Reklama

Reklama

Burton a Taylorová

(TV film)
  • Velká Británie Burton & Taylor
Trailer

Jejich vztah sledoval celý svět. Britský film, zachycující poslední profesní spolupráci legendární herecké dvojice. New York, 1983. Broadwayské divadlo Lunt-Fontanne oznamuje přípravu nové inscenace proslulé komedie Noëla Cowarda „Soukromé životy" s Elizabeth Taylorovou a Richardem Burtonem v hlavních rolích. Oznámení vyvolá mediální poprask a spekulace, jestli se bývalí dvojnásobní manželé hodlají po letech dát znovu dohromady. Zatímco herečka si pozornost médií užívá, herec sní o roli krále Leara a davová hysterie kolem blížící se premiéry jej spíše obtěžuje.
Britský televizní film, přibližující méně známou epizodu ze života slavné herecké dvojice, vznikl na základě skutečných událostí, některé scény však byly pro větší dramatickou působivost díla pojaty s jistou scenáristickou licencí. Ústřední dvojici ztvárnili známí angličtí herci Dominic West a Helena Bonham Carterová, která byla za svůj výkon nominována na prestižní Zlatý glóbus. (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

On a ona, když už měli hodně za sebou. Milovali se, ale nemohli být spolu. "Je to ještě láska nebo už jen závislost?". Ano, navzájem se týrat je taky hodně vzrušující a fajn, ale my jsme zde sledovali už jen poklidnou rezignaci, u Burtona určitě, u Liz ještě záchvěvy citového vyškrabování a zatímco jeho představitel mi dal zapomenout na originál, Helena se špatně namalovaným obličejem Liz na své tváři neměla ani ponětí, že proti charismatu ženský, jejíž pohled přiměje mrznout i tát, nemá šanci. Je to nějak tak, jak Ričí o své Lizí řekl: já jsem Marca Antonia hrál, ona Kleopatrou byla. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Fenomén Lizy Taylorové a jejího bouřlivého vztahu s Richardem Burtonem si v srdcích mnohých našel své místo. Tento pár proslavený celou řadou poválečných filmů ze 60. a 70. let jako: Kleopatra, Vlivní lidé, Písečný ptáček, Kdo se bojí Virginie Woolfové?, Zkrocení zlé ženy, Doktor Faust, Komedianti, Vlak s mlékem zde již nestojí, Pod Mléčným lesem, Hammersmith Is Out, Divorce His - Divorce Hers, logicky fascinoval své diváky i v divadelní verzi Soukromých životů, která se hrála na Broadwayi v roce 1983. Dvakrát se vzali, dvakrát se rozvedli, ale nikdy veřejnost neomrzeli. To je samozřejmě výtečný materiál pro komorní drama za zákulisí té jejich poslední show v podání Heleny Bonham Carter a Dominica Westa. Je to sice jen televizní BBC, ale ČT pochopila, že dabing by byl zbytečný, takže i u nás se z toho stal obstojný zážitek. Lépe je na tom samozřejmě divák obeznámený s reáliemi, ten, který by se chtěl dozvědět něco víc, musí hledat jinde. Ale buďme rádi, že to nebyl další týden s Marylin. Protože brzy se budou točit filmy o klíčových minutách v životech slavných osobností a to bude k nevydržení. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Snad nejzajímavější herecká dvojice minulosti. Temný uzavřený Burton a koketní excentrická Talyorová. Zde se herci pro tyto role příliš nehodili, ale zkuste zase najít obličej "burtonovského" typu a neskutečnou "ženskost" Taylorové.. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Příběh o lásce a nenávisti o zmatku Hollywoodských párů o kterých si myslíme, že je známe. Richard Burton mladý , krásný, urostlý. Trochu drsňák. Taylorová elegantní se sex appealem a chvílemi sebestředná. Film je vzrušující po celých 90 minut. nejen proto, že ártově vystihuje podstatu vztahu těchto dvou ikon, ale že ho polidšťuje. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Mně se to líbilo. Moc. Jasně, žádná nebude Taylorka, žádný nebude Burton, podobnosti asi není možné dosáhnout a proč taky? Divadlo, které mezi sebou Helena s Dominicem rozehráli bylo komorní, intimní, podle mě silné. Věrně nám servírují strasti vášnivé lásky, která je ničila a zároveň poháněla dál. Stejně jako na alkoholu nebo lécích byli živočišně závislí na sobě, od facek do postele měli tak blízko a to i v letech, kdy už byli starší a měli za sebou svá dvě bouřlivá manželství, obě ukončena rozvodem. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Tolik emocí, vášně, lásky a jiskření mě doslova přibilo do křesla a zírala jsem na Burton & Taylor divadlo (životní i hrané) s otevřenou pusou a přiblblým úsměvem celých 90 min. Výtečné procítěné herecké výkony vzdaly hold této osudové partnerské dvojici, jejichž láska neznala hranic a trvá patrně dodnes. ET byla nejen lascívní poněkud labilní osůbka, jíž nešlo přehlédnout nejen pro prsa a mejkap, taktéž pro její osobitou auru vzhledu a vystupování, ale především uměla žít a život naplno prožít. Smekám a jen tiše závidím, není každému shůry dáno... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

To, že je Helena Bonham Carter dobrá herečka, to už vím po "Králově řeči". Ale že Dominic West předvede tak zajímavé představení a vtělí se do jednoho z největší herců celé filmové éry, to už je přece jen něco jiného. Velmi mile mě tihle dva překvapili svým pojetím obou legendárních herců. Pokud se o Burtonovi a Taylor chcete něco dovědět, myslím, že snímek je dobrou cestou. Není to moc kontroverzní, ale film se nesnaží být ani moc citlivý. Je takový televizně vyvážený. Stojí za to zhlédnout. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Málo platné: NENÍ TO LIZ ... a připomíná ji jen VELICE vzdáleně. Má pěknou tvářičku, odpovídající tělesné proporce ... jenomže nemá rafinovanou ladnost kočkovité šelmy, která zná svou cenu - jakousi neokázalou, a přesto vyzývavou sebejistotu ... přirozený šarm, který nelze napodobit. Chvíli mi trvalo, než jsem si na ni zvykla - a když jsem ji definitivně vzala na milost, prakticky bez pozvání přišlo finále ... a v jeho světle se najednou veškeré moje snažení jevilo jako zcela zbytečné - a nadmíru pošetilé, protože tuctová kopie prostě nemůže nahradit originál. Ovšem jinak nemám po ruce nic zásadního, co bych mohla vytknout, takže za 3,5*. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Poutače divadelní ohlašují: "Divadelní sousoší, pár filmový zastřeší." Repertoár slavných nejslavnějších, opěvovat nejopěvovanější, se sluší. Burton & Taylor veřejně soukromé emoce na jevišti odlupují. Ostražité oči sledují, v soukromých životech si libují, potlesk ve stoje si zasluhují. Než se spustí finální opona, mok si spolu v divadelní šatně vychutnáme až do dna. Nikdy více doušky objetí, našich životů osudové prokletí. Jen žít a náruč nezapřít. Filmoví výletníci i milovníci neplakátového vyobrazení osobnostních (in)dispozic hvězdné herecké dvojice dozajista neodejdou s prázdnou. ()

MacGuffin 

všechny recenze uživatele

H. - Dominic West (Richard Burton); Helena Bonham Carter (Elizabeth Taylor); Greg Hicks (Zev Bufman); Trevor White (novinář); Lenora Crichlow (Chen Sam); Isabella Brazier-Jones (Maria Burton); Jeff Mash (novinář) ()

ellegrey 

všechny recenze uživatele

Škoda místy až nudného scénáře, který ale na druhou stranu vyvažují skvělé herecké výkony. Helena Bonham Carter zde předvádí jeden z dalších hereckých koncertů, na který je radost se dívat. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Životopisný príbeh o extravagantnej Elizabeth Taylorovej a Burtonovi, ako to v posledných rokoch býva zvykom, zachytiť podvedomie zhasínajúcich hviezd tesne pred ich dôchodkom. To sa dá povedať aj o tejto dvojici, ktorá zrejme zo všetkých svojich prekonaných manželstiev mala najbližšie k tomuto jednému. Vyjadriť túto skutočnosť sa podarilo Laxtonovi v utešenom citove hlbokom príbehu o nich, čo najhodnovernejšie. Dobrá dramaturgia, scenár a kvalitný casting, ponúkol pôsobivú sondu do ich duší, dvojice, ktorá zanechala svoj odkaz pre históriu svetovej kinematografie. ()

KaterinaN 

všechny recenze uživatele

Do té role nemohli obsadit nikoho lepšího než Dominica. Zvládl to skvěle. Naopak Helena mi do té role příliš neseděla, ale ono hrát Taylorovou je taky pořádné sousto. Jinak krásný příběh nejslavnějšího hollywoodského páru své doby. Byli pro sebe prostě stvořeni. ()

Zofinka2 

všechny recenze uživatele

Dobře zahrané. Chemie mezi herci fungovala. Carter chvílema vypadala komicky tím, jak byla zmalovaná, afektovaná a vypadala jako mužatka. Dokonce mi připadalo, jakoby se West musel držet, aby se nesmál, v některých momentech. Carter jsem viděla hrát v hodně filmech a byla skvělá. V tomto filmu není výjimkou. Myslím, že ji vybrali pro tuto roli dobře, protože je to oblíbená herečka stejně jako byla E. Taylor. ()

JimmyMcNulty 

všechny recenze uživatele

Burton & Taylor si rozhodně nezaslouží nebýt v červených. Chemie mezi hlavními postavami funguje naprosto bezvadně, West s Carter předvedli vynikající výkony. Objektivně 75%, fanoušci Westa či Carter si mohou v klidu přidat dalších 5%. ()

AnniBella 

všechny recenze uživatele

"Love is a drug".Láska z Heleně je droga. Láska k filmům je droga! A láska k tomuhle filmu se stane jednou z mých největších drog. Je to tak dokonalé. Herecké výkony...nepopsatelné. Obvzlášť , když před shlédnutím uděláte drobný nálet do filmografie Liz Taylor a Richarda Burtona. Dominic s Helenou zářili. Už se těším až se na to podívám znovu. Ha, já to říkala, že to bude moje nová droga! ()

Reklama

Reklama