Reklama

Reklama

Historie křesťanství

(seriál)
  • Velká Británie A History of Christianity
Velká Británie, 2009, 6x50 min

Obsahy(1)

Jak se mohla malá židovská sekta stát největším světovým náboženstvím? Tato série zkoumá zapomenuté počátky křesťanství a klíč k jejímu nečekanému rozšíření do Asie, Evropy, Afriky a obou Amerik. Hluboko uvnitř křesťanské víry je sdílené společné jádro, ale co to je? A jaké to je být katolíkem, pravoslavným, protestantem nebo letničním? Křesťanství přineslo jak nemravnosti, tak činy největšího dobra a kreativity. Přežilo pronásledování, rozdělení, náboženské války a nenávist. Ale v současné Evropě se zdá být křesťanství pod tlakem apatie sekulární společnosti. Jde o poslední kapitolu křesťanství? (Viasat)

(více)

Recenze (5)

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Diarmaid MacCulloch je profesorem Církevních dějin na Oxfordu a jeho komentáře jsou zapálené, fundované a veskrze objektivní, i když s některými jeho úvahami by bylo možné polemizovat...Za největší klad považuji to, že nás BBC bere na vizuálně poutavou návštěvu řady kultovních míst, kam se běžně kamera nedostává... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na rok 2009 priam dokonalý dokument. Okrem poslednej časti boli všetky ostatné také pútavé a podrobné, že zaujmú v podstate každého, kto sa aspoň trocha zaujíma, ako to celé naozaj bolo. Niektorí berú určité katolícke prvky ako samozrejmosť, ale v skutočnosti neexistovali aj 1200 rokov. Prečo vznikla spoveď? Kedy vznikla myšlienka celibátu a prečo bol uzákonený. A čo očistec? Ani v ten sa dlho, dlho v kresťanstve neverilo. A takisto tu je podrobne vysvetlený rozdiel medzi hlavnými kresťanskými cirkvami a aký bol vždy dôvod rozkolu. Väčšinou šlo len o politiku, moc, prachy - veď pápež bol väčšiu čas dejín len mocnár. Tento dokument om fakt hltal. ()

xtraper 

všechny recenze uživatele

Dějiny křesťanství je šestidílný seriál BBC předložený Diarmaidem Macculloch. Seriál BBC - Dějiny křesťanství odhalí skutečný původ křesťanství a ponoří se do toho, co to znamená být křesťanem. Celá série působí inteligentně, provokativně a autoritativně. Odhaluje, jak malá židovská sekta, která káže pokoru se stane největším náboženstvím na světě. Většina křesťanské historie začíná posláním svatého Pavla do Říma. Diarmaid Macculloch ale tvrdí, že první křesťanství má kořeny mnohem blíže k Blízkému východu. Popisuje nejen hlavní myšlenky a osobnosti křesťanských dějin, jeho vnitřní organizace a spiritualitu, ale také, jak to změnilo politiku a lidskou společnost. Já zatím hodnotím plným počtem 5* ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento dokumentární seriál se věnoval problematice křesťanství. Na můj vkus je zde přílišný nátlak na to, abychom se stali i my křesťany. Některé pasáže pro výuku vhodné, jiné nikoli. ()

Reklama

Reklama