Reklama

Reklama

Slečna Marplová - Série 6 (2013) (série)


Greenshawova Kratochvíle (S06E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Greenshaw's Folly (více)

Duchové nejsou, jsou jen lidé. Slečnu Marplovou vyhledá uprostřed noci zoufalá Louisa Oxleyová, která je s malým synkem Archiem na útěku před chlapcovým násilnickým otcem. Jane se rozhodne dvojici ukrýt na rodinném sídle dávné přítelkyně Katherine Greenshawové. Poněkud výstřední stará dáma a vášnivá botanička zrovna hledá sekretářku, a Louisa umí velmi slušně psát na stroji. Sídlo Greenshawů působí strašidelně samo o sobě, a tak Archiemu zrovna nepřidá, když mu majordomus Cracken vypráví, že v domě straší. Ještě téže noci muž tragicky zahyne při pádu ze žebříku a Archie se slečně Marplové svěří, že na schodišti zahlédl podivnou postavu v kápi. Policie celou záležitost uzavře jako nešťastnou náhodu, Jane si o tom však myslí své. A další události jí bohužel dají za pravdu. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

Aky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slečna Marplová má oproti Poirotovi zásadní nevýhodu, že není profesionální detektivka. Musí se k případu proto nachomýtnout vždycky nějak náhodou nebo omylem, což příběh už na počátku poznamenává jistou křečovitostí. Ve všem ostatním - výpravou, hereckými výkony, scénářem ctícím předlohu se však svému kolegovi vyrovná. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Udělat z krátké povídky celovečerák, tak to klobouk dolů (tím víc se těším na Nekonečnou noc, kde vlastně postarší slečna detektivka vůbec nefiguruje). Filmaři to provedli jako obvykle tak, že výsledek je více než uspokojivý a skoro nepoznáte rozdíl od jiných, mnohem delších předloh. Jen je škoda, když už z knihy znáte způsob vraždy i osobu vraha a tak nenastane onen vow efekt, ale to nemůžu vytknout nikomu jinému než své čtivé povaze. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díl je to sice atmosfericky krásný, tajemný s hezkými postavami, ale tak nějak jsem v tom hledal něco nového a nenašel jsem. Vsuvka utíkající manželky je sice neobvyklá, ale k ničemu. ... Sirotčinec, pokusy na dětech, jed, šíp, duchové. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zabili Fionu (Green)Shawovou, mojí oblíbenou tetu Petunii, ale to je jen jedna z mála vad na kráse této epizody. Spíš by mě zajímalo, jestli by mi tvůrci vysvětlili, co to tam vymešlej za zápletky a inovace. Greenshawova kratochvíle je původně krátká povídka, tradičně skvěle napsaná a moje velmi oblíbená, tohle je ale úplně jiný příběh. Neodsuzuju to, u slečny Marplové jsem na to za všechny ty díly už zvyklý, ale tady už to bylo takové přehnanější, pochybuju, že by něco takového Agatha někdy napsala... Jinak ale zase další skvělá detektivka, opět vyšperkovaný vizuál, atmosféra, kamera, skvělé herecké (i dětské) výkony a výborně natočená žebříková atmosféra, duchařské zápletky já můžu vždycky. Umístění příběhů na rozlehlé anglické sídlo opět sedlo a mě velmi potěšilo. Jako celek stále velmi nadprůměrné a sérii to nedělá ostudu, takže spokojenost, ale díl je to slabší. 85%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Presne takto si predstavujem "marplovku". Poriadne zamotané, pár vedľajších postáv určených na zavádzanie diváka, ktorý sa chce sám k niečomu dopátrať, a trochu strašidelnosti tiež nie je na škodu. Nakoniec všetko do seba zapadne a všetky spočiatku divné detaily dostanú zmysel. Silné štyri hviezdy.–––– Jsi zrcadlem své matky, jež v tvé tváři nachází líbezný květen svých mladých let. ()

mandlova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejde jinak...zprznění mé oblíbené povídky, kdy jsem půlku filmu netušila název (propásnutí začátku) a marně bojovala s tím, co mi to připomíná...pak přišel šok. Celé předělané a postavené na hlavu. 3* nechávám jen ze zdvořilosti k celku. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S06E02. Klasicka anglicka detektivka z prostredi honosneho venkovskeho sidla. Zpracovanim opet nadstandard. Mam pocit, ze ITV ani vizuelne spatnou Agathu udelat neumi, coz je dobre. Trochu problem tohoto kusu je, ze se nijak vyrazne neodlisuje. Stara anglicka panstvi tu byla uz mnohokrat, snad jen ten zpusob umrti je trochu originalni. Je tu i dulezita detska postava. Ovsem nemoh jsem se zbavit dojmu, ze mi pripomina toho bastarda z "The Omen" :) Mohli mozna vybrat nekoho sympatictejsiho, nebo mu aspon tolik nelizat vlasy :) Kazdopadne je tu i par na Agathu dobrych vtipnych hlasek - vsechny ma na svedomi polic. inspektor. Co je ale nejdulezitejsi, je pointa. A ta prave alespon pro me taky nebyla az tak prekvapiva. Zkratka kdyz uz mate zkouknute Poiroty i dalsi Marplovky, uz tak trochu vite, jak se snazi oklamat divaka. A i kdyz na 100% jsem vraha nevedel, zaver me neodzbrojil a spis potvrdil mou predtuchu. Dramaticky i herecky je to ale samozrejme zvladnuto velmi dobre a vcelku i dojemne. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemôžem si pomôcť, chýba mi ten pôvodný vtip a nadhľad, ktoré robili staršie časti Marplovej pozerateľnými. Niečo podobné "vyviedli" v poslednej sérii aj Poirotovi, ale u slečny Marplovej sa tým úplne stráca kúzlo rozprávania - kým roztomilá babička riešila s ihlicou v ruke vraždy, bola to aspoň sranda, takto mi to príde skôr na smiech.. ()

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasické ingredience - dávná vina aristokracie, pouto matka + dítě (zde dokonce několikanásobné), tradiční anglické venkovské sídlo, méně schopná policie a naopak všehoschopná a hlavně všudevlezlá a všeslyšící Miss Marple, která případ s extra porcí štěstí vyřeší. Nezabrání ale krveprolití. Snad čtvrtina postav po závěrečné oponě čuchá k fialkám zespod. Jako všechny novější díly je i tento natočen s větším švihem, moderněji, s intenzivnějšími barvami a střihem. Ale zůstáváme ve staré dobré Anglii, tentokrát se Karibik nekoná. Díl ničím zvlášť nezaujme, ale ani nezklame. Je poměrně zamotaný, takže si můžete časem dát s klidem repete. Nebudete si pamatovat co a kdo. Ještě že na rozpletení toho uzlu máme slečnu Marplovou. Rozmáchne se pletací jehlicí jako Alexandr Makedonský a ... ()

djbarrel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další kousek z nové série Slečny Marplové byl pravděpodobně o dost lepší než ten šílenej Karibik. Prostředí typycké pro Marplovou, ovšem rychlost akce byla přesně opačná. Rozhodně ta část s tou "noční akcí" mi opět připomíná poslední díly Poirota. Nové série je jaksi " NeMarplovská". Alespoň podle mě. Jak říká moje matka - Marplová je příjemný film na usínání. Tím nemyslí, že je tu nudný blivajz, ale že se jedná o film s poklidným tempem při kterém usnout lze. V tomhle případě to bohužel neplatí. Bohužel. 68 % ()

Reklama

Reklama