Reklama

Reklama

Strach

  • USA Little Secret (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Krátký snímek vyhlášeného reklamního režiséra i autora některých karlovarských znělek se inspiruje nedávným skutečným případem, kdy mladík svedl svou vážnou nehodu na napadení skupinkou Romů. Než se však věci ukázaly v pravém světle, nebylo již možné rozjetý tok událostí zastavit. (MFF Karlovy Vary)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

Viburnus 

všechny recenze uživatele

Film byl promítán jako předfilm v kině a docela mě zaujaly reakce pár diváků - na konci posměšně zatleskali a zasmáli se mu: na tom je nejlépe vidět, jak je tento film důležitý. Ti, kteří měli pocit, že na ně z plátna v tu chvíli ukazuje prst, měli nervózní nutkání něco udělat, aby váhu zobrazeného zesměšnili, a tak se smáli. Jako byli hloupí předtím, že se nechali strhnout k činu pusté agrese a nenávisti vůči zcela nesmyslně zvolenému, ale dobře viditelnému cíli, nechali se zbylému diváctvu odkrýt svou nervozitou z uvědomění si vlastní zmanipulovatelnosti pouhým vyprovokováním jakýchsi neandrtálských pudů. Těm, kteří tehdy chtěli v "odplatě" (jak sami sobě namlouvali) neznámým útočníkům zlynčovat desítky, ne-li sta naprosto nezainteresovaných lidí, které s neznámými útočníky pojilo jen místo bydliště a Adam a Eva, těm a jejich sympatizantům se film nelíbí. Samozřejmě, když jim někdo připomíná, jak tragicky hloupě zfanatizovaní byli. (Jsou?!?) Nelíbí se jim, protože ten tupý řičící dav s klacky jsou oni v celé své kráse. Tehdy se cítili dobře. Silní. Jednotní. Anonymní - bez zodpovědnosti. A pak jim někdo řekne, že zapomněli použít mozek... jo, to nasere. Zůstane to v nich a při příštím pogromu budou opět řvát, že ti co nosí Reebok, ti s dlouhými vlasy nebo jinověrci nebo bezvěrci nebo bezdomovci nebo kapitalisti nebo socialisti nebo černoši nebo rudoši nebo hnědoši nebo ti, kdo jsou registrovaní na úřadu práce nebo ti, co jsou registrovaní na CSFD, ...atd., atp. ... jim stojí v cestě ke štěstí. Člověku je z toho úzko. Film mi připadl po technické stránce dobře provedený. Otevřený závěr, jak tu kdosi vytýkal, nevadí, protože cílové publikum ví svý a pro diváka události neznalého není konec důležitý, vše, čemu se film chtěl věnovat, už v něm vyřčeno bylo. Přesto význam tohoto filmu není v kvalitním pokoukání, ale v tom prstu, který z obrazovky na každého toho tupce ukáže a dá mu tu jeho bezmozkovitost sežrat. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Způsob natočení se mi líbil, krom konfrontace matky a syna však krapet skřípaly dialogy, ale problém jsem měl především s poselstvím, hlavní myšlenkou filmu. Proti demonstraci faktu, co může způsobit malá lež, nic nemám, přesto příklad, který tvůrci zvolili, mi přijde jako krajně nevhodný a subjektivně za to strhávám odpovídající počet hvězd (ohyzdnější politickou/společenskou korektnost mé divácké oko dlouho nevidělo), celkově tedy z mé strany pouze 2*. Neuzavřený konec mě také příliš nepotěšil, ale dá se pochopit vzhledem ke stopáži. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že se mi to dost líbilo, hlavně formálně je to natočené docela zajímavě. Pohled na toho nesympatického zrzka mi ale nebyl příjemný a moc mi nesedl ani relativně otevřený závěr. Každopádně vidět to s takovým časovým odstupem od tehdejších událostí, které jsem už dávno zapomněl, staví ten film do jiného světla, než jak byl asi vnímaný tenkrát, viz některé dobové komentáře zde. ()

Ing.Havlicek 

všechny recenze uživatele

Videl jsem na FFKV. Velmi profesionalne natoceno. Neveril bych, ze muzu prozit takovou tisen a emoci pri sledovani 20minutoveho filmu. Vzpomel jsem si na sebe pri podobne situaci, ktera nastesti nemela takove nasledky. Chybel mi ten spolecensky rozmer, ale je pravda, ze by se asi nedalo do tak kratkeho tvaru vse narvat. Forma se vyrazne vymikala tuzemske urovni. Skvela kamera a hudba. Mlady Misik je podle meho nazoru velky talent. Prekvapuje me, ze neni videt casteji. Pokud vim, naposledy hral v Krasce v nesnazich. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

90% z beztak krátkej stopy leží chlapec na lôžku v nemocnici a inak sa nedeje takmer nič, ale podstata je niekde inde. Blázon, ktorý akýmsi zázrakom dokončil vysokú školu natočí dokument o tom, aká je stredná Európa v globále raistická. Bol by som zvedavý koľko chudákov s vysokoškolským titulom zo škôl muzických umení natočilo napríklad dokument o tom, ako rómsky chlapci mučili a znásilnili 13 ročného chlapca, ktorý sa vracal naspäť do reedukačného domova. Samozrejme nikto, pretože ľavicový feťáci takéto skutky ignorujú, nestali sa... ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • Do filmu nebyla zařazena skutečnost, že chlapec přijal od zpěváka Michala Davida dar 100 000 Kč. Podle režisérových slov právě tímto ztratil chlapec jeho sympatie. Sám chtěl však zobrazit chlapce v lepším světle, proto je ve filmu pouze narážka ve formě koncertu, kde zazní soustrast s chlapcovým osudem. (Thanoris)
  • Snímek Strach (Little Secret) zvítězil v jedné z hlavních kategorií na prestižním festivalu LA Shorts Fest 2013. Automaticky se tak zařadil do širšího seznamu kandidátů, nominovaných na Oscara. (ČSFD)
  • Chlapec, jímž byl snímek inspirován, se ve skutečnosti jmenuje Petr a svědci jeho nehody byli čtyři. Jinak je ale předloha dodržena velmi pečlivě, ať už strach z matky, žádost o cigaretu a tři Romové v chlapcově výpovědi nebo vyoperovaná ledvina. (Thanoris)

Reklama

Reklama