Stavitel, který nejradši bourá. Plachý excentrik, chladnokrevný panikář, asketický hédonik, velkorysý uzurpátor. Vynálezce života. Nevkusné obrazy a kryty od vafek vyhazoval lidem z oken. „Dezinfikuju prostor," říkal, a nepřestal s odstrojováním a demolováním, dokud nedosáhl svého: zdi a předměty přestaly existovat, zůstalo jen zachycené světlo. Život člověka, který nikomu v ničem neustupoval a byl za to stejně obdivován jako bit. Je možné svobodně vynalézat a přitom přežít ve světě finančníků a maloměstských představ o životě? Lze si zachovat přesnost a čistotu a nelikvidovat přitom sebe i okolí? Dá se žít s vizionářem? Čím se platí za život bez kompromisu? Koláž jako metoda, fragmenty vzpomínek, hledání identity, ich-forma. Celovečerní dokument o životě a smrti radikálního architekta Davida Kopeckého. (Aerofilms)
Podobné dokumenty mám ráda, protože jsou o skutečném člověku, bez filmových příkras. Architekta Davida Kopeckého jsem neznala a vlastně jsem se šla podívat, jak je na tom v dnešním českém světě vizionář provokáter. A je na tom blbě. Je na tom blbě, a to je dobře, protože to připomíná, že svět není obracen jen proti nám samotným, ale má to v něm těžké každý, jen to nejde na první pohled vidět. Výpovědi spolupracovníků, přátel a manželky nám umožňují si o DK vytvořit vlastní obrázek. Přesto si nemyslím, že zcela pravdivý, protože na to 75 minut nestačí a výpovědi lidí kolem něj bez výpovědi samotného Davida Kopeckého nemůžou pomoct tuto osobnost zcela pochopit. DK je inspirující dokument o člověku, který bořil a stavěl a zdá se, že neviděl lidi kolem sebe, což se podílelo na jeho sebedestrukci. Ale je to další výrazná osobnost dnešního světa. ()
Kolikrát se o někom říká, že jde o komplikovanou osobnost. Bára Kopecká natočila dokument o svém předčasně zemřelém manželovi a na začátku konstatovala, že si je ohledně Davida vlastně jistá jen dvěma fakty: 1) že byl architekt a 2) že byl otcem její dcery. A v citlivě natočeném dokumentu, který zaujal i mne, který o něm v životě neslyšel, dokazuje, že vůbec nepřehání. Pozoruhodný film. ()
Ať na to koukám, jak na to koukám, mám pocit, že paní se snaží vyrovnat s nějakým traumatem a ztrátou a toto je projekce jejího problému. Je to osobité, tedy cenu, kterou to dostalo chápu, ale dle mě je to za hranicí toho, co je dokument a co už je pouze chronologické strohé popisování skutečností, které proběhly. Trochu mi to připomíná jak kdybych četla slohovou práci s útvarem vyprávění od žáka prvního stupně základní školy. Nic světoborného. Nejzajímavější na celém je komentář nějaké osoby, která pod dokumentem umístěným na ČT píše ,,Báro, proč?" a podepisuje se maminka. http://www.ceskatelevize.cz/porady/10586874468-dk/21356226948/ Přijde mi, že ,,prostě proto, že jí chybí a mapuje si retrospektivně události, aby v sobě zaplnila díru." - dodatek, že jim vztah nefungoval - což nevíme by odpovídal. Těžko soudit, ale prostě za mě - Nemáte někdo něco lepšího? ()
Podivný experimentálně laděný dokumentární film svou formou zřejmě odrážející podivínství egoistického solitéra. ()
Celkem zajímavé... ()
Photo © 48. MFF Karlovy Vary

- Na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech 2013 byl tento dokument jediným českým zástupcem. (Terva)