Reklama

Reklama

Harry Dean Stanton: Zčásti fikce

  • USA Harry Dean Stanton: Partly Fiction (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Portrét legendárního herce Harryho Deana Stantona, který prostřednictvím ukázek z filmů a osobních rozhovorů přibližuje jeho život, kariéru i vášeň pro hudbu. (Netflix)

Recenze (5)

Psema 

všechny recenze uživatele

Taková ikona, za kterou se musí skrývat tuny zajímavých historek... a oni vyplní půlku stopáže záznamem písniček. Nakopat do zadnice. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Netradiční životopisný dokument tvoří převážně mluvící hlavy. Co se týče hlavního protagonisty, je to hlava často zpívající, převážně folkové písně (možná i trochu blues) včetně melodií z jeho slavných filmů. Možná měl být film delší, protože tento herec má o čem vyprávět. Dokument doplňují ukázky z některých zásadních filmů Stantonovy rozsáhlé filmové kariéry: např. Cisco Pike, Paříž, Texas, Vetřelec či Příběh Alvina Straighta (70%). ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Divný patron = jiný pohled... Dokumenty o filmovém zákulisí mám tuze rád, dokonce i ty mechaničtější, jsou-li informačně nabité. Stantonův portrét se radikálně liší, snaží se objeít všechny normy, na základě nichž se tvoří dokument o filmu/tvůrci. Mluvící hlavy buď scházejí nebo jsou černobílé, hudba nesestává z neutrálního podkresu, poněvadž samotný Stanton zazpívá několik bluesových songů. Dokument je o něm, přizpůsobil se jeho přáním (o soukromí mluvit zpočátku nechce, režisérka na to musí oklikou) a pozoruhodně kopírují jeho způsob myšlení. Stanton by mohl představovat ideální reklmu na stáří – každým rokem ošlehanější rysy, mysl v maximálním pořádku, prohlubující charisma, hlas čistý a zpěv naléhavý. Proto není těžké pochopit nábožné naslouchání všem jeho slovům, i těm řečeným vlastně jen mimochodem. Nejdůležitější je vztah k tomuto osobitému herci, nenaladěný divák by na konci mohl cítit nevolnost ze stále stejných póz či hledání filozofické úvahy v každém Stantonově vydechnutí. Harry Dean je dle komentujících hostů hercem všude a neustále, a proto nikdy neztrácí svou auru. Ukázky potvrzují, jak neobyčejné postavení Stanton měl; nároční režiséři po něm chtěli, aby zůstal sám sebou a neuměli si za něj představit vhodnou alternativu. Musím říct, že tento ležérní dokument mě navzdoryobčasné rušivé strojenosti neobyčejně zaujal. P. S. – David Lynch z pozice tazatele vytáhne sadu banálně trapných otázek. Zábavné sledovat;) (MFFKV 2013) ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Krásnej dokument o skvělym člověku, navíc sem se dozvěděl, že chodil s rebekou demornay, která mu pak utekla za tomíkem krujzíkem, a jemu to zlomilo srce. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Zajímavý útvar, tento dokument. Paní režisérka si nedělala práci s nějakýma těma rešeršé. Protože donutit stařičkého Harryho k tomu aby se rozpovídal je úkol vpravdě nadlidský. Žádné informační tornádo se nekoná. A pokud Harry nemluví, tak  zpívá (nějaké to teskné blues). Dá si pár skleniček v místím baru. Staví se i Lynch na kus řeči. Aspoň ten dostane z kamaráda pár odpovědí. Režijně fakt slabé, ta stopáž přijde pocitově mnohem delší. Ale přítomnost zajímavých hostů to nad průměr vytáhne, nenudil jsem se. ()

Reklama

Reklama