Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (635)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Hmm... Ranhojič? No to mi teda vyhonič... Potřebuju předat hodně léčitelský energie na to, abych přežil podobný ejakuláty jako tento. Fakt nevím kdo je tu zvědavej na brutální story o léčebných metodách v 11 století. Jo aha 78%?! A to jako really??? No dobře jak chcete mě je to u řitě. Ne nadarmo si všímám, že ty nejvíc proserový filmy o ničem z poslední doby točí buď ťamani nebo evropani. Tím netvrdím, že pudu, nacpu si émerickou hvězdnatou vlajku do prdele a pak jí políbím. To určitě ne, ale u jejich filmů aspoň člověk, tak nějak ví co čekat, ale není nic horšího než tyhle mrdky který provází pověst velkýho díla který zabodovalo na tom či onom prestižním festivalu. To je fuck. Tyhle festivaly totiž stejně pořádají pro ufony a ne pro normální diváky. Ona snad tahle trapná 150minutová rádoby historická nuda časem trochu spadne. Nezbývá než doufat. Já tentokrát tu hvězdici neudílím filmu, ten je bez jakýchkoliv pochybností na odpad, ale sám sobě za to, že jsem přežil a nepotřebuju nějakýho toho ranhoniče aby mě ošetřil.10% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Šáha otvoríme a tú nemoc odstránime..." Nemci a skvelý histrocký veľkofilm? Veru tak. Film Ranhojič má veľmi bohatý a vrstevnatý príbeh a z bonusov na dvd sa dozviete, že by sa z neho dal kľudne urobiť i 10 dielny seriál. To súhlasím, ale filmy mám radšej. Dlhšia stopáž potvrdzuje slová o tom, že tu je o čom rozprávať. Úvod plný chudoby a špiny je točený zámerne vo vyblednutých farbách, no postupne ako sa presúvame na východ farieb výrazne pribúda. Mladý objav Tom Payne určite presvedčil mnohých a mám pocit, že je tu nová filmová hviezda. Ten chlapec rozhodne talent má. Ben Kingsley na rolu Ibn Sína prikývol bez toho, aby čítal scenár a ani sa mu nečudujem, pretože mu to perfektne sadlo. Hudba je nádherná, film pekne odsýpa a rozhodne som sa nenudil. Mám rád tieto historické príbehy a už dlho som si prial aby niekto pridal do filmu tému moru, hoci aj tu je to iba jedna z vedľajších liniek. Takto solídnym a výpravným dojmom na mňa naposledy zaúčinkovala Agora. Ranhojič je nefalšovaný a poctivo urobený historický veľkofilm aj keď občas pôsobí ako rozprávka a má pár chýb. Asi najväčšia je dorozumievanie angličtinou i tam, kde o nej v minulosti nemali ani šajnu...80%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Vizuálně a technicky opojné historické dramátko, ve kterém precizní stavba rádoby osudového příběhu funguje až tak dokonale, že vlastně působí rušivě předvídatelně, a divák znalý Království nebeského, Agory či Statečného srdce si už pak jen nevzrušeně odškrtvává body z ušlechtile mdlého scénáře. Filmům, které nelze nenávidět, někde v hloubi chybí kus duše. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Příběhově výživné a že se nejedná o evropské Království nebeské zase tolik nevadí. Doba je si myslím zobrazena věrohodně nebo spíše věrohodněji než býváme často zvyklí. 11. století v Evropě je dost možná jedno z nejhnusnějších v historii, za cokoliv hrozilo upálení. Herci do svých rolí skvěle padnoucí, nejvíce potěší Skarsgard a také jsem se nemohl dočkat Kingsleyho. Nemusím zmiňovat rovněž fakt, že mě potěšilo že i v Evropě dokážeme točit velkolepé filmy, myšleno výpravou. 70% ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Spektakulární fantasy-kýč o lásce mezi zrnkami písku. Začnu s nespornými klady: Skvělá kamera, úžasné obrazy (karavana v dunách) a film poměrně odsýpá. Tak a to je vše... A teď zápory: Fantasy příběh si hraje na něco, čím není; pojmenování postav zcela (!) vyfabulovaného příběhu (a s prvky nadpřirozena) podle skutečných historických osobností a vytvoření fikčního světa, jenž klame navozením dojmu skutečných historických souvislostí, je obscénní. Umělecká licence narušující historicitu události je akceptovatelná pouze v případech, kde jde o přiznanou alternativní vizi, mystifikaci či parodii (viz Amadeus, Otčina apod.), nebo kde mlha nevědomosti popouští uzdu fantazii. Proto vytvoření souvislosti mezi Avicennou (či lépe jeho žákem) a apendektomií je zajímavý přínos, a tedy OK (srov. například s jiným podobným filmem evropské produkce - Agorou, kde Hypatia předbíhá Keplera o více než tisíc let; v Ranhojičovi je úspěšné odstranění slepáku provedeno o 698 let dříve). Proto místo, časová osa či životní reálie, které jsou nadevší pochybnost známy, ale které jsou ve filmu zcela popřeny (což trkne každého, kdo pět minut věnuje Wikipedii), neskutečně iritují. Toto není stejné, jako vylíčení Hypatie ve zmíněné Agoře coby mladé krásné ženy (zatímco ve skutečnosti to byla vlastně stará ošklivá bába), kde jde o zjevnou aluzi na uměleckou tradici (viz např. Rafael Santi). Pokud i přesto akceptujeme tento pseudohistorický charakter příběhu a akceptujeme jeho čistou fantasy povahu, film dostatečně sráží už ta naivní a velice jednoduchá milostná zápletka, hojné narativní nelogičnosti a rovněž velice módní islamofobní vyznění (opět související s pseudohistoricitou filmu). Za vším tím pozlátkem, barvami hýřícími filtry a pompézní hudbou se tak skrývá pouhý líbivý nesmysl, který se tváří jako duchaplný velkofilm. Ostatně o jeho duchaplnosti svědčí už to, že když se během Ibn Sínovy přednášky začnou zmiňovat Aristotelovy poznatky, hlavní postava Rob Cole (a s ním i divák) je v myšlenkách odváděn jinam... Autoři filmu si asi mysleli, že myšlenky by mohly nudit, autocirkumcize je zajímavější... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl, tudíž by mne zajímalo, jak moc se tvůrci filmu drželi knihy Noaha Gordona. Ranhojič jako snímek je však zdařilým počinem, kterému nechybí sympatičtí herci, zajímavé postavy, dobrá hudba a poutavý příběh, který je však poměrně snadno čitelný a předvídatelný, což je trochu škoda. Stopáž, které by se divák mohl zaleknout, nepředstavuje žádný větší problém, neboť snímek plyne poměrně svižně a prostor pro nudu tu není. Až na pár historických nepřesností a zmíněnou předvídatelnost děje, se mi Ranhojič líbil a s přivřenýma očima dávám 5*. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Další důkaz toho, že církev a víra v kecy hošanů v černém jsou celosvětově zhoubné, bez ohledu na dobu. Ani zdravý rozum, ani nadpřirozené schopnosti, dokonce ani sebezohavení obřízkou nepomůže a nezachrání. Smutné... Nicméně po dvou dnech vrcholné pracovní prudy, kdy už jsem začal přemýšlet o tom, jestli by mi v blázinci nebylo lépe, mi tenhle film zase ukázal, že jsem vůl a nemám si nač stěžovat. Bolest v podbřišku neznamená postranní neléčitelnost, ale pár dní odpočinku, mor znám jen z knížek a pinďoura mám v celku. A když jsem se pak dočetl, kdo psal scénář, je to úplně jasný. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Na historický film s nemeckou produkciou veľmi slušné, tie prachy sú tam vidno. Skvelé herecké obsadenie, nádherné kostýmy, vypráva, hudba a pútavý liečitelský príbeh s nádychom Kráľovstva nebeského dokážu zaujať až do konca. Chcelo by to trošku svižnejšie tempo v druhej polovici, ale inak veľmi dobrý film, ktorých v rámci žánru až tak veľa nieje. 80% - 4* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ranhojič je taková hezká pohádka pro dospělé. Má to vše co takový příběh má mít. Chudák po mnoha dobrodružstvích dojde poznání a z Persie si přiveze princeznu domů do Londýna. Filmy ze středověku mám rád. Obzvláště ty syrové. Hned úvodní konstatování, že křesťanství a středověk uvrhly v leccčemž na svém počátku skutečně lidstvo o pár století zpět mně slibně navodilo dojem, že autorem je někdo kdo ví o čem píše..... Měl jsem obavy, že nás tvůrci zasvětí do nějaké té středověké řezničiny, přičemž trhání vykotlaných a shnilých zubů jsem bral jako jistotu... Čekal jsem, že hlavní hrdina bude pomocníkem nějakého toho kata. Ti nejenže měli o anatomii, svalech, ale i vnitřnostech nejlepší představu, ale v případě neprokázání viny dotyčného při mučení ho měl kat v rámci možností a schopností dát zase do pořádku. Samozřejmě, že takový nevinný byl doživotně většinou zmrzačen a to v lepším případě. Ale přesto to byl kat kdo znal nejvíce. Jenže zde je to jiné. Náš ranhojič je vlastně holičem. Knihu jsem nečetl a tak jsem byl list nepopsaný. Z digitalizovaných (pravda nádherných scenérií) šla z těch barev hlava kolem, ale časem to přestalo být zajímavé a širokoúhlé záběry podmalované orchestrem působily skoro až lacině. A byla to i šílená stopáž, která mne občas donutila podívat jak moc poskočila minutová ručička na hodinkách... Příběh sám je jednoduchý - až naivní. Hdinovi vše vychází, v nebezpečí vždy někdo zasáhne atd... U dobrodružné pohádky pro děti bych to čekal, ty však asi nebyly cílovou skupinou diváků... Za mne jsou tři apendixy. * * * ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

"Because there is nothing to be afraid of. Death is merely a threshold we must all cross... into the silence, after the final heartbeat... drifting away with our final exhalation... into eternal peace..." Jeden z největších kinematografických zážitků vůbec. Neskutečně úžasně podaný a napsaný příběh (chvílema napětí jak prase, chvílema úžasný dialogy, ale ani jendu sekundu nuda), úchvatná výprava a herecké výkony, fantastická hudba a v neposlední řadě emoce, které se nesnaží tlačit na pilu, ale přicházejí a pozvolna zase odcházejí. Jako třešnička na dortu je neuvěřitelný krasavec Tom Payne, který je nejenom "hot person of the year" ale zároveň i skvělý herec. Zřejmě nejlepší evropský historický film všech dob. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

"Zbláznili jste se?" "Jo, všichni jsme se tu tak trochu zbláznili. A ty jsi další na řadě!" Film o těch, kteří život prodlužují, ale i o těch, kteří život zkracují. Film, který je tragicky předvídatelný, nicméně tak sympatický, že mu to odpustíte. Víc klišé pohromadě si snad nelze ani přát. Jenže se to celé tváří tak upřímně, že chtě nechtě odpouštím. Jako pohádka pro dospělé fajn. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velkolepě na plátno převedený román, který se sám o sobě pro naprostou rozvláčnost téměř nedá číst. I zde děj plyne docela pomalu, ale přece jen je to stravitelné, místy až velmi vydařené. Náboženští fanatici byli v historii stejně pitomí a krutí, jako jsou dnes, zřejmě se na tom nedá nic změnit. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Tento historický snímek na motivy románu Noaha Gordona mi hodně sedl. Naprosto dokonalé herecké obsazení, funkční scénář, absolutně skvostná výprava a výborná režie, která perfektně utáhne delší stopáž, již si diváci a divačky ani nestačí uvědomit. A že jde o nízkorozpočtový snímek? Není to nijak poznat, tvůrčí vynalézavost je zde nekonečná. 9/10 ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Pocta středověké felčařině a Avicennovi mi tuze spravila chuť po sračkoidní Agoře. Fiktivní příběh Roba Colea, na jehož pozadí se setkáváme s historicky reálnými místy a postavami od Londýna až po Isfahán, je zpracovaný vizuálně dokonale, až jsem jen žasl, že něco podobného německou produkcí jest. Díky tomuto jsem si vzpomněl na kultovní Annaudovo Jméno růže, které se v mnohém dějově s Ranhojičem podobá, bohužel tady musím poukázat dementní množství tagů, kdy speciálně a nejen slovo "inkvizice" nemá u Ranhojiče co dělat. Herci, a tím nemyslím osvědčené kalibry, místy zaskřípnou, ale jinak parádní historický film, který, nebojím se říct, přes jistou dávku fikce nedělá kupodivu v dnešní době z islámu samý lajdy. Středověce drsné, špinavé, nemilosrdné, ale poučné a poutavé. Doporučuju! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Úžasná, naozaj úžasná výprava a čarokrásna kamera. Odpúšťam aj historické blbinky, o historickú rigoróznosť tu aj tak nešlo. Miestami mi to pripomínalo kríženca Agory (2009) a Kráľovstva nebeského (2005), pričom si Liečiteľ z oboch filmov vybral len to lepšie. Ide o jedinečnú sondu do stredovekého liečiteľstva a náboženského fanatizmu (ani jedno z troch veľkých náboženstiev nebolo vynechané). Epický príbeh Roba Colea a jeho strastiplná cesta za vzdelaním ma veľmi oslovila a narozdiel od iných mi nevadila ani pomerne dlhá stopáž. Ba naopak, prial by som si ešte dlhšiu. Ben Kingsley mi opäť raz potvrdil, ako veľmi mu svedčí účinkovanie v historických, prípadne biblických filmoch. Príjemne prekvapila aj Emma Rigby. No čo vám poviem, to je jednoducho žena snov. :) Zaujala a určite to v budúcnosti niekam dotiahne. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Přestože je Ranhojič čistě Německý film, Philipp Stolzl vsadil zejména na Anglické (Evropské) obsazení. Asi moc dobře ví, že němečtí antiherci z Kobry 11, Doktora z hor, Komisaře Rexe a Sestře Stefanie na takhle kvalitní snímek nestačí. I když, možná by zvládly ty nemocné a ani by se nemuseli trávit hromady času v maskérně, od přírody většina z nich vypadá jako by prodělali nějakou tu vážnou/smrtelnou nemoc... A za to mu opravdu děkuji, protože díky tomu jsem si Ranhojiče opravdu užil a nebojím se mu napálit plný počet sluncí. Za mě 85% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Já vím, že by se kniha neměla srovnávat s filmem, ale jak to mám asi udělat? Kniha je, stejně jako ostatní Gordonovy romány, úchvatným čtením, které se prakticky nedá pustit z ruky. Tenhle film opustím kdykoliv a kdekoliv. A možná by mě ani příliš nemrzelo, kdybych ho nedokoukala. Výprava asi nebyla levná, ale pokud nebyl levný ani Tom Payne, pak bylo jeho obsazení do hlavní role ještě větší chybou. A ta škaredá femme fatale se k němu jen hodila. ()

Reklama

Reklama