Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (634)

verbal 

všechny recenze uživatele

V jedenáctém století nevykazoval akutní zánět slepáku jakékoliv recidivy, protože progresivní léčebné metody matičky církve obvykle vedly ke stoprocentnímu zpopelnění. Ona ta perorální medikace Otčenáše nebyla zas až tak účinná, a to ani v koňských dávkách, jak tvrdila tehdejší katolická Zentiva, a měla i docela nepříjemné vedlejší účinky. Například smrt. Křesťanská farmacie však měla v Evropě monopol a jakékoliv zpochybňování jejich osvícených preparátů zajistilo, že to se vám to slepé střevo už nikdy nezanítí, protože jste byli opět preventivně zpopelněni. Globální kruhová léčba žehem se velmi ujala, a jestliže jeden zatoužil po kvalitní apendektomii, musel po svých dofunět za Ghándím až do nemocnice Bagdád Houp. Pokud nebyl zrovna nablízku nějaký ten zarytý fundamentalista, co by se obložil morovými vředy a vyhodil někde na tržišti, Alláh to tehdy zas až tak nežral a vy jste měli docela slušnou šanci, že vám ten kus trávícího traktu někdo za pomocí zubů a nehtů opravdu vyndá. Náckovská produkce si zase jednou moc hezky vytřela Holyvůdem prdel. Je to opravdu nepatetická, velkopanská a strhující podívaná, po níž se chce jednomu blít, když se podívá, co za sračky dneska nacpou do kin, a má příšernou chuť provést řediteli Bontonfilmu středověkou vasektomii tupým nevydezinfikovaným žabikuchem, protože tak dlouho ignoroval tento skvost. A teď se běžím pomodlit, začalo mě totiž píchat v pravém dolním kvadrantu. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nečakane parádny historický film. Nemčúri sa riadne plesli po vrecku a ponúkajú niečo ako Kráľovstvo nebeské, akurát s ránhojičmi namiesto rytierov a operáciami slepáku namiesto streľby katapultov na hradby Jeruzalemu. Ale pozor, tá operácia slepáku je napínavejšia ako veľkolepé bojové scény. Príbeh je schematický, ale dokonale funkčný, veľmi svižne rozprávaný, plný emócií a zaplnený živými postavami v podaní dobrých hercov (Skarsgard vládne, Kingsley si vybral jednu zo svojich lepších chvíľok a dokonca aj Martinez im zdatne sekunduje). K tomu drahá výprava, skvostná kamera a fajn dialógy, ktoré sa neboja vtipu ani v situáciách typu "tak tu máme mor a všetci zomrieme". Veľmi, veľmi fajn. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Krásný, ale místy dost neuvěřitelný příběh. Člověk si 11. století představuje jako těžký středověk a ne místo, kde se na potkání střílí rachejtle. Já třeba chápu, že Čína byla v tomhle dost pokroková a přiznám se, že nejsem natolik historik, abych posoudil, co na tomhle příběhu bylo pravdy. Co už ale posoudit můžu, tak znalost angličtiny na celém evropském kontinentě s výpadem až na daleký Blízký Východ. To už mi přišlo fakt hodně mimo. Když ale přejdu všechny tyhle malichernosti, se kterými bych si tenhle film mohl znepříjemnit, tak musím říct, že na to, jak málo filmů z této doby vzniká, se tvůrci s Ranhojičem poprali tak dobře, jako bych rozhodně nečekal. Němci celkově těmito historickými dramaty nestačí překvapovat. Legenda o Janě nebo Parfém - příběh vraha jen dokazuje, že jejich filmografie se zvedla obrovským krokem kupředu. Necelé tři hodiny jsem si totiž užil naprosto překrásný příběh s herci z první linie. Tom Payne naprosto skvělý. Ben Kingley, Stellan Skarsgard a Olivier Martinez dokonce naprosto boží. Atmosféra taková, že je vlastně skvělá. Co víc dodat? Nebýt některých historických nesrovnalostí a zbytečně natahovaných některých scén, tak dám plný počet. Takhle je to za hodně slušné čtyři hvězdy. A věřím, že se k tak velkému příběhu určitě ještě někdy vrátím. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA Tržby Celosvetovo $56,266,000▐ na Nemeckú produkciu veľmi slušná výprava, škoda že nebol o kúsok zručnejší režisér, film má takmer nádych a lá Kráľovstvo nebeské /60%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,RANHOJIČ COLE SE NA VÁS PŘIJDE PODÍVAT KAŽDÝ VEČER. A KDYŽ CHCETE, TAK ŽONGLUJE A VYPRÁVÍ ÚŽASNÉ PŘÍBĚHY. O LVECH A KONÍCH S VELKÝMI HRBY NA ZÁDECH. A O SOKOLECH, KTEŘÍ MOHOU ZOBÁKEM PRORAZIT LEBKU....“ /// Tož, to tenkrát bylo všechno v rukách Božích. A když jste měli touhu vědět, a trochu pozměnit ten Boží osud, museli jste… tak jako Rob… Poslyšte příběh, během kterýho vás ani nenapadne přemejšlet, jak to, že všichni mluvěj anglicky (tak dobře… ale jen trošičku!). Historická pohádka, na kterou se dobře kouká, neunavuje romantikou, prázdnejma řečma, ničím nevydírá a na to, že se jedná o léčitelství, udržuje (díky Perskému Isfahánu) zvláštní napětí. A i když dávám ,,jen“ 4*, s úctou budu vzpomínat nejen na Avicenna Bena Kingsleye, ale i na odvahu, se kterou se Němci do tohodle zpracování pustili. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennej román, kterej v roce 1986 napsal Noah Gordon, číst nebudu. 2.) Zajímám se o operace slepáku. 3.) Thx za titule ,,re_flecto“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ranhojič je film, který z hlavy nedostanu pěkně dlouhou dobu. Filmu jsem sice ignoroval 4 roky, ale po dnešním zhlédnutí mám chuť si dát facku, jelikož takový historický pohádkový orgasmus jsem opravdu nečekal. Drsné prostředí 11. století, kde je všude pouze špína, zloděj, nemoci a chudoba je opravdu silně věrohodná. Sympatický Tom Payne má chuť se vzdělávat v oboru medicíny a léčit nemocné lidi a proto se vydá do Persie, kde jsou vědecky i technologicky dávno popředu než v Evropě( Je až s podivem, že v 11. století už uměli operovat oči). Film je neskutečně poučný a chytlavý od první sekundy, má několik hodně silných scén ( Seslání černé smrti na město, brutální léčící metody Stellana Skarsgarda,první operace tedy nahlédnutí do lidského těla poprvé na světě, či závěrečné nervydrásající finále. Neskutečně krásný, emotivní, brutální a poučný film. Z historických filmů dost možná, to nejlepší,co jsem kdy viděl. 100% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Kdybych to shrnula do jedné věty, tak napíšu, že Ranhojič je jeden z těch neotřelých filmů se zajímavým námětem, kde jsem přesvědčená o tom, že Noah Gordon musí plesat radostí nad filmovým zpracováním jeho knižní předlohy. A když budu pokračovat, tak velkým plusem byly bezesporu vynikající herecké výkony jak Bena, tak Stellana a absolutní šok jsem měla z Toma Payneho v roli Roba, protože jestliže to byl jeho debut, tak to byl opravdu parádní výkon. Kratší stopáž bych sice uvítala, ale nakonec jsem se s tím vyrovnala, protože o nudě se tady nedá mluvit. I když někdo to bude možná vnímat jinak. Konec už mířil trochu do nebezpečných happy vod, ale tam přimhouřím jedno oko. A ano, Německo opět překvapilo. P.S. A jsem ráda, že mě nebolí v boku a žiji v tomto století :-) ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Taková méně emočně vypjatá Agora z arabského prostředí. A taky nejlepší evropský film z historického prostředí od již zmiňované Agory. 75% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Otevřeme Šáha a odstraníme nemoc." Doktory nemám rád a snažím se jim vyhýbat. Proto mě příběh o touze poznat vnitřní uspořádání člověka nijak zvlášť nelákal. Po jeho zhlédnutí musím uznat, že to bylo celkem zajímavé, ale na můj vkus příliš dlouhé, dramatické a postrádající zábavné momenty. Alespoň to vrhlo jedovatou slinu na církev a k tomuto aktu se připojuju svým dalekonosným flusem. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Teda, jsem překvapen. Po delší době (asi od Agory) velkolepý historický film, který okázale nestaví na bitvách a jiných opulentních výjevech, ale docela slušně pracuje s charaktery, byť celkem černobíle. Nějaké to multikulturní poselství se tu najde, avšak zde dává smysl. Muslimský svět byl fakticky v té době vyspělejší i tolerantnější než křesťanská Evropa. Události zobrazené zde sice historicky příliš neodpovídají a konec mi úplně nesedl, ale přimhouřím oko. Můžu doporučit. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Režisér Stölzl se nejspíš rád dívá na americké výpravné fantasy a splnil si sen natočit něco v jejich duchu. Jako seriózní historické drama jeho kousek neberu a rozcupoval bych ho na kousky, jako velkoryse natočenou pohádku, kde jednotlivé záběry mohou být použité jako tapeta na počítači nebo zarámované na zeď, to ale funguje slušně. Ano, je to mělké, zpracované tak, aby to oslovilo co nejširší publikum, je to barevné, romantické a napínavé, ale taky plné těch nejprofláknutějších klišé a předvídatelné. Nemám s tím filmem velký problém, ale víc jak za 3 to nebude. Celkový dojem: 55 %. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarená dobrodružná historická dráma z nemeckej produkcie. Má dosť dobrý príbeh o mladíkovi, ktorý sa po smrti matky pripojí k potulnému liečiteľovi a stane sa jeho učencom, keďže ho tento odbor fascinuje a keď sa dozvie o slávnej lekárskej škole a jej učiteľovi v ďalekej Perzii, rozhodne sa vydať vlastnou cestou a urobí všetko preto, aby sa tam dostal a mohol sa učiť od najlepších. Ale aj tu je ťažká situácia, nebezpečenstvo hrozí na každom kroku, no túžba po poznaní je predsa len silnejšia. So spracovaním som nadmieru spokojný, téma inteligentných ľudí túžiacich po poznaní v tomto neprajnom období mi príde dosť atraktívna a našťastie to aj veľmi dobre dopadlo. Jedine ma možno trochu mrzí, že sa dej nevenuje trochu viac času strávenom v Anglicku, kde prítomnosť cirkvi pre podobných ľudí znamenala veľký problém, práve tento zaujímavý prvok tu má len minimálny priestor, ale v konečnom dôsledku to aj tak nepredstavuje žiadny problém. Dej je aj tak po celý čas nadmieru zaujímavý, celá časť v Perzii, čo zaberá väčšinu filmu je výborne zvládnutá, pričom tých zaujímavých postáv a prvkov je tu nespočet a skutočne ma veľmi príjemne prekvapilo, že aj napriek dva a pol hodinovej dĺžke sa tu stále niečo deje, pôsobí to veľmi svižne, takže mi to prešlo dosť rýchlo, kľudne to ešte mohlo byť aj dlhšie. Inak o nejakú akciu tu očakávane nejde skoro vôbec, ale film aj tak ponúkne niekoľko slušných sekvencií, ktoré pre potreby filmu stačia. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, hlavný hrdina je tu ten správny sympaťák, k tomu zábavný Stellan Skarsgård, ktorý ale má priestor vlastne len v úvodnej fáze, charizmatický Ben Kingsley a ešte plno zaujímavých vedľajších postáv, obzvlášť vládca alebo aj láska hlavného hrdinu. Réžia a technická stránka sú dosť dobré, síce to možno mohlo byť trochu surovejšie a dramatickejšie, toto má skôr atmosféru dobrodružného filmu, ale aj tak mi to sadlo, slušný vizuál, až prekvapivo veľkolepé prevedenie, tu nemám väčší problém. Filmov na podobnú tému moc nie je, preto som rád za každý podobný a Liečiteľ sa až prekvapivo vydaril. Tu musím nemeckú produkciu veľmi pochváliť. 78% ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době film, který mě dostal na kolena. Sledovala jsem napínavý příběh kluka, který si jako spousta jiných dětí zažil své peklo. Přesto se nevzdal a jako už dospělý a se vzácným darem vycítit smrt dotekem, pustil se na tehdejší kraj světa do Persie, chtíc se učit od věhlasného nejuznávanějšího mistra ranhojiče Ibn Sina. Tisíceré díky za Bena Kingsleye, na něj je tak úžasný pohled ... jeho osobnost vyzařuje opravdovou vnitřní sílu a hrdost, se kterou dokázal zahrát židovského Hakima. Touhu po vědění nikdo nezastaví a v době, kdy člověk nevěděl o sobě vůbec nic tak se nedivím, že to anglického holiče přivedlo na myšlenku potají otevřít tělo zemřelého a vše si důkladně prohlédnout a zakreslit. Ten pohled do otevřeného hrudníku jsem si vychutnávala a říkala jsem si, kolika lidem se z těchto natvrdo zobrazených filmových scén v kině udělalo blbě. No jsem skutečně ráda, že v té době nežiji. Zároveň vyzdvihuji ženiální soundtrack, Němci se komplexně opravdu vytáhli a já před nimi smekám svůj virtuální klobouk. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Německá produkce? Něco tak dobrého a zručně natočeného? Nevěřil jsem, že to může být tak dobré, ale ačkoliv to má neskutečných 150 minut, film nenudí a smysluplně děj posouvá dopředu. Možná to má také co dočinění s tím, že mě středověká Persie jako část historie celkem zajímá a rád se dozvím něco nového, ovšem nic to nemění na tom, že po historické stránce se film povedlo vystihnout dokonale. A k tomu všemu je to celkem dobře nahláškované (,,Já mam oči jako ostříž! Ale chcíplej.”) PS : Ben Kingsley je super, zejména díky němu a zbytku anglického štábu jsem dal filmu šanci...75%...[11.5.2014_Cinema City_Flora] ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Noah Gordon může být pyšný na entuziazmus a energii, které mezinárodní tým vložil do přepisu jeho výtečného románu. The Physician (1986) je vlastně začátek trilogie věnované rodině Coleů, navazují romány Shaman (1992) a Matters of Choice (1995); a je vskutku příjemné sledovat ten středověký příběh upravený pro potřeby dnešního člověka. Vzácné výkony nabídli Stellan Skarsgård a Ben Kingsley. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dobrý den, doufám, že se vám leží pohodlně. Našel jsem vás z cesty unaveného a zmláceného na ulici plné sebe si hledících lidí, proto jsem se vás ujal. Jmenuji se Ibn Sína, budu váš osobní lékař. Pohádka s bráchou Jirky Mádla je na emoce lakomá, příběh je značně plochý a nehorázně předvídatelný, herci až na výjimky nezaujmou, výprava je ohlodaná na kost, napětí celkově chybí. Na 150 minut je to sakra dost škraloupů. Těch 79% moc nechápu. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Občas se mi stane, že mi přijde hodnocení přestřelené, ale většinou chápu proč. Tady to ale nechápu. Ten film je kýč, je často trapný, nedělá vůbec nic nečekaně a je to hrozná limonáda. Bílí Angličané tady klasicky hrají spoustu Peršanů, všichni mluví anglicky, je tu mor, i když tehdy žádný nebyl, je to nepřiznané fantasy (nechápu, proč to v žánrech není), bere se to strašně vážně a celá milostná linka je úplně ehhhh. A opravdu nevím proč 80%, protože středověk? Protože vidíme orgány? Ta hlavní zápletka je celkem zajímavá, to ano. Na Němce je výkon, že byli schopni vytvořit něco, co tak moc připomíná Hollywood před dvaceti lety, ale bere si z něj jen to nejhorší. Jestli měl někdo o hlavního hrdinu reálné obavy, tak fakt nevím... ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Marně se snažím ujasnit si svou sexualitu a má ženskost leckdy vítězí, proto odkládám v podobné hebkorůžové dny Stelony i Árníky do šuplete k ostatním šidítkům a chci si prožít dojemné chvilky. Oh ano, miláčkové, politoval jsem nejednoho pacienta, kterému nebylo dáno dočkati se moderních výdobytků lékařské vědy, díky čemuž by zdechl po úspěšně provedené apendoktomii někde na Bulovce na příjmu, to vše krzevá týdny hnisající opomenutý peán, zašitý pod pupíkem namachrovaným šamanem. Chm. Dalo se na to dívat i bez lokální narkózy v čelním laloku. Pravda, Íbn Síná žil trošičku odlišný život, než jak jej pro ukojení svých potřeb vymalovali Gordon s Bergerem, ale to neva, protože byl musulman, je ťuhýček a... a... to máte za jedenácté září, ha! ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Dnes asi každý ví, jak má vypadat bestseller a jak kasovní trhák. Vybere se zajímavý motiv, vymyslí se atraktivní hlavní hrdina, přidá milostná zápletka, trochu dobové atmosféry a máme to na světě. Připadám si trochu, jako by mi někdo předváděl kouzelnické triky, které důvěrně znám. Pak už záleží jen na mě, jestli se chci bavit nebo se budu dotyčnému dívat pod ruce, jestli je dostatečně šikovný. Ranhojič přesně odpovídá oblíbenému scénáři, v ničem se nevymyká. Ukazuje právě takovou podívanou, jakou divák očekává. Všechno je na svém místě - hvězdné obsazení, zápletka i rozuzlení, odpovídající muzika... Dobové reálie jsou barometrem odvahy, kdo si jak věřil a kolik troufl do filmu zainvestovat. Příběh nemusí být pravidivý ani věrohodný, ale musí zaujmou a dojmout dostatek pokud možno platících diváků. Nejsem většinový divák, nevadí mi chudší výprava, ale nebaví mě dívat se na filmy, podobající se těm, které jsem už někdy viděla. Ranhojč je příjemná podívaná, která neurazí, mnohým se bude líbit, ale nepřinese nic nového. Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

Reklama

Reklama