Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (634)

Fíma 

všechny recenze uživatele

O úrovni lékařské vědy počátku 11. století toho opravdu moc nevím, i když bych asi měl, takže věrohodnost filmu rozhodně kritizovat nebudu. Film je výpravný, napínavý, romantický a dopadne dobře (relativně). ()

Dangerman 

všechny recenze uživatele

Příběh z počátků lidské anatomie, sám o sobě hodně poutavý a zajímavý. Někdy je jeho atmosféra naprosto dechberoucí. Avšak obalený nesmyslnou, takřka dvou a půl hodinovou stopáží, kde mimo jiné excelují krutost, chaos, zrada, cizoložství a antisemitismus - 70%. ()

lobo87 

všechny recenze uživatele

Poctivá historická dráma z Nemecka. Stölzl si fakt šplhol. Krásne exteriéry, zaujímavé postavy, príbeh, ktorý 150 minút nenudí. Z hercov potešil mladý Payne, ale hlavne harcovníci Kingsley a Skarsgard. Fakt veľmi príjemné prekvapenie a nakuknutie do základov medicíny... 75% ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Velký návrat klasických historických velkofilmů se vším všudy. Zapomeňte na Gladiátora a podobné bezduché píčoviny. Zajímavá je konfrontace východního světa se západním, a to srovnání pro náš západní svět nedopadá vůbec dobře. A to nejenom po stránce medicíny.. Tento film má v dnešní uprchlické době velké opodstatnění a jsem za něj rád. Komu bude dopřáno jako mě, dostane od filmu velkou lekci. Čili dá se říct, film s přesahem :) zajímavost: Ibn Síná, přestože je zakladatelem moderní medicíny, se v řadě věcí spletl. Například se zásadně postavil proti domněnce, že srdeční činnost souvisí s tepem. Ve filmu je scéna, která tenhle jeho omyl zmiňuje. Sice si díky Robově pitvě uvědomí omyl, ale nemá již čas tento poznatek prozkoumat, jelikož město je brzy vypáleno Seldžuky. ()

Plaque 

všechny recenze uživatele

Veľmi svieže spracovanie na prvý pohľad nudného príbehu o štúdiu na stredovekej lekárskej fakulte sv. Ibrahima niekde za stovkami metrákov piesku. Bolo to vystavané na príbehu, bez nejakých superšpeciálnych amerických efektov, no pritom s naozaj veľkolepou výpravou, ktorá ukazuje, že nie vždy bolo všetko tak ako dnes. Kedysi bol východ ten lepší, vzdelanejší, prosperujúcejší a západ za ním zaostával vo všetkých smeroch. Vo filme je to hlavne o medicíne, no pokojne sa tam dá nájsť aj množstvo iných paralel. Čo dodať? Nečakal som, že exkurzia do prenatálneho obdobia toho, čo dnes nazývame medicína, bude tak zaujímavá a prepracovaná, že ani nestihnem postrehnúť tie vyše dve hodiny môjho života. Toto naozaj nie je premárnený čas. ()

LordMack 

všechny recenze uživatele

Je mi líto. Jako velký fanda předlohy, kterou jsem už hodněkrát četl, jsou to slabé tři. Asi tak do půlky nebo do třetiny filmu docela dobrý, ale pak to jde úplně mimo a nelíbilo se mi to. ()

Joe16210 

všechny recenze uživatele

Ranhojič je skvěle zpracovaný historický film. Obsazení hlavních rolí se podařilo na výbornou, především pak Ben Kingsley jako Ibn Sinha (Avicenna). Tom Payne je v ústřední roli Roba Colea krásně naivní a ačkoliv má film delší stopáž, tak nenudí. Více takových počinů, prosím. ()

cechura 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl. Podle hodnocení filmu jsem měl velká očekávání. Ve výsledku jsem byl ale zklamán. Film obsahuje hodně klišé. Ať už třeba láska k nedostupné ženě nebo náboženské fanatiky. Zcela nedůležitá až zbytečná mi přijde ve filmu schopnost hrdiny vycítit smrt. Celé to zachraňuje výprava, exotika a Ben Kingsley. ()

hufnagel 

všechny recenze uživatele

Historická romantická dráma.Na Nemcov celkom dobré.Samozrejme sú tam slizké pasáže,ale odhliadnúc od toho ma to úplne vtiahlo do deja,napriek kostrbatému scenáru.Ale je to európska tvorba a to sa cení. ()

SMilan 

všechny recenze uživatele

Veľmi pútavé rozprávanie o praktikách stredovekých potulných bylinkárov v kontraste na tú dobu, so špičkovou orientálnou medicínou. Mladý Rob Cole sa vďaka svojmu záujmu o medicínu a svojej zvláštnej schopnosti zoznámi s azda najslávnejším osvietencom svojej doby a čoskoro ho v schopnostiach a poznaní do istej miery predčí. Príbeh ma chytil aj dojal, nevadili mi ani tie 2+ hodiny a na pár hluchých miest má film stále čo ponúknuť. ()

SamaelMors 

všechny recenze uživatele

Nádherný film. Neotřelé téma, skvělá práce štábu, perfektní kamera, poutavá hudba. Noah Gordon se může v klidu otočit na druhý bok a spát dále, tvůrci nic nepokazili. ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Rozhodně se nebudete nudit i přes délku filmu.Dozvíme se, že jsme dnes co se týká zdravotnictví hodně rozmazlení. ()

LacoDeLoco 

všechny recenze uživatele

Ne tak dobre, jak jsem cekal, ale lepsi nez jsem mohl ocekavat. Tom Payne a Ben Kunsley vynikajici, i kdyz oba meli az moc viditelne "prazdne" okamziky. Pekny historicky film kde kulisy jsou az moc viditelne !fake! (malovana popredi a pozadi). ()

MaxQ69 

všechny recenze uživatele

Když Noah Gordon před třiceti lety napsal příběh o mladém středověkém fyziologovi, bylo jasné, že se můžeme těšit i na filmového zpracování. Nemyslel bych si, že to potrvá tak dlouho, ale jestli se čekalo na toho správného režiséra, pak to za to čekání rozhodně stálo. I když Stölzlův Nord Face překvapivě oslnil, byl to až Ranhojič, který mě o kvalitách bavorského režiséra přesvědčil. Z Toma Paynea, idolu dívčcíh srdcí a nováčka na filmovém plátně (tedy alespoň pro mě) jsem měl zprvu obavy. Je totiž takový ten moderní typ hezounka, kterého jsem si v roli středověkého léčitele prostě neuměl představit. A ejhle! Jak se tam hodil a jak válel. Místy velmi statečně sekunduje mému oblíbenému Benu Kingsleymu a ve většině případech mu to i člověk dost věří. Německá produkce mě za po pár letech jednou potěšila. 8/10. ()

wick 

všechny recenze uživatele

Skvělý historický film... a velké překvapení z Německa. Je vidět, že i v Evropě to jde a parádně. Sice zkratkovitě, ale zajímavě podaná podívaná o středověku a barbarské Evropě, která se měla co učit od vyspělého Východu. Hodnocení z mé strany vysoké, protože jsem z oboru. Měla by být povinné pro lékaře, kteří věří farmaceutickým firmám a tomu, že medicína vznikla až při jejich studiu před 50 lety a že se léčí jen příznaky, a ne pacient. ()

Mr_Corny 

všechny recenze uživatele

V skutku pôsobivá rozprávka s prvkami šedej anglickej atmosféry a nádychom vôní orientu. Film dokáže diváka vtiahnuť do deja a aj napriek dlhšej stopáži nenudí. Vytkol by som len ukážkový klišé milostný príbeh, ktorý oberá hodnotenie o jednu hviezdu. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný historický film, dobře natočený. Ale na můj vkus až moc rozvláčný a dle mého názoru chybí témata a okamžiky, které by udržely po celou dobu pozornost diváka. Na jedno podívání to bylo dobré, podruhé už bych do toho nešel. 3+ ()

gezper 

všechny recenze uživatele

Překvapivě pěkné natočený výpravný příběh. To že to vyšlo z dílen čistě německé produkce je pozoruhodné. Herci - již ovšem naštěstí světový ansábl, pro mě v čele s Benem Kingsleym - hrají to co mají na jedničku, a tak na první pohled přepálená 2,5h stopáž uteče jako voda. Obsah je třeba brát hodně hodně s nadsázkou. Scénář je napsán líbivě, prediktivně, s pohádkovým nádechem. Ale proč ne. Není to dokument, ale výprávná fikce, co pobaví, rozptýlí a drží si své lehce nadprůměrnější tempo úspěšně po celou dobu. [70%] ()

Kráskadne 

všechny recenze uživatele

Film má dost našlápnuto - skvělé herecké obsazení, hodně kvalitní výprava, záběry krajiny, detaily architektury a kostýmy jsou vyšperkované. Chválím, že ukazuje taje různých náboženství, zejména židovského a křesťanský dogmatismus padlý na hlavu. Ale prostě kvůli těm nelogičnostem (jazyky!!!) a totálně klišovitému a stokrát zpracovanému ději nemůžu jinak než ***. Kdyby si dal někdo záležet, tak by to mohl být perfektní film. ()

david666 

všechny recenze uživatele

Opravdu pěkný historický film, které se teď už moc netočí. Vůbec jsem neřešil nějaké historické nesrovnalosti ale od počátku do konce jsem se nechal unést příběhem. ()

Reklama

Reklama