Reklama

Reklama

Zlomený květ

  • USA Broken Blossoms (více)

Obsahy(1)

Filmová adaptace sentimentálního románu londýnského autora Thomase Burkeho, zasazeného do známé čtvrti chudiny Whitechapelu a vyprávějícího tragédii dcery surového boxera (Lillian Gish), které se ujme ušlechtilý Číňan (Richard Barthelmess). (formelin)

Recenze (36)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Filmu dominuje podle mě výborná Lilian Gish, hodnocení naopak sráží neuvěřitelně nechutný a divný Barthelmess. Mezi těmito dvěma póly osciluje mnou trochu nepochopený Crisp v roli dívčina otce. Celkově mě ale film až tolik nebavil, příběh byl zdlouhavý (v půlce navíc extrémně patetický) a i přes zajímavě nafilmovaný konec to u mě nevytáhne toto Griffithovo komerně úspěšné dílko na víc jak 3 hvězdičky. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně zklamání. Fádní vyprávění (zajímavy možná tak tím, že už se pokoušeli o retrospektivu) a především absolutně nesnesitelné herecké výkony (Ať už se jedná o nemožného Barthelmesse, nebo Lillian Gishovou, snažící se ve 26 letech předstírat, že je jí maximálně 12) velice tloukly relativně slušný příběh. Vše pak dokonalo pro tuto éru klasicky rozplizlé finále. Škoda... ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Nádherný příklad filmu, u kterého nechápu, proč byl na seznam Tisíce a jedna filmů přidán, kromě snad toho důvodu, že potřebovali mít strašně moc filmů, jmenovitě Tisíc a jeden, a něčím to tedy zaplnit museli. Když je tam od Griffithe Zrození národa, Intolerance i Děti velké revoluce (můj favorit z jeho filmů, i když ho obecně nemám ráda), tak zařazení Zlomeného květu a potom ještě Cesty na východ mi přijde zhola zbytečné. Tyhle dva filmy už mi osobně nepřišly nijak více přínosné než ty ostatní. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Bohužel tak tento snímek spíše zlomil mě, nevydržela jsem více než 40 minut a opustila sál. Možná to bylo tím, že jsem se už třetí hodinu dívala na klasické němé černobílé filmy (nejen od Griffitha), možná tím, že ve tmě a tichu se krásně spí (ovšem ve vlastní posteli je to lepší), možná ale taky tím, že mi Květ příliš nevoněl... Snaha byla! (Tak mě nebijte) ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Ok. Dlouhodobě jsem tu měl 4*. Příběh je prostý, místy sentimentální, samotný vztah mezi dívkou a číňanem může působit divně a až nepatřičně. Ovšem po zhlédnutí desítek a desítek celovečerních filmů z konce desátých let na mě ten film nově udeřil v plné síle a prvotřídní nádheře. Nejobdivuhodnější je práce s tempem filmu. Nikam nespěchá a přitom nepůsobí utahaně. Tempo skvěle dávkuje v klidných a křehkých scénách, v kontrastu s těmi zběsilými a nabitými krutostí. Domácí násilí je podáno bravurně. Krásná je kamera, jež vyvolává dojem starých fotografií. Achillovou patou filmu je Richard Barthelmess, který v roli číňana chtě nechtě působí nepřirozeně. Lillian Gish je dobrá. Donald Crisp je jako surový otec výborný. Tleskám. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý příběh o zakázané lásce doplněné tajemně výtvarným řešením v "soft style" - vrchol romantického ztvárnění filmového obrazu. [6/10] (D. W. Griffith) (Němý, čb. kolorovaný /// Produkce: D. W. Griffith /// Scénář: D. W. Griffith podle povídky The Chink and the Child Thomase Burkeho /// Kamera: G. W. Bitzer /// Hudba: D. W. Griffith) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Broken blossoms je jedna z najtrýznivejších drám, respektíve melodrám, aké som kedy videl a aké boli kedy natočené. Prostitúcia, domáce násilie, xenofóbia, chudoba a mnoho ďalších neduhov vtedajšej spoločnosti v geniálnom spracovaní giganta svetovej kinematografie D.W.Griffitha. Na mňa pôsobí toto zobrazenie doby možno prirodzenejšie, ako súčasný festivalový art, ktorý ako keby chcel šokovať za každú cenu a nakoniec cítiť z neho mierny kalkul. Možno preháňam, ale tento film je strhujúci aj po takmer celej storočnici, ktorú prebývajú právom jeho kópie na filmových školách a inštitútoch. Griffith v čiernobielej ére používa farebné filtre (tie museli byť použité samozrejme dodatočne) na vyjadrenie pocitov, ktoré sa v hrdinoch odohrávajú a sú v kontaste s nehostinnou atmosférou okolia. Niektoré komentáre vôbec nechápem, ja vo filme žiaden násilný sentiment necítim. K ženám by sme sa predsa mali všetci chovať tak, ako náš hrdina! Taktiež nechápem, prečo zrovna 90 minútový Griffithov film je v porovnaní s jeho bežnou trojhodinovou produkciou považovaný niektorými divákmi za nudný. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Zlomené kvety alebo Žltý muž a dievča” , keď zrovna začnem dievčaťom Lucy Burrows, ktorej tatko je i boxerom, ale zároveň ju aj veľmi často extrémne týra v jednej z chudobných štvrtí Londýna s názvom Limehouse, a tak ani úsmev na tvári nikdy neprejaví, ak tak iba umelo, keď ju otec zvyčajne k tomu prinúti. Cheng Huan je Číňan, ktorý sem prišiel už pred tromi rokmi šíriť posolstvo BUDHY, ale namiesto toho vedie akýsi introvertný spôsob života, že aspoň malý obchodík má, kde mu raz dnu zavíta jeden "zlomený kvet" , a tak čochvíľa zakázaná láska náhle vzniká, kedy všetko onedlho zase zaniká, keďže špiceľ svoje ušiská už nastražené isto má, ktorý opäť štvanú zver privolá, aby sa vyšantila na svojej koristi... / David Wark Griffith si spolu s jeho dvornou hereckou stálicou - Lilian Gish, napravili u mňa:„Renomé, povesť a reputáciu” (po predchádzajúcom, kontroverznom Zrodení národa) , pretože spoločne zahrali na smutnú a emotívnu notu, že nakrútil(i) strhujúci, sentimentálny snímok plný emócií so štipkou mierneho rasizmu, aký sa každý deň v Nemom filme len tak nevidí. New-Yorčan Richard "Dick" Barthelmess »hrá« šablónovitú postavu, ktorá presne spadá do typických nálad (biely muž sa „prevteľuje” do rasového etnika, a to od černocha, až po aziata !) daného obdobia kinematografie a Donald Crisp je extrémne démonický, inak je to aj charakterný a kvalitný herec z perfektných snímkov ranného Hollywoodu v jeho najlepších rokoch ! Má to už viac, ako 100 rokov od nakrútenia, pričom mňa to výnimočne priaznivo bavilo, akoby to len včera malo premiéru, trebárs na Netflixe. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Přehnaný lyricismus byl pro mě k nepřežití - mezititulková poezie, hrdinka usmívající se jen pozdvihnutím koutků úst rukou... nemělo by to tak být, ale já se párkrát málem rozesmál. A Číňan hraný bělochem byl taky otřesný. Sice to k té době patří a jedná se o první mezirasovou lásku na filmovém plátně, ale i tak jsem z toho neměl dobrý pocit. Film je účelově naivní, za každou cenu dojemný a současně se neodváží zpečetit lásku hlavních představitelů polibkem. Hodnotit nějaký současný film s podobně přepálenou líbivostí, tak by se tu nešetřilo odpady a jednou hvězdičkou. ()

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Zlomený květ je opravdovým klenotem světové filmografie. D.W. Griffithovi se podařilo na plátna kin přenést kratičký román The Chink and the Child od Thomase Burkeho s naprosto příhodnou 92-minutovou stopáží. Síla snímku tkví vedle výjimečných hereckých výkonů trojice Lillian Gish - Richard Barthelmess - Donald Crisp, a jeho technické vytříbenosti, v emočním dopadu na diváka. Ten je dán především důsledkem antagonického vývoje hlavního protagonisty. Témata násilí, rasismu, prostituce a udávání rezonují ve společnosti i po více než 100 letech od premiéry, což tak snímek činí soudobým a předání hlavních poselství divákovi se tak nemíjí účinkem. Výjimečný film, zasluhující plnou palbu. Pět hvězd. 👌 (02.01.2024) ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Táto priam antická tragédia si ma dejom vôbec nezískala. Samotný scenár pre mňa nemal také body, ktoré by ma aspoň na nejakú chvílu zaujali tak, že by som sa do deja aspoň trocha vžil. Odpustiť sa dá veľa dobového, všelijaké tie pózy, no romantický film by si mal napriek nedokonalostiam získať aspoň takpovediac moje srdce a to sa nestalo. Znova vidieť to už nemám potrebu, ale zas totálna katatrofa to nie je, len neviem či je to pre to nejaká útecha po toľkých rokoch vzhľadom na to, že človek by po tom tiež asi nemal siahať. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Strhujúca romanca s výbornou Griffithovou réžiou a film, ktorý tak trochu vylepšil režisérovu smutnú finančnú bilanciu po komerčnom prepade jeho úžasnej INTOLERANCIE. Dojímavé a skvelo zahrané. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Jemné zpracování plně odpovídá tklivému příběhu, ale ten sentiment mi ani trochu nesedl a dívky v hlavní roli mi ani líto nebylo, když se zmohla jen na útrpné grimasy a omdlévání. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat, němé filmy už prostě nejsou pro současné publikum. Jsou příliš pomalé, jejich tempo je dámo právě absencí zvuku, i když hudba se hodně snaží o to, aby tato absence mluvení nebyla tak patrná. D. W. Griffith byl skvělým režisérem. Své příběhy dokázal vyprávět tak, aby to o něčem bylo, aby snímek měl výpovědní hodnotu. Tohle platí také o filmu "Zlomený květ". Krásná sociální romance o Číňanovi (kterého hraje Američan) a jedné chudé dívce v Anglii. Nádherné scény a nádherné postavy, bohužel je škoda, že dnes už tuhle krásu ocení jen velmi málo lidí. Nedá se nic dělat, doba šla dál a tyhle kousky jsou prostě relikvie. Jsem ale rád, že jsou nadále dostupné. Zrovna dílo D. W. Griffithe stojí za to a není ve zlatém fondu jen náhodou. Když zde vidíte scény násilí, docela z nich mrazí, hlavně tedy v kontextu s dějem. Ano, i němý film pořád umí vzbudit emoce. Jen musíte přistoupit blíže a zkusit ho. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Jak je něco prvoplánové ztratí to na zajímavosti. Ve snímku tedy chybí jakékoliv překvapení, něco co by nebylo zcela zřejmé že přesně tak bude příběh pokračovat a tak i skončí. Je to v podstatě klasická šablona většiny Griffithových filmů, takže čekat něco jiného asi nelze. Gestikulace a vložené rádoby dojemné mezititulky ze snímku dělají až příliš absurdní dílo. 50%. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Zřejmě klasika, nicméně přehaně sentimentální, zbytečně dlouhá a nic neříkající expozice a vlastně na to, že se jedná o adaptaci románu, je děj velmi chabý. Ve srovnání s mnoha jinými (dokonalými) němými filmy dle mého názoru hodně pokulhává. Na druhou stranu technická stránka je u Griffithe (samozřejmě) naprosto v pořádku a kupodivu mě nijak neuráželo virážování scén, které bylo vhodné a atmosferické. I hudba se kterou jsem to viděl mě potěšila a dcerka zvedající si koutky u pusy s vytřeštěnýma očima byla roztomilá (bič na ní!) ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Můj třetí snímek od D. W. Griffithe. A umístila bych ho doprostřed, co se týče toho, jak se mi líbily. Lillian Gish zářila, vypadala jako éterická kráska. Celý film měl vůbec zajímavé prvky, nasvětlení apod. Bohužel jsem čekala, že mě více strhne příběh, leč nestalo se tak. Proto dávám tři hvězdy. Je to film, který mě sice nenudil, ale ani nijak extra nebavil. ()

Reklama

Reklama