Reklama

Reklama

Svatá válka

(seriál)
  • Německo Der heilige Krieg (více)
Německo, 2011, 5x47 min

Střih:

Ramin Sabeti

Obsahy(1)

Od 11. září 2001 se válka vedená Allahovým jménem stala pro Západ vážnou hrozbou. Mnozí zastávají názor, že islám oslavuje násilí, ale uzrál čas, abychom vystoupili proti iracionálním názorům a pokusili se pochopit historické pozadí určitého myšlení a určitého konfliktu. Tento film je jedním z prvních dokumentárních děl, které se svatou válkou zabývají jak z východního, tak ze západního hlediska. Snaží se krok za krokem vypátrat, jak se z náboženské citlivosti postupně stává prostředek k dosažení politických cílů, a ukáže nám, jak se z falešných představ panujících na Východě i na Západě dokáže vyvinout stabilní součást kolektivního vědomí. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (8)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Od 7.století až po současnost, stáli proti sobě 2 mocnosti - křesťanská a islámská, ve středověku to bylo zlato a moc, v současnosti je to ropa a svoboda, ale hlavně náboženská nesnášenlivost co proti sobě tyto dvě mocnosti stále popuzovalo. Dokument mapující nejdůležitější rozepře mezi dvěma odlišnými světy. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Nemecký pohľad na históriu z tohto dokumentu priam kypí. Zdôrazňujem, že ide o pohľad súčasných nemeckých historikov. Mám dojem, akoby bol tento film cielene vyrobený na objednávku ...Aj keď sa tvorcovia opierajú o historické fakty, tie komentáre ma dvíhali zo stoličky. Hrozné! Neomarxismus a súčasný liberalizmus z toho kričí, až sa musí serióznym historikom zatočiť hlava. Čo si ešte tí Nemci dovolia?! Práve oni, "priatelia muslimov," majú veľký podiel na súčasnom devastovaní Európy - morálnom i kultúrnom. Som zásadne proti súčasnej politike Nemecka a tento manipulatívny dokument považujem svojim spôsobom za ich nevydarené alibi.Veľmi sa čudujem RTVS, že to vôbec kúpili. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zdá sa, že užívatelia naozaj nevideli celý seriál. Užívateľ Viper sa odváži komentovať, že dokument končí bitkou pri Viedni. A pritom touto bitkou končí 3. časť 5 dielneho seriálu... Seriál je v skutočnosti vynikajúcim spracovaním islamsko- kresťanských vzťahov, je v celku objektívny. Prvé 4 časti sú viac menej historického charakteru, 5. časť je politicko súčasná. Vo všeobecnosti ide o výnimočné a zaujímavé spracovanie, ktoré neostáva len na povrchu. ()

Viper 

všechny recenze uživatele

Na muj vkus tak trochu povrchni germanocentricky dokument, bez sirsiho kontextoveho ramce. Dokument tak vicemene koncil bitvou u Vidne...pokud pominu par vet o Ataturkovi. Hodne prinosne by pritom mohla byt rekapitulace soupereni obou civilizaci v poslednich 200 letech. I kdyz je otazka jestli to pro Nemecky dokument vzhledem k vyrazne turecke minorite uz neni tenky led. ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Chci podotknout, že se jedná o pětidílný cyklus. U mnohých komentářů je patrné, že kritizují zkratkovitost dokumentu skrze jeden díl. ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

Německý pohled na historii. Bitvu u Tours pomohla Frankům (rozuměj: němcům) vyhrát kázeň, disciplína a znovu kázeň. Pak už šla historie hrozně rychle, ale ještě jsme se stačili dozvědět, že v době koloniálních zvěrstev byli Němci "přátelé muslimů" - škoda, že takové štěstí neměli i Kamerunci.. ()

Aidina 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument. Turci táhnou na Vídeň a chtějí toto "zlaté jablko" urvat za každou cenu, nejlépe do konce léta. Jak turci, vyznavači islámu, tak i křesťané se modlí aby Bůh stál na jejich straně a tuto válku jim pomohl vyhrát. Vídeň byla nakonec ušetřena, neboť se štěstí přiklonilo na stranu Vídně a začalo sněžit. V říjnu. Byl to snad boží záměr? ()

Reklama

Reklama