Reklama

Reklama

Amerika před Kolumbem

(TV film)
  • USA America Before Columbus (více)
USA / Německo, 2009, 2x50 min

Obsahy(1)

Před rokem 1492 o sobě Starý a Nový svět navzájem nic nevěděly. Příjezd Evropanů na Ameriku dramaticky zapůsobil a vedl doslova k ekologické revoluci, která vstoupila do dějin živé přírody jako "Kolumbusovská změna". Průkopnické popisy života před rokem 1492 a v prvních stoletích kolonizace dokonale znázorňují, jak změna způsobená Kolumbem přetvořila život nejen v Novém světě, ale i v zemích starého kontinentu. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (8)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Před-kolumbovské seznámení s Amerikou i Evropou, jejich obyvateli, odlišnými potravinami i způsobem a úrovní života nás dvoudílný dokument provede ve své první části. Druhá část je věnovaná objevu Ameriky Kryštofem Kolumbem, seznámením dvou odlišných kultur a následné osídlení, podrobení a vyhlazení původních amerických obyvatel. Velmi dobrý a informacemi nabytý dokument. 80% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Od Ameriky pred Kolumbom som skôr čakal viac historického pozadia, viac popisu, ako asi fungovala indiánska a iná spoločnosť pred vtrhnutím Európanov. Tu sme skôr ale dostali bohaté informácie o faune a flóre, z čoho som ostal tak trochu prekvapený. Hoci na začiatku som ostal sleodvať so záujmom, postupne som sa začal nudiť. Informačne teda nabitý dokument, ale spracovanie nebolo až tak pútavé. ()

umbjaz 

všechny recenze uživatele

dokument je celkem zdařile zpracovanej ale nic nevého jsem se nedozvěděl... snad jen že Kolumbus nevypadal jako Deapardieu :D PS:Vojáci a vrazi ji objevili, vrazi a vojáci z nich povstali. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Vizuálně velmi slušné a informačně bohaté. Po stopách černých neštovic, po stopách volně vypuštěných prasat a jejich nekontrolovatelnému zdivočení a množení atd. ()

Merenre 

všechny recenze uživatele

Skoro mám chuť dát plný počet. Opravdu zajímavé srovnání predkolumbovské ameriky a Evropy. Možná po druhém díle tu hvězdu přidám. P.S. tak rozhodně ne, druhý byl tak slabý, že jako celek bych musel jít s hodnocením dolů, ale za originalní a povedený první díl zůstanu u čtyř. ()

Iroquois 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který mj. ukazuje, že indiáni rozhodně nežili v dokonalé harmonii s přírodou, jak se mnozí stále tvrdošíjně domnívají. ()

Reklama

Reklama