Reklama

Reklama

Mrtvá hlídka

  • Česko Hlídka smrti (více)

Obsahy(1)

Uprostřed války vojáci nesní o tom, že se stanou hrdiny. Modlí se, aby si vzpomněli, co je to být mužem. 1917. Západní fronta. Blátivá pustina s ostnatými dráty a zákopy. Země je nasáklá krví padlých a ve vzduchu je cítit dusný zápach smrti. Vojín Charlie Shakespeare (Jamie Bell) má zimnici. Dívá se na své vyčerpané kamarády a těla, která zůstala po bitvě ležet bez života. Je sám. Zoufale by chtěl pryč. S několika muži, kteří přežili, se uchýlí do německého zákopu. V podzemních tunelech, ztraceni na nepřátelském území, čekají na záchranu. Ale nikdo nepřichází a noc s beznadějí se snáší na krajinu... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (164)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Bassett není úplně nešikovnej (jeho pozdější Wilderness je hodně slušnej horor), ale tenhle jeho debut dopadl hůř, než mohl a měl. A přitom zpočátku se mi jeho depresivní atmosféra (a tušení jakéhosi tajemného zla) hodně zamlouvala. Postupem času ale zavládla nuda, totálně opadl zájem o postavy ... a příjemnej pocit byl rázem pryč. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nekompromisná humusáčina, ktorú občas brzdí nízky rozpočet (viď bonusy na DVD). Jasné, pointu odhadne každý už po troch minútach filmu (napokon, český distribučný názov je výstižný), ale mne to dobrý zážitok zo slušne napísaného, dobre natočeného, výborne zahratého a drvivo gradujúceho psychohororu nepokazilo. Po vraždení dokonale krásnych amerických teenagerov fanúšikovi žánru rozhodne dobre padne dívať sa na partiu Anglánov, ako sa miagajú v blate, daždi, krysách, sračkách, krvi a vnútornostiach zhnitých mŕtvol. Ak dá Bassett takúto atmosféru a tvrdosť howardovskej fantasy Solomon Kane, asi umriem blahom. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

První půlhodina za 4, ‚první kontakt‘ za 5, zbytek za 2 a závěr na pěst. Postavy, na kterých to mělo stát, přestanou být zajímavé v momentu, kdy Bassett vymění tušené zlo za laciné psychózy, první ‚friendly fire‘ a všechno završí těžkotonážním fetišem bondáží ostnatého drátu. Docela škoda, vzhledem ke snaživým hercům. Od evropského hororu by jeden čekal víc. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $2,270,658║ Tento film zlyháva hlavne na svoj nesúrodí dej, v ňom sa postupne stráca akýkoľvek zmysel tohto „zákopového“ príbehu, kde sa chcelo tlačiť na horrorovú tému podobnú ako z sci-fi filmu Horizont udalostí, až na to že tu sa dej odohráva v zablatených zákopoch počas prvej svetovej vojny. Podstata je taká že zázemie kde sa dej odohráva nebolo zle zvolené, lebo zákopy plné živých-neživých mŕtvol spravia sami o sebe strašidelný či sklučujúci dojem, len škoda že dej sa nedokáže nikam pohnúť a len miestami dokáže koľko toľko vytvoriť nejakú tu mrazivejšiu atmosféru, dohromady film nemá čo ponúknuť. /20%/ ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější stránkou filmu je vykreslení hrozné, šedivé a ubíjející reality zákopů v první světové válce. To, že si člověk po nějaké chvíli zvykne na všudypřítomné rozkládající se těla a pobíhající krysy je dobře, protože taková byla i realita pro vojáky v této šílené válce. Jenže nejde o válečný film, ale o horor – brzy se začne objevovat jakési tajemné Zlo, které s realitou nemá moc co dočinění. Hororová atmosféra funguje většinou dobře, stejně takový pocit šílenství. Dobrou podporou při budování atmosféry je i skvělá hudba neznámých autorů. Problémem je, že závěr je dost prapodivný a hodně pochybuju, že samotní autoři věděli přesně, co nám vlastně chtějí říct. Chvílemi je i dost patrné, že se tvůrci potýkali s nedostatkem financí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Tento v Čechách nakrúcaný vojnový horor Angličana Michaela J. Bassetta rozhodne nikto neobviňuje z absencie temnej atmosféry. Naopak, tá je miestami až neskutočne tiesnivá , nepríjemná a lezie pod nechty (a láme ich). Dokonca i herecké obsadenie sa vydarilo; ak necháme stranou baletného tanečníka Jamieho Bella, zostane nám k dispozícii napríklad glumovský blázon Andy Serkis ako psychopatický zabijak nacistov. Sú tu však (minimálne) dve „ale“. Jednak je tu podľa mňa o čosi lepší Bunker (od Roba Greena) a jednak: atmosféra nezachráni pred pádom do priepasti biedny scenár, ktorý dáva čím ďalej menej logiky. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No cekal jsem vic. Valecny filmy mam rad a horory taky, takze jsem cekal, ze z tohohle spojeni vznikne neco cool, ale bohuzel ne. Ze zacatku je to jeste slusny, uvodni valecna sekvence a pak prozkoumavani bunkru, vsude bahno a spina, neustalej dest, samy mrtvoly a vse ladeny do sediva. Jenze po case si na to clovek zvykne a film tak uz nema co nabidnout. Samotny smrti nejsou nijak uzasne udelany, i kdyz je fajn, ze tu neni nejaka zruda, ale jen nesnasenlivost v jednotce. A taky konec se moc nepoved. Je videt, ze tvurci nemeli moc penez, takze flm pusobi obcas chude, ale urcita atmosfera se snimku uprit neda. Herci jsou nevyrazni, od Jamieho Bella bych cekal vic, ale prekvapil me Andy Serkis, toho sem zatim hrat nevidel a ta rola hajzlika mu dokonale sedla. Nejedna se vyslovene o spatnej film, ale na vic jak jedno skouknuti to neni. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet, je rybníček Brčálník. Na první pohled je docela obyčejný, ale už na ten druhý se tam začínají dít - ehm, to jsme trochu jinde. Druhý pokus. Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet, je zákop. Na první pohled je docela obyčejný, ale už na ten druhý se tam začínají dít podivuhodné věci. Ano, tak to ostatně v hororech bývá. Rok 1917. Po útoku na nepřátelské pozice několik britských vojáků zabloudí v mlze, načež se ocitají u nepřátelského zákopu obývaného hromadami mrtvol, které vypadají, jako že se pobily navzájem. Jediný Němec, který po jejich příchodu zůstane naživu, je horlivě prosí, aby ho s sebou vzali pryč. Velitel se však rozhodne zákop obsadit a držet do příchodu posil. Postupně se začíná vyjevovat, že s místem není vše tak úplně v pořádku. Musím říct, že ač je zápletka další z variant na strašidelný dům, ve skvěle naaranžovaném válečném prostředí si to člověk vlastně ani neuvědomí. Film sympaticky ukazuje, že zlo a zvláště to válečné na člověka nikde nečeká, ale člověk si ho nosí s sebou. Zákop tak lze chápat jako předpeklí, kde se definitivně rozhodne o duši člověka. Film jako takový vzdor mizivému rozpočtu působí vizuálně velmi dobře (natáčelo se u Prahy, za vynikajícím prostředím stojí čeští specialisté), triky působí přesvědčivě, herecké výkony uspokojivé (zvláště Serkis coby brutální maniak). Scénář bohužel nevyužívá všech možností naplno, i tak jde ale na hororovém poli o vysoký nadprůměr, který mám mnohem radši než stále se opakující černovlasé holčičky se zlým pohledem. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Deštěm vytrvale zalévaný, rozbahněný a spletitý zákop a v něm zbloudilá a promočená vojenská jednotka... a ještě něco. Nebo jsou to jen halucinace z bojového plynu? Výborná atmosféra, výprava, pár silných scén a násilnická svině Andy Serkis. S lepším scénářem z toho mohla být další VĚC, takhle to bohužel úplně neodsýpá, jak by mělo. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Naozaj zaujímavý snímok a celkom prekvapivo slušný. Keby niet pomotaného záveru a celkovo slabšej druhej polovice, dávam za štyri. Škoda, vojnové zákopy a celkovo front bol skvelo zobrazený a aj námet sa mi páčil, niektoré nápady boli zaujímavé a aj atmoška a ľakačky neboli na zahodenie, no škoda toho spracovania. Pokus o drámu mal ďaleko od kvality. 65%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to priemerný horor z britskej produkcie. Má výborný príbeh o skupinke vojakov, ktorí počas prvej svetovej vojny objavia nemecký zákop a tak ho obsadia, aby ho držali až do príchodu posíl, ale nefunguje spojenie a navyše to vyzerá, že zákop nie je prázdny, ale je v ňom niečo zvláštne. Spracovanie ma ale veľmi sklamalo, nie je to najhoršie, na film sa bez väčších problémov dá pozerať, ale tento veľký potenciál je využitý len minimálne. Síce sa stále niečo deje, žiadnu hluchú scénu som si nevšimol, ale problém je, že to ani na okamih nedokáže výrazne zaujať po akejkoľvek stránke a tak aj tie najlepšie scény sa moc nad priemer nedostanú. A oceňujem aspoň záver, síce pointa sa dá očakávať už po chvíli a v priebehu filmu sa nájde plno indícií, ktoré ju dosť naznačujú, ale aj tak sa tu nájde niekoľko prvkov, ktoré túto zaujímavú a už viackrát použitú myšlienku ozvláštnia. Čo sa týka typických hororových prvkov, tak napätie nefunguje vôbec, ale páči sa mi atmosféra, ktorá je jednoznačne hlavný klad filmu, výrazne jej napomáha prostredie filmu, pretože osamotený zákop uprostred ničoho plný blata a tiel a navyše s pocitom, že niečo nie je v poriadku rozhode dokáže upútať, ale v kombinácii so slabším scenárom tiež nedokáže robiť divy. A tie rôzne hororové scény za moc nestoja. Herecké obsadenie je skôr priemerné, nikto výrazne neupúta, ale ani nikto nesklame, ale aspoň tých pár charakterov je celkom zaujímavých. Réžia sa snaží a minimálne s atmosférou problém nemá, ale ešte by sa určite dala vylepšiť a podobne je na tom aj technická stránka, nesklame, ale v niektorých prvkoch zaostáva. Mŕtva hliadka ma veľmi mrzí, výborný príbeh, teda aspoň ten základ, skvelé prostredie, dostatočná réžia a obsadenie, ale všetko stroskotáva na slabom scenári a neschopnosti vymyslieť jedinú zaujímavejšiu hororovú scénu. A tak to stačí len na priemer. Objektívna kvalita filmu- 57%, film sa páči mne na 53%. ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

Cekala jsem priblbly beckovy horor, takze jsem nakonec byla prijemne prekvapena. Vcelku slusny horor. "Billyho Elliota" jsem skoro nepoznala.. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Jen velice těžko se mi tento film hodnotí. Nepopiratelně by mohl slavit větší úspěchy, být natočen dnes a s lepšími efekty. Přestože je to na svou dobu stále úctyhodná práce, já se teda spíše nudil a neviděl jsem to jinak než na dvě hvězdy. Hororové prvky jsou totiž dost slabé a tak se jedná spíše o psychologický thrilller, ve kterém zkrátka mělo být i více skopčáků. Nečekaný zvrat na závěr mi však vytřel zrak a mrazil mne po celém těle. Hned jsem měl z filmu mnohem lepší pocit a upravil své hodnocení. 55% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Veľmi solídny námet, obohatený o pomerne solídne vykonštruovanú, pochmúrnu atmosféru z bojiska. Nechápem akurát ten nešťastný "translate" titulu, ktorý je pre samotný snímok, celkom slušným "fopá". ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento film mi len potvrdil to čo som už dávno zistil. Že novodobá horrorová tvorba anglických režisérov nie je nič pre mňa. Všetky tieto snímky sa mi zdajú strohé a herecky fádne. Pri "Mŕtvej hliadke" som bol zvedaví najmä na netradičnú kombináciu vojnového horroru. Žiaľ, opäť prišlo sklamananie. Náramne tajomný príbeh ma začal už asi v polovici nudiť a mal som čo robiť, aby som to dopozeral do konca. Oceňujem stiesnenú atmosféru premočených zákopov, ale inak to za moc nestálo. ** ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Človek by mal až pocit, že v prevj svetovej bolo len blato a dážď alebo dážď a blato ... Tu však k dažďu a blatu prichádza i niečo tajomné a desivé. 3* ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Filmu nemozem upriet skvelu atmosferu.Videl som to s dabingom,takze to trosku skresluje herecke vykony (ktore neni su nic moc) Celkovo hodnotim tento film ako dobru nahradu za blbe americke kvazi horory/i... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Na pozretie fajn. Stačí pár záberov na zablatený bunker v upršanom počasí a ste vtiahnutý do deja. Ale od polovice filmu to už nestačí a napätie sa vytráca a to je myslím hlavný problém. Atmosferické, zaujímavé, v rukách iného režiséra by to mohla byť pecka, takto "iba zaujímavý film".60%. ()

Související novinky

Silent Hill pokračuje

Silent Hill pokračuje

08.11.2010

„Neexistují kvalitní filmové adaptace počítačových her,“ tvrdí někteří. „Kromě Silent Hillu,“ kontrují jiní. Na dvojku úspěšného hororu z roku 2006 se čekalo hodně dlouho. Christophe Gans má ale… (více)

Konkurence pro Van Helsinga

Konkurence pro Van Helsinga

01.04.2007

Solomon Kane je jméno dobrodruha, šermíře a lovce démonů, který v 17. století putuje neprozkoumanými končinami světa a válčí tam s nadpřirozeným zlem. A zároveň je to název britsko-francouzsko-české… (více)

Reklama

Reklama