Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh krále Artuše z Camelotu má mnoho podob a tento příběh je jednou z nich. Vše začalo uprostřed divoké války, kdy do země rozdělené svárem stoupenců bohyně Avalonu a přívrženců křesťanství vtrhli sasští barbaři a bez milosti zabíjeli jedny i druhé. Bylo nutno najít silného vladaře, kterého by uznali jak stoupenci Avalonu, tak stoupenci Krista, krále, který by dokázal sjednotit zemi dřív, než ji ovládnou barbaři. To je důvod, proč se spojí Vivian, nejvyšší kněžka pohanské bohyně vládnoucí odnepaměti ostrovu, s kouzelníkem Merlinem a obrátí se na Igraine, vévodkyni z Cornwallu, která, jak bylo zjeveno, se má stát matkou vyvoleného krále. Jeho otcem však nemá být její manžel Gorlois, ale muž se znamením draka, rytíř Uther, kterého jí Gorlois představí na zasedání rady a ten se také nakonec opravdu s pomocí intrik a kouzel stane otcem malého Artuše. Chlapec se i se svou starší nevlastní sestrou Morginou stane nejdůležitější postavou ve hře Vivian a Merlina. Ještě jako děti jsou odvedeni od rodičů a zatímco Vivian vychovává Morgiane jako svou nástupkyni, Merlin připravuje Artuše pro roli budoucího krále. Když je Morgiana o několik let později přijata mezi kněžky Bohyně, seznámí se se synem nejvyšší kněžky, rytířem Lancelotem, jenž přijel matku požádat o pomoc v boji proti Sasům, kteří opět vtrhli na ostrov, a později také s Guinever, dcerou krále Loedegranse, která byla předurčena stát se Artušovou ženou. Po Utherově smrti se Artuš stane králem, když přísahá věrnost bohyni Avalonu a získá nejen podporu bohyně, ale i magický meč Excalibur, s jehož pomocí rozhodujícím způsobem zasáhne do bitvy proti Sasům a zvrátí její výsledek na stranu Britů. Při korunovaci slíbí věrnost Avalonu i Bohu a vezme si za ženu křesťanskou princeznu Guinever. Lid je nadšen a zdá se, že nastává nová éra. Do té však osudově zasáhne lidská zloba, když žárlivá Morgausa použije kouzla a prokleje Guinever, láska, když se do sebe zamilují Lancelot a Guinever a také intriky mocné Vivien. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (94)

Mr.Nobody 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv to nemám běžně ve zvyku, dokázal jsem se na tento film dívat "jako na pohádku." Artušovské legendy dostaly zase jednou pěkně na fraky, ale alespoň to mělo nějakou úroveň. Rozhodně oceňuji způsob, jakým byl příběh "vyprávěn." Velmi zajímavé bylo také to, jak byly prezentovány mystické síly. Jejich prezentace byla jednoduchá a efektní, i bez zbytečné monstróznosti. Filmu rovněž prospělo i zapojení určité přírodní složky do mystiky, jako přestrojení za jelena atp. I stylizace byla velmi zajímavá, kdy ženy nebyly zmalované, jak předloňské omalovánky, a působily velmi přirozeně pěkně. Mužské postyvy pak působily taky, velmi přirozeně, a to s využitím přirozené dávky jemné obhroublosti, která jim přidávala na důvěryhodnosti. Celkový umělecký dojem tak byl se vším všudy velmi dobrý. ()

LucinkaMyska 

všechny recenze uživatele

Já vím, že ten film má své chyby, ale stále, i po druhém shlédnutí, mě dokáže vzít za srdce. "Nebylo by útěchou, kdybychom si peklo a nebe sami vymysleli?" Pak bychom mohli za své činy my, a ne vyšší moc... ()

qnnaire 

všechny recenze uživatele

Velmi zaujímavé a hlavne odlišné poňatie Artušovskej legendy. Výborné výkony hlavných ženských hereckých postáv robia z tohto filmu celkom príjemný filmový zážitok. ()

scaletom 

všechny recenze uživatele

No - objektivně je mi jedno, co v tom filmu bylo... ale tehdy jako kluk jse coby komparsista vyfásl 500 za den. Na druhou stranu - byl to hnus - tahali jsme se tam s výzbrojí,.. bylo vedro Točilo se na Zličíně a v radlicích.. ()

bublinka21 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu jde o velmi netradiční pojetí klasického příběhu, který je notoricky známý. Oceňuji náboj,dynamiku filmu a mystiku, která prostupuje celým příběhem. Herecké výkony mě nadchly a ráda se k tomuto dílku vracím. ()

JerryPilsen 

všechny recenze uživatele

Podivné a účelové skoky v ději,nevysvětlené pohnutky a jevy a celkově slabý děj nemůžou zaujmout nikoho jiného než fanouška žánru. ()

m62 

všechny recenze uživatele

Dopĺňa trojicu vydarených artušovských adaptácií (Excalibur, Merlin). Je dôkaz, že jeden príbeh sa dá spracovať z mnohých hľadísk a každý môže byť zaujímavý. Tento je viac mystický a ženský s pôsobivou atmosférou. ()

dvojtecka85 

všechny recenze uživatele

Povedené výpravné dílo. Informační hodnota sice takřka nulová (krom jmen je to zcela vybájené), ale kdo má rád rádoby historické filmy s legendami, je to příjemný kousek. Herecký září především Anjelica Houston a Julianna Margulies. Pánové hrají "druhé housle", ale oceňuji především Lancelota, u kterého se nedivím, že ho Ginevra milovala od prvního pohledu. :) Celkově - nedá se čekat umělecky ani obsahově precizní dílo, ale jako podovka pro dva televizní večery, fajn. ()

misa kulicka 

všechny recenze uživatele

Oproti jiným pojetím historie je tady Morgana kladná postava. Ale proč ne - kdo ví, jak to skutečně bylo. Celkově moc hezky zpracovaná Artušovská legenda. U mě 85 %. ()

pausikov 

všechny recenze uživatele

Ikdyž pominu téměř dokonalou knižní předlohu a to, že se autor kompletně minul myšlenkou celého děje, tak se jedná o velmi slabý film. Celé je to takové roztahané, až nudné a herecké výkony jsou velmi nepřesvědčivé. Film působí velmi laciným dojmem. 35% ()

Lir 

všechny recenze uživatele

Majstrovský kúsok, úžasne silná artušovská mystickosť... Doznievajúca vláda Avalonu a Bohyne verzus o slovo sa hlásiace kresťanstvo - nádherne vykreslené puto a prepojenie... Áno, Excalibur (1981) sa drží verne Maloryho predlohy, ale (cez avalonské hmly) do srdca preniknúť nedokáže... ()

alienable 

všechny recenze uživatele

Merlin, Artuš, Ginevra, Excalibur a další věci podle pověsti, které všichni známe. Ale taky paní z jezera, Morgiana a klan čarodějek z Avalonu, které dodávají pověsti jinou šťávu. Vrcholný guilty pleasure, který můžu vidět milionkrát za sebou. Pět hvězd je možná přehnaných, ale já to prostě miluju. ()

panfilmu 

všechny recenze uživatele

Tak tento snímek jsem viděl opravdu před mnoha lety a stále jsem ho nevytěsnil z hlavy, vždy, když ho dávají, tak promptně přepínám tv, tak asi takto na mě zapůsobil. Příběh z ŽENSKÉHO pohledu na legendu kolem Artuše, konkrétně z pohledu jeho sestry MORGANY. Ano, to je ta, která porodí svému bratrovi MORDREDA a udělá z něj parchanta incestního a následně jde vše do kopru. Jenž tady né, tady je Morgana hodná, krásná, milá, přející a hlavně super ženská do nepohody, prostě úplnej opak původní DOBRÉ předlohy. Měl jsem u tohoto skvostu podobné pocity, jako u XENY, kde se každá hystorická událost, buď bez Xeny neobešla, nebo byla Xena právě tou hybnou silou událostí dějin. Tady historie, dějiny a i báje a pověsti dostali pořádně na prdel !!!! Mlhy avalonu, byl snímek natočený velmi VAGINÁLNÍM způsobem. Jakoby celý štáb a produkce zrovna ovulovaly, nebo měli periodu. Zbytečné dílo. ()

Reklama

Reklama