Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (635)

BMW12 

všechny recenze uživatele

Výborný historický film. Ani nemohu uvěřit, že je to Německý film, páč to je neuvěřitelné jak skvělý film dokázali natočit. Film pojednává o jednom mladíkovi, který se chce stát léčitelem. Někdo by si mohl myslet, že takový film musí být přeci nudný, ale je tomu právě naopak, divák se skoro vůbec nenudí. Úvodní půl hodinka se věnuje dospívání Roba ve středověké Anglii, poté se hlavní děj odehrává v dálné Persii, až se nakonec vracíme zase do Anglie. Fantasticky zahrál Tom Payne, výborný byl také Ben Kingsley. A byl jsem napjatý, jestli se ve filmu objeví i nějaká ta bitva a dočkal jsem se, takže za to velké plus. Ta stopáž 2 a půl hodiny tolik nevadila, divák se nenudil, ale přeci jen, být to o takových 20 minut kratší, bylo by to ku prospěchu. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Klidně to mohlo být o hodinu kratší, ale co je hodina oproti ročnímu putování napříč kontinenty za vzděláním, nemluvě o dnešním srovnání v řádu několika hodin. Kam až se za 10 století posunula civilizace v technice a ve vědě, tam zamrzla ve víře, respektive šíření náboženství. Že se tehdejší neznalost sváděla na Boha v dobrém i zlém chápu, že se vedly války o území a moc ve jménu Krista, Aláha a i jiného Boha, je historicky doloženo. Proč se ale toto dogma nemění ani dnes, to už je s podivem. Bohužel. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Roztomile kýčovitý snímek, kde je na divákovi, aby přehlédl nesrovnalosti a někdy přespříliš náhlé skoky v ději a nechal se bavit romantickou pohádkou šmrncnutou Orientem. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Na německý film to vůbec není špatné, hlavně co do výpravnosti a obsazení (Ben Kingsley!) a je fakt, že herci hrají dobře. Příběh trochu drhne kvůli tomu, že kombinuje historické reálie, jako je život Avicenny a dobytí Isfahánu, se spíš pohádkovou cestou Roba Koula. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Väčšinou si kino plánujem aj niekoľko dní či týždňov dopredu, toto bolo ale také spontánne rozhodnutie ísť po čase pozrieť niečo do multiplexu, keď už je ten pondelok a je to lacnejšie. Spideyho dávali príliš neskoro a toto bolo hneď po práci a malo to celkom priaznivé hodnotenia (a Bena). Toľko klišé a príbeh, ktorý ma dejovo ničím neprekvapil, ale šup tam 5 hviezd. No nepomôžem si, takéto filmy na mňa dokonale fungujú. Kvitujem, že to bolo správne drsné a špinavé, že bol Payne sympatické fešák a že v tom hrá Kingsley. Navyše som si zažila "I feel you, bro" moment. Tak fascinovane, ako sa tvári Rob, keď na svojej prvej prednáške zistí, kto je Ibn Sina, som sa cítila aj ja, keď som sa pred dvoma rokmi zúčastnila master class s Kingsleym. Pri scénach ničenia mesta a nemocnice som si spomenula na rovnako smutné ničenie knižnice z Agory. Zabíjanie učencov, pálenie kníh, nenávisť a nedôvera k vedomostiam a neznámemu, a hneď fňukám. Plus pán Frenzel spravil parádnu hudbu. (Cinema City Polus - 5.5.2014) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Gordonův román jsem po přečtení považoval za úžasný, ale od té doby uběhla hezká řádka let a tak jsem měl tu výhodu zapomnění a film jsem neporovnával s knižní předlohou. A i film mohl být úžasný, pokud by to někdo nepřehnal se stopáží. Ale i tak zase jednou Evropané ukázali Americe, jak se takový historický film točí. Pošmourná atmosféra středověké Anglie, pozlacený Isfahán, nádherná výprava, nekýčovitý příběh z atraktivního prostředí středověkého lékařství a navrch herci, kteří když nezaujali, tak rozhodně neurazili. Jistě že je tu přítomna láska, které okolí nepřeje či zneuznaný student bažící po pomstě nebo zlá církev, lhostejno jaká. A kdyby se v tom člověk pitval, určitě by nalezl další málo viditelná klišé. Ale jsou tu jiné scény, které všechny neduihy snadno vytěsní. Kupříkladu Skarsgardovo léčení, boj s morem nebo pitva. Z herců zahráli výborně všichni a Tom Payne, o kterém jsem v životě neslyšel, mě příjemně překvapil. No a co se Avicenny týče, tak ten už se bude navždy podobat Benu Kingsleymu. 90% ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Četl jsem a také viděl jsem. Filmové zpracování je vskutku hodnotným spoluhráčem knihy. A že je to filmově německé? To mě opravdu příjemně překvapuje a na Bena Kingsleye se vždycky rád podívám. Neplýtvá totiž zbytečnými podlézavými úsměvy za každou cenu, a přitom je také příjemně vstřícný svému okolí. A ty rachejtle? Velkoryse jsem je přehlížel, byť jsem si vědom, že v Číně již tenkrát pravděpodobně (i pro nejchudší) byly k mání. A co se týká ve středověku celosvětově rozšířeného anglického jazyka, jak zde píše Malarkey, s tím si starosti nedělám. V knihách se také neřeší, jak se cestovatelé v dálných východních zemích domlouvají. Tak tomu bylo samozřejmě i v knižní předloze, a věřte, nevěřte, vůbec jsem to neřešil. Tady jde o příběh a ne o to, jakým jazykem se kdo domlouvá. ()

Coleator 

všechny recenze uživatele

Jsou filmové adaptace, které ctí svou předlohu... A potom je tady druhá skupina, která si vezme z knihy jen opravdu málo... Ranhojič bohužel patří do druhé skupiny, kromě pár jmen je tady úplně všechno jinak... Když jsem knihu četl, říkal jsem si, že tohle nejde zfilmovat, takže jsem výrazné zjednodušení očekával... Ještě jsem snad ale nikdy neviděl film, kde by každá postava měla úplně jiný osud, než jaký mu vymyslel autor předlohy... Dávám dvě hvězdičky, asi hlavně za odvahu pokusit se Ranhojiče převést na stříbrné plátno... Jinak tenhle film nesahá vyprávění Noaha Gordona ani po kotníky... Jestli máte čas, určitě se do originálu začtěte - nebudete litovat... ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Ať už příběh filmu odpovídá knižní předloze, či nikoliv, nemění se v tomto případě vůbec nic na tom, že se jedná o výtečnou historickou podívanou, jakou mám rád, protože při jejím sledování člověka ovane vzrušující atmosféra oněch starých časů, vzdálených míst a cizích kultur, nádherná i krutá zároveň. Děj, který vypráví, v sobě nese osvěžující motiv touhy po poznání podněcující k velkým rozhodnutím a nebezpečným činům, jež jsou v rozporu s tehdejším fungováním světa založeném na mnohdy slepé víře popírající jakoukoli možnost pokroku. Zvolený pohled optikou lékařství otevírá některá zajímavá témata, nad nimiž rozhodně stojí za to se zamyslet, a dává příležitost znovu si připomenout světové rozložení vzdělanosti temného středověku i trochu se poučit o jedné z nepříliš obecně známých osobností bohaté historie lidstva, která velmi výrazně zasáhla do podoby moderní medicíny. Úžasná kamera, takřka dokonalá výprava a okouzlující hudba pak dovolují nechat se vtáhnout do středu dění a prožít tak spolu s hlavním hrdinou celou pouť za naplněním jeho snu. 95 % ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

jednoznačně jeden z top historických filmů poslední doby.. Ranhojič je nečekaně velmi zručně natočenou podívanou, která se může pyšnit výborným vizuálem a jejíž dlouhá stopáž je ku prospěchu, poněvadž obsahově toho snímek nabízí opravdu hodně, a tak se divák při závěrečných titulcích dokonce diví, kolik se toho za oněch 150 minut vlastně stihlo.. jednoznačně palec nahoru! P.S.: problém muslimové vs. ostatní v perském Isfahánu je vtipně aktuální.. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Celkom vydareny film, ktory mi vztahom medzi ucencom a miestnym kralom, trochu pripomenul serial Marco Polo. Prostredim v ktorom sa to odohrava zase pripomina Kráľovstvo nebeské. Pribeh ranhojica je neobohraty a liecebne metody 11. storocia su poucne. Rozhodne by som v tej dobe nechcel byt akokolvek chory. Cirvek je tu znova spiatocnicka a normalnemu cloveku skodliva. A je jedno ktoru bandu si zvolite. Vydarilo sa aj herecke obsadenie. Tom Payne je dostatocne charizmaticky, aby si hned ziskal divakove sympatie. Stellan Skarsgård je vtipny a Ben Kingsley mal zase po dlhsej dobe stastie na rolu. Neviem aky bol rozpovet, ale film vyzera pefektne a velkolepo. Takze jediny problem som mal len so stopazou. Kludne by som vystrihol aj takych 48 minut a bol by z toho perfektny a svizny 100 minutovy film. Ale aj v tomto miestami zdlhavom prevedeni to za pozretie stoji. 6/10. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Velkolepý historický snímek, který je režisérsky skvěle zvládnutý. Jedna z nejlepších výprav, jaké jsem na velkém plátně za poslední roky viděl. Bavila mě atmosféra středověku z dosud málo zmapovaného pohledu ranhojiče. Skvělý Ben Kingsley v roli Ibn Sína, který svým vědeckým se oproštěním od náboženských dogmat předběhl dobu o několik století. Závěr filmu je hodně aktuální a k zamyšlení. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - V temném středověku, bylo v Evropě lékařské umění rozvinuté za éry Římanů, zapomenuto............ Krásný příběh, podpořený povedeným hudebním doprovodem, zajímavých lékařských postupů, plné lží, lásky, zklamání a poučení. CITÁT - Já jen smrt cítím......... První půlka příběhu je cestovní a druhá je drama, odehrávající se vesměs jen v jednom městě. Celek pak působí jako velmi povedené historické drama. CITÁT - Cesty boží jsou nevyzpytatelné...... ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Ranhojič je překrásná pohádka, která však i velmi dobře využívá historické reálie 11. století. Některé scény jsou naprosto fascinující (především lokace krajin). Philipp Stölzl a Hagen Bogdanski se vytáhli! Mladík Tom Payne naznačil, že je velice talentovaný, uvidíme, jak si povede dále. Moc hezká podívaná. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Že Němci sem tam natočí dobrej film, to jsem věděl, ale teda že zvládnou i takhle výpravný historický velkofilm, to bych si netipnul. Ranhojič asi cenu za realistické vyobrazení historie nedostane, ale tu jistou umělost kulis a ne vždy úplně nejhezčí CGI vyvažuje atraktivním prostředím, zajímavým příběhem a především sympatickými postavami. Kdyby se tam nezabíjelo, nešťouralo v mrtvolách a sem tam by před kamerou neprošla obnažená kurtizána, bylo by to až rodinně pohádkové. Tenhle kontrast a celkově ladění se mi ale líbilo a ani mi nepřišlo, že má film dvě a půl hodiny. A šlo to i bez bitev. ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Slaboduchý blábol, jehož nažloutlé šlachovité tělíčko se zmítá v pevném objetí rajcovně naštýlované výpravy a ve výsledku čpí dojmem, že to bylo celé šité na míru diváctvu zaječího věku či prachmizerného intelektu. Pozorná divácká makovička si všimne, že jediná postava s charakterovým barevným spektrem širším než bílá jako sperma polární lišky či černá jako připálené hovno je ten starý severský dobrák, Stellan Skarsgård. I méně pozorná makovička si nemůže nevšimnout bolestivého přehršle anglického jazyka, jenž působí u kdejakého přičmoudlého vojebávače velbloudů poněkud nepatřičně. To je ovšem nic v porovnání s tím odporným množstvím bezmezně debilních logických lapsů, vykonstruovanosti v každém zaprášeném přehybu či vysloveně kreténskou romantickou linií, jejíž zásluhou jsem byl vlásek od toho vypuštění obsahu všech svých tělních otvorů na umaštěný monitor. Tak ať si ty tři hvězdičky tvůrci nacpou do prdele a jsou rádi, že jsem se jim pln spravedlivého rozhořčení nevysral před dveře! ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Povedené. Je na tom místy vidět jakás televizní lacinost, ale většinou se ji podařilo zakrýt veleslušně. Zároveň je to trochu přitažené za vlasy a trochu víc schémátko... Přesto Ranhojič po celou stopáž spíše bavil - a občas i překvapivě zahláškoval. "Je to moje první amputace." - "Moje taky." 70% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vôbec nevadí absencia veľkolepých bojových scén ( tá záverečná je dokonca mimo obraz ), či gigantických stavieb ( mesto Isfahan je väčšinou snímané komorne ). Kúzlo filmu spočíva v atmosfére, ktorá v tých najlepších prípadoch pripomenie PARFUM:PRÍBEH VRAHA a to už je čo povedať. Prítomnosť známych hereckých tvárí už len spestruje tento vydarený film. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,AK TI POHĽAD NA MŇA NIE JE POCHUTI, NEMALA SI SPADNÚŤ Z METLY." __ O ,,Liečiteľovi" a chvále na neho počúvam už od jeho premiéry, vrátane častých postrehov, podľa ktorých vyzerá skôr na vysoko rozpočtovú produkciu v štýle ,,Kráľovstva nebeského". Plne sa s týmto názorom stotožňujem, avšak okrem sugestívneho vizuálneho spracovania je ešte dôležitejší príbeh, ktorý si ma okamžite získal a ani na chvíľku ma počas svojej obsiahlej minutáže nenudil. Celkový kontrast medzi zaostalou Európou ,,doby temna" v období pred prvou krížovou výpravou a po všetkých stránkach vyspelým Blízkym východom je úchvatný. Napadla ma replika z Costnerovho ,,Robina Hooda", kedy sa ho Freeman pýta: ,,Ako mohli takí nevzdelanci ako vy dobyť Jeruzalem?" - pričom dostane odpoveď: ,,Boh vie.". Až práve krížové výpravy, ktorým celý dej predchádza, pomohli vďaka kontaktom a zoznámením sa s východnými znalosťami vtedajšiu Európu civilizovať. Z hereckých výkonov sú najzaujímavejší Skarsgård a predovšetkým Kingsley, ktorý predviedol jeden zo svojich najlepších výkonom za... neviem aké dlhé obdobie, zvlášť keď je už dlhšiu dobu účinkuje vo filmoch skôr kolísavej úrovne. (9109. hodnotenie, 482. komentár k filmu) ()

Reklama

Reklama