Reklama

Reklama

Slečna Marplová - Série 6 (2013) (série)


Nekonečná noc (S06E03)

(epizoda)

Obsahy(1)

Protivy se prý přitahují. Kdy to vlastně všechno začalo? Tenkrát, když jsme s Robbiem vzpomínali na jeho bratra a mluvili o našich plánech do budoucnosti? Nebo tenkrát, když jsem poprvé uviděl Ellie, neskutečnou, jako sen? Tak se ptá Mike Rogers, vypravěč příběhu, jehož osudová náhoda svede dohromady se slečnou Marplovou, pobývající na návštěvě u své nedávno ovdovělé přítelkyně. Mladík, který vystřídal celou řadu zaměstnání a povrchních vztahů, má velký sen: postavit na místě zvaném Cikánské pole fantastický dům a v něm potom žít. Jediný problém je, že nemá žádné peníze. Potom potká bohatou dědičku Ellie, následuje svatba a všechno náhle vypadá tak krásně. Cikánské pole je ale prý prokleté a neštěstí na sebe nedá dlouho čekat. (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

akisha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předlohu jsem četla před filmem a na Agathu to byla četba atypická, ale moc se mi to líbilo. Pomalé tempo knížky, člověk ví, že se schyluje k nějaké tragédií, motiv cikánské kletby a téma krásného moderního domu. Filmové zpracování naplnilo moje očekávání skoro úplně, ale totálně to zazdila slečna Marplová. Nikde jinde mi její "nasazení" do filmu tak nevadilo, jako tady, protože tady je asi nejvíc poznat, že tam absolutně NEMÁ CO DĚLAT. A stejně jako hlavní hrdina, i divák se ptá: "Co tady děláte, slečno Marplová?" Nebo "To je ale zajímavá náhoda, že vás vidím zrovna tady, slečno Marplová." apod. Navíc do té smutné, těžké depresivní atmosféry a zahloubaného vyprávění Mikea Rogerse se vůbec nehodí "stařecká komická popletenost všetečné babky." Úplně nejvíc tím trpí konec, kde do vysvětlení, které by krásně fungovalo v prezentované formě, neustále zasahuje Marplová svými komentáři, aby tak ospravedlnila svou přítomnost na obrazovce. Když už bylo potřeba šoupnout tohle pod obchodní značku Miss Marple, měli jí tam teda ukázat minutu na začátku, minutu v prostředku a pak třeba pomocí pohlednice z dovolené informovat, že Marplová posílá pozdravy z Hawaie a bylo by. Navíc Julia McKenzie mi nikdy jako Marplová nesedla a o to víc mi tady vadila. No, naštěstí mnohé zachránili ostatní herci, zejména ústřední čtveřice: Tom Hughes, Birgitte Sorensen jako schopná Greta, Joanna Vanderham jako křehká Elly a Aneurin Barnard jako geniální tuberácký architekt. ()

Aky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trošku netradiční Slečna Marplová, která zde není tím, kdo posouvá děj, ale spíše jej jen doprovází a komentuje. Vyprávění je zde podstatně přehlednější než bývá u A. Christie zvykem. ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Agatha Christie je vždy zárukou prvotriedneho detektívneho scenára. Avšak narozdiel od jej Hercula Poirota so slečnou Marplovou nemám veľa skúseností. No musím ale uznať, tento diel sa vydaril, aj keď ho nedokážem porovnať s inými časťami tohto cyklu. Atmosferická stránka bola úchvatná, prvotriedna a páčila sa mi aj koncepcia skladby dejovej linky, to ako bol príbeh vyrozprávaný divákovi a v neposlednom rade ma potešili aj herci. Možno tomu troška chýbala tá povestná zamotanosť a prekvapivé odhalenie krimi pointy tak ako som navyknutý u Hercula Poirota, no tento drobný nedostatok vyvažuje už spomínaná atmosféra, ktorá ma celého opantala. Silný nadpriemer. 85/100 ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Každou noc a každý den // někdo je pro bídu narozen. // Každou noc a každý den, // někomu láska je osudem. // Někdo se zrodí pro lásky sladkou moc, // jiný se zrodí pro nekonečnou noc. Přestože se v knižní předloze slečna Marplová nevyskytuje, ani se moc nezlobím, že ji tu přimíchali. K vypravěči, mladému muži plném rozporů a tužeb, se prostě postarší dáma hodí. Nekonečná noc není klasické Agathino dílo, kde se zuřivě pátrá, naopak. Celý děj teprve směřuje k vraždě a celou dobu máme všechno na očích, jak prosté, Watsone. S filmem se poprali jak nejlépe šlo, knihu doporučuji moc, tu nekonečně Nekonečnou noc ;-). ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slečna Marplová mi v tomto zpracování dost vadila, protože v knize se nevyskytuje a ve filmu byla taky zbytečná. Ale jinak je příběh skvělý, prokleté místo, stará temná cikánka, podivná úmrtí. Dobré. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z nejlepších epizod Slečny Marplové... Určitě teda s Julií McKenzie, i když tomu trošku konkuruje Plavý kůň... Sice i mně byl vrah jasný od začátku, minimálně od okamžiku, kdy slečně Marplové, přesto mě závěr dokázal překvapit. Dokonce i přesto, že jsem měla být připravena, jelikož kolegyňka burina ve zdejší diskusi upozorňovala, že i kniha je spiše thriller než detektivka... ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Atmosféra je dobrá, herecké výkony OK, jen ta finta, kdy je příběh vyprávěn (ukazován) z pohledy první osoby (ve filmu nahrazeno prostorem pro hlavního hrdinu) mě trochu zklamala. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vše splňující díl s lehkým nádechem moderna a kvalitou, kterou oplývají poslední díly. Mělo to trochu pomalý nájezd, ale tajemná atmosféra v závěrečné třetině to napravila, horší jen to, že v té samé třetině už jsem měl jasno, kdo to udělal. Zajímavé bylo podání... Samotná slečna Marplová nikdy nebyla tou nejdůležitější postavou každého dílu, jak je to třeba u Hercule Poirota, ale zde byla odstrčená opravdu znamenitě. ... Kyanid, hodinky, led, cikánka, nový dům. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mrazivá, zdánlivě nekonečná noc neskončí svítáním, ale spalujícím žárem. Jedinou hvězdičkou v děsivé temnotě je roztomilá slečna Marplová, připomínající želvičku, vykukující zpod elegantního kloboučku. Bible říká, že počátkem všeho hříchu je pýcha, ono ale spíš sobectví. Protože to dokáže zmutovat i do podoby naprosté bezcitnosti, v níž je člověk schopen všeho. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

"V mém konci je můj počátek." V nekonečné noci jsem její moci pánem, sluhou nad ránem. Daruj mi den, který dokáže přemoci hříchy noci, zapečetí zločinu pokladnici. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slečna Marplová se s námi rozloučila ve velkém stylu a Nekonečná noc je regulérně nejlepším dílem poslední série. Jde sice o příběh, ve kterém sice slečna Marplová původně nevystupuje, ale já jsem na tuhle šroubovačku už zvyklý, navíc tady má víceméně vedlejši úlohu a moc si ji neužijeme, takže proč ne, když je do příběhu přidána tak nenásilně. Román je navíc jednou z nejlepších a mnou nejoblíbenějších věcí, které jsem od Agathy četl a změny se týkají vlastně jen toho přídání Jane, takže paráda. Atmosféra perfektní, forma vypravování tomu úžasně sedne, jen ten moderní skleněný dům do té doby a do toho prostředí příliš nepasoval. Herci fantastičtí, naprosto všichni do jednoho, skvělá režie a velké loučení s Julií McKenzie, která si lepší rozloučení s životní rolí už snad ani nemohla přát, takže mě může mrzet vlastně jen to, že nenatočili i krátké povídky se slečnou Marplovou. Navíc je to tentokrát i poměrně dost psychologické, takže další bod k dobru, tady se všichni snažili víc, než jindy, takže perfekt. 100%. Nebylo to tak těžké loučení, jako s Poirotem, ale je vážně škoda, že víc dílů už nebude... ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Nekonečná noc je má nejoblíbenější kniha od Agathy Christie. Této adaptaci nejvíce ubližuje přítomnost slečny Marplové, která tam vůbec nemá být. Na příběhu je totiž fascinující, že ho vypráví samotná rozervaná postava vraha. A nic víc tam není třeba. Ale i tak jdu do plných, protože ta atmosféra, která mě uhranula při čtení knížky, je v příběhu zachována. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nezdieľam tunajšie nadšenie z tejto časti a vlastne ani z celkovo poslednej série. Rozvláčny štýl, keď sa hodinu nič nedeje, iba nejaká limonáda o zoznamovaní mileneckej dvojice, a až po tej hodine sa niečo slabé a nevýrazné stane, to nesvedčí kriminálke od Agathy. A slečna Marplová tu bola celkom zbytočná. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S06E03. (spoilery!!) Teda...tohle bylo zvlastni, v dobrem slova smyslu. Zajimave prolnuti staroanglickeho venkova a mlade smetanky (pro me neznamy, a vyborny Tom Hughes s tvari jak z nejakeho antickeho mramoru - kde tyhle typky berou to mi je zahadou :). Vse se jako vetsina Marplovek odehrava v 50. letech 20. stol., ale je tu vetsina hodne mladych hercu, coz s luxusnim domem typu Vily Tugendhat dava zajimavou modernejsi atmosferu. Na Marplovou (respektive Poirota - proste tenhle styl detektivek) se navic jedna o vcelku netradicni zpracovani formou vypraveni. Marplova se zde mihne jen parkrat a i na vrazdu se ceka pomerne dlouho (hodinu). Ale ta posledni tretina me dostala. Sice jsem mel trosku tip na vraha, ale nejenze mi nevysel presne, ale z pomerne banalniho pomalu se linouciho pribehu se stala defacto studie vraha, srovnatelna s Jackem Rozparovacem. Az me z toho trochu mrazilo. ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle je poněkud jiná Marplová. Své kvality má v tom, že tenhle díl můžete výjimečně sledovat "jako kulisu", prostě mírně unavení, mírně nesoustředění. U ostatních příběhů stačí chvíle vypnutí mozku a jste v háji, tady se to promíjí. Což je vlastně celkem nevšední u Agáty. Takže hodnotit to jako klad? Asi ano. I detektiv z gauče/postele může mít své dny. ()

gombarix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Snad nejslabší Marplová, co jsem zatím viděl. Když pominu, že mám v této roli mnohem radši Geraldine McEwan, tohle byla první hodinu unylá červená knihovna, než konečně přišla první smrt, ovšem rozuzlení bylo od začátku docela nabíledni a průběh odhalení vysloveně trapný... Herecké výkony taky přinejlepším průměrné, některé dějové nesmysly do očí bijící, a televizní pokusy o atmosféru to skutečně nezachránily. Dlouho jsem neměl po nějakém filmu takový pocit promarněného času a zdejší červené hodnocení nechápu. No a v neposlední řadě, dát jako poslední díl (celkem prestižního) cyklu příběh, kam je "hlavní postava" vlastně jen uměle naroubována (a čouhá to z toho jak sláma z bot), je nejen idiotské, ale i trestuhodné. Fuj! – Výstižné komentáře: Autogram, dogrose ()

Fido 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Proti originálu trochu "přibarvené" vč. účasti slečny Marplové, filmařsky však velmi dobré a mne to potěšilo. Na plný počet to sice není, ale nakonec jsem zaokrouhlil... Mám totiž tenhle "mysteriózní" typ Agathy, připomínajícího trochu pana Harley Quina, rád. ()

Reklama

Reklama