Reklama

Reklama

Dočasný domov

(festivalový název)
  • USA Short Term 12 (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Grace je mladá vedoucí diagnostického ústavu, která celý svůj život zasvětila pomoci problémovým dětem. Když se ale dozví, že se má její život od základů změnit, je i ona dohnána svou nepříjemnou minulostí. Složitou situaci ještě zhorší nová obyvatelka ústavu Jayden - nadaná dívka, ke které Grace cítí silné pouto. (dresi)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (123)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PAMATUJ, NEJSI JEJICH RODIČ. NEJSI JEJICH TERAPEUT. JSI TU, ABYS VYTVOŘIL BEZPEČNÉ PROSTŘEDÍ, TO JE CELÉ…“ /// Short Term 12 je zařízení, něco jako diagnosťák (u nás), kde se staraj (nejen) o sociálně slabý americký parchanty. Vychovatelé – sociální pracovníci, jimž vévodí Grace (sympatická Brie Larson), která může říct: ,,Já jsem tady vedoucí!“ (vychovatelka). Film trochu ukazuje život v zařízení, trochu se dotýká smutku jeho obyvatel (nejen dětí), trochu pomocí slz sděluje, že děti procházej (procházeli) sračkami a na životě Grace – ve který setkání s mladou Jayden probudí starý rány – ukazuje, že všechny problémy se nevyřešej (vlastní) krví nebo rozmlácením věcí. Silný téma, jenž není zase tak jednoduchý ztvárnit. Short Term 12 je jinej než 10 1/2 nebo Kluk na kole - byť pojednává o problémech dětí. Stejně jako oni však nedokáže pořádně rozdmýchat emociálně dramatický okamžiky. To totiž umí jen život. SKUTEČNEJ život. Nebo mi snad nevěříte? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Říkali mi Marian. 2.) Dělaj mně doma prasárny a nevím, co dělat. 3.) Thx za titule ,,chosechallapeno“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Laťka je zatím nasazená hodně vysoko - 86 % a vzhledem k faktu, že takových filmů s podobně citlivou tématikou je opravdu hodně, tak kéž to není krátkodobé. Docela zamrazí při pomyšlení, že takových míst kde byl Marcus, Heyden a jim podobných mladých človíčků s velkou černou dírou v srdci stále příbývá. Je velmi náročné vcítit se do pocitů mladých lidí, kteří sebou nesou tak těžká traumata, jak jsem mohla vidět a už vůbec ne jakým způsobem takovým zraněným duším podat pomocnou ruku, tak jak to uměla i Grace. Ta od prvního momentu plně upoutala mou pozornost a já jsem zjistila, že bych se strašně ráda ponořila do její mysli tak, jak po tom toužil asi i Mason. Ale pokud někdo neprožije něco podobného jako ona, tak to snad ani není plně možné. Ne vždycky všechno skončí tak jako v tomhle případě, když se střetla minulost s přítomností v podobě Heyden. Za sebe jen napíšu, že jsem nedávno viděla film Manic, který byl ještě o dost syrovější a možná i o chlup uvěřitelnější, ale to nic nemění na faktu, že jsem tu bezmoc a současně i hněv vůči těm, kteří za tím stojí necítila úplně stejnou. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

I v americkém Klokánku, záchytné to stanici, chránící děti před vlastními rodiči, dochází ke stejnému jevu, jako u nás a všude jinde - bolestí ze sebepoškozování si dokazovat, že žiji, že cítím, že pohled na vlastní krev mi dá na chvíli zapomenout... Den otevřených dveří v "Short Term 12" však navíc nastoluje otázku, jak až je vhodné, aby se o takzvaně "znevýhodněné" děti starali ti, co si prošli podobným peklem, ano, dokáží odhalit rébusy, do kterých šifrují svá volání o pomoc, jsou jim blíž vědomím stejného stigmatu... ale dovedou zvládnout svoje vlastní emoce ve vyhrocených situacích, neposouvají záchranné hranice podle svých traumatických zážitků, nezatáhnou je do svých skříní s kostlivci? Není rozumnější pouze nadhled profesionála, byť z nastudovaných modelů? Pointa zní - obojí je správné, jen je třeba oba přístupy citlivě nakombinovat, pak naděje na záchranu není jen teoretickou učebnicovou formulí... Zajímavé, civilní, uvěřitelné. ()

Chlupis 

všechny recenze uživatele

Hodnocení, které Short Term sbírá všude po světě, snad nemůže být více vydřené. Na první pohled nezajímavý indie kalkul, kterých tu byly v posledních letech desítky, nakonec ale úžasně zrežírovaný a zahraný film, který tak přirozeně kombinuje vážné momenty s těmi odlehčenými, že v závěru nezbývá než podlehnout. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Je to již potřetí tento rok, co jsem se (ač neúmyslně) setkal s Brie Larson. V Don Jonovi mě bavil její provokativně „nechápavý“ výraz, v The Spectacular Now jsem ji skoro nepoznal, ale její projev byl také hodný povšimnutí. Po Short Term 12 ji už nelze dále přehlížet. Její dospělý výkon dominoval snímku a společně s dalšími scénami (zejména raperský song a povídka o chobotničce Nině) držely laťku hodně vysoko. Jeden z nejlepších letošních „malých“ filmů, kterému k páté hvězdě scházelo málo. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Brie Larson řekla při castingu režisérovi Crettonovi, že se po přečtení scénáře přihlásila do dobrovolnického programu pro pomoc znevýhodněným dětem, aby se do role pořádně vžila. Ten byl jejím rozhodnutím nadšen a až mnohem později se dozvěděl, že Larson skutečnost trochu přibarvila, protože byla všemi organizacemi, kam přihlášku poslala, odmítnuta. (novoten)

Reklama

Reklama