Reklama

Reklama

Žena v kleci

  • Dánsko Kvinden i buret (více)
Trailer 1

Po tragické přestřelce, při níž jeden z jeho kolegů přišel o život a další ochrnul, je komisař Carl Mørck přeložen do sklepní kanceláře nově zřízeného Oddělení Q, jež má za úkol protřídit nedořešené a odložené případy a jehož jedinými zaměstnanci jsou komisař Mørck a jeho nový asistent Assad. Stačí jediný den a paličatý komisař se přes výslovný zákaz střemhlav vrhá do řešení případu Merete Lynggaardové, populární političky, která před pěti lety záhadně zmizela při plavbě na trajektu. Jediným svědkem je její duševně nemocný bratr, který byl po události nalezen v podpalubí. Případ byl uzavřen jako jednoznačná sebevražda. Dvojici vyšetřovatelů se však takové vysvětlení nezdá a vydávají se na cestu, která je zavede hluboko do podsvětí plného násilí a zášti, jež se skrývá za kultivovanou tváří Skandinávie. Strhující dánský thriller z pera scénáristy filmového hitu Muži, kteří nenávidí ženy je prvním dílem filmové série o Oddělení Q podle bestsellerů Jussiho Adlera-Olsena. (Aerofilms)

(více)

Recenze (449)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Detektívka, ktorá obsahuje všetko potrebné. Čo však v tomto prípade zároveň znamená, že neobsahuje nič mimo klasické hranice vyšetrovačky. Žena v kleci sa drží svojho žánra ako kliešť. Dôkaz za dôkazom. Svedok za svedkom sa ženie za rozseknutím zápletky. Dostanete príbeh, ktorý prinesie síce jednoduchú ale dostatočne zaujímavú cestu. Detektívka, ktorá nikoho nesklame. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Před časem jsem se přes knížky Jo Nesba pokusil seznámit s mánií ohledně severské kriminálky, ale úplně se mi to nepodařilo. Nicméně filmová Žena v kleci mě bavila na první dobrou. I když to nemám úplně zmapovaný, řekl bych, že Nesbův Harry Hole je hodně podobnej tady Carlu Morckovi. V podstatě bezemoční suchar a trochu alkoholik s upozaděným a evidentně na hovno rodinným zázemím. Žena v kleci je chytře vymyšlená story s využitím mešuge bratra, i když scény s „ženou v kleci“ byly na můj vkus trochu za čarou a evokovaly mi horory typu Saw, který fakt nemám rád. Ve srovnání se Zabijáky má Žena v kleci výrazně promakanější motiv pachatele, přesto mě Zabijáci bavili víc. ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

SPOILERY: Trošku jsem měl obavy po přečtení několika komentářů. Rozhodně nesouhlasim s tim, že Carl bez Assada je natolik neschopný, že by nedokázal nic vyřešit. Je to právě on, kdo neustále pokládá otázky a Assad přispěje s nějakym návrhem. Tenhle film se těžko popisuje bez spoilerů, poněvadž ve mě zanechal šílené nadšení a k interpretaci pořádných emocí musim rozpitvat některé scény. Začnu zápletkou, která je opravdu výborná a dá se říci, že ze záporné postavy není až takovej hajzl. Bohužel, přišel o rodinu během autonehody a prošel si fyzickým aj psychickým týráním, což se na něm výrazně podepsalo a dovolim si říci, že jeho motivaci jsem z části i chápal. Nechci nějak jeho čin obhajovat, přeci jen na konci filmu jsem rád že to dopadlo tak jak to dopadlo, ale když si člověk odmyslí tenhle "revenge", tak se jen stará o svojí babičku. Představte si však, že v televizi uvidíte člověka, jež je zodpovědný za smrt vašich rodičů, které jste milovali a ještě žije v takovém babylonu. A věci se daj rázem do pohybu. Na konci filmu jsem jinak napětím se svíral na židli a z toho povzbuzujícího projevu Nikolaje Kaase "nevzdávej to, slyšíš? dostanu tě z toho!!!" jsem měl i slzy v očích. Ten herec je fakt skvělej a i přes tu aroganci jsem si jeho postavu oblíbil. Dělat x let na vraždách, ještě k tomu vás čeká rozvod s manželkou a problémovej syn.. naštěstí má po boku muslima, se kterým se sice moje víra rozchází, za to je však nakorbenej a fascinoval mě každým dialogem, navíc je to neuvěřitelnej sympaťák. A dělá špatný kafe ;-) akce zde téměř není, za to ta brutální šarvátka v autě se záporákem byla hustá. Líbila se mi i místy poklidná a pohlcující atmosféra a snímání okolí. Švédi maj Wallandera, Dánové Carla/Assada. Mnohým se líbí jen Wallander, naštěstí pro mě, jsem si oblíbil i tyhle dva cápky. Hlavně je to takové uvěřitelné a i hrdinové přijdou k bolestivé úhoně. Výbornej matroš! ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá, ale docela napínavá krimi, která možná nenadchne propracovaným příběhem plným různých scenáristických kliček, ale zaujme svou chladnou a temnou atmosférou. Dějově to působí jako pilot k seriálu a i samotné vzezření je spíše televizního rázu. Na hlavní dvojici jsem si musel chvilku zvykat, ale nakonec se mi pod kůži dostali a na pokračování se mrknu určitě velice rád. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Dánové umí a my jim v několika ohledech můžeme tiše závidět. Vystavění dějové linky pojednávající o znouotevření 5 let starého případu v depresivním a syrovém dánském světě zločinu je podáno s velkou gradací a vývojem nemajíce žádné velké kopance. A to vše za 95 minut, to je opravdu na pochvalu. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Podobne ako sa Hollywoodu s radosťou vyčíta, že trpí nedostatkom originálnych námetov a len recykluje všetko možné: remaky, adaptácie videohier a kníh , to isté evidentne nie je cudzie ani iným kinematografiám. Tam kde svoj úspech začala adaptácia The Girl With The Dragon Tattoo (resp. celá Milénium trilógia), o to isté sa rok čo rok pokúšajú ďalšie a ďalšie adaptácie úspešných detektíviek. A popravde už to nie je ničím originálne. V prípade Keeper of Lost Cases sa jedná síce o zručne natočený film, ale po scenáristickej stránke len s tisíc krát omieľaným klišé. Vo výsledku tak film na úrovni televízneho pilotu, ktorý v dobe keď samotné televízie ponúkajú skvelé kriminálky ako The Killing, True Detective, Hannibal, nemá absolútne čím zaujať. Detektívna časť je až príliš predvídateľná, v závere neprekvapivá, počas vyšetrovania bez jediného prekvapenia a navyše prekvapivo nefunguje ani v emocionálnej rovine (chýba ľútosť pri flashbackoch zobrazujúcich väznenú ženu, ktoré sú navyše časovo chabo ohraničené - tie dlhé roky väznenia sa javia ako týždeň). Navyše v detektívke je asi niečo zle, pokiaľ ma viac ako samotné vyšetrovanie zaujíma práve postava utrápeného detektíva. Po hereckej stránke síce fajn, chémia medzi dvoma detektívmi funguje, dialógy neznejú vôbec hlúpo, občas poteší aj mrazivá „severská“ atmosféra, po technickej stránke nie je taktiež možné čokoľvek vytknúť a film trvá len štandardných 90 minút, takže celkom rýchlo utečie. V roku, keď sa do kín dostali aj americký Prisoners však pôsobí len ako veľmi chudý príbuzný. Zabudnuteľná kriminálna jednohubka, ktorá síce vôbec ničím neuškodí, ale ani nemá čím nadchnúť. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Těžko tu můžu vyčítat velkou míru předvídatelnosti detektivní zápletky, když jsem stejný problém měla už s knižní předlohou, naopak mi přijde, že se s tím film díky posunutí flasbacků až do poslední třetiny, vypořádal dokonce i o trochu lépe. Více mi vadí, že se snímek nechal příliš unést takovým už velmi zažitým vzorcem - dánská filmová kriminálka = depresivní, tíživá atmosféra ( nechápejte mě špatně, já to mám jinak dost ráda) a v tomto směru jede skutečně až na doraz, čímž ovšem zametá pod práh všechen ten jemný humor a nadhled, díky kterým se mi kniha i přes výše zmíněný nedostatek líbila. Chyběla mi Carlova počáteční laxnost v nové práci, jeho chytré přečůrávání kolegů ve vedení, kteří se ho chtěli zbavit tím, že ho usadili ve sklepě a dali mu na starost odložené případy , chybělo mi, jak jen tak mimochodem bokem ještě téměř vyřešil aktuální případ, se kterým se trápilo týdny hlavní oddělení. A to ani nemluvím o jeho dobrosrdečném, ale dost svérázném parťákovi Assamovi s jeho amatérským nadšením pro policii a zálibou v přeslazených čajích, jemuž odlišná charekteristika uškodila asi nejvíc a odebrala mu v podstatě vše co na něm bylo zábavné. Takže v mém konečném zůčtování 1:0 ve prospěch knihy. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Jako pilotní epizoda televizní (mini)série skvělé, jako film poněkud... nechci říct přímo laciné, ale zrovna mě jiné slovo nenapadá. Je to takové jednoduché, lineárně a očekávaně se vyvíjejíc a vy vlastně ani moc nebudete děním nijak překvapeni. Akorát to má pěknou sychravou atmosféru, kterou tyhle severské kriminálky umí. Díky a rád se podívám na příští díl (pokud bude), který tak už bude mít více času na samotný příběh, protože entreé k oběma postavám už máme za sebou. Až nějaký další díl vznikne, dejte vědět. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Mně se tato multikulti gender dánská krimoška celkem líbila. Sice je zde osobních tragédií a přešlapů hlavního hrdiny (komisaře Mørcka) trochu moc najednou, ale pro severské tvůrce mám slabost. Pátrání po odloženém případu ztracené ženy probíhalo napínavě a věčně zamračený Nikolaj byl místy okouzlující. Respektive co neuhrál on, přidal flegmatický Assad. Kromě nich ještě ponurá severská krajina, nějaký ten sirotčinec a chatrné obydlí. Takže za mně spokojenost. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Na začátku jsem si říkal,jestli tento film bude stát za to,neboť jsem této dánské detektivce moc nevěřil.Ale první minuty filmu naznačily,že se schyluje k pořádné zápletce.Asi začnu s obsazením,neboť ústřední dvojku policistů z Oddělení Q jsem si hned oblíbil,a to asi kvůli rozdílnosti jejich osobností.Je sice pravda,že vyprávění mohlo být v některých částích ještě lepší,ale to se dá odpustit,Hlavní záporák byl skvělý a závěr byl přímo dechberoucí.Už se moc těším na Zabijáky a třetí díl této dánské ságy.Určitě to stojí za to vidět.Hodnocení:80% ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Až na pár logických kopanců (stále stejné vlasy po pěti letech, žádné ochlupení v podpaží) film funguje celou dobu dobře. Ano, díky flashbackům sice trochu ztrácí na atmosféře, ale jinak se jedná o jednu z těch lepších krimi. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Pokud by se za dobrý film považoval ten, který divákovi co nejrychleji uteče, byla by pro mě Žena v kleci jedním z nejlepších filmů všech dob. Jako kdyby závěrečné titulky snímku přišly jen chvíli poté, co jsem ho pustil. Ale asi to bude jen tím, že jsem se před sledováním prokousal 400 stranami Adler-Olsenovy knihy a celou dobu čekal TENHLE motiv, TUHLE postavu, TUTO dějovou linku... A nic z toho nepřišlo. Příběh byl ohlodán na kost. Divákovi ani nebyl dán prostor, aby zkusil sám odhadnout pachatele, zkrátka - Carle jsou s tebou jen problémy, vypadni od policie, "ale já vím, že to spáchal XY, budu pátrat na vlastní pěst!" a hned šup za ním na statek na velké finále. Kniha mě příliš nenadchla, protože nepřekročila stín žánrovky - vsadila na stokrát viděné ("bručounský detektiv s osobním životem v troskách se po počátečním hašteření spřátelí se svérázným kolegou"), rozehrála příliš mnoho linií (případ z minulosti, zavražděný cyklista, osobní a zdravotní problémy, psycholožka, politika...) a samotné vyšetřování "případu Merete" přitom spočívalo v podstatě jen ve volání různým poslancům, sekretářkám, lovení rodných čísel v kartotékách... Opravdu napínavá akce přišla až na samotném konci. Nu a film mě příliš nenadchl z opačného důvodu - hurá na akci, samá zkratka, žádné zdržování, ale řada motivů zůstala nerozehrána, řada postav zahozena. Dle mého by to chtělo nějaký kompromis mezi rozvláčnou knihou a zrychleným filmem. Není to celé špatné, jsou tu pamětihodné scény (autonehoda, tlaková komora) a řekl bych, že jako žánrovka to jakž takž funguje, asi tak na tři a půl hvězdy. Ale nemohu se zkrátka zbavit pocitu, jako by se celá série teprve zahřívala. Aspoň doufám. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Kdybych viděl prvně snímek a asi nic neviděl o knize, ani mě to tak nechytne. Tohle bych si klidně představoval jako hodně dobrý úvod k seriálu, který běží v televizi. Zápletka jednoduchá, ale dobře rozvržená, postavy zajímavé a rozhodně ne nudné, ale na filmovou sérii mi to jako začátek až tak silné nepřišlo. Dobré, ale ne výjimečné. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá a svižně odsýpající detektivka s příjemným obsazením. Na jedno deštivé sobotní odpoledne přímo ideální. ()

stration 

všechny recenze uživatele

První ze zatím trojdílné série se sympatickou dvojkou vyšetřovatelů. Severské reálie a způsob vyprávění je mi pořád ještě celkem příjemný a tento příběh to jenom potvrzuje. Originální zápletka, trochu tajemna, ke konci solidní napětí a smířlivé rozuzlení. Jako minus bych viděl odhadnutelnou pointu (teda kdo za tím vším stojí), která tloukla do očí a uší už chvíli po začátku. Celkově ale rozhodně spokojenost a natěšenost na další díl. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Další parádní severská detektivka, která působí spíše komornějším dojmem (např. při srovnání s trilogií Millennium), ale celkově představuje výborný opening k volné sérii odložených případů Oddělení Q. Skvělé ústřední duo, které sice naplňuje snad všechna možná žánrová schémata/klišé (dříve úspěšný, nyní degradovaný vyšetřovatel se sklony k alkoholismu a ad hoc přidělený parťák, který na první dobrou působí jako ukázkový poděs), na druhou stranu ovšem představuje jeden z nosných elementů celého vyprávění a jsem hodně zvědavý na vývoj obou hlavních charakterů v dalších dílech. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Moje vysoké hodnocení bude dáno asi tím, že jsem zatím předlohu nečetl. Žena v kleci u mě fungovala po všech stránkách a podle mého soudu jde o brilantní severskou detektivku, která nemá moc chyb. Napínavé je to prakticky od začátku do konce a Norgaard nemá problém s tím napětí stupňovat a udržovat. Hutná atmosféra je tak nějak samozřejmostí, tady navíc byla i hodně fyzická a už dlouho se mi nestalo, že bych si film takhle prožil. Herci jsou do jednoho výborní - Folsgaard si tu vystřihl další vyšinutou roli, Lie Kaas hodně hraje přes své charisma, ale vychází mu to a vlastně i ty nejmenší role byly obsazeny zcela přesně a nemůžu si stěžovat. Je pravda, že flashbacky a paralelní osud zmizelé ženy malinko odvádějí pozornost a rozptylují, nicméně i v nich je velká síla, takže to tak nevadí. Jako samostatný film na mě Žena v kleci působila výborně, a jelikož se všechno vysvětlilo, námitky ke scénáři mít nemůžu a to je u tohoto žánru hodně důležité. Intenzivní a silný zážitek. 90% ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Spočiatku som myslel že tá jednoduchosť a priamočiarosť o ktorej som tu v komentoch čítal, že mi vadiť nebude. Ale práve tá bola, ktorá mi vadila najviac:). Každopádne dám šancu aj ďalšej časti trilogy! Nazdar ()

Související novinky

Dánové rozjeli filmové série

Dánové rozjeli filmové série

21.12.2014

Dánská kinematografie platí za velmi kvalitní a úspěšně se prosazuje i v zahraničí. V poslední době se tamní produkce zaměřila i na adaptace domácích úspěšných knižních sérií do filmový podob. Zatím… (více)

Reklama

Reklama