Reklama

Reklama

Benátský syndrom

  • Německo Das Venedig Prinzip (více)
Trailer
Německo / Itálie / Rakousko, 2012, 82 (52) min

VOD (1)

Obsahy(1)

Město dusí invaze turistů, počet stálých obyvatel každoročně klesá. Zrodí se skanzen bez života? Romantické Benátky plné útulných zákoutí a půvabných kanálů už nalezneme pouze v katalozích cestovních kanceláří. Probíhá kulturní a společenský zánik Benátek prostřednictvím masové turistiky 21. století. Romantická podoba středověkých Benátek vzala dávno za své. Zůstalo mrtvé město, jako pomník dávno vymřelé civilizace, který je v neustálém obležení lačných turistů z celého světa. Jen pár konzervativních starousedlíků zde dožívá své životy. Dokument citlivě propojuje svět starousedlíků, turistů a byznysmenů v boji o místo na slunci. Odhaluje nebezpečný syndrom naší současné doby, který není příznačný pouze pro Benátky. S citem a porozuměním natočený dokument je poctou statečným srdcím a veselým myslím posledních opravdových Benátčanů. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nechcem vypisovať, čo všetko tento dokument dokumentuje, radšej sa s tým oboznámte z filmu. Ale dalo by sa to zhrnúť frázou po nás potopa. Ja dosť nechápem, prečo okolo Benátok panuje taká hystéria, že kazdý sa tam musí vytrepať pár krát za život. Skutočný cestovateľský zážitok je podľa mňa príroda. Benátky sú krásnym ľudským výtvorom, z obmedzenou dobou trvanlivosti. Bohužiaľ to v skutočnosti nikto nechápe. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Životné strasti bežných obyvateľov historického centra Benátok. Predeľujú ich medzititulky, informujúce o ďalších a ďalších negatívach o návštevnosti, živote a riadení mesta. Radnica sa pod velením turistických magnátov a developerov zmenila na poslušného budovateľa vyprázdneného skanzenu. Štedrým príspevkom investorov sa všade ťažko odoláva. Benátky tak plnohodnotne slúžia túžbam jednodňového hysterického náporu turistov z celého sveta. Zatvárajú sa miestne tržnice aj veľká pošta. Z poštového úradu bude megapredajňa Benettonu. Nájomné sa neúmerne zdražuje. Miestni sa vo veľkom sťahujú na pevninu. Ostávajú prázdne domy pre obchody, hotely, firmy. Kšefty a kaviarne. Kolorit lokálnych vinárničiek zanikol, resp. prispôsobil sa umakartovo naleštenému turistickému ruchu. Všade rovnaké obchody so sklom, maskami, suvenírmi. Dokument skvelo ukazuje pozvoľnú premenu historického centra na skanzen turistiky. Poznámka: Po viac ako 18. rokoch som v roku 2013 navštívil Benátky. Staré, lokálne pajzle nahradili obchody s predavačkami z Ruska a Poľska. Podvečer sa na prázdnych uliciach objavilo niekoľko miestnych. Podľa ich slov sa aspoň vtedy môžu slobodne prejsť.Cez deň splašené davy naháňajú génia loci, mladí objavujú romantiku úzkych uličiek a takýto kľud je nemožný. Poznámka č. 2: Plagát k dokumentu, ukazujúci megaloď, zatieňujúcu baziliku svätého Marka, skvelo vystihuje rozpory dnešnej perly na vode. V čase mojej návštevy kotvila v prístave ultramoderná čierna Megaloď. Obdiv turistov k jej tvarom bol nesmierny, až sa zdalo, že celé námestie sv. Marka môže ísť do paže. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

[48. MFF KV] Kulturní a společenský zánik Benátek prostřednictvím masové turistiky 21. století. Tak nějak by se dal popsat obsahový význam tohoto výborného dokumentu. Milióny lidí po celém světě mají svoje idylické sny o Benátkách. Peníze, hybná síla našeho současného světa, jim umožňuje tyto sny prožívat. Stále jsou to však jen sny. Romantická podoba středověkých Benátek vzala dávno za své. Zůstalo mrtvé město, jako pomník dávno vymřelé civilizace, který je v neustálém obležení lačných turistů z celého světa. Původní obyvatelstvo mizí závratnou rychlostí. Jen pár konzervativních starousedlíků zde dožívá své životy, požíráni turismem a komercí. Dokument Benátský syndrom citlivě propojuje svět starousedlíků, turistů a byznysmenů v boji o místo na slunci. Odhaluje nebezpečný syndrom naší součastné doby, který není příznačný pouze pro Benátky. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Město, které přestává být městem a stává se turistickou atrakcí. Na jednosměrné cestě k totálnímu vylidnění už zmizely školy, nemocnice, banky, obchody, pošta. Mladí tu nemají žádnou perspektivu a odjíždějí. Staří se snaží dožít. Odhaduje se, že do roku 2030 nebudou mít Benátky ani jednoho stálého obyvatele. Z miliónů eur, které město vydělává na turistickém ruchu, většinu shrábnou nadnárodní korporace. Odvrácená strana turistického průvodce. Kolik dalších míst hodlá vykročit tímtéž směrem? ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tento dokument jsem viděl na promítání v u architektů v CAMPU na Karláku v Praze. V Benátkách na prohlídce kanálového města jsem byl jednou. Pak jednou po cestě k moři autobusovým zájezdem , kdy jsem ležel na karimatce na benátském parkovišti u autobusu a čekal, až si ostatní město prohlédnou a potřetí, také u moře s Přírodovědeckou fakultou jsem se hromadného jednodenního výletu zdarma do Benátek vůbec nezúčastnil. Pamatuji si, že dvě kamarádky z benátkového výletu přivezly hrozné kýčovité tretky a tričko "Benátky". Jednou jsem byl na pevninské části Benátek, kde žije 200 tisíc lidí a při čtvrté zájezdové zastávce v Benátkách jsem se nechal vysadit na poloostrově, kde se dalo ležet na pláži se špinavým mořem. Benátky jsou totiž pro Čechy dostupné po cestě na jih a když si nedáte pozor, ocitnete se tam pravidelně. V současnosti zde turisté až tak vítáni nejsou , protože přijede výletní loď velká jak panelák (v dokumentu se o lodích dlouhých až 340 metrů zmíní) , z nich se do města svezeni autobusy vyhrne pět tisíc lidí. Nenechají zde peníze na nocleh nebo restauraci, maximálně si koupí pohled a zanechají množství odpadků. V dokumentu se říká, že většina ze 42 miliard českých korun (přepočteno) ročního zisku z benátského produktu končí na účtech mezinárodních korporací a město je ve ztrátě. Celkově se mi dokument zdá být takový rozvláčný, bezobsažný jako by mu docházel dech. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Dokumentární portrét současné tváře města Benátky není žádným faktografickým průvodcem ani útočnou publicistikou. Naopak jde o silně melancholický povzdech, který skrze mizející postavy starousedlíků emotivně poukazuje na "zánik" Benátek jako živého města se stálými obyvateli a infrastrukturou. Postihuje vlastně nezadržitelnou ztrátu toho, co dělá město městem. Neomezí se jen na nesporné argumenty, ty mají nakonec menší prostor než osobní výpovědi několika lidí s pevným poutem k tradičním Benátkám, kteří putují městem a svěřují se se svými postřehy, obavami i rozhořčením nad politikou městské rady. Především temperamentní, babča vystupující jako dobrý duch a zároveň svědomí ostrovního města, poslouží jako zasvěcený a pozoruhodný průvodce, který se dokáže dotknout těch nejlidštějších hodnot, jež v současných Benátkách již nemají prostor. Ačkoliv film nabývá na tklivosti rozpínající se rezignací a odchodem řady "postav", přináší i apelativní momenty, které chtějí motivovat k pozitivním krokům k záchraně života v Benátkách, ačkoli závěrečná prognóza zní neúprosně. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Bývať v najznámejšom skanzene sveta môže byť zaujímavé a vzrušujúce, ale nie je to med lízať. Ak sa o skanzen nikto patrične nestará, tak nevydrží dlho, zvlášť keď sa trvácne niekoľkostoročné materiály nahradzajú modernými materiálmi, ktoré ako vieme, treba po desiatich rokoch nahradiť. Okrem podobných faktických pripomienok, ktoré ponúkal deprimovaný predajca benátskych realít, je ale dokument skôr vzdychaním starých ľudí, že nie je všetko tak, ako pred päťdesiatimi rokmi, keď boli mladí. Na to si ale môžu sťažovať všetci ľudia všade na svete, a možno aj my, mladší, že svet je iný, ako pred piatimi rokmi. A zmeny sa všade sakramentsky zrýchľujú. Veľké výletné lode pôsobia v malom meste ako päsť na oko, ale raz aj to bude ten najmenší problém. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Výborné téma. Hovory s místními. Světoznámé město. To vše velmi kvituji. Co mi tam chybělo, byl širší kontext, promluva z více stran. Ale tak mě teď napadá, že někdy víc než o pochopení jde o prosté konstatování. Benátský syndrom, nový fenomén! Zvykejme si. ()

Looka 

všechny recenze uživatele

100% Alarmující dokument o stavu současných Benátek. Nebylo to jen o folklorní záležitosti "potápění" celého města, ale hlavně o nechtěném odchodu místních obyvatel, kteří jsou vytlačováni ve jménu komerce. Běžné obchody a tržnice jsou nahrazovány krámky s cetkami made in China. Pošta i nemocnice jsou zrušeny a z Benátek jsou během posledních desteti let už jen kulisy pro turisty - silně to připomíná situaci v centru Prahy. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Ti, co nebydlí ve vlastním, se stěhují na pevninu. Byty/domy/paláce skupují cizinci. Z ulic tak mizí takový ten typický život a místo se stává komerčním skanzenem. ()

AnaMaruska 

všechny recenze uživatele

Jen se tu všichni nerozplačte! Všichni ti "stateční starousedlíci", co tam tak rozhořčeně nadávají turistům, se díky nim do jednoho živí nebo z toho berou důchod! ()

vyhnalek 

všechny recenze uživatele

Zajímavé dokument o současném životě v Benátkách. Vlastně spíš než dokument je to obžaloba místní politické samospráva, která jde zjevně proti svým obyvatelům. Protože je to obžaloba velmi závažná, tak bohužel chybí zasazení do širších souvislostí nebo prostor pro pohled z druhé strany - tedy z pevniny, která dnes tvoří většinu města Venezia. ()

Reklama

Reklama