Reklama

Reklama

Major

(festivalový název)
  • Rusko Major (více)
Trailer

Obsahy(1)

Expresivně natočené strhující drama o tragických důsledcích mravně pochybeného a zbabělého jednání. Policista, který přejede dítě, se obrátí na své kolegy, aby zakamuflovali jeho vinu. Tento krok uvede do pohybu mašinerii temného bezpráví, jež si vyžádá nevinné oběti. (MFF Karlovy Vary)

Recenze (65)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Od začátku film stanoví jasný pravidla, ty si divák a já si budu brát tvoje emoce a jako správný diktátor je bral všechny. Vše se však zadrhne v okamžiku kdy se dění přenese na policejní stanici a realičnost ustupuje na úkor akce, která na mně tedy příliš věrohodně nepůsobila. Pak se film uklidní a začne trocha psychologie což baví, na druhou stranu chování majora v poslední části popírá jeho předchozí myšlenkový pochody. Pravdou však taky zůstává, že každej člověk nějak reaguje na vývoj situace. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Skvěle rozehraná partie na téma, kdo bude větší zmrd, si v závěru láme vaz tím, že finální zúčtování nechává hrdiny obkecávat dvacet minut, namísto rázných pěti; do odjezdu ze sídliště fantastická práce s žánrovými klišé - celek největší zklamání letošních Varů. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ještě než Andrej Zvjagincev natočil svého legendárního Leviatana, mrazivé podobenství o poměrech v současném Rusku, Jurij Bykov podává divákovi tuto zprávu o stavu Ruské federace. Vynikající herecké výkony (sám režisér v jedné z hlavních rolí), skvělá hudba, dokonalá pseudodokumentární kamera, všechny ty úžasné kamerové záběry snímané z ruky a mizanscéna ruská tak, že už to víc snad ani nejde...tomuhle říkám temná drsná syrová kriminálka... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NIKDO Z NÁS TOHLE NECHTĚL, UDĚLALI JSME TO JENOM KVŮLI TOBĚ. ZAŠLO TO MOC DALEKO. UŽ NENÍ CESTY ZPĚT…“ /// Když vám policajt před vočima přejede děcko, můžete mluvit vo štěstí, že neskončíte zahrabaní někde u silnice, ale jen z vás udělaj idiota. Příběh, jak z rozvojový země, s mírou korupce, vo který nemá smysl přemejšlet, ale jen tupě zírat. Jestli ten chorvatskej ,,prcinář“ (svým způsobem) bavil, tak tady jde vo RUSKO, drsnou zemi, ve který policajti nepotřebujou zločince, páč si vystačej sami. Taky je tu zmínka vo složitým životě bezejmennejch lidí a o lítosti, která je na vině veškerýmu svinstvu. Aplaus sklízí Jurij Bykov, kterej se tímto stává stejným broukem Pytlíkem, jako Til Schweiger. Hodně slušný 3*, páč to má hloubku. Škoda, že to tam měl v závěru trochu časově nekrouhnul! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju Rusko, zemi, kde včera znamená loni. 2.) Chystám do Nšoči. Nebo do Soči…? 3.) Thx za titule ,,TomStrom“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solidní Yurij Bykov ( Hlupák, Fabrika), kterého považuji za nejlepšího Ruského režiséra natočil další velmi nepříjemné a mrazivé drama. Policejní major neštastně přejede a zabije dítě a snaží se to s kolegy zakamuflovat, aby se vyhnul vězení, ale to se samozřejmě nelíbí rodičům, kteří přišli o syna a žádají spravedlnost. Bykov tyhle korupční Drama/Thrillery zvládá s přehledem a díky silnému tématu je to opět mrazivá a parádní podívaná.7.5/10. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já si vůbec nemyslím, že je to špatný film nebo dokonce nereálný a podobně. To by potom hodnocení třeba Policejního odznaku muselo být možná ještě o pár procent nižší. Proč by se to nemohlo stát? Naopak, kdyby mně někdo vyprávěl, že to v Rusku zažil, tak by mně to nepřišlo až tak neuvěřitelný. Tak je to film a musí se brát pochopitelně s reservou, celá ta anabáze byla zhuštěná do cca 90 minut a něco podobného, například již ve jmenovaném Policejním odznaku se rozkrývalo v několika sériích. Krytí si zad od shora až dolů a ten, kdo se trochu vymkne kontrole v nějakém menším uskupení, tak má holt smůlu. Buď potlačí svědomí a nebo.........já se tomu opravdu tolik nedivila. K tomu studená a drsná atmosféra, která perfektně sedla k takovému marasmu a jen ještě víc podtrhla hloubku lidské malosti a zbabělosti. Za mě čtyřka jak vyšitá. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Kvalitně natočené, herecké výkony solidní, ale zanechá to ve vás velmi nepříjemný pocit. Odcházela jsem z kina a věděla jsem, že jsem neviděla špatný film, ale odcházela jsem trochu zhnusená tím, co se tam dělo. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zápletka trochu připomíná některé drsné francouzské kriminálky z 60. a 70. let, provedením a prostředím je to však ruské doslova na krev. Škoda až příliš překombinovaného závěru a dost nepochopitelného zvratu v jednání hlavního (anti)hrdiny se svědomím. Tedy že ho ta výhrůžka dostala, to je jasné, ale proč zvolil řešení, které neodpovídalo jeho předchozím krokům. Když už zašel tak daleko, byla by likvidace nyní už bývalého kolegy celkem logická. Výborná atmosférická hudba a zobrazení drsného prostředí, ve kterém bych se nechtěl octnout. Opravdu soda. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jurij Bykov je kurňa borec!:) Tak, jak v Hlupákovi zpracovával téma rozpadající se morálky, prohnilosti a korupce na "nejvyšších místech" jednoho města, tady provádí to samé, ale na policejním okrsku. Herecky opět prvotřídní, sám Jurij si zahrál jednu z hlavních rolí. Jo, když se člověk dostane pod povrch mocenských autorit a systému, je tam tolik špíny, zkaženosti a bezpráví, že by byl radši, kdyby zůstal pěkně sedět doma v teple, u knížky a něco takového radši nepoznal na vlastní kůži. A není to jenom Rusko. Jurij má pořádnou odvahu natočit něco takového, ať je to Hlupák nebo Major. Kdo všechno vlastně chce vidět tu hnusnou, zkurvenou pravdu, o tom, jak to chodí...? Snímek odkrývá jednotlivé vrstvy a člověk se nestačí divit, že to všechno je na denním pořádku a zcela běžné. Takové příběhy jsou pak ve filmovém vyprávění ty nejdrsnější a dokážou Vás pořádně dostat. Zvláště, pokud jdou až hluboko pod kůži. A takový je i Major. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Policajné prekrúcanie verzií dopravnej nehody spôsobenej kolegom policajtom roztočí špirálu absurdného násilia dopadajúceho na nevinných aktérov udalosti. V hre sú funkcie i dobré meno policajného zboru. Suverénne zrežírovaná dráma necháva zároveň široký priestor pre rôzne otázky a úvahy. Napríklad - pokiaľ má ísť loajalita k šéfovi a jeho požiadavkám v mene uchovania si zamestnania? A aká má byť miera profesijného držania si chrbáta (tak častá okrem fízlov napríklad u lekárov).Alebo - na odvrátenie ohrozenia vlastnej rodiny sme schopný spáchať akýkoľvek zločin? Poznámka - k uveriteľnosti filmu len toľko - vo viacerých komentároch sa tu uvádza, že je to nereálne, pritiahnuté za vlasy a podobne. Prípadne, že to je ruská realita. Odcitujem úryvok z článku o slovenských policajtoch, ktorí už boli natoľko nenažraní, až sa dopustili vraždy podnikateľa - mimochodom, išlo o elitných kukláčov a vyšetrovateľa: "Špičkový strelec a elitný kukláč Juraj Roszík bol od roku 1999 súčasťou policajného gangu. Ten prepadával podnikateľov, unášal deti, vydieral ženy, mučil bezbranných. Motívom boli vždy peniaze." (citát je z časopisu Plus sedem dní, marec 2013). To sa dialo a podľa viacerých indícií v iných formách aj stále v štruktúrach našej polície deje. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Príslušník polície, mjr. Sergej Sobolev obdrží v skorých ranných hodinách telefonát, že jeho ženu zobrali na pôrodnú sálu. Nakoľko počas jazdy riskuje, stane sa niečo, čo sa dalo očakávať. Nešťastnou zhodou náhod a nedisciplinovanosťou na ceste, zapríčiní nehodu pri ktorej usmrtí malého chlapca. Jediným svedkom je matka. Pre záchranu svojho "života" je ochotný urobiť čokoľvek. Ihneď požiada dvoch kolegov z práce, aby zamietli stopy z miesta činu. Tento bezcharakterný krok spúšťa sled tragických udalostí s ktorými mjr. Sobolev, napriek pocitu viny, nerátal. Prvú polhodinu skutočne realisticky pôsobiaca excelentná dráma vyvolávajúca depresívne pocity, s akými sa človek stretne len zriedka. Následne sa snímok začne uberať smerom, ktorého som sa obával. Režisér sa rozhodol, že film obohatí o ďalšiu zápletku, ktorá už tak vierohodne (na mňa) nepôsobila. Strašná, neskutočná škoda, ako sa podarilo tento film, napriek výbornému námetu, "zavraždiť". ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Kde jsou ty časy, když jim dal komsomol vše potřebné pro život. Chovají se jak svoloč amerikanskaja. Škoda, že tu není žádný Vaska Trubačov, který by třeba ojedinělé excesy ochlastů vyléčil. Třeba vyhlášením nejlepšího policejní mlátičky týdne a konec by mohl mít lepší verzi. Buďto mělo jít o psychologické drama se vším všudy, nebo pořádný akční nářez v ruském balení. Ač film není špatný, tak pro mne je to jistý hybrid žánrové směsi, který ubírá příběhu na životnosti. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Skvelý začiatok, ktorý sa dal rozvinúť podľa mňa úplne iným smerom. Šedé sídlisko, špinavý sneh, ošarpané interiéry... Bezútešná realita súčasného ruského človeka. Neskôr sa to ale zvrhne a je to dovedené ad absurdum. Správanie filmových hrdinov naznačuje, že v krajine ešte stále pretrváva sovietske uvažovanie "nas mnogo". Nejaké tie straty sú proste povolené a nikto si slzičku v oku zatláčať nebude. Mnohí porovnávajú Bykova a Zvjaginceva, lenže v tomto súboji režisérov má Zvjagincev stopercentne navrch... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Slušné gradovanie príbehu, kde všetko smeruje k tragickému koncu. A čo je hlavné, žiadne prestoje, od začiatku až do konca sa niečo deje a nešťastný osud matky čo prišla o dieťa ako aj tých policajtov sa pomaly napĺňa... Tiež prehliadka odporných charakterov ľudí, ktorých by človek nechcel ani opluť, škoda slín. Má to len jednu obrovskú chybu. Nebolo to reálne, aleže vonkoncom nie. Neverím na nejaké záchvaty svedomia a pod. Keď sa už raz človek do niečoho takého namočí, ide v tom až do konca. A nešaškuje potom. Ako povedal ten jeden kolega policajt, všetko sa malo vyriešiť už na tej zastávke... presne tak. Niečo také som čakal aj ja. Že sa stane nešťastie a potom divák vhupne do skorumpovaného policajno-právneho systému a začne sa mu otvárať nožík vo vrecku. No ale nestalo sa. Miesto toho adrenalínová jazda, nereálne, no pozeralo sa na to veľmi dobre. Na slabší nadpriemer to stačí. 70/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Ťažkú depku prvej polovice filmu odľahčuje práve tá druhá, v ktorej sa dejú také veci, ktoré sa nedejú snád' ani len v Rusku! ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

V Rusku, tam je všecko možný! Například to, že natočí naprosto fantastickej film, kterej nasazuje současný český kinematografii bryndáček s chlupatým vzorem. A přitom stačí jenom důraz na scénář a deset litrů vodky. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kedysi som čítal rozhovor s Fuquom o Training day, kde musel vysvetlovať, že jeho film nie je o LA polícii, ale o jednom policajtovi, ktorý iba zišiel z cesty. Môže sa stať a možno sa aj stalo, že ruský policajný zbor sa bude cítiť Majorom hlboko urazený, treba si však uvedomiť, že sa nejedná o film o práci a pomeroch ruskej polície. To sa bojím, že si budú myslieť aj mnohí mimoruskí diváci filmu. Major je skvele natočená zmes žánrov. Je to krimi dráma, akčný triler, psychologický film a western (obliehanie, prestrelky) v jednom. Jedná sa tu o situáciu, v ktorej sa ocitla jedna uzavretá komunita ľudí (polícia) a manželský pár, ktorý vďaka jej členovi prišiel o dieťa. Je tak úplne jedno, či sa jedná o políciu alebo nejakú inú inštitúciu, pre Bykova je dôležitejšie skúmanie reakcií nie zrovna bežných ľudí na extrémne vyostrenú situáciu, ako kritizovanie systému. Silný intenzívny zážitok, ktorý dokazuje, že dobrý žánrový film sa dá natočiť aj mimo vačších štúdií. Čiže je to aj výzva pre našich tvorcov. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

No mne sa toto teda pozdávalo. Ten ruský jazyk, a ten ruský sneh ku tomu. Musím pochváliť Bykova, za to ako to slušne napísal, výborne natočil a predovšetkým za hudbu. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Výměna většího zla za trest za menší zlo - pořád dokola, dokud se stupňující zlo nedostane do fáze, kdy se doslova scénář promění v expresionistická muka pro hlavní postavy. Taktizování s krátkozrakou působností dosáhne absolutního bodu zlomu během jediného dne v tak prudké jízdě, že divák nestačí příliš dýchat. Herecké výkony jsou absolutně špičkové. Režiséra (scénáristu, herce a skladatele v jedné osobě) čeká opravdu velká budoucnost. ()

Reklama

Reklama