Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (635)

evma 

všechny recenze uživatele

Film dobrej.ale ne pro toho kdo cetl knihu.dej je uplne jiny.chapu ze film nemuze obsahnout vse co je v knize.ale proc uplne zmenit dej. ()

eaglestar 

všechny recenze uživatele

Ručníkáři budou zjebové vždy, neboť to mají ve svých de-genech, Židáčci taky žádná sláva (vlastně židáčci, ať si to někdo špatně nevyloží), no a církev ... tak to jsou pochopitelně megakundy a ještě jim budeme vracet to, co ti zmrdi nakradli. Dobrý však je, že si kvůli přijetí na medinu už nemusíte řezat do šulínka a s anglinou se dnes domluvíte i v Americe. Film je sice dobrý a pěkný, ale taky dlouhý a hlavně příliš "pohádkový", proto jen za 4. ()

zvirek 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatný, na můj vkus trochu moc rozvleklý, ale vzhledem, že jde o kolegu, tak to bylo pro mne celkem zajímavé téma. ()

milunech 

všechny recenze uživatele

Byla jsem překvapena a nadšena, film má vše co si představuji, děj, spád událostí , žádná hluchá místa a zajímavé obsazení. ()

PORTER44 

všechny recenze uživatele

I když Německou kinematografii moc nevyhledávám tak tato historická podívaná se jim docela povedla.Rozhodně to není žádná akční podívaná ,nečekejte bojové nebo akční scény,příběh je o historii léčitelství a tzv. ranhojičů z doby kdy nebyli žádní doktoři a umíralo se i na vytržený zub.Skvělá historická atmosféra včetně kostýmů,přírody,efektů a výborné herecké výkony. ()

Aresko123 

všechny recenze uživatele

Tak toto je fakt sila! Film od ktoreho som nic necakal a ktory som si pustil omylom a z nudy ma velmi prekvapil. Pocas celeho filmu som nepochyboval o tom ze sa jedna o americky film (a cuduj sa svete az teraz som, sa docital ze je nemecky) . Perfektne a putavo natocene, dej uzasny, herci vierohodny. NAozaj skvely , dobrodruzny film. urcite sa oplati vidiet. ()

eexDon 

všechny recenze uživatele

Für mich - 80%, - /takové naivní, až pohádkové a průhledné a ta pitva byla poněkud nechutná/, + /Ben byla neotřesitelná herecká jistota, dobrý konec samo potěšil a bylo to takové pěkně natočené, nasnímané, velkolepé a precizní/, hodnocení - německá precizní historicko - naivní pohádka o borcovi, který se domákl vzdělání a baby a dojel si pro oboje do Persie, ale jo, líbilo se mi to docela, povedená pohádka, taková miloučká, až na tu nechutnou pitvu ()

lineker 

všechny recenze uživatele

Tak Němci nám zabrousili do výpravných velkofilmů. Nic proti. Preciznost co se výpravy týká je opravdu německá, tzn. perfektní, vyladěná do nejmenších detailů. Škoda, že si naší západní sousedé nevzpomněli na svoji typickou vlastnost i co se logiky a historické přesnosti týká, nehledě na několik silně za vlasy přitažených či zbytečně natahovaných scén. Přirovnání ke Kralovství nebeské se samo nabízí a musím říci, že Ranhojič pro mne v tomto srovnání byl mladším ne zcela fyzicky zdatným bráškou. ()

RonnieR 

všechny recenze uživatele

Abolútne dychberúca adaptácia knihy Noaha Gordona, ktorá ani na chvíľu nepoľaví v tempe a atraktivite! Zas to raz európania amíkom natreli...90%. ()

Cecko 

všechny recenze uživatele

Bylo to hezké, ale trochu sci-fi. Angličtina vládla světem už před tisíci lety, odstranění šedého záklalu nebyl žádný problém a dokonce i slepáky se vyndavaly jako na běžícím pásu. Krom toho to bylo na můj vkus až moc dlouhé. ()

cochtan523

všechny recenze uživatele

Historický film o počátcích lékařství v 11. století, postavený na stejnojmenném světovém bestselleru od Noaha Gordona. Akčoliv se film příliš nedrží skvělé knižní předlohy, dokonale diváka vtáhne do děje. Nezbývá než doufat, že autoři si troufnou i na pokračování (dle navazující knihy Šaman - od stejného autora). ()

Onanista 

všechny recenze uživatele

Perfektní historický film se začínající chirurgií a výbornou atmosférou drsného středověku. Krásná ukázka toho, že náboženství je akorát zlo. Spíš 4,5 než 4 hvězdy. ()

Brain32 

všechny recenze uživatele

Zajímavé jak v té době nejvyspělejší civilizace je dnes tou, která v oblasti lékařství a vědy nejvíce tápe. ()

Lonnan 

všechny recenze uživatele

Filmy s knihou moc nekonfrontuji, vůči filmovému zpracování by to bylo nefér. Vzhledem k mé čtenářské mánii jsem se snažila vyhnout filmům podle knih natočených. Proto ,abych nebyla zaujatá, kniha nabízí vždycky více a navíc si člověk krásně povzbuzuje představivost, fantazii. Tady jsem udělala vyjímku a zvolila jsem dobře. Představivost a okouzlení z knihy se navzájem nemlátila s filmem, naopak pěkně s ním pěkně sekundovala a kamarádila. Jo, tohle se povedlo a mě hodně líbilo. Mám navíc velkou slabost pro historické příběhy. ()

bibinko 

všechny recenze uživatele

Ranhojič aneb Balada o v.s. perforovaném apendixu. Velmi příjemné překvapení za několik posledních měsíců, zvlášť proto, že se nejedná o zaoceánskou produkci, která v poslední době dosti průjmuje. Patrně se jedná o lobby farmaceutických firem a spotřeba antidiarhoik rapidně stoupá, což je firmami kvitováno s povděkem. Až na pár formálních a odborných nedostatků (např. akutní apendix nezabíjí do druhého rána atp.) není prakticky filmu co vytknout a Beník tradičně špičkový. Pokud ještě vezmu v úvahu překvapivě kladné hodnocení slaboduchého kritika Verbala, je tento snímek pozvánkou na mooooc pěknou podívanou, která i přes svou hypertrofickou stopáž nenudí ani minutu. ()

Chenile 

všechny recenze uživatele

Film vypada opravdu nadherne... skoda jen ze nektere veci jsou zbytecne zkraceny (napriklad cesta na vychod) na ukor pribehu mileneckeho... Kvuli tomu strhavam jednu hvezdu.. ()

cenitel 

všechny recenze uživatele

Na německou postprodukci fakt skvělý snímek z prostředí začátku doktořiny, moc mě to zaujalo, konečně jsem viděl po dlouhé době zase pořádný film který se odehrává v 11. století. Ben Kingsley má určité charisma, proto patří mezi jednoho z mých oblíbených herců. Na tu dobu a vědět už něco o šedém zákalu nebo bylo skvělý slyšet o postranní nemoci, což je slepák v dnešní době to je dost dobrý. 90% ()

Prokop23 

všechny recenze uživatele

Možná je to k neuvěření, ale když jste si ve středověku zlomili ruku nebo vás bolel zub, šli jste k holiči/bradýři – ranhojiči. Tyto potulné existence prodávaly zázračné masti (samozřejmě placebo) jejichž hlavní přísadou byla bradýřova...ehm...přečtěte si román, ale také právě s elementárními anatomickými vlastnostmi napravovaly zpřelámané údy a ošetřovaly rány. Hlavní postavou románu je sirotek, který právě do učení k jednomu takovému ranhojiči nastupuje. Záhy zjistí, že jej řemeslo „léčit“ lidi naplňuje, ale zároveň si uvědomuje, že nezná zdaleka tolik, co by mohl. Doslechne se o věhlasném lékaři, jehož jméno jsme tak krásně zkomolili na Avicena. Přestože není možné, aby se jako křesťan dostal tak daleko na východ živ, a aby vůbec byl přijat k studiu na madrase v Isfahánu, bez váhání vyrazí. Takže když tento křesťan, předstírající, že je žid, dorazí mezi samé muslimy, začíná to pravé rošambo. Příběh je zajímavý a příjemný. Zároveň je také osvěžujícím vykročením směrem od holý údských velkovýpravných sraček, nicméně není úplně tím, čím by mohl být. Toho nenaplněného potenciálu je škoda. Každopádně mnoho a mnoho bonusových bodů za neuvěřitelného Bena Kingsleyho v roli Abú Alího al-Husajna ibn Abdulláha ibn Síny. ()

Reklama

Reklama