Reklama

Reklama

Žena v kleci

  • Dánsko Kvinden i buret (více)
Trailer 1

Po tragické přestřelce, při níž jeden z jeho kolegů přišel o život a další ochrnul, je komisař Carl Mørck přeložen do sklepní kanceláře nově zřízeného Oddělení Q, jež má za úkol protřídit nedořešené a odložené případy a jehož jedinými zaměstnanci jsou komisař Mørck a jeho nový asistent Assad. Stačí jediný den a paličatý komisař se přes výslovný zákaz střemhlav vrhá do řešení případu Merete Lynggaardové, populární političky, která před pěti lety záhadně zmizela při plavbě na trajektu. Jediným svědkem je její duševně nemocný bratr, který byl po události nalezen v podpalubí. Případ byl uzavřen jako jednoznačná sebevražda. Dvojici vyšetřovatelů se však takové vysvětlení nezdá a vydávají se na cestu, která je zavede hluboko do podsvětí plného násilí a zášti, jež se skrývá za kultivovanou tváří Skandinávie. Strhující dánský thriller z pera scénáristy filmového hitu Muži, kteří nenávidí ženy je prvním dílem filmové série o Oddělení Q podle bestsellerů Jussiho Adlera-Olsena. (Aerofilms)

(více)

Recenze (449)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pokud je něco na tomto filmu k uzoufání, je to jeho neobyčejná koncentrace žánrových klišé, jejichž výčet by byl hodně dlouhý (za všechny budiž jmenováno již samotné schéma hlavních postav - máme zde drsného málomluvného chlapíka, který při neúspěšné akci přišel o parťáka, následně dostane nového kolegu, s nímž vytvoří hodně nesourodou dvojici - dřív by to byl černoch nebo žena, dnes je to Arab, postupně se ale oba sblíží, mj. proto, že jim pořád hází klacky pod nohy jejich debilní šéf, kvůli němuž jsou nakonec nuceni pátrat na vlastní pěst... bože, v kolika filmech jsme toto už viděli?). Na druhou stranu je to natočeno velice obstojně, díky napínavému ději jsem místy skoro nedýchal, a ústřední dvojici detektivů jsem shledal velmi sympatickou (především Fares Fares je pro mě velmi příjemný objev - ten sympatický nosáč mě hrozně bavil). V logice děje by se jistě šlo více rýpat - za sebe nemám například problém přiznat, že jsem moc nepobral motivaci pachatale, a podobných zmatených momentů by se tam našlo víc - ale to mi přijde tak nějak zbytečné. Pokud člověk spadá do cílovky, jíž jsou všichni fandové severských detektivek a obecně napínavých temných thrillerů, film by si měl užít, citlivější jedinci by se naopak měli filmu spíše vyhnout (scénu s trháním vlastních zubů budu z hlavy dostávat hodně dlouho) - ten film místy graduje tak intenzivním způsobem, že jsem jeho sledování shledal téměř nesnesitelným. V kombinaci se zmíněnými klišé by to asi měl být důvod, proč film hodnotit spíše třemi hvězdami, ale pro mou afinitu k filmům od Aerofilms musím ještě jednu hvězdu přihodit. A jsem hodně zvědavý na ZABIJÁKY, na které jdu za dva dny. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Sice je to seversky krásně chladné a depresivní, ale naprosto to postrádá napětí, neboť divák je nesmyslně zbytečně brzy zasvěcován do toho, jak to skutečně bylo. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(75%) Začátek severské série. No, tato série mi unikala, tak jsem se rozhodl ji dohnat. Takže nyní k tomuto prvními filmu nesoucí název Žena v kleci. Rozhodně mě to bavilo. Začátek se rozjíždí trochu pomaleji, ale i tak jsem se nenudil. Hlavní herecké duo mě teda dost zaujalo. Hlavní hrdina Nikolaj Lie Kaas mi padl do oka a nemůžu si pomoci, dost mi připomínal vzhledem a trochu i povahou Johannese Brandrupa, který hrál v 1.sérii Kobře 11 policistu Franka Stolteho – opravdu neskutečná podoba a i povaha té postavy. No, jeho pomocník Fares Fares mi přišel jako sympaťák, takže se na tuto dvojici budu v následujících dílech těšit. Příběh tu máme jednoduchý, je i jednoduchým způsobem podán, ale funguje. Hudba je solidní. Vyšetřování má hlavu a patu, záporák je super, žena v kleci si vytrpěla dost, i když bych ještě více přitlačil na pilu a především bych přidal stopáž filmu, aby to bylo více strhující a bohatší na scénáři. Jinak s tím nemám větší problém. Vylepšovat by se toho dalo více, zas taková pecka jako obdobný film Muži, kteří nenávidí ženy, to není, ale i tak jsem spokojen. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

50 %. Seversky ponurý a bezútěšný příběh ze zaprášeného policejního archivu ve sklepě, v jehož průběhu mi v hlavě duněli Queeni a jejich klasika Under Pressure :-)) Bohužel chvílemi i ucouraná až lehce nudná dánská depresárna o tom, že za jízdy se nemá nejen mluvit na řidiče, ale ani si s ním hrát na slepou bábu! Též návod pro všechny začínající kreativní psychopaty, jak spojit příjemné s užitečným a jak svou oběť psychicky zdeptat a dostat ji pod tlak. Provinilou dámu sbalit, ošustit, jako by se (před 20 lety) nechumelilo... a pak tu buchtu šoupnout do papiňáku! Dvě nejděsivější scény filmu? Zubaře se bojím odjakživa, takže mi zvedla kufr ta tfujtajbl scéna Sama sobě dentistkou. A podruhé mi běžel mráz po zádech, když se kriminalista Carl Mørck po hodině a půl kožených a otrávených ksichtů poprvé pokusil usmát. Brr... TOHLE byla ta největší hrůza! Shrnuto: Kvalitně tísnivé, ale očekávatelný vývoj, navíc absence alespoň jedné mně sympatické postavy. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Špatný to určitě není, ale oproti knížce mi to přijde dějově moc přímočarý, bez větší zápletky. Chybí mi víc napětí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Z počiatku a v podstate dosť dlhú dobu solídna detektívka s patričnou severskou atmosférou, niekoľkými scénami, kde úplne stačilo iba sledovať tvár niekoho, kto niekoho spoznal, aby nás schladilo. Tretí akt začína bohužiaľ tým najotrepanejším klišé filmoch s policajtmi, aké si viete predstaviť a od tohto momentu je všetko v kýbli. O čo ide, nie je tak zaujímavé, ako pátranie po tajomstvách a záverečné prelnutie oboch dejových línií je časovo tak presne naordinované, že takto vtipne by to vymysleli iba Zuckerovci. Celé rozuzlenie je jedna nechcená paródia, kde ide o sekundy, pritom predtým išlo o roky schovávania a vyšetrovania zároveň. Ak by bol film nejaká filozofická úvaha o osude, prosím, ale je iba tuctovou detektívkou vhodnou do Odložených prípadov. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Adaptace prvního dílu severské knižní série představuje slibný rozjezd. Zápletka je velmi dobrá, naráží však na příliš zjednodušené postavy a průměrnou realizaci. Na škodu je i značné množství scénáristických berliček. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Kvalitní severské krimi o jednom chlapci, kterému jedna rozverná dívka nechtíc připravila nehezkou budoucnost, a tak se ji po letech rozhodl odvděčit. Zpočátku mi vadily časté časové skoky. Chvílemi jsem se obával, že tvůrci nechtíc skočí do jiného filmu. Jakmile jsem se v ději zorientoval, tak jsem byl spokojen. K lepšímu vyznění mi chyběl nějaký šokující moment, či alespoň nějaký prvek, pro který by mi měl snímek potenciál utkvět v paměti. Takhle se snímek plaví pouze ve vodách lehkého nadprůměru. Milovníky daného žánru snímek zajisté potěší. Ostatní diváky asi příliš nenadchne. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel kulyk. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Hned ze začátku bych chtěla říct, že je to nadprůměr, ale tu čtvrtou hvězdu prostě nedám, jelikož mi tam chybělo trochu víc akce, nebo alespoň napětí. Příběh je výborný a hodně zajímavý. Herci jsou skvělí, ale nepřipadá mi to jako mysteriózní thriller, spíše pouze jako krimi, které má hodně poutavý a drastický příběh. Musím, ale uznat, že hodně kvalitní podívaná, jak jsem očekávala. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím, kde asi udělali soudruzi z Dánska největší chybu. V hereckém obsazení to asi nebude. Nikolaj, který si trošku podobnou roli střihnul třeba v Morke je spolu se svým kolegou celkem přesvědčivý. Ostatní, ale už zdaleka ne. Hlavně velká spousta klišé a potom scénář, který se na konci proměnil spíše s v seriálovou Kobru 11. Naprosto se vším všudy, až na Simira, ten chyběl. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ťažšie, ako napísať komentár k tomuto filmu, by bolo vysvetľovanie, prečo som mu nadelil až tri hviezdičky. Preto sa mu radšej vyhnem. Ženu v klietke nepovažujem za vydarený film a nehodlám si prečítať ani vychvaľovanú knižnú predlohu. Nedokážem sa skrátka preniesť cez nadbytočné vnesenie hyperbarickej komory do deja, lebo také podmienky nemajú ani adepti misie na Mars. Vo všeobecnosti nemám rád "moderné" detektívne filmy, ktoré sa predháňajú v absurdnosti a krutosti týrania obetí, pričom dôvody k nemu sú viacmenej malicherné. Takže dentálna epizódka, ktorá mala ilustrovať dôsledky dlhodobého pobytu v komore, mi vyznela rovnako cudzorodo, ako postava Assada a zopár akčných scén. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Takže nakoľko som mal dnes možnosť vidieť tretí film zo série: "Oddelenie Q" tak si myslím, že okomentujem a ohodnotím všetky tri naraz. V prvom rade je treba povedať, že akosi mám pocit, že tieto filmy mi dokazujú, že dobré thrillery sa točiť dajú a netreba sa báť prekročiť určité hranice, lebo výsledne môže človek dostať veľmi dobré filmy. A dokázali mi to všetky tri. Ale teraz už ku "Kvinden I Buret." Musím povedať, že ako prvý film je to celkom dobre spracované. V prvom rade je tu veľmi dobre cítiť skvelú atmosféru. V úvode sa síce dostaneme do trošku iného prípadu, ktorý nám viac predstaví hlavného hrdinu Carla Mørcka. A akosi sa mu po udalostiach z jeho posledného prípadu nechce ísť do stavu nič nerobenia, no rovnako sa mu ani nepáči triedenie nedoriešených a odložených prípadov a miesto toho sa rozhodne jeden vyriešiť. Konkrétne ho chcel dostať už dávno, len bol zverený inému oddeleniu. Zoznámime sa aj s jeho kolegom Assadom a môžeme ísť na to. Máme tu príbeh zmiznutej ženy, ktorý sa uzavrel ako samovražda. Lenže Carl s tým nesúhlasí a postupne sa dopátrame k tomu, že možno všetko bolo celkom inak. Atmosféra filmu je tu veľmi dobrá a neustále chceme vedieť čo sa stalo. Rovnako sa mi páči, že počas príbehu sa dozvedáme nielen o tom ako detektívi postupujú, ale rovnako aj čo sa deje alebo dialo počas tej doby, kedy Merete zmizla. Myslím si, že v rámci prvého filmu sa mi páči, že všetko vlastne Carl robí na vlastnú päsť, pretože jediné čo vie robiť je riešiť prípady a chce v tom pokračovať. Postavy sú zaujímavé a príbeh plynie veľmi dobre. Celkovo som sa bavil, len som mal pocit, že príbeh ako taký nie je úplne jeden z tých najzaujímavejších. Mám pocit, že sme už podobný koncept videli a nepatrí to medzi najzaujímavejšie koncepty. Ale páči sa mi ako Merete robí maximum aby neprišla o rozum a aj naši hrdinovia a hlavný zloduch sú zaujímaví. Takže ako celok poviem, že ide o dobrý thriller, ktorý ale miestami má veľa detektívneho príbehu a menej interakcie so zloduchom. Takže toho by som si prial asi viac. Ale na druhú stranu, od čoho máme pokračovania? Takže si povieme viac tam. Hodnotenie: B+ ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Po velmi dobrém Vzkazu v lahvi jsem se pustil do prvního příběhu detektivů Mørcka a Assada. A dostal jsem tedy o něco slabší norskou kávičku. Přitom eskapády a schopnosti zdejšího arcilotra jsou o fous uvěřitelnější než ty Antikristova džina v láhvi. Mørck a Assad  zase v pohodě, ale trochu ztrácím obdiv k jejich psychologickým profilům, holt Most je jen jeden a Sága Norénová měla mnohem přitažlivější složku.  O chlup lepší než Vraždy v Midsomaru, což je vlastně pořád pochvala, ale u této druhé návštěvy  už jsem poposedával. Třetí odkládám na neurčito a pro výstrahu si tu nechávám viset jen tři hvězdičky. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Skandinávský kriminální thriller sice na úrovni scénáře sleduje až příliš žánrových klišé, ale proč ne, celkem slušně to funguje. Režisér to podal stylově, takže jsem nakonec při hodnocení trochu přimhouřil oko (70%). ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Chronologicky naopak. První díl temné noir severské detektivní série Oddělení Q jsem viděl jako poslední (zatím), ale nevadí. Díly na sebe naštěstí nikterak moc nenavazují. Thriller, co má šťávu, napětí a správnou atmosféru detektivek staré školy. ()

Související novinky

Dánové rozjeli filmové série

Dánové rozjeli filmové série

21.12.2014

Dánská kinematografie platí za velmi kvalitní a úspěšně se prosazuje i v zahraničí. V poslední době se tamní produkce zaměřila i na adaptace domácích úspěšných knižních sérií do filmový podob. Zatím… (více)

Reklama

Reklama