Reklama

Reklama

Žena v kleci

  • Dánsko Kvinden i buret (více)
Trailer 1

Po tragické přestřelce, při níž jeden z jeho kolegů přišel o život a další ochrnul, je komisař Carl Mørck přeložen do sklepní kanceláře nově zřízeného Oddělení Q, jež má za úkol protřídit nedořešené a odložené případy a jehož jedinými zaměstnanci jsou komisař Mørck a jeho nový asistent Assad. Stačí jediný den a paličatý komisař se přes výslovný zákaz střemhlav vrhá do řešení případu Merete Lynggaardové, populární političky, která před pěti lety záhadně zmizela při plavbě na trajektu. Jediným svědkem je její duševně nemocný bratr, který byl po události nalezen v podpalubí. Případ byl uzavřen jako jednoznačná sebevražda. Dvojici vyšetřovatelů se však takové vysvětlení nezdá a vydávají se na cestu, která je zavede hluboko do podsvětí plného násilí a zášti, jež se skrývá za kultivovanou tváří Skandinávie. Strhující dánský thriller z pera scénáristy filmového hitu Muži, kteří nenávidí ženy je prvním dílem filmové série o Oddělení Q podle bestsellerů Jussiho Adlera-Olsena. (Aerofilms)

(více)

Recenze (449)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Knihy s oddělením Q jsou mojí oblíbenou četbou a tak jsem byl na jejich filmové zpracování docela zvědav. Karla Morcka si představuji značně odlišně, ale jelikož N. LieKaas je dobrý a osvědčený herec a sympaťák k tomu, zas mi to tolik nevadí, když navíc Assad je svému literárnímu předobrazu už mnohem bližší. Co se týče zápletky, ta dostává před psychologií na rozdíl od knih jednoznačně přednost, ale to se celkem dalo čekat. Zvolený způsob vyprávění mi sedl, Morckovo soukromí a služební linie jsou vyváženy tak akorát a tak jsem celkem spokojen, 3,5* a těším se na další díl. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Severská krimi táhne, je komerčně úspěšná a za poslední roky se na ni sneslo až nesmyslné množství kritických superlativů. Dánský film Žena v kleci zřetelně ukazuje meze tohoto módního úkazu. Snímek režiséra Mikkela Norgaarda je natočený podle velmi úspěšné literární předlohy Jussiho Adlera Olsena. Realizace se ujali osvědčení tvůrci, scénář napsal Nikolaj Arcel, který pro film mimo jiné přepsal i známou trilogii Milénium Stiega Larssona, režisér pracoval na krimiseriálu Most, který byl uveden v mnoha zemích a v Americe vznikla jeho úspěšná místní verze. V zemi původu se Žena v kleci stala nejnavštěvovanějším filmem z domácí produkce. Asi se není co divit, Žena v kleci obsahuje všechny povinné prvky severského "napínáku" a nepřidává k nim skoro nic. Je to konvence v čistém stavu, realizovaná s nevzrušivou zručností. Příběh tohoto typu potřebuje detektiva "depkaře". Carl Morck (Nikolaj Lie Kaas) tento požadavek naplňuje víc než dostatečně. Má pro kolegy nesnesitelně perfekcionistickou náturu, navíc byl zraněný při nepovedeném zátahu, a to ještě dopadl líp než kolegové, z nichž jeden byl zastřelen a druhý – jediný Carlův kamarád – skončil paralyzovaný. Hrdina za ním občas zajde do nemocnice, aby si s ním pohovořil o nesmyslnosti života. Tím ovšem Carlovy starosti nejsou vyčerpány. Jak už se v konvenčních detektivkách stává, právě ho opustila manželka. V přepíjení severské samoty ho občas vyruší návštěva syna, který ho pak vyhání z domova nesnesitelnou hudbou a hlučným pářením se s náhodnými známostmi. A ještě nedosti na tom. Carlovy delší rekonvalescence využijí nadřízení k tomu, aby se otravného policisty zbavili. Vymyslí si pro něj zvláštní oddělení, jehož úkolem je zběžný přezkum starých nevyřešených případů. Přidělí mu kanceláře v nejzastrčenějším koutě sklepení policejního ředitelství v naději, že o němuž nikdy neuslyší. Ach, jak se mýlili. Carl totiž dostane parťáka, policistu blízkovýchodního původu Assada (snad to není nějaký příbuzný), který v Ženě v kleci hraje plus minus stejnou úlohu jako afroameričtí partneři bílých policistů v hollywoodských thrillerech. Tedy dát hrdinu jakž takž do kupy, projevovat schopnost radovat se ze života a vůbec s ním být srovnaný, vnímat v něm i nějakou duchovní dimenzi, být praktický i empatický. Zatímco pro Carla znamená nové funkční zařazení prudký sestup, pro Assada je to šance konečně se dostat k nějakému tomu vyšetřování. Jak je u takových filmových dvojic obvyklé, lezou si ti dva ze začátku na nervy, postupně k sobě nacházejí cestu a nakonec by jeden za druhého ruku do ohně strčili. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Bez zbytočných spoilerov, bez vyzradenia pointy - zaujímavá, severská - detektívka s kvalitnou ústrednou dvojicou vyšetrovateľov v novo - otvorenom oddelení Q, kde najprv prvý kolega, tvrdohlavý, ale zásadový detektív Carl stratil v akcii kolegu, tak teraz je preložený práve na nové oddelenie, kde mu pripadne nový kolega, asistent Assad. Na tomto oddelení sa otvárajú staré - nevyriešené prípady, keď Carla zaujme prípad zmiznutia Merete Lynggaardovej, ktorá za záhadných okolností zmizla, pričom svedkom bol jej trochu pribrzdený brat, menom Uffe. Mimochodom, Merete je politička, a tak sa vynárajú otázniky, kto to ma na svedomí, kto má v tom prsty ? Libanonský herec Fares Fares ( nechápem, ako môžu mať títo ľudia rovnaké meno i priezvisko: Abdullah Abdullah a pod ), je chválitebný ako Assad, ktorý povzbudzuje, inak depresívneho kolegu Carla Mørcka, predstaviteľ Nikolaj Lie Kaas, dánsky herec vštepil svojej postave veľký intelekt a odhodlanie vypátrať skutočnosti, keď problémy sa dostavia tak, že najvyšší im bude hádzať kolená pod kolená... Dobrá detektívka s dobrou atmosférou, akú severania dokážu sprostredkovať, po záverečných titulkov budete vskutku spokojní, nie je to zlý film, ani nijako svetoborný, ja by som usúdil ako lepší priemer, kde sa teším na pokračovania dobrodružstiev detektívov na striebornom plátne, lebo do literatúry sa pustiť nehodlám, kde si myslím, že by to bolo asi zaujímavejšie, ako sledovať to na plátne, ale nakoniec: Skúste to, nič za to nedáte, len 90. minút voľného času, ktorý nebude stratený, zahodený, ... ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

První ze série Oddělení Q, které mě prostě baví. Dánská krimi patří k tomu nejzajímavějšímu, co je v žánru severských napínáků k mání. Mimochodem, nedivím se, že bývají tyto přetáčeny hollywoodskými supy. Však co mě převelice těší, nikdy takováto vykrádačka nepředčila originál (viz. Zločin nebo Milénium). Pokud se někdo pustí i do prznění Oddělení Q, opět u skalních evropských fandů narazí. Ústřední dvojice detektivů je natolik autentická, že ji, z profláknutých Amíků, nepřeválcuje asi nikdo a atmosféra, kterou do filmů umí vložit Dánové, ta se kvalitně obšlehnout nedá.. :) ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že mě kniha zhruba od padesáté strany strhla do stavu, který je znám všem knihomolům, a sice "čti, čti, čti". Je smutné, že filmu se nepodařilo zúročit všechen potenciál, musela jsem tomu dát dvě šance, abych nebyla úplně zklamaná. Přitom má příběh vše, co by měl mít, skeptického policajta, který dostane "novou šanci" v podobě vlastního oddělení a pomocníka Assada a na druhé straně tu je pět let pohřešovaná politička Merete, jejíž případ znovu otevřeli a o níž by si nikdo ani v nejdivočejší fantazii nemohl myslet, že by ještě mohla být naživu. Merete je zavřená v přetlakové komoře a jejím úkolem je přemýšlet, proč tam je. Nemám ráda, když se tak násilně (z časových důvodů) osekávají dost podstatné věci, takhle snímek naplno zúročil jen vztah Merete s jejím postiženým bratrem a divák také pocítí po zhlédnutí nutkavou potřebu se osprchovat, aby ze sebe smyl špínu a izolovanost pěti let vězeňkyně. Hodně zpovrchnili postavu Carla Morcka, v této dějové linii je více zajímavý jeho pomocník, aspoň za něho jsem byla ráda. Ale abych jen nekritizovala, scéna, kdy se Merete musí zbavit nemocného zubu a dostane na to klasické štípačky, patří k nejlepšímu, co jsem za poslední dobu v tomto žánru viděla. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na Škandináviu len priemerné krimi. Lenže škandinávsky priemer znamená u detektívok svetový nadpriemer. Scenár je síce takmer nulový, ale u severanov sme zvyknutí na absenciu reči. Najzaujímavejšie momenty celého filmu sú, keď je žena skutočne "v klietke", no hoci to je z celkového filmu tak 15 minút, aj tie hlucho-nemé pasáže majú svoju atmosféru. Pretože Nikolajovi sa stačí len mumácky pozerať a je tam herecký výkon. Som rád, že vznikla táto super séria o Oddelení Q. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Nepoznám knižnú predlohu, ale myslím, že si ju čo najskôr zaobstarám, pretože mi je jasné že do 97 minútového filmu nie je možné vtesnať všetko to čo sa zmestí do knihy a ak ma tento film dokázal chytiť od prvej minúty, tak som zvedavá čo so mnou urobí kniha.... Už sa na to teším! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Prvý prípad Oddelenia Q ( vyšetrovanie starých odložených prípadov ) s vyšetrovateľom Carlom a jeho asistentom Asadom je na prvý pohľad málo zaujímavý, udalosti však ukážu pravý opak. Výborná mysteriózna atmosféra sa vinie filmom ako červená niť, tvorcovia umne používajú flashbacky a hudba sa derie pod kožu. Záverečné finále je hodné severských drsných filmov posledných rokov. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Dobře! Hezká atmosféra, hlavní postavy. Příběh jednodušší, ale proč ne projednou něco, co není prekombinovaný. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Žena v kleci je velice poutavá a napìnavá detektivka. Pouze, ale v knižnì podobě, té se totiž filmový tvůrci drželi dost okrajově. Např.bližšì rozvedenì pobytu v,,kleci,, a navozenì pocitu uvězněnosti i pro divàka, některé podstatné okamžiky děje přelétnuté z rychlìku, což ději filmu pravda zase tolik neubližuje, ale na druhou stranu čtenáře, který si to dal, jako já před shlédnutìm pořádně zklame. Chybì zde zkrátka ta severská temná stránka + momenty překvapenì, nejen na závěr. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

To nejhorší, co se tomuto filmu mohlo stát, je, že jste ještě před projekcí četli knižní předlohu. Ale i tak je Žena v kleci velmi dobrým thrillerem, srovnatelným s Larsonovým zfilmovaným Miléniem, a snad i lepší než Nesbovi Lovci hlav. Jenže ta knižní předloha... napínavější, příběh vrstevnatější a zamotanější, charaktery šly více do hloubky, Merete v kleci skutečně trpěla (pokud vám bylo při "dentální" scéně nevolno, u knížky by jste rovnou hodili šavli ;-). Ano, pochopili jste dobře, přečtěte se Olsenovu knížku ;-) Ale i jako film to funguje na výbornou, Assad, ale i Carl, jsou sympaťáci k pohledání, Merete zas asi nejhezčí politička, co jsem kdy viděl. Těším se na další případy oddělení Q. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Jsem nadšený fanoušek knižní série Adlera-Olsena. Se zkušenostmi s knižními adaptacemi jsem mírnil svá očekávání. Zhruba do půlky jsem si v duchu říkal, že to postrádá tempo a šťávu, což vykazuje kniha, od níž se nedá odtrhnout. Ale pak jsem názor začal přehodnocovat, protože především filmařsky, vizuálně se mi film moc líbil. Dalo by se toho hodně vyčítat, jak se to u filmových adaptací slavných knih často děje, ale tak nějak se mi zdá, že se negativa postupně přeměnila v pozitiva, anebo byla zčásti či úplně potlačena. Carla jsem si představoval padesátníka a výše, Lie Kaas se mi s ohledem na věk nepozdával, ale postupně mi to taky přestalo vadit. Fares Fares je výborný Assad, tak nějak podobně jsem si ho představoval. Sonja Richter mě ještě nikdy nezklamala, velmi dobrá volba pro Merete. Ostatně, volba herců je výborná snad ve všech rolích. Film není strhující jako kniha, ale pozitiva převažují. Hurá na Zabijáky. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Na severský film nijak výrazněji oslňující detektivka, no na jedno zhlédnutí se ale přežít dá. Chybělo více zvratů, napětí, typické dánské zamotanosti příběhu i charismatičtější záporák. Složka 64 je oproti Ženě v kleci diametrálně jinde. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

To je přesně ten druh filmu, u kterého vždycky řeším jestli tři nebo čtyři... Severská detektivka s pochmurnou atmosférou a výbornou oldschoolovou kamerou - minimálně čtyři. Scénář je nabušený mraky nejrůznějších klišé, pathosu a nechutně podbízivé hudby - slabé tři. Ale kostra příběhu je výborná a motiv dlouholeté tortury v přetlakové komoře mi přijde hodně originální - čtyři. Policejní šéfové házejí oboum hlavním hrdinům klacky pod nohy, nevěří jim, ale oni si přesto jdou za svým, protože jsou to správní chlapi a skvělí policajti. Ehhh... tři. První policista se vůbec neusmívá, je to takový zachmuřený a nekomunikativní sociopat, a to mám rád - čtyři. Jeho parťák není negr, jak je obvyklé v amerických filmech, ale mohamedán, jak začíná být obvyklé v evropských filmech. Jednak je to moderní, druhak jde o infantilně průhlednou snahu o výchovně osvětové působení na tu tupější část většinové populace - tři. A z tohohle posledního důvodu zůstávám (i když trochu nerad) u těch tří. Knížka bude asi lepší. ()

Earl_23 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem četl knihu, se ptám, jak někdo mohl tak dobrou předlohu takhle zničit?? Ani nevím za co dávám dvě hvězdičky. Děj je úplně nelogicky upraven, odvyprávěn pár scénami. Víc než to se tu hledí na klišé odvolaných policajtů. Chudák Olsen, protože tohle bylo hodně nedůstojné. A ten Asad... Jestli takhle vypadá režisérova představa o Asadovi, tak má nejhorší představivost na světě. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Policista poznamenaný ztrátou kolegy je přeložen do skladu, aby roztřídil staré případy. Zde naráží na zdánlivě jasnou sebevraždu, která se ovšem ukáže být zcela něčím jiným. Jeden z těch slabších severských thrillerů, který postrádá tolik ceněnou skandinávskou syrovost a působí spíše jako epizoda z tuctového kriminálního seriálu. Co se dá celkem ocenit je pointa, ačkoliv se může někomu zdát přitažená za vlasy, a celkem slušný herecký projev hlavního hrdiny. Ale čekal jsem víc. 60% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Kvinden i buret v sobě perfektně kombinuje drsné severské kriminální rysy a příběh, jenž bez příkras a zbytečných odboček míří ke svému šokujícímu rozuzlení. Režisér Mikkel Nørgaard se sice drží osvědčených, byť místy fádních postupů, nicméně ani to mu nezabránilo v tom, aby stvořil hutnou kriminálku, při níž nebudete napětím téměř dýchat. Skvělá práce! ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Solidní detektivka, ale chyběla mi větší dávka napětí a překvapujících momentů či zvratů. Moc přímočaré. Lepší tři hvězdy. 70% ()

Související novinky

Dánové rozjeli filmové série

Dánové rozjeli filmové série

21.12.2014

Dánská kinematografie platí za velmi kvalitní a úspěšně se prosazuje i v zahraničí. V poslední době se tamní produkce zaměřila i na adaptace domácích úspěšných knižních sérií do filmový podob. Zatím… (více)

Reklama

Reklama