Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (635)

Legas 

všechny recenze uživatele

Pomale mi začínají vadit digitální kompozice překrášlených panoramatických celků. A také jsem se toho z příběhu mnoho zajímavého nedozvěděl. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Stölzl napozeral historické veľkofilmy Ridleyho Scotta a načítal základné klišé žánru. Vznikol tak patetický film s pekným vizuálom. Postavy večne filozofujú a žiaden dialóg sa nezaobíde bez slova Boh, Alah, alebo Pán. Na uliciach vidíme hromadu mŕtvol, výsledný dojem z podobných záberov je však naleštenosť. To spôsobuje neživotnosť filmu. Iskru mala napríklad expozícia so Skarsgardom, exotika blízkeho východu si podľa tvorcov vyžaduje naopak pompéznosť. Nehovoriac o nechcene parodických klišé typu kamarát umrie presne vtedy, keď ho prídem navštíviť. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Takhle z kraje mi to přišlo jako nehorázná kokotina. Postupně se to naštěstí vyrýsovalo do mezí koukatelnosti. Docela mi uniká, čím si film získal takovou slávu a uznání místního feťáckého hodnotitelstva. Já osobně neshledávám film vyjímečným vůbec v žádném ohledu. Ben Kingsley hrál jako pán a ostatní s ním tempo držet nestíhali, a to dokonce ani hlavní hrdina, jehož ksicht musel divák sledovat dosti dlouho. Jak už jsem zmínil. Film s přibývající stopáží získává na koukatelnosti. Takový souboj s morem, na ten se dá dokonce i po očku dívat. Že léčitelství 11. století stálo za hovno, to předpokládejme že každý ví. Já už to dokonce v mnoha snímcích zahlédl. Myslím si, že tahle částečná lovestory nepřichází do světa vůbec s ničím novým a převratným. Krom toho je film valnou část stopáže až nepříjemně nudný. Nejsem pro tento snímek zřejmě cílovou skupinou. Přitom jak tak koukám kolem, tak pár lidí je nasraných, že film nekopíruje knihu, kterou jsem nečetl, takže je mi to úplně volné a zbytek se zdá být spokojen. Těžko říct, kde se stala chyba. 2 *. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavý německý historický film. Vždycky mě zajímaly počátky medicíny a to, jak se k ní ve středověku stavěli. Mladý Rob se v po smrti své matky v Anglii stane bradýřem. To mu ale nestačí. Vydá se do vzdáleného orientu odhalovat taje léčitelství. Tam se ho chopí zkušený hakýn v podání Bena Kingsleyho, který hned objeví jeho velký potenciál. Rob se tedy vzdělává spolu s ostatními žáky. Zazáří ve chvíli, kdy město postihne mor a on přijde s kreativním řešením, jak se ho zbavit. Taky se do toho zamotá zakázaná láska. Celou dobu ho láká zakázaná pitva, díky které si koleduje o velké problémy. I přes pár divných momentů je film dost zajímavý a jí si ho užil. Stellan Skarsgård tu má drobnou roli. "Je to zrádce a nekromant!" ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Neskrývám zklamání, které přichází v podobě Ranhojiče. Doufal jsem ve svěží a zajímavý film o průkopnickém prosazování lékařských postupů ve středověku, ale dostal jsem jen naivní a vcelku pitomou pohádku, ve které ani moc o lékařské řemeslo nešlo. Ben Kingsley si sice udržel svou tvář, ale celkově se zase propůjčil něčemu nedotaženému. Když tedy přežijete tu nekonečnou stopáž, debilní úsměv hlavního hrdiny, který mu z xichtu nevymaže ani morová rána a nesympaticky vyhlížející Emmu Rigby, která zřejmě posvačila cihlu a ta se jí vzpříčila v ústech, bez toho, aniž byste se museli 100x dívat na hodinky nebo jste několikrát usnuli, nezbývá než poblahopřát. Na druhou stranu jsem potěšen, že se Němci pokusili o nějaký ten velkofilm, ač se tedy nezdařil. Je vidět, že filmy s větším rozpočtem netočí jen Hollywood. To ovšem platí i v otázce zbytečných filmů, které stojí za to vidět pouze jednou.. jestli vůbec. 50% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Literárnu predlohu som pochopiteľne nečítal, historické kiksy neviem posúdiť, u medicínskych kiksov sa už chytám a pri multi-kulti ladení sa už usmievam, aj keď film nie je zaradený medzi komédie. Myslím si však, že každý, kto sa chce iba pozerať a nezamýšľať, bude spokojný, lebo dej je pestrý, má aj mierny spád, a dejové zvraty nie je potrebné rozdeľovať na logické a nelogické. Aj herci boli celkom slušne vybraní, takže som film bez problémov dopozeral. A keďže som už z nedávno pozretého Mastičkára vedel, že v chalupárskych podmienkach je možné vykonať náročnú ortopedickú operáciu, tak mi už operatívne vybratie nádoru zo šachovej brušnej dutiny nepripadalo čudné. Ešte pár takýchto filmov a prestanem sa čudovať čomukoľvek. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Líbivé zpracování a patetická tečka, netuším nakolik je to způsobeno knižní předlohou, německý blockbuster se i v tomto ohledu vyrovnává Hollywoodu, továrně na jednoduché černobílé zkazky. Kniha Noaha Gordona, pokud nebyla filmaři tedy totálně zprzněna, nečetl jsem, se tedy nedrží historických faktů a patrně vypráví stejně jako film příběh, který se mohl stát za devatero řekami, takové bylo, nebylo. Mám rád filmové pohádky a jemný odkaz na Příběhy tisíce a jedné noci na mne celou dobu mile pomrkával. Konvenční pohledná vyprávěnka, to se mi nemůže nelíbit. Čtyři. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Velice povedený film o téměř původu léčitelství v 11. století, kdy v Anglii vše samozřejmě léčil strejda Bůh a vše ostatní bylo čarodějnictví (dementi), zatímco v Persii bylo lékařství na denním pořádku a na vrcholu. Film je bravurně zvládnut po všech stránkách, herci zvládají své řemeslo na výtečnou, Frenzel připravil nádhernou hudbu a režie spolu se scénářem je na vysoké úrovni. Film utekl jako voda. Můžete porovnat obě kultury a náboženství, protože podle toho byste nechtěli žít ani na jedné straně. Za mě určitě výborný a mohu doporučit. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nějak nemohu přijít na to, proč jsou tímto filmem všichni tak nadšení. Ano, je tu výborná výprava a kamera, ale to je pro mne na dobrodružný historický film málo. Scénář je předvídatelný a někteří jeho protagonisté zřejmě musejí mít věštecké schopnosti, protože jinak by to nemohlo fungovat. A celé je to roztažené jako žvýkačka, takže to jedna zajímavá scéna operace v 11. století nezachrání. Vlastně mi tu nejvíce sedl Stellan Skarsgård a ten ve filmu moc prostoru neměl. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Vydarená rozprávka pre celú rodinu so zaujímavým príbehom, ktorú o stupeň vyššie posunuli výkony Kingsleyho a Skarsgårda a slušná výprava. Fešák Payne nezaujal len svojou peknou tváričkou, ale aj svojim výkonom a Martinez sa úlohy zhostil tiež dobre, čo som pravdupovediac vôbec nečakala. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kdyby Ranhojič nebyl z větší části jen dobře odvedenou prací počítačových grafiků, docela by se mi to líbilo. V příběhu, kterému se nedá věřit, hraje vizuální a akustická složka podstatnou roli a když je všechno příliš umělé, začne to nudit. Čekal jsem masakr ve stylu Parfému, ale klišé a hloupých scenáristických můstků (vztah s holičem, poprava, návrat do hořící knihovny) je tu příliš. Pouštní část docela povedená, ale k Lawrencovi je to ještě hodně daleko. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Na první pohled velkolepé, jako byly kdysi filmy Davida Leana, na ten druhý však zdlouhavé a v mnoha ohledech i neuvěřitelně nudné. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Dávám čtyři hvězdičky s tím, že zdejších 79% je přeceněných - filmu by lépe slušelo tak 72%. Film nadhodnocuji, protože přestože je předvídatelný, neoriginální a klišoidní, byl Avicenna značně zajímavou osobností (scénář vychází z románu a ne jeho skutečného života) a středověké lékařské prostředí člověk nevidí často. Na evropský film nadstandardně dobré. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trochu málo známy a predsa výnimočný historický film s vysokou stopážou, ktorá však nenudí. Dostávame sa do čias, kedy v Európe boli choroby riešené amputáciou hrdzavou pílkou a ako narkóza bol dobrý i buchnát kyjakom s trochou vína pre postihnutého. A pritom na Blízkom východe už Arabi dávno poznali zákutia lekárskej vedy. Dnes už príde smiešne, že človek z Anglicka cestoval do dnešného Iránu jeden celý rok, aj tu vidíme, kde sa svet nachádzal pred 1000 rokmi. Film je pomalý, v celku pokojný, priam na mieru ušitý Benovi Kingsleymu, ktorý ako by tu pokračoval vo svojej role Gándhího. Historickú presnosť nečakajte, ide o fikciu. Vysoko hodnotím i hudbu. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Tržiště senzací, hudební mumraj a pohádka pro hloubavé romantiky - udělá dojem, avšak brzy vyprchá... Něčím připomíná Království nebeské, jen hrdinovým okouzlením z vědění a odhodláním postoupit cokoli pro splnění svého vznešeného snu mi přijde tématicky zajímavější... ale i já jsem okouzlená - novým klukem u filmu, Tomem Paynem, jakousi mladou a pokornou verzí Juda Lawa, ze kterého jsem nerada spouštěla oči, když se mi v několika málo případech vytratil ze záběru. Ale i jinak je Ranhojič velmi dobře dívatelný, vychází ze starých filmových způsobů s moderním stylem natáčení, aniž by se podbízel tvorbou novotvarů na kostře historické podívané, a i když je v podstatě dost plochý a nehorázně předvídatelný, ráda mu odpouštím. Navíc, po nepěkných středověkých dojmech z úrovně medicíny a možností postapokalyptické doby, která by mě mohla zastihnout, ukradnu svému zubaři novokain a nějaké ty fajnové kleště, k holiči jít nehodlám... ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Ranhojič je překrásná pohádka, která však i velmi dobře využívá historické reálie 11. století. Některé scény jsou naprosto fascinující (především lokace krajin). Philipp Stölzl a Hagen Bogdanski se vytáhli! Mladík Tom Payne naznačil, že je velice talentovaný, uvidíme, jak si povede dále...Ben a Stellan si odehráli to svoje:). Pohádkových 5 hvězd. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Konečně kvalitní historický film. Takový už jsem dlouhá léta neviděl. Škoda jen, že nemá aspoň o 20 minut kratší stopáž a trochu civilnější scénář, ale jinak palec nahoru. :) ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství středověkého medika, titul Mudr jen na vlastní nebezpečí. I přes vražednou stopáž je to neokoukané, velkolepě natočené, místy vtipné a rozhodně nenudící. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Film by sa dal rozdeliť do dvoch častí, tá prvá "anglicka" je klasickou ukážkou ťažkého stredoveku, s chudobou a špinou na každom kroku, ale prekvapivo aj vtipnými hláškami, o ktoré sa stará vynikajúci Stellan Skarsgård v úlohe potulného šarlatána. Druhá "arabská" časť je už výsostne ladená do hlavnej idei filmu a tou je nástup seriózneho liečiteľstva. Túžba dozvedieť sa o ľudskom tele čo najviac je násobená krutosťami Orientu a vtedajšími chorobami. Táto cesta po vedomostiach nebola jednoduchá a ortodoxné presadzovanie náboženských dogmat jej nepomáhalo. Záverečné scény snímku boli azda príliš idealizované, aj tak som príjemne prekvapený a spokojný. ()

VášaVF 

všechny recenze uživatele

Takhle to dopadne, když se němci už nemůžou dívat na americké velkofilmy. 150 minut se rozhodně nelekejte, protože utečou jako voda a nenudí. ()

Reklama

Reklama