Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (635)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nečakane parádny historický film. Nemčúri sa riadne plesli po vrecku a ponúkajú niečo ako Kráľovstvo nebeské, akurát s ránhojičmi namiesto rytierov a operáciami slepáku namiesto streľby katapultov na hradby Jeruzalemu. Ale pozor, tá operácia slepáku je napínavejšia ako veľkolepé bojové scény. Príbeh je schematický, ale dokonale funkčný, veľmi svižne rozprávaný, plný emócií a zaplnený živými postavami v podaní dobrých hercov (Skarsgard vládne, Kingsley si vybral jednu zo svojich lepších chvíľok a dokonca aj Martinez im zdatne sekunduje). K tomu drahá výprava, skvostná kamera a fajn dialógy, ktoré sa neboja vtipu ani v situáciách typu "tak tu máme mor a všetci zomrieme". Veľmi, veľmi fajn. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Šáha otvoríme a tú nemoc odstránime..." Nemci a skvelý histrocký veľkofilm? Veru tak. Film Ranhojič má veľmi bohatý a vrstevnatý príbeh a z bonusov na dvd sa dozviete, že by sa z neho dal kľudne urobiť i 10 dielny seriál. To súhlasím, ale filmy mám radšej. Dlhšia stopáž potvrdzuje slová o tom, že tu je o čom rozprávať. Úvod plný chudoby a špiny je točený zámerne vo vyblednutých farbách, no postupne ako sa presúvame na východ farieb výrazne pribúda. Mladý objav Tom Payne určite presvedčil mnohých a mám pocit, že je tu nová filmová hviezda. Ten chlapec rozhodne talent má. Ben Kingsley na rolu Ibn Sína prikývol bez toho, aby čítal scenár a ani sa mu nečudujem, pretože mu to perfektne sadlo. Hudba je nádherná, film pekne odsýpa a rozhodne som sa nenudil. Mám rád tieto historické príbehy a už dlho som si prial aby niekto pridal do filmu tému moru, hoci aj tu je to iba jedna z vedľajších liniek. Takto solídnym a výpravným dojmom na mňa naposledy zaúčinkovala Agora. Ranhojič je nefalšovaný a poctivo urobený historický veľkofilm aj keď občas pôsobí ako rozprávka a má pár chýb. Asi najväčšia je dorozumievanie angličtinou i tam, kde o nej v minulosti nemali ani šajnu...80%. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavý německý historický film. Vždycky mě zajímaly počátky medicíny a to, jak se k ní ve středověku stavěli. Mladý Rob se v po smrti své matky v Anglii stane bradýřem. To mu ale nestačí. Vydá se do vzdáleného orientu odhalovat taje léčitelství. Tam se ho chopí zkušený hakýn v podání Bena Kingsleyho, který hned objeví jeho velký potenciál. Rob se tedy vzdělává spolu s ostatními žáky. Zazáří ve chvíli, kdy město postihne mor a on přijde s kreativním řešením, jak se ho zbavit. Taky se do toho zamotá zakázaná láska. Celou dobu ho láká zakázaná pitva, díky které si koleduje o velké problémy. I přes pár divných momentů je film dost zajímavý a jí si ho užil. Stellan Skarsgård tu má drobnou roli. "Je to zrádce a nekromant!" ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Teda, jsem překvapen. Po delší době (asi od Agory) velkolepý historický film, který okázale nestaví na bitvách a jiných opulentních výjevech, ale docela slušně pracuje s charaktery, byť celkem černobíle. Nějaké to multikulturní poselství se tu najde, avšak zde dává smysl. Muslimský svět byl fakticky v té době vyspělejší i tolerantnější než křesťanská Evropa. Události zobrazené zde sice historicky příliš neodpovídají a konec mi úplně nesedl, ale přimhouřím oko. Můžu doporučit. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Literárnu predlohu som pochopiteľne nečítal, historické kiksy neviem posúdiť, u medicínskych kiksov sa už chytám a pri multi-kulti ladení sa už usmievam, aj keď film nie je zaradený medzi komédie. Myslím si však, že každý, kto sa chce iba pozerať a nezamýšľať, bude spokojný, lebo dej je pestrý, má aj mierny spád, a dejové zvraty nie je potrebné rozdeľovať na logické a nelogické. Aj herci boli celkom slušne vybraní, takže som film bez problémov dopozeral. A keďže som už z nedávno pozretého Mastičkára vedel, že v chalupárskych podmienkach je možné vykonať náročnú ortopedickú operáciu, tak mi už operatívne vybratie nádoru zo šachovej brušnej dutiny nepripadalo čudné. Ešte pár takýchto filmov a prestanem sa čudovať čomukoľvek. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (15)

  • Pri písaní knihy sa pre hodnovernosť deja nechal Noah Gordon zamestnať v nemocnici. Študoval lekárske dejiny a rôzne chirurgické postupy v minulosti. (Martyska)
  • Film se odehrává v 11. století, době hlubokého středověku. Hlavní hrdina se v něm v orientu potýká s černou smrtí, nazvanou epidemií moru. Ovšem Černá smrt poprvé zasáhla svět až ve 14. století, přesněji v letech 1347-1353, a byla začátkem konce doby, kterou dnes označujeme jako středověk. Ve filmu Ranhojič tedy jde nejspíše o Dýmějový mor, který přenášely blechy z krys na lidi. Černá smrt podle některých vědeckých teorií byla zmutovaná verze dýmějového moru a nebezpečnějšího plicního moru. (Nach)
  • The Hollywood Reporter napísal: "Ambiciózny a nádherne natočený dobový film odohrávajúci sa v Perzii 11. storočia, ktorý sa väčšinou vyhýba nezmyselným CGI bitkám, ak nie všetkým dobovým filmovým klišé." (Arsenal83)

Reklama

Reklama