Reklama

Reklama

Last Summer

USA, 2013, 73 min

Režie:

Mark Thiedeman

Scénář:

Mark Thiedeman

Obsahy(1)

Jak napovídá název, film Last Summer zachycuje poslední společné léto středoškoláků Luka a Jonaha. Chlapci se znají od malička a pro jejich okolí i pro ně samé jsou nerozlučným párem. Lukovi to ve škole moc nejde, zatímco Jonah je výborný student a jeho odchod na vysokou se nezadržitelně blíží. Nejde však jen o běžné vyletění z hnízda a kýžené opuštění rodného zapadákova, ale i o opuštění milované osoby. (bllm)

(více)

Recenze (4)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Každej nemůže bejt chytrej. Poslední léto je určitě jeden z těch zajímavějších současných gay filmů, melancholicky zadumaný, pěkně nasnímaný a plný vynalézavého filmového impresionismu... Ale. Někdy tlačí zbytečně moc na pilu (rozuměj na city), jindy by zase mohl nabídnout něco navíc a těch klavírních preludií je tam opravdu dost. Jsou lepší i mnohem horší filmy, tenhle stojí někde mezi tím. ()

bllm 

všechny recenze uživatele

Film nemá nijak objevný námět, ale má něco do sebe, docela dobrou atmosféru. Ale množství bezobsažných nekonečných záběrů na oblohu, různé přírodniny, textury všemožných materiálů atd. by rozhodně nemělo stopáží přesahovat scény, ve kterých se aspoň něco děje. Pokud už to autor potřeboval o 40 minut prodložit, myslím, že mohl spíš natočit něco o těch klucích, i kdyby jen jak jedou na kole, plavou v rybníku nebo si povídají. ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Pro mě velice hezký film, na potěšení duše a všeobecné krásy. Asi budu v menšině, ale mě se film svým pomalým stylem zamlouval a vnímavý a na tuto notu naladěný divák si to „něco“ ve snímku jistě najde, vezme si to. A je dobře, že co člověk, to názor, jeden je méně spokojen a druhý více, prostě každý jsme originál. Dvě hlavní postavy hrají tvůrci filmu dokonale vybraní kluci – naprosto obyčejní, nedokonalí, lehce pihatí, jakoby přesně pasující do zapadákova někde v Arkansasu. Ale tu krásu v nich stylem filmu jsem objevil, krásu zcela netypických tváří (především Jonah), těla i duše. Jsou spolu srostlí od malička a nyní po absolvování střední školy je děsí, co bude dál. Výborný student a umělecky nadaný Jonah chce odejít na vysokou školu, zatímco v učení méně dobrý Luke, ale za to výtečný ve sportu, vlastně zatím ani neví, jak naloží se svou budoucností, ví jen, že jejich láska, láska dvou odlišných kluků, dostane velkou ránu. Film nemá velký děj, je především o smyslech, o obrazech, o nádherných abstraktních obrazech, o přírodě, o neskutečném zvuku přírody i života, o hudbě. Když poprvé zazněl klavír, myslel jsem, že to bude rušivé, ale melodie mi připadly známé a do skládanky celé této filmové umělecké básně (už nepíšu ani filmu) krásně zapadly, až později jsem se dočetl, že to je Schumann a Beethoven … je to film o pocitech, o duši, o kráse, o nádheře života ... 781010 ()

izmi 

všechny recenze uživatele

Artové, pocitové dílko, které neurazí, ale v zásadě ani nijak nenadchne. Díky kratší stopáži se to dalo dokoukat. ()

Reklama

Reklama