Reklama

Reklama

Mrtvá hlídka

  • Česko Hlídka smrti (více)

Obsahy(1)

Uprostřed války vojáci nesní o tom, že se stanou hrdiny. Modlí se, aby si vzpomněli, co je to být mužem. 1917. Západní fronta. Blátivá pustina s ostnatými dráty a zákopy. Země je nasáklá krví padlých a ve vzduchu je cítit dusný zápach smrti. Vojín Charlie Shakespeare (Jamie Bell) má zimnici. Dívá se na své vyčerpané kamarády a těla, která zůstala po bitvě ležet bez života. Je sám. Zoufale by chtěl pryč. S několika muži, kteří přežili, se uchýlí do německého zákopu. V podzemních tunelech, ztraceni na nepřátelském území, čekají na záchranu. Ale nikdo nepřichází a noc s beznadějí se snáší na krajinu... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (164)

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Trochu nelogické chování hlavních postav. Jinak docela slušný nápad s pár dobrými scénami. Avšak vše hodně průhledné. Atmosféra byla vynikající, okolí zákopů i samotný zákop moc hezky provedený. Mohlo to být místo jako stvořené pro zombie tématiku. :-) A to bych se pak možná i bál. Takto je to jen o atmosféře a hudbě, kde herci hrají spíše vedlejšáky, k nikomu si nezískáte nějaký větší vztah. A na závěr nečekejte žádnou velkou pointu, vysvětluje se tím nejjednodušším možným způsobem. ()

svik 

všechny recenze uživatele

Jo tak to je pěkný - lidi vemte si to Počáteční scéna měměla smisla kdyby trochu přilačili a dali do počáteční války více financí hned by to vypadalo lépe. Dále Zákop místo odehrání děje - blbost žádnej děj to nemá bylo v něm použito tolik záhad že to ztrácelo smysl samo o sobě. Blo to přehnané JÁ TO CHÁPU TAK, ŽE PROSTĚ PŮDA BYLA NASICENA TAKOVOU ZLOBOU ŽE JI NEMOHLA ODOLAT - nebo jinak to nevidim. Ale fakt 1-2 hvězdičky víc ne . ()

Reklama

movieband 

všechny recenze uživatele

V první řadě musím pochválit skvělý soundtrack. Hudba byla ve filmu opravdu hodně vydařená. Už při úvodní scéně na bojišti první světové války. Co se týče herců, tak ti byli sympatičtí a přesvědčiví co se postupného ztrácení rozumu a stupňujícího strachu týče. Z hororové části je to podařené a místy slušně napínavé. Co se, ale děje týče tak tam to skřípalo. Během filmu děj jde jednoduchým přímočarým směrem. Vysvětlení pro ty co z toho byli doplantaní jak já. !!!SPOILER!!! Pokud jsem v hororu, dostanu se do životu nebezpečné situace, zázračně "vyváznu", pak se objeví mlha a začnou se dít divné věci, je čas vymyslet si epitaf. (je jedno, jestli na vás někdo střílí (Šestý smysl), máte autonehodu (Smrt přichází v bílém), spadnete s letadlem (Pasažéři) nebo spácháte sebevraždu (Ti druzí). Mimochodem, pointa je to tak provařená, že jsem o ní uvažovala i při hororu Pandorum, kde mě autoři pořádně vypekli. Tvůrci nám v Mrtvé hlídce nechali "pár" vodítek :-) 1) Střelba, noc, výbuch kranátu před hlavou...a pak den, mlha, nikde nikdo. 2) Zastavily se hodinky (kapitánovi i doktorovi, baví se o tom v zákopu). Velmi typický příznak :-) 3) Pokud je někdo na pochybách, co se děje, prozradí vysílačka. "jednotka Y, nikdo nepřežil." 4) Je-li ale stále někdo na pochybách, jeden z vojáků to přímo řekne "Necítím své srdce. Zemřeli jsme tam v tom zákopu, jen to ještě nevíme." 5) A pokud stále tápete, podívejte se na název filmu :-) Mimochodem, tohle pojetí očistce je mimořádně kruté.!!KONEC SPOILERU!! Todle vysvětlení od uživatelky Sinue mi pomohlo tenhle film docenit v pravé míře a proto ten počet, který sem dal. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zažívají vojáci v zákopech první světové války paranoiu, útok Zla nebo Boží soud? 1) Spoiler. Pochopit (či vysvětlit) film není až tak jednoduché. V prvním plánu máme horor s obvyklými rekvizitami - mlha, svět nikoho, izolace od okolí, tajemná síla, která zabíjí a nakonec i komunikuje, prostě horor jako vyšitý._____ 2) Spoiler. Ve druhém plánu je velmi přesvědčivě a působivě vylíčena atmosféra v zákopech. Nesmyslnost války je tu nazírána z nezvyklého výstižného a působivého úhlu. Marasmus morální je zastoupen marasmem blátivých zákopů. Jednoduché a přitom přesvědčivé._____ 3) Spoiler. Ve třetím plánu pak film přiměje diváka k přemýšlení. Nejdříve o jednotlivostech: co přesně znamená konec, koho představuje německý voják Fridrich, proč se mladičký (šestnáctiletý) vojín Shakespeare (fakt se tak jmenuje) chová tak, jak se chová a co z toho vyplývá. Námětů k úvahám je dost. Pak začne divák (možná) přemýšlet například o tom, jaké nové (a nezvyklé) pohledy na válku přináší neobvyklé propojení válečného prostředí a hororu._____ 4) Zlo nejlépe vnímáme na kontrastním pozadí - potřebujeme tedy nevinnost. Ovšem jakou nevinnost najdeme v zákopech první světové války? Vstup nadpřirozených sil do skutečného hororu válečného ubírá výpovědi na přesvědčivosti. Za sebe říkám, že psychologický thriller, který by událostem přiřadil jen běžné lidské účinky, by byl čistším východiskem._____ 5) V prvotině Michaela J. Bassetta (scénář i režie) nezklamal 18letý Jamie Bell (vojín Charlie Shakespeare) ani ostatní herci._____ 6) Přes uvedené výhrady mě snímek zaujal a považoval bych ho za zajímavý příspěvek do sbírky hororů, kdybych ji měl. ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Parádní podívaná. Skvělí herci, které vedl šílený Andy Serkis. Dokonale depresivní atmosféra, originální příběh a spádný děj. Pořád se něco měnilo, pořád to jelo, pořád se něco dělo. Bavilo mě to a rychle to uteklo. Žádnou hlubší myšlenku to asi nemělo, ale pro pobavení to stačilo. Celý film jsem napjatě sledoval, několikrtá jesem se přistihnul jak přihlouple čumím s otevřenou pusou. Výborný kousek! Jediné mínus pro mě, že to bylo až příliš kruté a bahnivé. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Původně se měl film jmenovat "No Man's Land". (Lynette)
  • Hans Matheson (Jack Hawkstone) a Laurence Fox (Bramwell Jennings) jsou přáteli i v soukromí. V roce 2007 se Matheson účastnil svatby Foxe s herečkou Billie Piper. (Lynette)
  • Nesrovnalosti: britští vojáci používají pušky SMLE (Lee-Enfield), ale tento model neexistoval ještě roku 1917, byl vyvinut až po První světové válce a začal být používán v listopadu 1939. V jedné scéně používá Charlie (Jamie Bell) německý kulomet Bergmann MP 18, který se začal vyrábět až roku 1918, těsně před koncem války, pouze v omezeném množství. Vojáci používají hlasová přenosová rádia, ale v té době se používaly telegrafická rádia. (Lynette)

Související novinky

Silent Hill pokračuje

Silent Hill pokračuje

08.11.2010

„Neexistují kvalitní filmové adaptace počítačových her,“ tvrdí někteří. „Kromě Silent Hillu,“ kontrují jiní. Na dvojku úspěšného hororu z roku 2006 se čekalo hodně dlouho. Christophe Gans má ale… (více)

Konkurence pro Van Helsinga

Konkurence pro Van Helsinga

01.04.2007

Solomon Kane je jméno dobrodruha, šermíře a lovce démonů, který v 17. století putuje neprozkoumanými končinami světa a válčí tam s nadpřirozeným zlem. A zároveň je to název britsko-francouzsko-české… (více)

Reklama

Reklama