Reklama

Reklama

Pachuť pomsty

  • USA Cold in July (více)
Trailer 1

Podivné zvuky, které se jedné vlahé texaské noci v roce 1989 rozléhaly domem, způsobily, že Richard Dane (Michael C. Hall – TV seriál Dexter) vypálil do hlavy bezohledného zloděje Freddyho několik nábojů. Přestože ho za jeho čin místní oslavují, Richard se brzy musí bát o bezpečí vlastní rodiny, protože se ve městě objevuje Freddyho otec, bývalý trestanec, Ben (Sam Shepard – Zabít tiše), který touží po pomstě. Všechno v poklidném městečku najednou není, jak se na první pohled zdá. Richard se nedobrovolně ocitá v temném světě plném korupce a násilí, ve kterém se bude muset postavit těm nejnepravděpodobnějším protivníkům. Ve fi lmu, který podle románu Joea R. Lansdalea natočil režisér Jim Mickle (Takoví jsme), se dále představuje Don Johnson (Nespoutaný Django). (Bontonfilm)

(více)

Recenze (122)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CO BY SI UDĚLAL, KDYBY TĚ TVŮJ PES NEPOSLOUCHAL A NĚKOHO BY POKOUSAL, NEBO BY NĚKOMU UBLÍŽIL? MOHL BY SI UDĚLAT JEN DVĚ VĚCI, ŽE? UVÁZAT NEBO ZASTŘELIT...“ /// Bejvalej Dexter se furt tváří, jako by měl v gatích lejno, který ho (navíc) studí. Soráč M.C. Halle, ale nikdy jsem nebyl vyznavačem herectví N.Cage. Pro vás jsou jen role, který vám padnou… no to jen tak úvodem. Film pospájenej třema profláklejma nápadama se postupně víc a víc snaží, abych ho bral (aspoň) jako béčko. Když vono to tou nesourodostí spíš nudí. A nezachráněj to ani nechutnosti. (A ustaraně tvářící se Dexter, s vizáží německýho pornoherce už vůbec ne!) Slabej scénář, divnej M.C.Hall, hloupej film. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennej román, kterej v roce 1989 napsal Joe R. Lansdale, číst nebudu. 2.) Rozhodl jsem se sejmout svýho spratka. 3.) Thx za titule ,,retkvi“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ne ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zvláštny film. Asi tretinu je to takmer fincherovsky natočený thriller s presahmi do hororu. Potom sa to celkom odtrhne od reality a nastúpi mierne komediálna westernová road-movie. A nakoniec príde Sam Peckinpah. Uf, nenapísal to Joe Lansdale? Aha, tak áno. Ale bavilo ma to veľmi, herci sú super a má to štýl. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $427,418Tržby Celosvetovo $1,546,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $118,879 //počet predaných kusov ?Tržby za predaj DVD v USA $393,634 //počet predaných kusov ?║ ponurý thriller tipovo blížiaci sa k atmosfére 8MM, herecky dobre zahraný, dejovo strhne, či témou aj mierne zhnusí, troška škoda že sa v závere trošku viac s tým nepohrali, ten mi prišiel až moc okukaní ale ináč spokojnosť /75%/ ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Mam rad ako Mickle dokaze pomaly, ale o to presvedcivejsie butovat atmosferu v svojich filmoch, pricom jeho postupy rozhodne kazdemu nesadnu. Paci sa mi, ako sa na prvy pohlad jasny revenge pribeh o pomste otca za smrt svojho syna (hoc bol zabity v sebeobrane ked prepadaval dom) postupne rozvinie a uberie inym smerom. Ovsem prvykrat som sa pri Mickleho filme pristihol, ze uz to miestami vdaka tej "pomalosti" straca tempo. Navyse, to kam sa pribeh nakoniec dostane mi pripomenulo jeden neslavne-znamy, "prvy, akcny, post socialisticky film", co samozrejme nie je minus pre rezisera. A samozrejme - tradicne stale vyborne atmosfericky OST. Stale ostava u mna na tope Stakeland. (videne na EFM) 7/10. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý thriller, zprvu s fincherovsky budovanou atmosférou a napětím, poté sladěný se soft verzí 8mm, nakonec ale peckinpahovsky rezolutní a patriarchální. Tvůrci dali svému filmu opravdu originální rámec: od rodiny k chlapskému vzetí spravedlnosti do vlastních rukou a nakonec zase zpátky do kruhu rodinného - ale už jinak, byť spolu, uvnitř sám... Zajímavé je i posunutí kontextu, tenhle typ neo-noirových filmů se obvykle odehrává ve velkoměstech, přenesením do texaského maloměsta a do venkovských lokací se daný žánr zajímavě variuje směrem k Peckinpahovi a odezvě moderního westernu... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Výtečný "osmdesátkový neo-retro-noir" (ta hudba!), který poněkud tratí na striktním a otrockém rozdělení na třetiny "Mys hrůzy - 8mm - Peckinpah", které má za následek, že úvodní důsledná hra na atmosféru, psychologii a uvěřitelné chování bere v druhé polovině zcela za své. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nakonec se z Cold in July vyklubal velmi solidní revenge thriller, který vyvrcholí posledních 15 minut ve slušné krvavé peklo, což mě ujistilo, že film v žádném případě nedělá subžánru ostudu, ba naopak. Poutavý a originální příběh to vše pouze umocňuje:) Bavil jsem se i při pomalém tempu. 75% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ne ne a ne, já si nemůžu pomoct, snažila jsem se, ale víc nedám. Sama Sheparda mám moc ráda, ale ten to tak nějak proklimbal a teprve až na konci se malinko zmátořil k nějaké činnosti, ale ve výsledku už bylo stejně pozdě. Jediné pozitivum vidím v tom, že Ríša může nosit náušničku, jinak nevím, co ho tak rajcovalo, že do toho všeho šel. Scénář byl podle mě děravý jak cedník, ale na mě nedejte, já tomu zase tak nerozumím. Jedna hvězda za hudbu, ta byla skvělá a druhou za úsměv Jima Boba Lucase. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

S nadsázkou se dá napsat, že je to Drive ze zapadákova bez okázalých póz, ale s o to drsnějšími činy stručných novodobých kovbojů. Z tohoto filmu se ovšem celosvětový hype nestane, protože v něm nehraje odbarvený playboy Gosling, ale nesmělý podpantoflák Dexter s mizerným sestřihem a knírem. Mickle po zprznění Stake Landu a WAWWA konečně napsal scénář, na který jeho pomalý styl vyprávění sedl jak prdel na hrnec. Atmosféru doprovázenou skvělou hudbou pozvolně vybudoval až ke gradující finálové dvacetiminutovce, která definitivně rozhodla o tom, že si mě tento film získal a zároveň hezky uzavřela kruh prostého ale kvalitního scénáře. Nemá smysl o tom víc žvatlat, čím méně toho předem o filmu budete vědět, tím větší je pravděpodobnost, že se vám bude líbit. 80% ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Parádní stylový neo-noir s atmosférou jako hrom. Po tomhle dám Stake Landu druhou šanci. Nevím, proč to Bebáček a Rob Roy ještě neviděli... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

A jak byste se u kolejí rozhodli vy? Hlavní postava svým způsobem. Jako několikrát během filmu, přičemž s pokročilou stopáží se její motivace stává čím dál víc hůře pochopitelnou a samozřejmě hlavně samoúčelnou. Směrem ke konci to také začíná být až příliš okatě „cool“ (a není nad estetiku rozmáznutého mozku, že), od „proměny“ (cca 10 minut před závěrem) to už bohužel chytne dokonce úsměvný nádech (především vyloženě směšný part otce a syna ve chvíli, kdy by to měl divák správně procítit ve vší vážnosti). Ale i když můj komentář nevyznívá příliš kladně, nezmínil jsem se ještě ještě o skvěle pasující hudbě a především o největším kladu filmu, totiž velké civilnosti. Hlavní hrdina se sice místy rozhoduje zvláštně (či zkratovitě), ale až do výše zmiňované chvíle to rozhodně není žádný akční hrdina, ba naopak, chová se jako docela obyčejný chlap, místy skoro nemehlo a srab, který by bez pomoci zařval už na začátku „akce“, a to mi bylo sympatické. Celkově to vidím na lepší 3*, k vyššímu hodnocení ovšem opravdu moc nechybělo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„You know when a dog bites you... you can either chain him up... or shoot him.“ Z Mysu hrůzy přes Killer Joe až po 8mm. Maskulinní protiklad autorova We Are What We Are, ovlivněný Road Housem, korejskou Pečetí vraha či odkazy Peckinpaha a Carpentera. Syntezátorová hudba v intencích tvorby posledně jmenovaného je něco, co Cold In July dokázalo vetknout zajímavou image, ale i tak nelze přivřít oči nad podivnou dějovou roztříštěností a diskutabilní motivací postav (v tomto ohledu vládne M.C.Hall s účesem druholigového fotbalisty z bývalé NDR). Aspoň že mi někde v půlce hodilo laso kovbojské očko Don Johnson.. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Obyčajný chlapík doma v panike zabije neozbrojeného zlodeja, čo ho dostane do víru neobyčajných situácií. Najprv ho začne prenasledovať otec mŕtveho, neskôr zistí, že polícia mu toho dosť tají a kým sa stihne rozkukať, je už na ceste k odhaleniam, ktoré ho môžu stáť život... Zdá sa, že nádejný režisér Jim Mickle dosiahol svoj kariérny vrchol pri skvelom "Stake Land" a odvtedy už len drieme na vavrínoch a recykluje. Najprv zbytočný remake mexickej kanibalskej nudy a teraz rozporuplný vývar z xy videných drama-thrillerov. Natočené jeho typicky pomalým štýlom, no až príliš silene sa snažiace o atmosféru, pôsobivosť, znepokojenie a zvraty, pričom tomu stále niečo chýba. Čo tomu ale nechýba je minutáž, rozvláčnosť a pocit déja vu. Za príjemnú hudbu a Dona Johnsona by som tomu mal chuť dať aj tretiu hviezdu, ale nedám. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý krimi thriller od Jima Mickleho. Má vydarený príbeh o mužovi, ktorý len chce žiť svoj úplne obyčajný život s milovanou rodinou, ale všetko sa pokazí, keď v dome narazí na zlodeja a toho omylom zabije. Aj keď kvôli tomu nemá problémy so zákonom, stále si to vyčíta, lenže zlodejov otec je nebezpečný kriminálnik a začne mu robiť problémy. Preto muž musí urobiť všetko preto, aby ochránil seba aj svoju rodinu, ale postupne si uvedomuje, že nie je všetko tak, ako vyzerá a dozvedá sa nečakané skutočnosti. So spracovaním som spokojný, ale aj tak sa nezbavím čiastočných rozporuplných pocitov. Od začiatku to síce po príbehovej stránke pôsobí ako štandardná žánrovka, ale s tým nemám ani najmenší problém, keďže nielen, že táto tématika mi dlhodobo vyhovuje, ale navyše tu je to podané až prekvapivo dobre. Dej ma okamžite vtiahol, postavy si ma získali, pôsobí to tak správne temne a prakticky aj z tej najmenej dôležitej scény sa darí získať maximum, takže v rámci žánru som tu ani nemal čo vytknúť. Ale následne už začne prichádzať séria zvratov, z ktorých niektoré sú lepšie a iné zase horšie, už to síce začne byť nepredvídateľnejšie, ale vážna atmosféra úplne zmizne, miesto toho sa to výrazne odľahčí a radikálne sa zmení pohľad na hlavné postavy. Aj táto časť je sama o sebe stále dosť dobrá, lenže tieto dve kvalitné polovice sú tak odlišné, že som mal pocit, ako by som sledoval dva rôzne filmy, pričom ten prvý mi aj tak sadol o trochu viac a preto by som bol radšej, keby sa v jeho štýle pokračovalo až do konca. Inak celkom poteší aj akcia, síce jej nie je moc, ale hlavne vo finále sa už niečo nájde a bavilo ma to. S hereckým obsadením som dosť spokojný, Michael C. Hall sa do úlohy ustarosteného slušného muža hodil až prekvapivo dobre, charizmatický Sam Shepard ako otec obete, k tomu zábavný Don Johnson a poteší aj Vinessa Shaw, ako manželka hlavného hrdinu a Nick Damic v úlohe šérifa, ktorý nechýba v žiadnom režisérovom filme. Réžia a technická stránka sú na tom veľmi dobre, Jim Mickle mi po svojich dvoch predchádzajúcich vydarených projektoch znovu dokázal, že je talent, s ktorým treba počítať, kvalitná vizuálna stránka s viacerými veľmi zaujímavo natočenými sekvenciami a pôsobivá atmosféra, teda aspoň tej prvej polovice, jeho štýl mi sedí. A chválim aj hudbu, pri ktorej som si spomenul na Carpenterovho Vládcu temnôt. Takže síce ma trochu mrzí, že sa celý film neniesol v štýle prvej polovice, ale aj tak sa mi to dosť páčilo a som zvedavý, s čím príde Jim Mickle nabudúce. 76% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Temná atmosféra texaského vidieka, so všetkým čo k tomu patrí. Dej sa odohráva v bohom zabudnutej provinčná oblasť, kde nielen kriminálnici sú na druhej strane zákona a nie všetko je na prvý pohľad tak ako sa zdá. Film mal novodobý westernovský nádych, s podtextom mravného ponaučenia a nekompromisnej antickej tragédie, v ktorom by ste narátali minimálne toľko podarených zvratov a nepredvídateľných momentov, koľko mal film dier v scenári. Každopádne sa mi ale páčila remeselná réžia, ktorá striedala tempo, ale nikdy nepoľavila v intenzite napätia. Rovnakú zásluhu mali aj herci, po dlhej dobe prekvapil klasik Don Johnson. 80%. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Vidlácký thriller o rodině. Psychologický rozbor proměny obyčejného chlapíka v zabijáka i příběh o neobvyklém přátelství. Pomalé dávkování informací a nepřímočarý děj diváka drží v nejistotě a napětí. Odhadnout směr není snadné. Výborní herci, skvělá režie. Parádní soundtrack. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Trochu z retro fláků, líznuté civilností Jakea Reachera s hudbou, která zní jako kdyby se Atticus Ross po nocích nudil, tak něco nahrál aby se neřeklo. Pachuť pomsty jsem moc necítil, ale pachuť scénáristicky prapodivně koncipovaného béčka s ještě zvláštnějším dějovým twistem uprostřed už ano a docela zřetelně. Nepopírám pár skvěle vygradovaných scén, ale jinak je to neslané nemastné. Motivace postav divné, směr, kterým se příběh ubíral jen těžko pochopitelný, navíc posouvaný mnohdy až příliš velkými náhodami. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Skutečně jsem nečekal moc, ale z nenápadného a polozapomenutého thrilleru s jedinou berličkou pro mě (skvostný a úplně jiný než ho známe, Michael C. Hall) se vyklubala velice syrová podívaná s nepředvídatelnou zápletkou a přitom jde o tak komorní, ovšem funkční premisu. Nejlepší je si před filmem nezjišťovat vůbec nic, vplynout do příběhu a unést se velice pomalým tempem vyprávění, které se posléze transformuje v něco mnohem lákavějšího a s navíc výborným soundtrackem. Jim Mickle umí a budu jej do budoucna sledovat...8/10 ()

Související novinky

Kariérní posun pro režiséra Země kůlů

Kariérní posun pro režiséra Země kůlů

25.01.2015

Jim Mickle si dlouhodobě buduje pověst kvalitního žánrového režiséra atmosférických nízkorozpočtových filmů. Země kůlů, We Are What We Are a naposledy jižanská noirová kriminálka Cold In July ho… (více)

Reklama

Reklama