Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (637)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Já vím, že by se kniha neměla srovnávat s filmem, ale jak to mám asi udělat? Kniha je, stejně jako ostatní Gordonovy romány, úchvatným čtením, které se prakticky nedá pustit z ruky. Tenhle film opustím kdykoliv a kdekoliv. A možná by mě ani příliš nemrzelo, kdybych ho nedokoukala. Výprava asi nebyla levná, ale pokud nebyl levný ani Tom Payne, pak bylo jeho obsazení do hlavní role ještě větší chybou. A ta škaredá femme fatale se k němu jen hodila. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Tento historický snímek na motivy románu Noaha Gordona mi hodně sedl. Naprosto dokonalé herecké obsazení, funkční scénář, absolutně skvostná výprava a výborná režie, která perfektně utáhne delší stopáž, již si diváci a divačky ani nestačí uvědomit. A že jde o nízkorozpočtový snímek? Není to nijak poznat, tvůrčí vynalézavost je zde nekonečná. 9/10 ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Dobrý den, doufám, že se vám leží pohodlně. Našel jsem vás z cesty unaveného a zmláceného na ulici plné sebe si hledících lidí, proto jsem se vás ujal. Jmenuji se Ibn Sína, budu váš osobní lékař. Pohádka s bráchou Jirky Mádla je na emoce lakomá, příběh je značně plochý a nehorázně předvídatelný, herci až na výjimky nezaujmou, výprava je ohlodaná na kost, napětí celkově chybí. Na 150 minut je to sakra dost škraloupů. Těch 79% moc nechápu. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Výborný historický film. Ani nemohu uvěřit, že je to Německý film, páč to je neuvěřitelné jak skvělý film dokázali natočit. Film pojednává o jednom mladíkovi, který se chce stát léčitelem. Někdo by si mohl myslet, že takový film musí být přeci nudný, ale je tomu právě naopak, divák se skoro vůbec nenudí. Úvodní půl hodinka se věnuje dospívání Roba ve středověké Anglii, poté se hlavní děj odehrává v dálné Persii, až se nakonec vracíme zase do Anglie. Fantasticky zahrál Tom Payne, výborný byl také Ben Kingsley. A byl jsem napjatý, jestli se ve filmu objeví i nějaká ta bitva a dočkal jsem se, takže za to velké plus. Ta stopáž 2 a půl hodiny tolik nevadila, divák se nenudil, ale přeci jen, být to o takových 20 minut kratší, bylo by to ku prospěchu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trochu málo známy a predsa výnimočný historický film s vysokou stopážou, ktorá však nenudí. Dostávame sa do čias, kedy v Európe boli choroby riešené amputáciou hrdzavou pílkou a ako narkóza bol dobrý i buchnát kyjakom s trochou vína pre postihnutého. A pritom na Blízkom východe už Arabi dávno poznali zákutia lekárskej vedy. Dnes už príde smiešne, že človek z Anglicka cestoval do dnešného Iránu jeden celý rok, aj tu vidíme, kde sa svet nachádzal pred 1000 rokmi. Film je pomalý, v celku pokojný, priam na mieru ušitý Benovi Kingsleymu, ktorý ako by tu pokračoval vo svojej role Gándhího. Historickú presnosť nečakajte, ide o fikciu. Vysoko hodnotím i hudbu. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (15)

  • Film se odehrává v 11. století, době hlubokého středověku. Hlavní hrdina se v něm v orientu potýká s černou smrtí, nazvanou epidemií moru. Ovšem Černá smrt poprvé zasáhla svět až ve 14. století, přesněji v letech 1347-1353, a byla začátkem konce doby, kterou dnes označujeme jako středověk. Ve filmu Ranhojič tedy jde nejspíše o Dýmějový mor, který přenášely blechy z krys na lidi. Černá smrt podle některých vědeckých teorií byla zmutovaná verze dýmějového moru a nebezpečnějšího plicního moru. (Nach)
  • Operace šedého zákalu byla v 11. století opravdu možná. První spis Sushruta Samhita vypovídající o metodách a nástrojích operace šedého zákalu a dalších oftalmologických vadách se datuje do 5. století našeho letopočtu v Indii, kde lékař Sushrut působil. (Nach)
  • Zobrazená smrť Ibn Sinu (Ben Kingsley) sa nikdy nestala. Presná príčina jeho smrti v roku 1037 vo veku 57 rokov nie je na 100% známa, historické záznamy poskytujú rôzne správy, ale najpravdepodobnejšie ho postihla kolika alebo žalúdočné problémy. Niektoré zdroje uvádzajú, že jeho chorobu mohol zhoršiť jeho náročný životný štýl a pracovné návyky. (Arsenal83)

Reklama

Reklama