodit. Jak to tedy dle Vivian mělo správně být, aby historie Avalonu skončila dobře? Jak chtěla udržet rovnováhu? "I am the highest priest of the Avalon and you have to serve my will!" ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Na televizní film perfektní, ale i když je výprava sebevětší a herečky sebelepší, pořád to trpí tím televizním roztahaným tempem. Co se týče příběhu, tak se jedná o takovou ženskou verzi artušovských legend. Julianna Margulies je úžasná a je škoda, že nedostala více zajímavých rolí, kde by uplatnila svůj půvab. ()

Reklama

Reklama