Reklama

Reklama

Zeměpisec, který propil globus

(festivalový název)
  • Rusko Geograf globus propil (více)

Obsahy(1)

V ruské zemi, za horami, na řece Kamě, ve městě Perm žije Viktor Sergejevič Služkin (Konstantin Chabenskij) se svojí nespokojenou ženou Naďou (Jelena Ljadova) a milovanou dcerou. Viktor, nezaměstnaný biolog, vezme práci učitele zeměpisu na místní škole. Má sice problémy se studenty, ale postupně si získává jejich úctu a respekt. Měl by možná menší problémy se studenty i se ženami, kdyby nebylo jeho sklonu k pití alkoholu. (Ampi)

(více)

Recenze (23)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Trošku tento film na první pohled vypadá jako taková ruská verze Fakjů pane učiteli. Jenže opak je pravdou. Zeměpisec Viktor Služkin chlastá jak duha a bydlí v jednom z mnoha paneláků na jednom z mnoha obyčejných ruských sídlišť. To ta škola, i když to tam je samej vykryplenej harant, vypadá jako nejhezčí budova široko daleko. Jinak je to ale strašnej zmar a vlastně to není ani moc legrace…leč by být měla. Nicméně Konstantin Chabenskij předvádí standardně skvělý herecký výkon a utvrzuje mě v tom, že je jeden z nejlepších současných ruských herců. Zmar a depresi panelákových oblastí pak trošku zachraňuje ve druhé polovině filmu výlet do přírody, který je pořád stejně nevtipný, ale aspoň je trošku zajímavý z pohledu přírody. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Opravdu hodně zajímavý a z pohledu Středoevropana až exotický a neuvěřitelný příběh ruského učitele. Asi by mne tenhle film oslovil ještě víc, kdyby z něho zmizel ten komický prvek a humorné vložky, za sebe jsem tenhle snímek četl jako dosti drastické drama vypovídající mnohé o stavu současné ruské společnosti i o široké a nevyzpytatelné ruské duši... A školní výlet do tajgy, to je doslova nářez! Jakožto kolega učitel jsem na to koukal s otevřenou pusou... ()

Morien 

všechny recenze uživatele

-"Víto, já všechno vím. Slyšíš? Vím úplně všechno." -"Tak mi řekni, jak v roce 1978 skončil zápas Spartaku proti Zenitu." Příjemné překvapení. Sice to místy trochu skřípe, ale Kosťa je pořád nebesky krásný. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dokonalé drama s velmi lehkým nádechem komedie. Úžasné obsazení, jemuž vévodí Konstantin Chabenskij. Toho doplňuje snad ta nejkrásnější ženská herecká sestava, jakou jsem zatím v ruském filmu viděla. Všechny jsou tak krásné a herecky velmi schopné. Jelena Ljadova, Anfisa Chernykh, Jevgenija Brik a Evgeniya Kregzhde. Jen bych chtěla upozornit na stopáž, která je zde nepřesně uvedena. Snímek má 120 minut. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Vskutku inšpiratívny náhľad do života obyvateľov jedného permského mikrorajónu. Učiteľ bez kvalifikácie preukazuje jediné osobnostné kvality v tom, že každý deň dokáže "vybuchať" minimálne jednu fľašu vodky. Napriek tomu táto pochybná existencia má na výber dosť luxusných žien, ktoré sa mu priam nepochopiteľne podhadzujú (nemčinárka, gymnastka, študentka, susedka). Žeby ešte stále geneticky zakódovaná informácia o nedostatku mužov v povojnovej spoločnosti, kedy spolu museli na báloch iba ženy tancovať? Májové splavovanie sibírskej rieky (samo osebe nápad hodný kriminálu) malo byť akýmsi vyvrcholením filmu, lenže bola to naopak nuda k uzúfaniu. Celkovo priemer. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Film o alkoholu holdujícím učiteli zeměpisu jsem viděl na festivalu Dny ruského filmu v Praze. Díky shodě náhod a trochu improvizace zdarma, byť jsem musel sedět na schodech. Ale nebyl jsem sám, kdo v sále seděl na schodech. Sál Cinestaru na Andělu byl plnější než při ČSFD projekcích. Viktor Sergejevič Služkin má podobné charisma jako Jep Gambardella z Velké nádhery, ale je mi i když abstinentovi bližší. Díky jeho humoru je film zábavnější. Poznámka nakonec, když cestujete bez jízdenky vlakem a předstíráte, že jste hluchý, musíte dodržovat určitá pravidla. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Proste to je život, záver síce už trocha strácal dych, ale nebolo to nič strašné. Na malom priestore sú tu ukázané všetky bežné radosti a starosti obyčajného života a tiež návod, ako sa k niektorým problémom postaviť. Teda nemyslím ten alkohol to nie, ale bolo mi sympatické ako hlavný hrdina zvládal tie trampoty s manželkou. Skrátka niekde môže pomôcť iba ak švejkovina, nemá cenu trápiť sa pre niečo, čo nie je v našich silách ovplyvniť alebo zvrátiť. A veci sa už nejak vyvinú... Nadpriemer. 75/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

POZOR ! Alkáči umierajúci po víkendovej kalbe, ktorí si dávate v nedeľu ''vyprošťováka'' a premýšľate nad týmto filmom: môžte dostať slušnú depku! ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Výborne napísaná postava pána učiteľa a Konstantinom zvládnutá na jednotku. Všetko tam je tak trochu cez čiaru (drzí žiaci, ľahostajný učiteľ, nestabilné vzťahy), ale ono sa to tak len tvári. Dobre sa mi na to pozeralo ... zaujímavý film. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se zas nechala zlákat zdejšími komentáři a výsledkem je pro mě dvouhodinová nuda o chlápkovi, co učí ve škole, má problémy v manželství, sem tam se poflakuje s kámošem nebo dělá do ženských, včetně vlastní žačky. Za celou dobu se tam toho moc nestane, je to taková šeď bez přidané hodnoty. Humor? Proboha, kde? Trochu mi to svým zaměřením na všednost obyčejného života připomnělo filmy Bohdana Slámy, ty jsou ale o mnoho přirozenější i lépe zahrané. Docela zklamání. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Jak široká a nevyzpytatelná je ruská duše, jako řeka Kama, kolem které všichni žijí. Jak obrovské majetkové rozdíly jsou mezi všemi, jako mezi obyčejnými a krásnými loděmi v přístavu. A život řeší humorem, vodkou, depresí, prostě žijí, jak to jde.l konečně Viktor,má malou dcerku, kterou miluje, krásnou ženu, prachatého kamaráda z dětství a teď i desátou třídu, fabriku zavřeli, vzdělání má, tak je jde učit geografii. Je to banda, do si budeme říkat. Manželka se zakouká do kamaráda, jeho SUV a prachů a Viktor to chápe. Ať se má líp než s ním. Občas se zlískne, ale miluje svět. Ach ten život. A pak přijde za odměnu pár žákům výlet do divočiny. Se vším všudy, co život nese. No...Konstantin Chabenskij se mi líbí čím dál víc. Rozhodně. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Victorov príbeh sa odohráva v dvoch rovinách, osobnej a pracovnej. V obidvoch má hlavný hrdina pomer alkoholu a krvi v žilách 1:1, ja som sa cítila byť opitá už len pri pohľade na neho. Doma má extrémne vyhorenú manželku, ktorá ho neznáša a on to s úsmevom na tvári akceptuje. Všetky škatule v jeho okolí, vrátane jeho zákonitej, s ním a jeho "neodolateľným" kamarátom hrajú hru ženy, ženy hýbte sa. Vzal prácu, na ktorú nie je kvalifikovaný (biológia je prakticky to isté ako geografia), nenávidí svojich študentov a oni, s výnimkou jednej študentky, nenávidia jeho. Ja by som takého učiteľa brala, rozhodne by bolo na čo spomínať. Herecké výkony sú skvelé, Konstantin Chabenskij si získava moje sympatie s každým filmom viac a viac. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Dráma balansujúca na hrane tragikomédie. Človek vlastne nevie či má toho učiteľa ľutovať alebo s ním súcitiť. Jedno je však isté, jeho charizma a flegmatickosť v podstate dominovali celému filmu, ktorý príjemne dopĺňali aj postavy jeho žiakov. Avšak veľkou slabinou filmu bol jeho nevýrazný dej a určite by som privítal lepší spád s viacerými zvratmi. Ale tak bolo to "niečo iné" ako väčšina filmov o učiteľoch, hoci jemná podoba s Fack Ju Gohte tam predsa len bola (minimálne v tej flegmatickosti postavy učiteľa). Ale OK, ušlo to, akurát tak 3*. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyslovene plane, hranicu ucitel -ziak som nikdy neprekrocil, a to som respektoval ako ziak a aj po vystudovani VS. Tato hranica sa nesmie prekrocit, su proste urcite hranice /moralne atd/ ktore funguju a ne ze ne. Jo, som ex -ucitel, zanechal som toho : 30 % ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Takový film můžou natočit snad jenom Rusové. Námětem je to sociální drama, v jádru jde ovšem o dost depresivní film, který je ale často úsměvný a tak nějak bytostně lidský. Konstantin Chabenskij se do role životem třískaného a alkoholovou závislostí poznamenaného sympaťáka hodil jako nikdo jiný. K ruce dostal čtvero hereček, jednu hezčí než druhou, a scénář, který využil do mrtě. Tradičně skvělou režii ruských filmů doplnila tradičně ohyzdná kulisa ruského města a tradičně nádherná kulisa ruské přírody. Záverečná pasáž mě donutila odpustit filmu mizerné dětské herce a přidat i pátou hvězdičku. ()

Lucretius 

všechny recenze uživatele

Ruští Rafťáci. "Geograf globus propil" stojí nezvykle rozkročený mezi teenagerskou komedií a psychologickou sondou do ruské mentality. První problém plyne z faktu, že většina z postav jsou neobyčejně nesympatické (vede kamarád hlavního hrdiny, kterému bůhvíproč všechny ženy lezou do postele). Úvodní hodina je v podstatě o tom, jak si postavy navzájem ubližují. V druhé půli se to zlepší, jen po té první se člověku nechce přistupovat na pravidla filmu a smát se občas povedenému humoru. Formálně je to natočeno parádně, Veledinskij je i přes minimum přechozích počinů evidentně velmi schopný. Rozhodně nejde o nějakou průměrnost, co prošumí, ale o působivý, hluboko do živého tnoucí snímek. Vrcholnou scénu, kdy postavy dají průchod emocím (v podkresu nádherné hudby Eleny Frolové), jsem nemohl dostat z hlavy několik dní (což zdvihlo hodnocení ze 3 na 4). Současně jde o asi nejlepší vyobrazení ruské povahy (alespoň tak, jak si ji představuji), které jsem na plátně, či obrazovce viděl. Jen prostě nesouhlasím se sdělením. Film je primárně o hlavní postavě, charismatickém smutném klaunovi, s neuhlazeným povrchem, ale hlubokým vnitřním rozměrem a soucitem s ostatními. Ve vyhroceném okamžiku říká studentům "Nevážím si Vás, protože si nevážíte sami sebe". To by šlo přehlédnout jako emotivní výkřik, v kontextu ruské mentality "silnější je lepší" se to ovšem stává klíčem. Namísto snahy o porozumnění a smíření s tragikou ruské duše by imho bylo namístě se spíš zamyslet, jestli to není důvod proč je jejich země celou historii zaostalá. Koho si pak hlavní postava váží? Svých "přátel", kteří si, ano, váží sami sebe, ale zcela kašlou na ostatní? Snímek určitě stojí za shlédnutí, poskytne kulturní vhled, s drsným humorem, psychologickou rovinou a strhující poslední půlhodinou. Jen to, čím částečně chce působit podle mě není hodno adorace. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Ruský film popisující život muže Viktora Služkina (K. Chabenskij), který se rozhodne pracovat ve škole jako učitel zeměpisu. V první polovině se snímek zabývá jeho neutěšeným osobním životem, ve kterém mu odešla žena s jeho otylým přítelem Budkinem a celkové nuzné životní podmínky v obyčejném panelákovém domě v Permu. Služkin projevuje zájem o kolegyni němčinářku Kiru, avšak i tu mu nakonec přebere jeho přítel Budkin. V okamžiku, kdy se nejvíce intimně přiblíží ke své atraktivní kolegyni, se z důvodu, který zná jen on sám, opije a z milostné chvilky nebylo nic. Častou dominantou snímku je pohled na Permské přístaviště a rozlehlou řeku Kamu. Ve druhé polovině snímku se příběh více obrací na Služkinovi studenty a jeho vztahy s nimi. Mezi nimi jsou nejvýraznější drzoun a bouřlivák Gradus a Máša, která se do Služkina zamiluje. S částí studentů se vydá na slibovanou výpravu, kdy se hned ve vlaku opět opije, a místo konečné destinace tak není známé. Předpokládám však, že se se studenty vydal proti proudu řeky Kamy či některého z jejich přítoků, a dostali se někam na západní podhůří Uralu a teoreticky se tak mohli pohybovat v blízkosti evropsko-asijské hranice. Tamější příroda byla nádherná. Toto putování po neznámých končinách Permského kraje oživené sblížením Služkina a Máši a plavbou po rozbouřené řece se stává dominantní složkou filmu. Pochod mladých studentů s jejich učitelem vyjadřuje nepopsatelnou rozlehlost Ruska, izolovanost jeho vesnic a specifický životní styl jeho obyvatel. Po návratu do školy studenti natočí o svém učiteli posměšné video ironizující jeho kladný vztah k alkoholu a na jeho základě je učitel ze svého zaměstnání vyhozen. Po delší úvaze nakonec hodnotím nadprůměrně, zejména kvůli kontrastu mezi ruským sídlištěm plného zoufalství a zaostalosti a majestátností ruské krajiny takřka nekonečných rozměrů. ()

Reklama

Reklama