Reklama

Reklama

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti

  • USA Batman v Superman: Dawn of Justice (více)
Trailer 2
USA, 2016, 151 min (Special Edition: 183 min)

Režie:

Zack Snyder

Předloha:

Jerry Siegel (komiks), Joe Shuster (komiks), Bob Kane (komiks) (více)

Kamera:

Larry Fong

Hrají:

Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter, Gal Gadot, Kevin Costner, Scoot McNairy (více)
(další profese)

V době, kdy svět řeší otázku, jakého hrdinu skutečně potřebuje, v obavách z naprosto nekontrolované moci téměř božského superhrdiny se střetává respektovaný a mocný ochránce spravedlnosti ve městě Gotham s nejuctívanějším spasitelem moderní doby ve městě Metropolis. A zatímco mezi sebou Batman a Superman válčí, rychle se vynořuje nová hrozba, která představuje pro celé lidstvo ještě větší nebezpečí než kdy v minulosti. (Freeman Ent.)

(více)

Videa (43)

Trailer 2

Recenze (1 746)

Mertax 

všechny recenze uživatele

Nejdůležitější a zcela kruciální kvestii, kterou vyvolává toto komplexní, postmoderní a hluboce filozoficko-nábožensko-psychologicko-politické drama, je: „Proč ku*va Superman v zimě nosí čepici?“/// Mohl film, primárně zacílený na náctileté, jehož předlohou je nejznámější mainstreamový komiks a který točí režisér nevyrovnaných výkonů, dopadnout výrazně lépe? Těžko. Scénář sice obsahuje zajímavá témata (např. mesiášský komplex nebo rovnost před zákonem), ale poněkud se svou ambiciózností ničí, výsledkem je tak poněkud nabubřelý a až příliš seriózní trhák, který by udělal lépe, kdyby myšlenkovou nadstavbu nechal stranou a nabídl víc zábavy. Hudba je řízná a amazonský motiv Wonder Woman obzvlášť, herci až na otravného Eisenberga solidní, ale akční scény jsou bez nápadu (jediná dobrá, v níž jde Batman pro kryptonit, je snová), zápletka je i po hodině (!) k nenalezení. Obdivovat Batmanovu tradičně velkou bystrost, inteligenci a zdroje nelze, neboť z něj scenáristé udělali zmanipulovatelného troubu. Nezbývá než alespoň vzpomínat na montáž, v níž cvičí s pneumatikou, a s mlsným pohledem přemýšlet, jak se tak obří hruď vůbec vešla do záběru. 65 %. [Kino, 2D s titulky] ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

JDE O MŮJ SVĚT. Tak nevím, zda jsem si na Snyderův a Goyerův styl od minula zvykl, nebo v něčem ubrali, bylo to IMHO víc o Batmanovi, proč ne, ale některé věci, co už jsme ikskrát viděli (vražda rodičů, noční můry, netopýři), si mohli tvůrci odpustit, snímek zkrátit a trošku ubrat na patosu. Závěrečná příšera mě bavila a nejvíc jsem si užil Lexe Luthora, to, že i tady je vzdělaný pošuk. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Spousta fandů se obávalo obsazení Bena Afflecka, ale paradoxně on se nakonec ukázal jako na filmu to nejlepší. Jeho Bruce Wayne je nezajímavý a průměrný (což je v kontextu filmu ještě pochvala) a jeho Batman je docela našlapaný. Hora svalů, super hlas a styl boje, který chytlavě demonstruje sílu a maskuje Affleckovu neobratnost (a věk). Jeho pětiminutový souboj se Supermanem má grády, ale pak přijde zlom, který už tak primitivní scénář odpraví do největších hlubin demence (Martha!). Dění filmu je zkratkovité a jak plyne čas, rapidně narůstá hloupost filmu. Sousto, které si Snyderovi scénáristé ukousli, je příliš velké - zkrátka nelze začít od píky, uspokojivě objasnit motivace tří unikátních postav a ještě vše završit mega sjednocením. Z filmu se stal příšerný paskvil, který jen pramálo vypovídá o nějakém "úsvitu spravedlnosti". Všemu ještě Snyder nasadil korunu nezvládnutou technickou stránkou, kdy natáčí vše nepřehledně zblízka a ještě nepřehledněji to stříhá. 4/10 ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Příliš mnoho koření v příliš malý misce polívky aneb jako kdyby Michael Bay a Christopher Nolan potají zplodili potomka, co se chce zavděčit oběma tatínkům. A to jsem z pěti sourozenců, takže nikdo nemá lepší předpoklady projevit pochopení pro nesmyslná rozhodnutí, nenadálé změny stran, bezdůvodná nepřátelství, jepičí spojenectví a přebornictví v bodání nože do zad. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Jako velký fanoušek Nolanovi netopýří série, jsem byl zvědavý na další Batmanovský kousek. Bohužel s Nolanem to nemá příliš co dočinění, nebo spíše naštěstí. Film absolutně postrádá scénář, je nám servírováno přiliš mnoho dějů dohromady až se v tom divák začíná ztrácet a proto chování hlavních hrdinů mnohdy působí dost zmateně a vůbec nechápeme, proč tak jednají. Přijde mi příliš přeplácaný, mnoho hrdinů, kteří jsou nám ve finále úplně ukradený (krásná Gal Gadot se štítem?? wtf?), výbuchy, které vždy vypadají že zničí celou planetu a vlastně se pak ani nic nestalo, nulové emoce, snaha ke konci dojmout absolutně bez úspěchu. Batman působí neohrabaně (trochu jako golem), jeho batmobil a vznášedlo nijaké, superman totálně toporný a bez výrazu. Ten film prostě nemá v sobě nic z krásy jednotlivých postav, jak jsme zvyklý. 2,5 hodinová stopáž u kvalitních filmů nevadí, u filmu kde není scénář se mění v 2,5 hodinové trápení. Pozitiva se ovšem taky najdou. Hudba je slušná, Hans Zimmer je znát a i díky ní to má chvílemi tu správnou potemnělou atmosféru. Co hlavně vyzdvihnout jsou herecké výkony. Ben Affleck zahrál opravdu dobře a Jesse Eisenberg naprosto výborně. Chvílemi mi přišel, že pohyby a gesty kopíruje Ledgera ale to vůbec nevadilo. Zahrál to s přehledem a dovedl bych si ho představit jako další variantu Jokera v Temném rytíři. Takže sečteno podtrženo, hodně slabý film, kterému nevěštím příliš vysokou návštěvnost a na který se max jednou podíváte, ale vůbec nic vám nedá. ()

Galerie (292)

Zajímavosti (115)

  • Kryptonit se v blízkosti Kryptoňanů rozzáří. (Ištván87)
  • K filmu existuje i videohra "Injustice: Gods Among Us", obsahující alternativní zakončení. (ThatKidMaty)

Související novinky

Superman: Legacy nabírá další herce

Superman: Legacy nabírá další herce

12.07.2023

Režisér James Gunn pokračuje v obsazování svého nadcházejícího snímku Superman: Legacy, v němž si hlavní role zahrají nedávno oznámení David Corenswet a Rachel Brosnahan. Ve filmu, jenž má sloužit… (více)

Snyderovo obří sci-fi dostane eRkové verze

Snyderovo obří sci-fi dostane eRkové verze

24.03.2023

Režisér Zack Snyder plánuje pro svoji obří fanouškovskou základnu koncem dubna třídenní speciální událost, na které promítne svoji komiksovou trilogii Muž z oceli, Batman vs. Superman a Liga… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Reklama

Reklama