Reklama

Reklama

Svět přírody - Série 29 (2010) (série)


Elsa - lvice, která změnila svět (S29E10)

(epizoda)
  • Velká Británie Elsa: The Lioness That Changed the World
Velká Británie, 2011, 1 h

Kamera:

Johann Perry

Hrají:

David Attenborough (průvodce), Virginia McKenna, Richard Armitage (vypravěč)

Obsahy(1)

V roce 1956 poslali George Adamsona, strážce zvěře v severní Keni, zlikvidovat lidožravého lva, který terorizoval několik vesnic. Při pátrání nechtěně vyplašil lvici. Když na něj zaútočila, George ji zastřelil. Poté zjistil, že lvice má mléko, a nedaleko objevil tři lvíčata. Rozhodl se je zachránit. Mláďata odvezl autem do tábora, kde žila jeho žena Joy Adamsonová. Toto emotivní rozhodnutí udělalo z jednoho ze zachráněných lvíčat legendu, jež stála u zrodu filmu, který byl u nás uváděn pod názvem „Volání divočiny". Joy si lvíčata ihned zamilovala a chtěla je sama odchovat. Jak ale mláďata rostla, začala být nebezpečná a péče o ně byla stále obtížnější a v Africe komplikovanější. Nakonec Adamsonovi souhlasili s transportem dvou lvíčat do zoologické zahrady v Evropě. Nejslabší, které pojmenovali Elsa, si ale nechali.
Jedinečné pouto mezi Elsou a jejími novými rodiči radikálně změnilo náš přístup ke lvům. Jako kdyby na hladinu rybníka dopadl oblázek, který vyvolal řadu dramatických, nepředvídaných a někdy i tragických událostí, jež dodnes vyvolávají v lidech pohnutí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

progression 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokument, který po mnoha letech "osvětluje" i doplňuje životní příběh manželů Adamsonových, příběh Elsy i dalších lvů. Joy i George Adamsonovi nesporně udělali pro "přežití" lvů v přírodě strašně moc a i když samozřejmě nebylo všechno tak růžové a dojemné jako v legendárním filmu, dokument odhaluje i opravuje legendární mýty jak z života manželů, tak samozřejmě i ze života lvů (i dalších šelem). Přesto, že manželé v Africe a její drsné přírodě s mnoha predátory i díky jejich "poslání" a lásce ke zvířatům žili neustále v nebezpečí života, paradoxně zahynuli oba rukou "horšího a nebezpečnějšího predátora" - Homo Sapiens. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný dokument s minimem "ilustračních" hraných záběrů, které bytostně nesnáším. Nedá se říct, že by dokázal zprostředkovat komplexní pohled na život lvice Elsy a jejích náhradních rodičů - či opatrovníků (vzhledem k délce stopáže to ani dost dobře není možné), ale vypovídá to podstatné ... o rolích, které všichni společně i každý zvlášť sehráli na velké scéně zvané život. Víte ... obdivuju manžele Adamsonovi - za to, jak změnili zažitý pohled na velké šelmy - za všechno, co dokázali. Krom toho mám ráda kočky všech druhů a velikostí a legendární snímek "Volání divočiny" z roku 1966 byl vůbec prvním filmem, který jsem viděla v kině. Přesto dnes patřím spíš k těm, kteří nejsou úplně srozuměni s navracením krotkých lvů do divočiny - bez ohledu na to, co zrovna který z nich kdy "provedl" či neprovedl. Protože vypustit zpátky do přírody predátora, který ztratil strach z člověka a jehož běžnou kořistí jsou zvířata velikostí i hmotností převyšující dospělého jedince druhu Homo sapiens, to je tak trochu bláznovství ... pokud se nejedná o kriticky ohrožený druh. Ani Afrika tehdejších časů nebyla neobydlenou širou pustinou - a ochrana její divoké přírody by měla mít přece jenom maličko jiné základy. ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

„Došlo mi, že na mně leží lev.“ Pár úsměvů i slziček u mně vyvolal dokument o dvou výjimečných lidech, kteří věnovali všechnu svou lásku a nakonec i životy divokým šelmám a jejich záchraně nejen péčí o konkrétní jedince, ale celosvětovou osvětou, která nás upozornila, že starost si nezaslouží jen náš žaludek a internetové připojení, ale i zvířata. Většinu faktů jsem znala, protože jsem přečetla snad všechno, co Adamsonovi napsali, na mou něžnou strunu (dobře ukrytou pod silnou slupkou sarkasmu) ale zabrnkaly homevidea lidsko-lví rodiny, a ostře mě bodly některé informace, o kterých jsem nevěděla – hlavně tragický osud Boye a to, jak moc byla Georgova vražda brutální. Pevně doufám, že se George a Joy tam někde nahoře teď prohánějí se svou smečkou. A že už se přestali hádat. :) ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Cenný a přehledný dokument osvětlující pověstný příběh manželů Adamsonových a jejich nejbližších „šelem“ – přehledný a podrobný dík záznamu svědectví blízkých osob a cenný autentickými filmovými záznamy. Doporučoval bych však neplýtvat (vždy) trapnými inscenovanými vstupy (herec představující Davida píše deník apod.) a nahradit prostou evidující „objektivní“ stavbu hlubším průnikem do poměru lidského a zvířecího – např. důslednější konfrontací tragického osudu lva Boye, zdánlivě stvrzujícího věčnou nebezpečnost zvířete, s osudy obou manželů zavražděných „člověkem“, tou zlopověstnou nahou opicí. ()

Jespe-film 

všechny recenze uživatele

Známý příběh se dočkal také důstojného dokumentárního provedení, jehož poselství je dnes potřeba... Podobně silný příběh jako u dokumentu "Lobo - vlk, který změnil Ameriku"... Tentokrát však klobou dolů před panem Georgem Adamsonem, který světu mnohé vysvětlil, za což byl krutě ztrestán - nikoliv vnímajícími zvířaty, mezi nimiž se celou dobu pohyboval, ale nechápavými lidmi, které čas od času potkal... Ostatně o něco dříve zastihla stejná tragédie také jeho ženu, která se na příběhu lvice Elsy značnou mírou podílela... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Dokument z více než legendární knihy Joy Adamsové "Volání divočiny" čerpá z deníků autorčina třetího manžela George Adamse. (Olík)
  • Joy Adamsonová se narodila jako Friederike Victoria Gessnerová v Opavě v roce 1910, kde žila do svých dvanácti let. (Thomash)

Reklama

Reklama