Reklama

Reklama

Žena v kleci

  • Dánsko Kvinden i buret (více)
Trailer 1

Po tragické přestřelce, při níž jeden z jeho kolegů přišel o život a další ochrnul, je komisař Carl Mørck přeložen do sklepní kanceláře nově zřízeného Oddělení Q, jež má za úkol protřídit nedořešené a odložené případy a jehož jedinými zaměstnanci jsou komisař Mørck a jeho nový asistent Assad. Stačí jediný den a paličatý komisař se přes výslovný zákaz střemhlav vrhá do řešení případu Merete Lynggaardové, populární političky, která před pěti lety záhadně zmizela při plavbě na trajektu. Jediným svědkem je její duševně nemocný bratr, který byl po události nalezen v podpalubí. Případ byl uzavřen jako jednoznačná sebevražda. Dvojici vyšetřovatelů se však takové vysvětlení nezdá a vydávají se na cestu, která je zavede hluboko do podsvětí plného násilí a zášti, jež se skrývá za kultivovanou tváří Skandinávie. Strhující dánský thriller z pera scénáristy filmového hitu Muži, kteří nenávidí ženy je prvním dílem filmové série o Oddělení Q podle bestsellerů Jussiho Adlera-Olsena. (Aerofilms)

(více)

Recenze (449)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

První případ Oddělení Q je na naprosto totožné kvalitativní úrovni jako případ č. 2, tedy Zabijáci. Což znamená, že jde opět o výborně zpracovaný krimi/thriller, kterému lze vytknout snad zas jen až téměř nulovou překvapivost a s tím spojenou až příliš přímočaře nalajnovanou a předvídatelnou dějovou linku, zbytek je ale jinak excelentně natočená žánrovka, která snese i ty nejpřísnější měřítka. Především tedy samotné zpracování je prostě paráda, poctivá práce, kriminálka se vším všudy, napínavá, atmosférická, s postupnou gradací a v závěru s velice působivými emocemi. Opomenout samozřejmě pak nemohu ani skvělé obsazení, v čele s ústředním duem vyšetřovatelů, ty dva chlapíky mám čím dál radši a doufám, že nezůstanou jen u prozatímních dvou případů, oba to jsou výrazní, netypický chlapíci, kterým je opravdu jednoduché fandit. Stejně tak lze ovšem mluvit i o zbylém hereckém osazenstvu, jednoduše radost všechny ty výkony sledovat. Celé to má zkrátka spád, šťávu, vyšetřování je efektivní, prolínání dvou časových rovin je velice působivé a funkční, Ženu v kleci mohu prostě jen doporučit, v rámci krimi jde totiž o skvělou zábavu. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Druhý díl (dějově teda 1.ale já ho viděl jako druhej) dánský detektivky a opět obrovská spokojenost. Dokonce se mi líbil ještě víc než pokračování. Na týhle dvojici detektivů je radost se dívat, páč jeden, to je ještě větší bručoun než Kéla a druhej, to je celkem sympatickej jarabák. Co je největší síla tohodle kousku, tak je motiv. Na tom si dali tvůrci opravdu hodně záležet. Způsob natočení je ale taktéž na té nejvyšší úrovni. Napětí by se dalo krájet. Škoda, že maj pouze dva díly. To mi připomíná, že už je čas oprášit Muže, kteří nenávidí ženy (dánský vydání). ()

coscarelli 

všechny recenze uživatele

Prilev cerstveho zadeprimovaneho severskeho bezvetria zappsobil velmi vlazne a nenudne. Stopaz akuratna, v podstate toaleta sa nekonala a dusa uhladena. Poctiva detektivka na vecer,okorenena chmurnym kukom detektiva, konzumovatelna na jeden krat. S potesenim odovzdavam styri chladne odznaky. ()

MaMitti 

všechny recenze uživatele

Díky první sérii Mostu zcela předvídatelné...proto mě to nevtáhlo. Šokující mi to přišlo dost a zas na hezky dlouho žádnou podobnou detektivku vidět nechci... ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

První z případů oddělení Q sice nenabídl nic speciálního, zároveň ale v rámci žánru ani nezklamal. Další budou určitě následovat. ()

xLIGHTx 

všechny recenze uživatele

Asi takmer všetko bolo napísané. Kriminálka ako bič, riadne temná, drsná (možno si nejeden spomenie i na Oldboya, potešenie sa dostaví asi aj u fanúšikov 7edem). Zlosyn je kvalitne zvolený, do určitej miery je možné ho snáď i pochopiť (okrem iného, aj v tom tkvie sila príbehu). Hoci hlavná postava pôsobí dosť arogantne, tak ústredná dvojica sú sympoši. Veľmi veľmi veľká atmosferická tma a temno dorazilo zo severu (až som si musel rozsvietiť (: ). 9/10 ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Co se kriminálek týče, tak seveřané prostě nemají konkurenci! Temnná atmosféra, skvěle gradující děj, zajímavé postavy a napínavý scénář. Někdo možná Ženě v kleci vyčte televizní feeling, ale v případě tak dobré kriminálky je mi to absolutně u zadnice. Jedna z největších předností tvůrců ze severu Evropy pro mě tkví v tom, že se ve svých filmech nebojí všechny aspekty příběhu vykreslit pěkně bez obalu, takže zvrácení lidé jsou skutečně zvrácení a násilné činy jsou natvrdo násilné, přičemž kamera před ničím neuhýbá (diváci, kteří nemají zrovna v lásce zubařské křeslo, budou mít po shlédnutí asi slušnou chvíli nepříjemný tik při pohledu na kombinačky :-). Z jejich filmů pak čiší ta správná syrovost, která posunuje divácký zážitek na vyšší level. Žena v kleci je tak nenápadnou zaležitůstkou, jíž by si žádný milovník žánru neměl nechat ujít. ()

cachina 

všechny recenze uživatele

Severské země jako by chtěly ovládnout krimi žánr. Po úspěchu a vzoru titulů jako Milenium či Lovci hlav spatřila světlo světa další adaptace bestselleru nesoucí název v českém překladu Žena v kleci. Lehce nadprůměrný počin se bohužel pohybuje v poměrně zajetých a známých kolejí daného žánru, z čehož plyne, že nic nového ani ozvláštňujícího nepřináší. Na druhé straně to ale znamená celkem solidně odvedenou práci. Hlavní hrdina z nefunkčního manžeství a nesoucí si na svých bedrech trauma z nepovedené akce je přeložen na nové zřízené a podřadné oddělení zabývající se nevyřešenými případy, kde se ihned pouští do prvního z nich. Film se odehrává ve dvou paralelních linií. První sledující vyšetřování je reprezentováná dvojicí policistů z již zmíněného oddělení. Druhá, jdoucí i do minulosti, ukazuje samotný osud oběti. Divákovi je tedy odepřeno možné napětí plynoucí z nevědomí a nejistoty, jestli údajně mrtvá žena je skutečně mrtvá. Snímek (již těšící se na pokračování) se vyznačuje bezchybnou vizuální stránkou a pro krimi žánr tak typickou pochmurnou a sychravou atmosférou. Jednoduchý příběh, jehož rozzuzlení může někoho napadnout již v průběhu, rozhodně nikoho neurazí, ale znamená také nedosažení kvalit jeho předchůdců. V přenesené čsfd ,,řeči" 3,5 hvězdičky. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Úskalím snímku je jeho obyčejnost - nenajdete tam žádnej převratnej zlom nebo zvrat, nic, co by v divákovi nějak výrazně vzbudilo emoce a zájem. Je to trošku zvláštní, protože u severských filmů se to nestává moc často, nicméně nikdo není dokonalej, že. Je to hodně modelový, bere si to ze žánru takřka vše základní, ale chybí tomu třešnička na dortu. A přestože divák vlastně celou dobu čeká na rozuzlení, proč se to vlastně děje, dostane podle mě neuvěřitelně slabou odpověď, která má konstruovat zápletku. Tohle jsem netipoval, vymýšlel jsem si v hlavě cokoliv jinýho... většinou to bývá k dobru, tady ale ne. ()

korndaddy 

všechny recenze uživatele

Nejlepší je, když od filmu nic nečekáte a doufáte, že to nebude stát úplně za hovno. A ona pak přijde celkem milá a hezky natočená kriminálka, která vás k té obrazovce připoutá a nepustí vás ani na hajzl, když už vážně potřebujete a máte pocit že váš močový měchýř nejspíš brzo bouchne. Asi tak. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Krom debilního názvu (o klec jsem ve filmu ani nezavadil) - nebo sterilního překladu (?!) - si můžu stěžovat snad jen na ten hloupý pokus o šroubované finále. Knihu jsem totiž nečetl a proto jen předkládám co jsem vizuálně zkonzumoval. A to co jsem viděl bylo nadstandardně dobré. Postupné rozplétání zápletky prokládané "vzpomínkovým vizuálem" je podávané rychlostí tak akorát. Oproštěné od přílišných kopanců (snad až na to jak ji mohl po 25 letech poznat a proč zrovna ta komora?) a díky rozumné stopáži si opravdu (téměř) nemám na co stěžovat. ()

Romario 

všechny recenze uživatele

Film se věrně drží knižní předlohy Adlera Olsona. Filmařina je to velmi kvalitní, stejně jako byla kniha velmi dobrou četbou. Nemám výhrad, doporučuji obojí. Bylo fajn zase po několika měsících slyšet dánštinu, už jsem si na její intonaci při sledování severské filmové produkce zvykl. ()

ti88na 

všechny recenze uživatele

Žena v klietke je slušná kriminálka s výborným námetom, ktorý ma nalákal na prečítanie predlohy. Sadli mi aj postavy a ich obsadenie, čo mi však vadilo bola nie veľmi dobrá atmosféra, taká nijaká skôr na úrovni televíznych filmov a skoro nulové napätie, čo spôsobilo že dejové zvraty a záver ma nijako nestrhli ani neprekvapili. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Kvinden obnáší vše, co se dá od žánru skandinávské detektivky čekat - pro začátek nesourodou dvojici vyšetřovatelů, z nichž jeden trpí sherlockovskou anti-sociální poruchou, zápletku čerpající z narušení rodinných vztahů (s přesahem k sociálním službám), mno a v názvu hraje roli i ten larssonovský ženský element. Nového pomálu. Pro protřelejšího diváka se kromě sémantické roviny nabízí snad jen zábavné třídění ukradených motivů. Rozporné dojmy budí výběr typu představitelů. Jestliže Faras Faras jako sympaticky, politicky korektně zvolený představitel přátelského detektiva, který tvoří hulvátskému protějšku společenskou podušku, odvádí svůj part přinejmenším ucházejícně, představitel hlavního hrdiny v podání Nikolaje Lie Kaas nevyhlíží s širokými nadočnicovými oblouky a tlamou ani tak na chladně kalkulujícího detektiva, jako spíš primitivního hulváta, u něhož bystrý detektivní postřeh opakovaně překvapuje. Jestli šlo o záměr mást, jedná se o nejspíš jediný originální prvek, který jsem schopen filmu pochválit. Pro milovníky žánru a lokalit asi povinnost, pro jiné nepřehlédnutelný symptom vyčerpanosti žánrového skandinávského exportu. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Dobrý scénář ,dobře zahráno u mě dobrý asi proto že severských kriminálních filmů moc není, a zaujme to třeba i jinými herci. ()

MaaaR@ 

všechny recenze uživatele

Zjišťuji, že mám opravdu problém hodnotit filmy, pokud jsem četl knižní předlohu. Chápu, že ve filmu nemůže být vše, ale neskutečně mě iritují naprosto nevynucené změny. Žena v kleci by si kromě toho ale zasloužila ještě půl hodiny navíc, protože tady není vysvětlené zhola nic a finále díky tomu nedává moc smysl. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Fain detektivka, která sice trpí klasickými klišé, ale ten způsob pátrání plus hlavní dvojka dokáží bez problémů těch 90 minut utáhnout. Asi si hned další díl shánět nepůjdu, ale rozhodně tuhle sérii nezatracuju. ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Poctivý thriller, navíc z dánské produkce, co víc si lze přát? Postava komisaře Carla mi připadala velmi věrohodná a jeho nasranost velmi důvěrně známá. Samozřejmě se člověk ptá, proč zrovna přetlaková komora? Ale něco mimořádného přeci ve filmu být musí. ()

Harapes 

všechny recenze uživatele

Že severská kinematografie je kvalitní,drsná a velmi dobrá podívaná platí u tohoto snímku?Ano,platí.Velmi flustrovaný policajt(ani se mu nedivím...výborně zahrané...)dostane nečekaného kolegu a rozehrává se děj tohoto thrilleru,plný napětí.Škoda těch flashbacků které rozvrtávají děj,ale na druhou stranu kvalitní podívaná,kterou mohu jen doporučit.Běžte do kina,chybu neuděláte.Jen pokud máte před návštěvou zubaře,tak to radši odložte...kdo viděl,pochopí.... ()

Související novinky

Dánové rozjeli filmové série

Dánové rozjeli filmové série

21.12.2014

Dánská kinematografie platí za velmi kvalitní a úspěšně se prosazuje i v zahraničí. V poslední době se tamní produkce zaměřila i na adaptace domácích úspěšných knižních sérií do filmový podob. Zatím… (více)

Reklama

Reklama